10-10-11

(ANTI-) FASCISTEN IN NOORD-FRANKRIJK

Voorbije zaterdag 8 oktober werd in Lille (Rijsel, Noord-Frankrijk) betoogd door een vijfhonderdtal extreemrechtsen tot neonazi’s. Een tegenbetoging bracht drie- tot viermaal zoveel volk op de been.

 

Het initiatief voor de extreemrechtse betoging ging uit van La Maison Flamande/Het Vlaams Huis en de daaraan verbonden groep Opstaan, de Troisième Voie-beweging, het Front Comtois, en het Belgische Nation. La Maison Flamande/Het Vlaams Huis is een huis in Lambersart, buurgemeente van Lille, waar extreemrechts tot neonazi’s kind aan huis zijn. Het Huis wordt geleid door Claude Hermant, die voorheen als huurling actief was voor het Front national (FN) in Afrika. Hij is ook oprichter van een blog die opriep om “tweemaal per week te trainen om het uitschot uit de buurten te vegen, uitschot dat enkel geweld begrijpt”.  Zijn ‘veiligheidschef’ Tony Vanhemelsdaele is net ontsnapt aan een veroordeling voor het roepen van nazislogans. Het Vlaams Huis onderhoudt, noblesse oblige, contacten met Vlamingen. Van het NSV dat er al eens cantus hield, tot Tomas Boutens die er deelneemt aan bokswedstrijden alle-slagen-toegelaten.

 

De Troisième Voie-beweging is een initiatief van Serge Ayoub, de leider van de Parijse extreemrechtse skinheads en voetbalhooligans van Paris Saint-Germain. Zijn bijnaam ‘Batskin’ refereert naar de baseballknuppels die hij regelmatig gebruikte. Serge Ayoub was vorig jaar gastspreker op het derde congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en dit jaar één van de geadresseerden voor het manifest van Anders Behring Breivik. Het Front Comtois, de identitaire jeugd van Franche-Comté, is een organisatie die in opspraak kwam na nazislogans en het neerleggen van een varkenskop aan een moskee in Belfort. Het Front Comtois steunt negationisten en Servische oorlogsmisdadigers, organiseert neonaziconcerten enzomeer. In december moeten de verantwoordelijken voor de rechtbank verschijnen. Nation tenslotte is het Belgische, Franstalige broertje van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

 

Het verbaast dan ook niet dat de burgemeester van Lille, Martine Aubry (PS), de préfet gevraagd had de betoging te verbieden, en intussen een antifascistisch front opgezet werd van (uiterst-)linkse organisaties, vakbonden, mensenrechtenorganisaties, homoverenigingen… De organisatoren van de extreemrechtse betoging zegden op te komen “voor de verdediging van de tewerkstelling, onze toekomst en ons land”, maar daar wordt onder verstaan: de blanke tewerkstelling, de blanke toekomst, het blanke land. Serge Ayoub zei hulde te willen brengen aan de vroegere burgemeester van Lille en socialistische minister Roger Salengro (1890-1936) die geopteerd zou hebben voor een beperking van de immigratie. Onderzoek wijst uit dat het Front national (FN), en in navolging Serge Ayoub, een eigen interpretatie geeft aan de geschiedenis. Salengro maakte overigens een einde aan zijn leven na een extreemrechtse perscampagne tegen hem.

 

De extreemrechtse betoging mocht van de préfet doorgaan, zij het dat de route tot het laatste ogenblik geheim werd gehouden en de betoging aan de ene kant van Lille plaatsvond terwijl de antifascistische betoging aan de andere kant van de stad mocht plaatsvinden. Het centrum van de stad was verboden terrein voor beide groepen. Serge Ayoub rekende op vijfhonderd tot negenhonderd betogers. Het werden er vijfhonderd volgens de politie, zeshonderd volgens de organisatoren. Met twaalf autobussen werden ze van Het Vlaams Huis aangevoerd naar de plaats waar ze mochten betogen. Serge Ayoub bestreed dat het een extreemrechtse betoging was… want zij bekritiseerden toch klassiek-rechts. Vlak na zijn uitleg toont een videoverslag van La Voix du Nord (na 30") een man die zowel een versie van het hakenkruis als het odal-runeteken op zijn achterhoofd heeft laten tatoeëren. In een videoverslag van Nord éclair zien we na 1’10” een man met een T-shirt van Blood and Honour Vlaanderen. Slogans die geroepen werden waren “Europa - Jeugd - Revolutie” (ook bekend van NSV-betogingen), “Strijd: nationaal en sociaal” en “Wij eten allemaal varkens”. Die “eters” had men kunnen vervangen door “zijn”.

 

De tegenbetoging bracht vijftienhonderd mensen op de been (volgens de politie) tot tweeduizend betogers (volgens de organisatoren). Waren de extreemrechtsen tot neonazi’s duidelijk met minder dan de antifascisten, aan Het Vlaams Huis in Lambersart hebben ze nog nooit zoveel volk over de vloer gekregen dan zaterdag. In beide betogingen liepen sommigen gemaskerd mee. Langs extreemrechtse kant had men wel een morbide voorkeur voor halsdoeken (foto).

De commentaren zijn gesloten.