11-10-11

VB: VAN 21 NAAR NOG MAAR 8 VLAAMSE PARLEMENTSLEDEN


Kiesresultaten en -peilingen VB.JPGDe VB-top deed vorige zaterdag nogal luchtig over de resultaten van de jongste kiespeiling
. “De prijzen worden aan de meet uitgedeeld”, zei Gerolf Annemans. Dat klopt, maar het ziet er niet naar uit dat er aan de meet nog veel prijzen voor het VB overblijven. 

 

Het VB zakt in de jongste opiniepeiling van De Standaard en de VRT tot het laagste niveau ooit. Met 8,2 % zakt ze zelfs 1 % onder Groen!. Het VB is meer dan twintig jaar teruggezet in de tijd. Toen het VB met de Zwarte Zondag op 24 november 1991 doorbrak haalde het 10,3 % van de stemmen. Daar blijft het VB nu een stuk onder. De partij wordt ongenadig vermorzeld onder het gewicht van de N-VA (35 %, + 6,8 % ten overstaan van het kiesresultaat bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010). Het VB verliest tegenover diezelfde verkiezingen een jaar geleden 4,4 %, 1/3e van haar stemmen. Stemmen die allemaal naar de N-VA gaan. Veertig procent van de VB-kiezers woont in de provincie Antwerpen. Elders komt de kiesdrempel in zicht. In Vlaams Brabant duikt het VB in deze peiling zelfs onder de kiesdrempel van vijf procent, zodat daar geen enkel mandaat nog te rapen valt. Het aantal mogelijke extra kiezers voor het VB is beperkt tot 20 %.

 

Filip Dewinter (foto 1) wijt de slechte cijfers voor het VB zoals gebruikelijk aan anderen. Nu: het succes van de N-VA. “Maar dat succes van de N-VA is maar tijdelijk”, zegt Dewinter. Hij wijst erop dat het VB  vroeger ook goede cijfers haalde. “Dat blijft niet duren”, zegt de intussen wat wijzer geworden Dewinter. Maar echt wijzer geworden? Dewinter maakt zich sterk dat het VB de enige partij is die voor Vlaamse onafhankelijkheid opkomt. “De N-VA kiest voor een confederaal discours”, en dat zou in het voordeel van het VB spelen. Maar wij hebben nog geen enkele serieuze enquête gezien waaruit blijkt dat de Vlamingen echt pleiten voor een onafhankelijk Vlaanderen. Voor een versterking van de Vlaamse macht, ja. Voor een onafhankelijk Vlaanderen, neen. Het enquêteresultaat is natuurlijk niet noodzakelijk de uitslag bij de volgende verkiezingen. Ten gunste van het VB pleit dat de partij bij verkiezingen doorgaans beter scoort dan bij peilingen. Tegen het VB pleit dat het VB al jaren bezig is aan een neergang (foto 2, hier een grotere versie van de kiesresultaten en de kiespeilingen de jongste jaren).

 

Voorbije zaterdag kwam de VB-partijraad bijeen. Vooral om de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 voor te bereiden, maar nogal wat VB-parlementsleden en -personeelsleden zullen ongetwijfeld ook al de rekening gemaakt hebben voor de verkiezingen in 2014. In 2004 haalde het VB met 24,1 % van de stemmen nog 32 Vlaamse parlementszetels binnen. In 2009 waren het er met 15,3 % van de stemmen nog 21. Met de peiling van zaterdag worden dat nog maar 8 zitjes in het Vlaams Parlement. Per provincie is dat van 2004 over 2009 tot nu:

   Antwerpen: 10 – 7 – 3

   Brussel: 3 – 1 – 0

   Limburg: 4 – 3 – 1

   Oost-Vlaanderen: 6 – 4 – 2

   Vlaams Brabant: 5 – 3 – 1

   West-Vlaanderen: 4 – 3 – 1

Niet alleen vermindert het aantal VB-parlementsleden, er valt ook een veelvoud van jobs als VB-personeelslid weg. In 2014 zijn er daarenboven federale en Europese verkiezingen. Het jaar 2014 dreigt voor het VB dan ook het jaar van Der Untergang te worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.