25-09-11

OP WIENS KOSTEN ?

“Er zijn nog zekerheden in het leven. Telkens er in of om het stadhuis een steen wordt verlegd, al is het soms niet meer dan een kiezel, is Vlaams Belang er als de kippen bij om persmededelingen te sturen. Dat het niet waar is, of op z'n minst laakbaar en schandalig en van de hond en zo.”

 

Gazet van Antwerpen-redacteur Wim Daeninck uitte vorige vrijdag zijn bedenkingen bij de diaree aan persmededelingen van het Vlaams Belang. “Dit keer was het voorwerp der gramschap de brochure 't Stad, we werken eraan (foto). Die geeft een overzicht van alle projecten van de Werf van de Eeuw. Grote en kleine werken die de komende jaren het nieuwe stadsbeeld zullen bepalen. Kan niet, mag niet. Betaald met belastingsgeld, betoogt het boze Belang. En daar hebben ze groot gelijk in. Alles wat het stadsbestuur doet, wordt namelijk betaald met belastingsgeld. Scholen bouwen, parken en pleinen aanleggen, wegen herstellen, kinderkribbes en serviceflats bouwen, ziekenhuizen doen draaien, brochures uitgeven: elke cent daarvoor komt uit de stedelijke ruif, al dan niet aangevuld met Vlaamse of federale centen. Althans, wij hebben alvast geen weet van een zwik stadsbedienden die in de catacomben van de Grote Markt een drukkerijtje hebben geïnstalleerd waar eurobiljetten vlotjes van de band rollen.

 

Maar of dat nu zo fout is? De brochure bevat geen enkele naam of foto van een politicus. Niet eens een gepersonaliseerd voorwoord van de burgemeester. Zoals ook in het informatieblad De Antwerpenaar, eveneens betaald met belastingsgeld, geen enkele schepen pluimen op zijn hoed mag steken. Toegegeven, de grens tussen informatie en propaganda is dun. Maar we neigen in deze meer naar het eerste. Burgers informeren is een van de kerntaken van een overheid. Zou ze dat niet doen, dan zouden de critici van de meerderheid de eersten zijn om dat aan te klagen. Trouwens, waar komt het geld vandaan waarmee politieke partijen hun propaganda verspreiden? Grotendeels uit hun dotatie, toch? En waar komt dát geld vandaan? Juist.”

 

Filip Dewinter heeft overigens laten opvragen hoeveel het drukken en verspreiden van de betwiste brochure kost. Volgens Filip Dewinter kan een stad als Antwerpen zich dit niet veroorloven met een schuldenlast van 971 miljoen euro en een OCMW dat vorig jaar een tekort had van 14 miljoen euro. Dewinter heeft aan het Antwerps integriteitsbureau gevraagd een onderzoek te openen, en aan provinciegouverneur Cathy Berx gevraagd de kosten voor de opmaak, druk en verspreiding van de brochure uit de rekening van de stad Antwerpen te halen en te verhalen op de partijen die deel uitmaken van het Antwerpse stadsbestuur. Het is niet bekend wat de kosten zijn aan uurlonen en tijd die beter had kunnen besteed worden voor de ambtenaren die de vraag van Dewinter moeten onderzoeken. Het resultaat van het onderzoek laat zich raden: Wim Daeninck heeft gelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.