31-10-11

DE MAN DIE NIET BEGRAVEN WILDE WORDEN

Vandaag opent de Boekenbeurs in Antwerpen haar deuren voor het grote publiek. Drie jaar geleden kreeg Rachida Lamrabet (foto) er de Debuutprijs voor haar roman Vrouwland. Het bood Rachida Lamrabet de gelegenheid voor een scherpe toespraak. Nadien verscheen de verhalenbundel Een kind van God, en schreef Lamrabet ook nog het toneelstuk Belga. Zopas is haar tweede roman van de persen gerold: De man die niet begraven wilde worden. Een roman met op de achtergrond een extremistische nationalistische partij die een fenomenaal succes boekt bij verkiezingen.

 

Het is geen verhaal waar je vrolijk van wordt. Een man mijmert over zijn stukgelopen huwelijk. Hij is een in ons land wonende Marokkaan, heeft zich behoorlijk opgewerkt en lust wel een biertje. Zijn Marokkaanse vrouw heeft het zakelijk nog verder geschopt, maar is plots extreem religieus geworden. Ze trekt er onderuit en neemt de twee dochtertjes mee. De man heeft een jongere broer, en wanneer die sterft vertelt zijn Belgische vrouw dat het zijn wens is gecremeerd te worden. En dat terwijl zijn ouders eraan denken om het dode lichaam van hun zoon naar Marokko over te vliegen en daar te begraven. De oudere broer zoekt een oplossing voor het dilemma, wat zorgt voor een zowel hilarisch als spannend slot van het boek. Tussendoor hebben we wel eens kunnen lachen: wat met de achtergebleven hamsters van de dochtertjes? Maar hebben we ook de treurnis van de vader meegemaakt, en de spanningen die religieuze en culturele veranderingen te weeg brengen.

 

Het is niet de hoofdmoot in het boek, maar het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een verkiezingsoverwinning van extremistische nationalistische partij. Hoe beleefden onze Marokkaanse landgenoten die monsterlijke verkiezingsoverwinning? Voor de ene was het “alsof het maar een kiezeltje was dat op iemands schouder ketste”; voor een ander sloeg het in “als een atoombom”. De ene voelde zich toch al uitgesloten van de samenleving; de andere ergerde zich dat de weg tot integratie afgesloten werd. Terugkeerplannen? Ouderen hebben er geen probleem mee, in Marokko staat hun huis; jongeren zien allerlei vriendschappen en contacten teniet gedaan als ze moeten verhuizen. Een scheldwoord ontstaat: “Racist”, en voor de ergste gevallen: “Vuile racist”. Als plannen voor een moskee in een voormalig bejaardentehuis bekend geraken, vallen de maskers af en blijken mensen er tegen te zijn waarmee men tot dan toe een goede relatie had.

 

Het leven dus zoals het is: complex, met zowel in de privé-sfeer als maatschappelijk relaties die in alle richtingen evolueren en het leven er niet gemakkelijker op maken. Het boek overstijgt de klassieke opdeling tussen autochtonen en allochtonen, het legt ook verschillen binnen de allochtone – in dit geval: de Marokkaanse – gemeenschap bloot. Zelf legt de schrijfster in interviews meer de nadruk op de persoonlijke keuzes. Rachida Lamrabet (in Knack): “(…) Dit (is) het verhaal van een man die vindt dat je niet moet stilstaan bij de grote vragen van het leven. Dat het volstaat om gewoon te ‘zijn’. Hij wil het leven niet complexer maken dan het al is, maar botst met zijn hoofd tegen de muur. Je kunt nu eenmaal niet zomaar een leventje leiden, zeker niet tegenwoordig. We worden allemaal omringd door mensen en verwachtingen. Zij verplichten ons om standpunten in te nemen, ideologieën te onderschrijven." Rachida Lamrabet haast zich wel nog om er aan toe te voegen: "Al is dit zeker geen ‘boek met een boodschap’. Ik wil vooral een goed verhaal vertellen en mijn lezers meeslepen.”

 

Rachida Lamrabet is donderdag 10 november op de Boekenbeurs te gast waar ze nieuw werk van een Nederlandse collega voorstelt (Groene Zaal, 20 uur). Ook Erik Vlaminck en Stefan Brijs stellen dan een nieuw boek van een Nederlandse collega voor. De Nederlanders bespreken op hun beurt het werk van hun Vlaamse collega's. De man die niet begraven wil worden is uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.