19-10-11

VERNIEUWING IN GRIMBERGEN ?

In maart signaleerden we hier dat één van de sterkste stemmentrekkers van het VB (Guy D’haeseleer uit Ninove) en één van de beste VB-parlementsleden (Bart Laeremans uit Grimbergen) bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar niet onder VB-vlag zouden opkomen. Guy D’haeseleer had zijn ‘Forza Ninove’ boven het doopvont gehouden; Bart Laeremans zou ergens tussen Pasen en de zomer zijn nieuwe lijst presenteren.

 

Het heeft wat langer geduurd, maar vorige zondag stelde Bart Laeremans zijn lijst Vernieuwing voor (foto, uiterst rechts: Bart Laeremans). Grimbergen, gelegen tussen Vilvoorde en het om zijn plantentuin bekende Meise, wordt bestuurd door een coalitie van CD&V (30, 1 % van de stemmen in 2006) en Open VLD (20,7 %). Op de oppositiebanken zitten het VB (21,8 %), GroenPro (14,2 % – een samengaan van Groen! en SP.A) en de UF (13,1 %, de Union des Francophones). VB’er Bart Laeremans kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten (2 395 voorkeurstemmen). Een pak meer dan de tweede, de uittredende burgemeester (1 377 voorkeurstemmen). De lijst Vernieuwing waarmee Bart Laeremans nu mee uitpakt, is een feitelijke vereniging met een eigen bestuur, een eigen informatieblad en een eigen website, met het VB als ruggengraat. VB dat verder actief blijft in Grimbergen. Mocht Bart Laeremans burgemeester worden, zou hij wel zijn mandaat als gecoöpteerd senator voor het VB opgeven.

 

Het programma waarmee men naar de kiezer trekt, heeft vijf krachtlijnen. Men komt op voor een Vlaamse gemeente, voor betaalbaar wonen, voor een groene en landelijke gemeente, voor veiligheid en voor een “kwalitatief bestuur”. “Het gebruik van het Nederlands moet (…) op alle mogelijke manieren aangemoedigd worden.” Er moet een “lokale woonregie” komen. Vernieuwing verwerpt de “al te stedelijke sfeer” van de gemeente; een woonuitbreidingsgebied tussen twee dorpskernen had er niet mogen komen. ’s Nachts moeten er twee politiepatrouilles rondrijden in plaats van één, en voorts moet er “camerabewaking met nummerplaatherkenning” komen. Er moet met “propere handen” bestuurd worden, en niet meer zo traag als nu. Het Nieuwsblad merkte terecht op dat er niet gerept wordt over het cultuur- en jeugdbeleid, noch over het sociaal beleid – en hoe dat dan desgevallend ingevuld wordt.

 

In Grimbergen is op lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats voor 31 kandidaten. In de zondag vrijgegeven lijst van Vernieuwing zijn daarvan 17 plaatsen ingevuld: 10 voor VB’ers, 7 voor ‘onafhankelijken’. De N-VA stelt in Grimbergen naar verluidt niet veel voor, maar er zou mee gepraat worden om mee op de lijst Vernieuwing te staan. Grote afwezige is Steven Dupont. Hij nam dit jaar ontslag als VB-personeelslid en zetelt sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad van Grimbergen en de provincieraad van Vlaams Brabant. Raar toch. Dupont was omwille van de nationale partijlijn uit het VB gestapt, en niet omwille van een lokaal probleem. De wonden zijn blijkbaar diep.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grimbergen, vlaams brabant, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.