24-10-11

DE MAROKKAANSE KOEKJES VAN HET VB-DEURNE

De kernstad Antwerpen fusioneerde in 1983 met haar randgemeenten. De voormalige gemeenten worden nu districten genoemd, en die districten doen er alles aan om hun eigenheid te beklemtonen binnen de grote stad. In Deurne, een district qua inwonersaantal vergelijkbaar met de stad Mechelen, heeft men een eigen feestdag uitgeroepen en promoot men sinds kort ook ‘Deurnese koekjes’. In de jongste zitting van de Deurnese districtsraad interpelleerde VB-fractieleider Jan Van Wesembeeck (foto 1) over die koekjes.

 

In het voorjaar werd een wedstrijd uitgeschreven voor een eigen koekje. Twee bakkers dienden een voorstel in; een volksjury en een vakjury beoordeelden de inzendingen. Bakkerij Roché – al zeventien jaar in Deurne actief – had het beste voorstel:  een koekje in de vorm van een blad, een verwijzing naar Deurnese parken zoals het Rivierenhof. Het is een koekje van zanddeeg, maar luchtiger en krokanter. Met een limoensmaakje om het fris te houden, en een dun laagje marsepein erop. Naar analogie met het Antwerps Handje is er nu het Deurnese Smullertje (foto 2). Tot 10 augustus mocht de winnende bakker de Deurnese lekkernij exclusief verkopen.

 

Intussen mag ook de de wedstrijd verliezende bakkerij Raphaël de koekjes verkopen. Nu het districtsbestuur een aantal wijkvergaderingen plant en daar het Deurnese Smullerke wil laten proeven werd een bestelling geplaatst voor Deurnse Smullerkes. Bakkerij Raphaël diende een offerte in die maar de helft kost van wat bakkerij Roché vraagt. Het Deurnese districtsbestuur koos voor de goedkoopste bakker, maar het VB wilde nu weten of het districtsbestuur voorbije maanden niet te veel betaald had aan de andere, de wedstrijd winnende, bakkerij. Een kwestie dus van groot belang, een district – we herhalen het: zo groot als de stad Mechelen – waardig.

 

Districtsschepen Ariane Van Dooren (CD&V) legde uit dat het ene koekje dikker is dan het andere, het ene mooie nerven heeft en het andere niet, en patati patata. De districtsschepen beloofde met beide bakkers te gaan praten en zou kwaliteitseisen stellen om het koekje nog te mogen bakken. “Zal het Deurnese Smullerke in de toekomst nu duurder of goedkoper worden?”, wilde Jan Van Wesembeeck meteen weten. “Betaalde het districtsbestuur de voorbije maanden niet te veel? Vindt u dat koekje nu zelf lekker?”, moest Jan Van Wesembeeck ook nog weten. Achtergrond van het verhaal is dat bakkerij Roché uitgebaat wordt door de Marokkaanse Deurnenaar Hassan Aarab. Of bakkerij Raphaël wél door autochtonen wordt uitgebaat, hebben we niet nagevraagd. Het doet er – in onze ogen toch – niet toe. Misschien dat het voor het VB wel anders is.

 

In elk geval maakt het VB-Deurne zich druk over ‘Deurnese koekjes’ die al langer, zij het soms met een andere kleur van marsepein, in Marokko en in Marokkaanse winkels hier te vinden zijn. Het VB dat opkomt voor het goedkoopste Marokkaans koekje… Zelfs het VB ziet zich verplicht om in plaats van de multiculturele realiteit botweg af te wijzen, er het beste uit te halen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deurne, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.