22-09-11

TEGENGESTELDE KRITIEK OP RACISMEBESTRIJDING

De werking van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wordt vanuit diverse hoeken onder vuur genomen. Of het CGKR te weinig rechtszaken of teveel rechtszaken aanspant, voor het VB is elk argument goed om de afschaffing van het CGKR te eisen.

 

De bal ging aan het rollen nadat André Gantman (foto 1) in een scherp opiniestuk op 3 augustus bij JoodsActueel kritiek leverde op de werking van het CGKR omdat het CGKR te laks zou gereageerd hebben op een column in De Zwinkrant waarin de aanwezigheid van Joden op de zeedijk in Knokke gehekeld werd. Gantman vroeg een parlementair onderzoek om na te gaan of het CGKR “zich daadwerkelijk kwijt van zijn wettelijke verplichtingen in het algemeen en in het bijzonder wanneer het gaat over daden met een antisemitische inslag”. Gantman werd bijgesprongen door Jan Jambon (N-VA) en Luckas Vander Taelen (Groen!). Vander Taelens partijgenoot en jurist Eddy Boutmans was de enige die in deze zaak het hoofd koel hield. Hij wees er in De Morgen van 9 augustus op dat groepsbelediging in ons land niet strafbaar is, enkel aanzetting tot haat, discriminatie of geweld tegen (leden van) een bepaalde groep strafbaar is. Het VB sprong op de kar die André Gantman had voorgespannen en eiste kort en krachtig voor het CGKR: “Opdoeken die handel!

 

Gisteren leverde Hervé Hasquin (foto 2) kritiek op het CGKR waar hij tussen juni 2008 en begin deze maand voorzitter van de Raad van Bestuur was. Net als André Gantman is Hervé Hasquin van liberale signatuur, maar Hasquin vindt dat het CGKR te vaak "te politiek correct is en te veel mensen voor de rechtbank brengt voor een ja en een nee”. Een argument overigens uit het ongerijmde want het is de Raad van Bestuur, waarvan Hasquin drie jaar lang voorzitter was, die beslist of het CGKR al dan niet een rechtszaak inspant of zich ergens burgerlijke partij stelt. Het is niet een personeelslid van het CGKR, en zelfs niet directeur Jozef De Witte die dit beslist. “Omdat het Centrum geen deel van de oplossing maar een deel van het probleem is geworden én niet in het minst omdat de voorzitter van de eigen Raad van Bestuur er nu ook zijn buik vol van heeft, rest er maar één oplossing: de onmiddellijke afschaffing van deze geldverslindende en gepolitiseerde instelling!”, luidde het gisteren bij het VB.

 

De ene liberaal vindt dat het CGKR te lauw reageert, de andere vindt dat het CGKR te fel reageert. Twee keer golft het VB mee op de kritiek om de afschaffing van het CGKR te eisen. De N-VA vindt intussen dat het CGKR te weinig rekening houdt met de ‘Vlaamse gevoeligheden’. De N-VA wil daarom dat Vlaanderen een eigen CGKR opricht. Afgezien van het absurde van een Vlaams, een Franstalig én een federaal CGKR, maakt bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) geen werk van de oprichting van een Vlaams CGKR. Het lijkt er dan ook sterk op dat voor de N-VA het beste CGKR geen CGKR is. André Gantman, Hervé Hasquin en anderen: let toch op dat je met het formuleren van je kritiek, je geen aanleiding geeft voor het opdoeken van het CGKR. Om het met een Vlaams spreekwoord te zeggen: je het kind met het badwater weggooit.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.