18-10-11

QUO VADIS ANTVERPIA ?

Zaterdagmorgen gaven we hier de hoofdlijnen van een peiling van Gazet van Antwerpen over de kiesintenties in Antwerpen, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012. Wat weten we intussen nog?

 

Patrick Janssens en Bart De Wever zijn elkaar waard als kandidaat-burgemeester, maar Bart De Wever kan voor zijn partij meer gemeenteraadszetels binnenhalen dan Patrick Janssens (respectievelijk 31,2 % en 26,1 % van de stemmen, goed voor 19 N-VA- en 16 SP.A-gemeenteraadsleden). Het VB verliest 14,1 % van de stemmen, en komt nu uit op 19, 2 % van de stemmen (12 gemeenteraadszetels). Groen! verdubbelt haar score, en komt uit op 9,7 % van de stemmen en 5 gemeenteraadsleden. Open VLD en CD&V halen niet meer dan 5,7 en 4,3 % van de stemmen. Voor de Open VLD levert dit nog 2 gemeenteraadszetels op, voor de CD&V nog slechts 1. PvdA+ en Rood! zouden respectievelijk 2,5 en 1,1 % van de stemmen halen. Geen van beide haalt daarmee een gemeenteraadszetel binnen. Hier een vergelijking met de vorige kiesuitslag: de stemmenpercentages en het aantal gemeenteraadszetels.

 

De N-VA trekt vooral kiezers weg bij het VB. Van de kiezers die nu N-VA zouden stemmen, koos 39 % in 2006 nog voor het VB. Verder verliezen zowel de CD&V (bijna 20 %) als de SP.A (16 %) kiezers aan de N-VA. De N-VA ligt vooral goed bij de oudere Antwerpenaar. Het VB ligt daarentegen goed bij de jongste kiezers. 4 op 10 VB-kiezers zijn tussen 18 en 24 jaar. Mocht huidig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom van Puurs naar Antwerpen verhuizen, en in Antwerpen lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen, zou dat de Open VLD ten goede komen, en vooral CD&V, SP.A en Groen! kiezers doen verliezen. Patrick Janssens en Bart De Wever krijgen respectievelijk 32,9 en 32,5 % van de stemmen als gepeild wordt naar de beste burgemeester voor Antwerpen. Filip Dewinter is minder populair dan zijn partij, slechts 10,6 % van de Antwerpenaren ziet hem als de ideale burgemeester. 1 op 3 VB-stemmers heeft liever Bart De Wever dan Filip Dewinter als Antwerps burgemeester.

 

Gisteren werd bekend hoe de allochtonen in Antwerpen zouden stemmen. 36,6 % zou SP.A stemmen; 21,9 % Groen!; 12,1 % VB; 8,1 % Open VLD; 4,5 % CD&V; 3,8 % PvdA+; 3,3 % Rood!. Alle allochtonen samen (Belgen van allochtone origine, Europese Unie-burgers en vreemdelingen buiten de Europese Unie die al minstens vijf jaar in België verblijven die mogen gaan stemmen) maken iets minder dan 20 % van de stemmen uit. Bart De Wever zegt dat hij de lage score bij de allochtonen voor zijn partij wel verwacht had. “Veel allochtonen hebben een verkeerd beeld van ons”, zegt Bart de Wever. Filip Dewinter is “aangenaam verrast” met de score voor het VB. “Het enige wat Vlaams Belang zegt, is ‘pas u aan of keer terug’. Allochtonen die zich hebben aangepast, storen zich ook aan het wangedrag van anderen en zijn het wellicht ook beu dat er nog steeds een groep mensen is die zich weigert te integreren.”

 

Slecht nieuws voor Dewinter is dan weer dat de Antwerpenaar ‘migratie en integratie’’ slechts op de zevende plaats in de prioriteitenlijst zet (39 % vindt dit belangrijk). De top-3 is veiligheid (75 %), werkgelegenheid en economie (71 %), en milieu en gezondheid (68 %). In eerdere peilingen stond ‘migratie en integratie’, net als ‘propere straten’, veel hoger in de prioriteitenlijst. Dat de VB-plaat over ‘migratie en integratie’ grijs gedraaid is, blijkt ook uit de thema’s waarom voor bepaalde partijen gestemd wordt. Van de N-VA-kiezers vindt 46 % ‘migratie en integratie’ een belangrijk thema, terwijl van de VB-kiezers slechts 34 % dit nog een belangrijk thema vindt. De VB-kiezers zijn het minst geïnteresseerd in cultuur (22 %) en stadsvernieuwing (25 %). We hadden niet anders verwacht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.