04-10-11

BURGEMEESTER KUURNE STUURT BLOOD AND HONOUR WEG

B&H 1 oktober 2011 - Definitieve affiche.jpgDay of Honour 2011.jpgHet voor zaterdag 1 oktober aangekondigde nieuw concert van Blood and Honour (foto 1) werd in West-Vlaanderen ingericht. Onder het mom van een benefietfuif voor een kankerpatiënt had men een zaal gehuurd in het centrum van Kuurne. Burgemeester Carl Vereecke (Open VLD) stuurde Blood and Honour wegens veiligheidsredenen weg.

 

Het meetingpoint, de plaats waar de weg gewezen werd naar de eigenlijke plaats van bijeenkomst, lag even buiten Aalst. In de provincie Oost-Vlaanderen, op een half uur rijden van de taalgrens met Wallonië. Zoals wij zaterdag schreven: het concert kon dus nog altijd in Wallonië plaatsvinden, maar evengoed in Vlaanderen. Wallonië was een optie omdat het concert aangekondigd werd op initiatief van de nieuwe Blood and Honour-afdeling Wallonië (foto 2: concert in de rand van de Day of Honour op 12 februari 2011 in Boedapest (Hongarije) waar de contacten gelegd werden voor de erkenning van de nieuwe Waalse afdeling van Blood and Honour). Volgens La Libre Belgique – die vrijdag een volle bladzijde publiceerde over het aangekondigde concert – had procureur des konings in Charleroi Daniel Marlière alle politiediensten in de provincie Henegouwen gevraagd de zalen te inventariseren die plaats zouden kunnen bieden voor het Blood and Honour-concert. Voorman van Blood and Honour Wallonië ‘Chris Demart’ heeft zijn thuisbasis in Charleroi. Vandaar.

 

Maar het concert werd ingericht met Vlaamse steun, en meer nog dan Antwerpen is West-Vlaanderen de provincie met de grootste verzameling neonazi’s. Het verwondert dan ook niet echt dat het Blood and Honour-concert in West-Vlaanderen ingericht werd, ook al ligt het op ruim driekwart uur rijden van het meetingpoint in Aalst. Daar, aan De Albatros, stonden twee Blood and Honour’ers om de weg te wijzen. Veel om handen hadden ze evenwel niet. Volgens de affiche zouden de deuren van de concertzaal om 16.00 uur opengaan. Een uur later, om 17.00 uur, waren er een zestigtal mensen in de concertzaal – waarvan een deel in Blood and Honour-T-shirt.

 

Uitbater Luc Rosseel van zaal De Middenstand in Kuurne schrok zich een hoedje toen hij het Blood and Honour-volk zag verschijnen in zijn zaal. De zaal was gehuurd door net geklede heren die zegden een benefiet voor een kankerpatiënt te willen organiseren. Luc Rosseel belde de politie, maar die had het te druk met de plaatselijke Ezelsfeesten. Door de politie ter hulp geroepen besloot burgemeester Carl Vereecke (Open VLD) zelf een kijkje te gaan nemen, vergezeld van twee politieagenten in burger. Ter plaatse had men net de geluidsinstallatie opgesteld en de burgemeester ging direct af op het podium en greep de microfoon. Hij legde de aanwezigen uit dat hij de veiligheid niet kon garanderen, die van anderen en die van henzelve.

 

Zaal De Middenstand ligt aan het plaatselijk marktplein en daar was net nu een kermis opgesteld. De burgemeester had een interventieplan opgesteld, kwestie dat de hulpdiensten hun weg zouden vinden wanneer het nodig zou zijn. En in dat interventieplan stond het niet-aangekondigde concert niet in. “Als de Chiro hier een uitgebreide vragenlijst moet beantwoorden voor een feestje dat ze dit kermisweekend inrichten, dan kan het niet dat dit hier zonder overleg kan doorgaan.” De burgemeester toonde het interventieplan, en inderdaad: het benefietconcert stond er niet in, laat staan een Blood and Honour-concert. Eén van de politieagenten in burger zag een boksbeugel over de grond schuiven, maar uiteindelijk verlieten de Blood and Honour’ers zonder al te veel gemor de zaak.

 

De organisatoren rekenden naar eigen zeggen op een tweehonderdtal concertgangers. Waren er om 17.00 uur nog maar zestig mensen, ze kwamen wel uit alle windstreken. In Kuurne werden autonummerplaten opgemerkt uit Scotland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Hongarije. Zaal De Middenstand, waarvan de ramen al afgeplakt waren met zwarte vuilniszakken, werd verlaten en het gezelschap spoedde zich vervolgens naar Ichtegem, Nog eens vijfenveertig minuten verder rijden. In Ichtegem was er in het centrum van de gemeente ook een kermis aan de gang, maar de Blood and Honour’ers wurmden zich in een biljartlokaal in deelgemeente Eernegem. De biljartzaal was (zogezegd) door een motorgroep gehuurd. Uiteindelijk verzamelden zich in Eernegem een honderdvijftigtal neonazi’s. Pas rond 21u30 kon de avond in Eernegem ingezet worden; om 1u30 was het alweer gedaan.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) had in een open brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie aangedrongen om indien mogelijk een zaal voor de Blood and Honour’ers te weigeren, en als dat niet zou lukken: minstens de nodige vaststellingen te doen in de concertzaal om op basis van een degelijk dossier de organisatoren te kunnen vervolgen. Het AFF heeft intussen burgemeester Carl Vereecke van Kuurne gefeliciteerd voor zijn kordate houding. Hij motiveert zijn optreden louter met veiligheidsoverwegingen, maar het resultaat is er niet minder om.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.