12-10-11

"ER WACHTEN U NOG WILDE ZEEËN MET STORMEN, KLIPPEN..."

’t Pallieterke drukt elke week een brief af aan wie hen het meest beroerd heeft. Deze week is het VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto). “Gij verworpene,”

 

De brief van ‘t Pallieterke, inclusief taalfouten: “Of gij nog veel arbeidsvreugde beleeft aan uw voorzitterschap, betwijfelen wij. Ge hadt het nochtans moeten weten toen ge eraan begon, want het feit dat enkele partijbonzen u als externe zijn komen zoeken, nu zo’n vier jaar geleden, gaf al aan dat binnen de partij zelf niemand de klus durfde klaren. Toen al sluimerde onderhuids de tegenstellingen tussen een aantal personen, visies en strekkingen. Alhoewel de ‘headhunters’ u dat niet met zoveel woorden verteld hebben.

 

Sinds uw verkiezing tot voorzitter, hebt ge enkel nog maar slecht nieuws mogen incasseren. En bij de jongste peiling zakt uw partij, het Vlaams Belang, al goed onder de tien procent. En wat al helemaal pijnlijk is, Groen! is u voorbijgestoken. Een Groen!-scenario bij een verkiezing (waar u in een aantal provincies geen verkozenen meer zou halen) is met zo’n score geen fictie meer. Hoe komt dat toch? U was de vorige legislatuur de grootste partij in het Vlaams Parlement?

 

Ach ja, we weten het wel, het is maar een peiling: de foutenmarge, het moment van afname, uw partij doet het altijd minder in de peilingen, we begrijpen dat wel. En er vallen wel wat opmerkingen te maken als we meerdere peilingen vergelijken. (…) Maar ja, zo gaat dat, eens je in de hoek verzijlt waar de klappen vallen, kom er dan maar eens uit. (…) Bestond die mediaboycot vroeger ook al, dan kon men u soms niet negeren als grootste oppositiepartij. Vandaag zwijgt men u meer dan ooit dood en op de koop toe worden de schijnwerpers op uw grootste concurrerende partij gericht. Een dubbele opdoffer.

 

En dan zijn er die stokebrands die maar blijven olie op het (media)vuur gooien, uw oud-kameraden die in Belfortgroepen en aanverwanten u het leven zuur maken. Het zit u niet mee, u heeeft minstens de schijn tegen. En wat echt telt… je wint daar geen stemmen mee, wel integendeel. Ondertussen groeit de perceptie dat de partij verworden is tot een Antwerps bastion. U mag het misschien anders willen, maar die perceptie leeft wel, zowel bij uw eigen afdelingen buiten Antwerpen, en nog meer bij de buitenwereld zelf.

 

De twaalf komende maanden wachten u nog meer moeilijke tijden. De samenstelling van de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen staat op het programma, en je mag er zeker van zijn dat dit evenmin zonder elleboogstompen zal gepaard gaan. En dit alles in de aanloop van uw opvolging als voorzitter. Eén kandidaat-opvolger heeft zich al gemeld – geen klein visje – maar ook niet onbesproken. De politieke en organisatorische capaciteiten van de kandidaat zijn algemeen bekend, maar ook zijn macht in de partij. De vraag is nog maar in hoeverre er nog andere kandidaten zich nu nog durven aanmelden. Wat nochtans niet slecht zou zijn, want de kandidaat in kwestie verstevigt de perceptie van Antwerps bastion nog meer. Quod erat demonstrandum?

 

Hoog tijd dus om ‘alle hens aan dek’ te roepen en alle neuzen in dezelfde richting te zetten en met degelijk parlementair werk u te bewijzen aan de kiezer. Als ervaren schipper weet ge dat ge ook tegen de wind in kunt varen, ook al zullen uw politieke tegenstanders dat meewarig vertalen als ‘zwalpen’. Gij weet wel beter. Daarom, courage, in de moeilijke maanden die u nog resten als voorzitter. Er wachten u nog wilde zeeën met stormen, klippen, zandbanken, orkanen en tsunami’s en hier en daar een mijn. Aftellen dus maar. En vooral hozen, veel hozen.”

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 wordt Bruno Valkeniers als VB-voorzitter opgevolgd door Filip Dewinter. Aan hem de eer om na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2014 het VB om te vormen tot een kaartersclub.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.