24-09-11

ZATERDAG 1 OKTOBER: OPNIEUW BLOOD AND HONOUR-CONCERT (1)

B&H-België - versie 20.09.2011.jpgB&H-Zweden.jpgB&H-Australië.JPGVolgende zaterdag mag ons land zich nog eens verheugen (nouja) op een Ian Stuart Donaldson-memorial georganiseerd door Blood and Honour. Een concert volgens de affiche (foto 1) georganiseerd door de Vlaamse en Waalse afdeling van Blood and Honour, met steun van Duitse kameraden.

 

Het lijkt er echter sterk op dat het vooral de nieuwe Waalse afdeling van Blood and Honour is die de organisator is. De datum is niet toevallig. Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson is op 24 september (1993) overleden en traditioneel worden dan in nogal wat landen herdenkingsconcerten ingericht. Er zijn dezer dagen Ian Stuart Donaldson-memorials in Hongarije (10 september); Engeland (16 & 17 september); Zweden (foto 2), Italië en Duitsland (vandaag), België (1 oktober), Frankrijk en Australië (foto 3) (8 oktober)… Daarnaast zijn er nog ‘gewone’ neonaziconcerten waar men bij Blood and Honour graag reclame voor maakt: in Griekenland (17 september), Italië (1 oktober), Hongarije (15 oktober), de Verenigde Staten (22 oktober), Slovenië (29 oktober)… Reislustige neonazi’s weten waar naartoe. Naar eigen zeggen waren Nederlandse, Vlaamse en Waalse neonazi’s met meer dan veertig bij de Ian Stuart Donaldson-memorial vorig weekend in Engeland.

 

De laatste keer dat in ons land nog een Ian Stuart Donaldson-memorial ingericht werd, was op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Drie dagen later werden drie Blood and Honour-organisatoren van hun bed gelicht door de politie. Voor de organisatie van het concert in Diksmuide en voorgaande concerten werden de organisatoren op 9 maart 2011 veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf en een geldboete. Voor twee van hen een voorwaardelijke gevangenisstraf, voor de derde in theorie een effectieve gevangenisstraf omdat hij wegens een andere veroordeling niet in aanmerking kon komen voor een voorwaardelijke gevangenisstraf. De straffen waren licht maar principieel belangrijk: voor het eerst werd met een vonnis duidelijk gemaakt dat het inrichten van neonaziconcerten strafbaar is.

 

Is dit nog niet tot Wallonië doorgedrongen of denkt men: pas na x-aantal concerten zal men ingrijpen? Blood and Honour Vlaanderen (de traditionele tak, we laten de Combat 18-versie dan nog buiten beschouwing) had al vierentwintig concerten ingericht (1, 2) vooraleer een rechtbank zich er over uitsprak. De voor volgende zaterdag aangekondigde groepen verheerlijken het nazisme, met samples van Adolf Hitler en andere lofbetuigingen. (Zie ons artikel maandag.) Na vijf jaar campagne vanuit het Anti-Fascistisch Front (AFF) reageren politie en parket tegenwoordig alerter op neonaziconcerten, maar een andere inschatting kan er nog altijd voor zorgen dat het concert toch kan plaatsvinden zonder de nodige ‘vaststellingen’ die voor gerechtelijke vervolging kunnen zorgen.

 

Het beste blijft natuurlijk dat een concert niet doorgaat. Een concert gepland voor 14 mei 2011 in Burcht, deelgemeente van Zwijndrecht, met deels groepen uit het Blood and Honour-circuit, werd afgelast na negatieve berichtgeving in de pers, reacties van de burgemeester en de zaaleigenaar, en interne verdeeldheid bij het organiserende Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.