01-11-11

VB-GENT HERDENKT EERSTE WERELDOORLOG

Het VB-Gent neemt vandaag deel aan herdenkingsplechtigheid van de stad Gent naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. “Wereldoorlog I is ook een Vlaamse aangelegenheid. Vlaamse leeuwenvlaggen en een bloemenkrans van het Vlaams Belang moeten dit beklemtonen.”

“Jaarlijks organiseert de Stad Gent een herdenkingsplechtigheid ter ere van de gesneuvelde militairen aan het Oorlogsmonument 1914-1918 op de Stedelijke Westerbegraafplaats”, zo vervolgt de persmededeling van het VB-Gent. “Tot op heden ging het steeds om een ‘Belgische’ herdenking met enkel Belgische vlaggen en werden enkel bloemenkransen van de traditionele partijen (CD&V, Open VLD, SP.A) neergelegd. Nochtans is Wereldoorlog I ook een Vlaams aangelegenheid. Veel Vlaams-nationalisten zijn immers tijdens ‘Den Grooten Oorlog’ ingegaan op de oproep van de toenmalige koning Albert I om de Guldensporenslag te herdenken, en de wapens op te nemen om België te verdedigen tegen de inval van de Duitse troepen. Daarom zal het Vlaams Belang Koepel Gent op dinsdag 1 november ’11 (vandaag dus, nvdr.) met een delegatie en met enkele Vlaamse leeuwenvlaggen deelnemen aan de herdenkingsplechtigheid van de stad Gent op de Westerbegraafplaats. Bovendien zal ook het Vlaams Belang een bloemenkrans neerleggen.”

 

Nog geen dertig jaar na 1914-1918 is er opnieuw een “inval van de Duitse troepen”, en jammer voor ons, gelukkig voor het VB, worden daar geen expliciete herdenkingen rond georganiseerd. Er waren daar nochtans ook Vlamingen bij betrokken. Vlamingen als slachtoffers van het naziregime, en Vlamingen die mee met de nazi’s optrokken. Het VB heeft voor die laatsten altijd al minstens begrip getoond. Ook het VB-Gent. Neem nu het Gentse VB-personeelslid en gewezen parlementslid Ortwin Depoortere. In het Vlaams Belang Magazine van februari 2005 noemde hij Verdinaso-leider Joris Van Severen “de grootste visionair die de Vlaamse beweging ooit gekend heeft”. Gelukkig stierf Joris Van Severen al in 1940. Diezelfde Ortwin Depoortere noemde priester-dichter en notoir collaborateur Cyriel Verschaeve “één van de groten van ons volk”. Het VB zou het moeilijk krijgen als ook rond de Tweede Wereldoorlog een herdenking georganiseerd wordt.

 

Portretten van Joris Van Severen en Cyriel Verschaeve vind je aan de muur van café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen, dé verzamelplaats van VB’ers en aanverwanten. Toen wij er vorige week nog eens een pint gingen drinken, klonk door de muziekinstallatie Duitse marsmuziek uit de jaren veertig. VB’er en barman Theo Neel floot de deuntjes lustig mee. Ja, dat waren nogal tijden!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, antwerpen, collaboratie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.