13-09-11

BBET: WHITE FREEDOM FIGHTER

Rechtbank Dendermonde.jpgGisteren is bij de rechtbank in Dendermonde (foto) eindelijk de zaak tegen de Blood and Honour-groep bekend als BBET (Bloed – Bodem – Eer – Trouw, de naam van hun tijdschrift en website) gestart. Jaren procedurekwesties waren er aan voorafgegaan, en nog was dit voor sommige advocaten niet voldoende. De advocaten van twee verdachten vroegen bij het begin van de zitting gisteren dat eerst een andere rechtbank uitspraak zou doen of het federaal parket de zaak tegen BBET wel had mogen overnemen van het parket in Dendermonde. De advocaten wierpen enkel vermeende juridische argumenten op, maar de achtergrond is natuurlijk dat het federale parket anders dan de lokale parketten op een aantal terreinen gespecialiseerde mensen kan inzetten. En de BBET-zaak is meer nog dan een zaak van racisme en negationisme, een terrorismezaak. Iets wat men maar best goed aanpakt.

 

Van de zeventien gedagvaarden verschenen gisteren maar acht bij de rechtbank in Dendermonde. BBET-kopstuk Tomas B. was er niet, en had zelfs geen advocaat gemandateerd. Wel aanwezig: Joeri V.d.P., in een zwart T-shirt met op de rug de boodschap Save the planet, kill yourself. Op de voorzijde werd verduidelijkt hoe dat kan. Volgens het Openbaar Ministerie is Joeri V.d.P. de oprichter van Blood and Honour Vlaanderen (Combat 18-strekking, nvdr.). Beroepsmilitair Tomas B. was de onbetwistbare leider. Bij een inspectie van zijn kamer in de legerkazerne van Leopoldsburg ontdekte de militaire overheid een video waarop te zien is: (a) hoe met een gsm iets tot ontploffing zou gebracht zijn, (b) hoe vijf met bivakmutsen gemaskerde mannen schietoefeningen houden in volle natuur – waarbij op de schietschijf het hoofd van een Afrikaanse man is getekend, en (c) schietpartijen en het gooien van een molotovcocktail naar de pijlers van een brug. De video werd in de rechtszaal getoond, maar de aanwezigen geraakten nog meer onder de indruk van de getoonde fragmenten uit White Freedom Fighter.

 

Het is een document dat ook in Leopoldsburg werd gevonden, en door Tomas B. in de periode 2002-2003 is geschreven. Een handboek voor terroristische activiteiten, met details over vuurwapens en explosieven, met alles wat aan het gebruik ervan voorafgaat (het observeren van doelwitten…) en wat achteraf nuttig kan zijn (EHBO…). Bij een latere huiszoeking werd een uitgebreidere versie van het document gevonden, met toevoeging van onder andere een verantwoording en een voorbeeld van een opeisingsbrief. Doel is de bescherming van het blanke ras, of zoals Tomas B. het in de video met de schietoefeningen zegt: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent.” Tomas B. zegt het op de video met naast zich een nazivlag, met swastika. De vijanden, zo wordt in White Freedom Fighter verduidelijkt, zijn onder andere de leiders van de “zionistische en multiculturele lobby”.

 

Het was de bedoeling een aanval te plegen op de Joodse gemeenschap… om dan te laten uitschijnen dat dit het werk was van moslims. Bevolkingsgroepen moesten tegen elkaar opgezet worden met als doel België te destabiliseren en uiteindelijk een nationaal-socialistisch regime te vestigen. Helemaal uitgewerkt waren die plannen nog niet. Volgens een getuige was men vooral bezig met de hoe-vraag, en nog niet met de wie-vraag. Al werd wel eens geopperd om eerst Dyab Abou Jahjah met een Westers geweer te vermoorden, en daarna Filip Dewinter met een niet-Westers geweer. Eenmaal begon het echt te jeuken: na rellen met allochtone jongeren in Parijs en Brussel werd het plan opgevat om vanuit een leegstaand gebouw een aantal allochtonen neer te schieten. In Brussel zou men dan wegvluchten naar het huis van Bart V.G. (een bekende Voorpost-militant, nvdr.); Bart V.G. ontkent elke betrokkenheid.

 

Homo’s overvallen stond ook op het programma: enerzijds omdat men homo’s haatte, anderzijds omdat die overvallen dan een bron van inkomsten zouden zijn. De verkoop van hun tijdschrift, lezingen en concerten werden gezien als andere inkomstenbronnen. Drugsdealers wilde men ook wel aanpakken maar omdat voldoende concrete informatie achterbleef, kwam daar niets van in huis. De BBET-kern bestond uit Tomas B., Joeri V.d.P. en Mark H. (die voor het tijdschrift en de website zorgde, beide vol Jodenhaat, racisme, negationisme enz.). Wat later kwam daar Stijn V.M. bij, en nog later Chris M. (die de BBET-postbus in Antwerpen huurde). Wegens een meningsverschil voerden Tomas B. & Co een raid uit op Chris M., die stapte over naar de concurrentie, het traditionele Blood and Honour Vlaanderen… waar hij echter al even fout bezig was. Op 9 maart dit jaar werd Chris M. door de rechtbank in Veurne veroordeeld als organisator van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Een vonnis waarvan Chis M. vroeg het in kopie te geven aan de advocaten van alle verdachten in de BBET-zaak.

 

Een andere vechtpartij dan de raid op Chris M. lag aan de basis van het uit BBET stappen van een voor het proces belangrijke getuige. Op een oudejaarsavond kruisen Tomas B. & Co een groep vreemdelingen. Die vluchten weg van het uitlokken van een vechtpartij, maar komen terug met een ijzeren staaf. Daarmee wordt op de getuige geklopt… die er alleen voor staat, want nu waren zijn BBET-vrienden weggevlucht. Ook andere BBET-leden zouden BBET’ers aan de galg praten, tewijl discretie toch de eerste regel was. Scriptaanwijzingen vinden we overigens niet enkel terug in White Freedom Fighter-document. In een Ideeën-document wordt uitgelegd hoe nieuwe krachten recruteren (men dacht eraan volk te recruteren bij de Vlaams-nationalistische studentenvereniging NSV). Een Tussentijdse planning-document voorziet onder andere de aanmaak van kisten met klaar te houden materieel (kledij, munitie…). Een Kalender-document geeft de planning van schietoefeningen en andere trainingen. Nederlanders van de Nationale Alliantie krijgen zo hun opleiding. Enzovoort.

 

Het Openbaar Ministerie waarschuwde de rechtbank dat de verdediging zou zeggen dat de BBET’ers slechts een groepje vrienden waren, in het ergste geval nazi-folkloristen. Maar uit de verklaringen van BBET’ers, de ontdekte documenten, de getraceerde uitwisseling van documenten, het relaas van twee undercoveragenten (één in Leopoldsburg en één in de schietclub Le toison d’or in Aalst waar Tomas B. elke zaterdagnamiddag was)… blijkt het om een veel ernstiger zaak te gaan. De stekker is uit de organisatie getrokken, en daar mogen we blij om zijn. Blij dat men er op tijd bij was. In de zeer recente geschiedenis hebben we kunnen zien dat het anders had kunnen aflopen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.