31-10-11

DE MAN DIE NIET BEGRAVEN WILDE WORDEN

Vandaag opent de Boekenbeurs in Antwerpen haar deuren voor het grote publiek. Drie jaar geleden kreeg Rachida Lamrabet (foto) er de Debuutprijs voor haar roman Vrouwland. Het bood Rachida Lamrabet de gelegenheid voor een scherpe toespraak. Nadien verscheen de verhalenbundel Een kind van God, en schreef Lamrabet ook nog het toneelstuk Belga. Zopas is haar tweede roman van de persen gerold: De man die niet begraven wilde worden. Een roman met op de achtergrond een extremistische nationalistische partij die een fenomenaal succes boekt bij verkiezingen.

 

Het is geen verhaal waar je vrolijk van wordt. Een man mijmert over zijn stukgelopen huwelijk. Hij is een in ons land wonende Marokkaan, heeft zich behoorlijk opgewerkt en lust wel een biertje. Zijn Marokkaanse vrouw heeft het zakelijk nog verder geschopt, maar is plots extreem religieus geworden. Ze trekt er onderuit en neemt de twee dochtertjes mee. De man heeft een jongere broer, en wanneer die sterft vertelt zijn Belgische vrouw dat het zijn wens is gecremeerd te worden. En dat terwijl zijn ouders eraan denken om het dode lichaam van hun zoon naar Marokko over te vliegen en daar te begraven. De oudere broer zoekt een oplossing voor het dilemma, wat zorgt voor een zowel hilarisch als spannend slot van het boek. Tussendoor hebben we wel eens kunnen lachen: wat met de achtergebleven hamsters van de dochtertjes? Maar hebben we ook de treurnis van de vader meegemaakt, en de spanningen die religieuze en culturele veranderingen te weeg brengen.

 

Het is niet de hoofdmoot in het boek, maar het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een verkiezingsoverwinning van extremistische nationalistische partij. Hoe beleefden onze Marokkaanse landgenoten die monsterlijke verkiezingsoverwinning? Voor de ene was het “alsof het maar een kiezeltje was dat op iemands schouder ketste”; voor een ander sloeg het in “als een atoombom”. De ene voelde zich toch al uitgesloten van de samenleving; de andere ergerde zich dat de weg tot integratie afgesloten werd. Terugkeerplannen? Ouderen hebben er geen probleem mee, in Marokko staat hun huis; jongeren zien allerlei vriendschappen en contacten teniet gedaan als ze moeten verhuizen. Een scheldwoord ontstaat: “Racist”, en voor de ergste gevallen: “Vuile racist”. Als plannen voor een moskee in een voormalig bejaardentehuis bekend geraken, vallen de maskers af en blijken mensen er tegen te zijn waarmee men tot dan toe een goede relatie had.

 

Het leven dus zoals het is: complex, met zowel in de privé-sfeer als maatschappelijk relaties die in alle richtingen evolueren en het leven er niet gemakkelijker op maken. Het boek overstijgt de klassieke opdeling tussen autochtonen en allochtonen, het legt ook verschillen binnen de allochtone – in dit geval: de Marokkaanse – gemeenschap bloot. Zelf legt de schrijfster in interviews meer de nadruk op de persoonlijke keuzes. Rachida Lamrabet (in Knack): “(…) Dit (is) het verhaal van een man die vindt dat je niet moet stilstaan bij de grote vragen van het leven. Dat het volstaat om gewoon te ‘zijn’. Hij wil het leven niet complexer maken dan het al is, maar botst met zijn hoofd tegen de muur. Je kunt nu eenmaal niet zomaar een leventje leiden, zeker niet tegenwoordig. We worden allemaal omringd door mensen en verwachtingen. Zij verplichten ons om standpunten in te nemen, ideologieën te onderschrijven." Rachida Lamrabet haast zich wel nog om er aan toe te voegen: "Al is dit zeker geen ‘boek met een boodschap’. Ik wil vooral een goed verhaal vertellen en mijn lezers meeslepen.”

 

Rachida Lamrabet is donderdag 10 november op de Boekenbeurs te gast waar ze nieuw werk van een Nederlandse collega voorstelt (Groene Zaal, 20 uur). Ook Erik Vlaminck en Stefan Brijs stellen dan een nieuw boek van een Nederlandse collega voor. De Nederlanders bespreken op hun beurt het werk van hun Vlaamse collega's. De man die niet begraven wil worden is uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

30-10-11

DEWINTER OP DE BRES VOOR EEN FIETSPAD

Veel interessante verhalen in de kranten dit weekend. In Antwerpen haalde het VB twee kranten met een lokale actie voor een fietspad waarbij het VB tot haar eigen verbazing steun kreeg van Groen!.

 

Voor het eerst sinds De Standaard en De Morgen uitpakken met nieuwe magazines hebben we het gevoel weekendkranten te hebben die er toe doen. De Morgen werpt een nieuw licht op de malversaties bij de Hasseltse politie met als leidraad de ledenlijst van de Hasseltse vrijmetselaarsloge La Tolérance. De Standaard reconstrueert hoe de N-VA na de uitschuiver van Bart De Wever vier jaar geleden in de gunst van de Joodse gemeenschap probeert te staan (foto 1). Filip Dewinter en Tanguy Veys mogen nog zo hun best doen, als Open VLD en SP.A stemmen verliezen bij de Joodse gemeenschap in Antwerpen zullen die stemmen naar de N-VA gaan. De Morgen heeft ook een Bart De Wever-verhaal, al lijkt ons de bekendste klant van de frituren ’t Draakske en ’t Kriekske er maar bijgesleept om een onderzoek over de populistische kiezers en het commentaar daarbij van professor Mark Elchardus onder de aandacht te brengen. De Standaard houdt ook nog zowat haar hele voorpagina vrij voor een pleidooi om een echte parlementaire commissie over Dexia op te richten, en belicht verderop in de krant nog meer de Dexia-affaire.

 

Het Nieuwsblad peilt naar de mening van de Marokkaanse moeders in Borgerhout die een aantal van hun jongens zien ontsporen. Gids voor de journaliste is Fatima Bali die in de krant wordt omschreven als “ex-politica”. In Gazet van Antwerpen zegt Ademloos-voorzitter Wim van Hees dat de keuze tussen Patrick Janssens en Bart De Wever als burgemeester geen echte keuze is. De kiezer krijgt dan twee keer ongeveer hetzelfde. Janssens moet gedwongen worden te kiezen tussen het voortzetten van het huidige conservatieve bestuur en een nieuwe, progressieve coalitie. In dezelfde krant wordt ook geïnventariseerd welke quotes Patrick Janssens zich de voorbije maanden liet ontvallen: nu eens een quote om de linkse kiezers te charmeren, dan eens een quote om het vertrouwen van de rechtse kiezers te winnen. De gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 zijn in zicht.

 

En wat dan doen als Vlaams Belang? We mochten het vrijdag meemaken dat Filip Dewinter himself, zijn echtgenote die anders enkel naar congressen en recepties meegaat, en enkele partijgenoten waaronder een VB-personeelslid, actie voerden voor de aanleg van een fietspad in Ekeren. De plannen voor het fietspad liggen al zes jaar klaar maar door een aanslepende onteigeningsprocedure ligt het fietspad er nog altijd niet. Filip Dewinter sprong daarom op de bres voor een fietspad in het district waar hijzelf een villatje bewoont. Het Vlaams Belang is en blijft overigens een partij voor de autobezitters. In het jongste mobiliteitsdebat op de regionale televisiezender ATV kloeg Dewinters secondant Jan Penris nog steen en been over de lasten op auto’s en de moeilijkheid ergens met een auto te geraken. Maar pour le besoin des choses wil Dewinter dus ook wel eens actievoeren voor een ontbrekend fietspad.

 

De actie is ook en vooral de start voor een campagne waarmee gele vestjes gratis worden verdeeld met daarop “Veilig Ekeren!” en de leeuw uit het Vlaams Belang-logo. De actie voor het fietspad komt trouwens ook te laat om nog veel invloed te hebben op de aanleg. Nadat de eerste bouwvergunning door de aanslepende onteigeningsprocedure vervallen is, werd op 30 september – een maand geleden – al een nieuwe bouwvergunning aangevraagd. Maar goed. Filip Dewinter die opkomt voor de fietsers, we zien het graag gebeuren. Ook Rita Van Zeebroeck, buurtbewoonster en lid van het plaatselijk Groen!-bestuur, dacht er zo over en voerde – in groen vestje uiteraard – mee actie met Dewinter (foto 2, met naast Rita Van Zeebroeck achtereenvolgens Filip Dewinters echtgenote, Filip Dewinter en VB-personeelslid en -gemeenteraadslid Wim Van Osselaer. Filip Dewinter overigens op een damesfiets. Geleend van één van zijn dochters?). Voor het VB was de aanwezigheid van een Groen!-militante hét evenement van de dag. In een VB-persmededeling luidt het: “Allicht is de deelname van Groen! aan een actie van het Vlaams Belang een primeur in Vlaanderen. De Groen!-militante stond er overigens op dat haar deelname aan de actie zou worden gecommuniceerd aan de pers.”

 

Groen!-districtsraadslid Ilse de Schutter zegt in Het Nieuwsblad dat het geen gezamenlijke actie is van Groen! en Vlaams Belang, maar dat haar partij in deze zaak wel de mening deelt van het VB. Als dat toevallig zo eens is, waarom niet. Meteen een tip voor het VB om uit haar isolement te geraken: neem eens meer standpunten in die we niet gewoon zijn van het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ekeren, antwerpen, dewinter, de wever, janssens, groen!, actie |  Facebook | | |  Print

29-10-11

DRUGS EN WAPENS BIJ SYMPATHISANT EXTREEMRECHTS

Bij een toevallige politiecontrole vorige week zaterdagavond vond de politie in de auto van een 28-jarige man uit Boom amfetamines en wapens. Bij het parket staat hij bekend om zijn extreemrechtse sympathieën.

 

Het parket van Antwerpen voerde na de politiecontrole een huiszoeking uit. Bij de man thuis werden nog meer wapens en drugs gevonden. De drugs waren met name speed en xtc. De wapens waren geen vuurwapens maar knotsen, degens en kruisbogen. De man, die bekend zou zijn bij de politie, werd opgepakt en moest vorige zondag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Hij werd niet aangehouden. Volgens het parket heeft de man extreemrechtse sympathieën. Zijn identiteit werd niet bekendgemaakt. Het is niet de eerste keer dat mensen met extreemrechtse sympathieën gelinkt zijn wapens en drugs.

 

In de rand van het BBET-proces in Dendermonde staan hoofdverdachte Tomas B. en Joeri V.d.P. niet alleen terecht voor hun activiteiten bij BBET en verkoop van wapens, ze zijn ook betrokken bij de verkoop van anabolica en viagra. Voor Tomas B. en Joeri V.d.P. wordt daarom twee jaar cel geëist bovenop de straf voor de andere misdrijven die hen aangewreven worden. Voor een derde betrokkene, Rafaël D., wordt achttien maanden cel geëist. Grappig is dat elk van de drie vrienden bij politieverhoren telkens alle schuld voor de handel bij de twee anderen legden.

 

Minder grappig vond de openbare aanklager de vlotheid waarop men over die handel tot bekentenissen was overgegaan, in tegenstelling tot de moeizame verklaringen over de BBET-activiteiten. Alsof niet zo zwaar moet getild worden aan de handel in anabolica. De openbare aanklager noemde de zaak daarentegen “zeer zwaarwichtig en zeer verontrustend”. Een opgefokt lichaam leidt, volgens de openbare aanklager, mee tot zoveel agressie en extreme gedragingen.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit |  Facebook | | |  Print

28-10-11

EN DE LEEGLOOP? DIE STOPT NIET

Op de gemeenteraadszitting van Zemst (Vlaams Brabant) vorige week donderdag deelde Dirk Jacobs (foto 1) mee dat hij het VB verlaat en voortaan zal zetelen als onafhankelijke. Dirk Jacobs was lijsttrekker van het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en leidde in de gemeenteraad de vijfkoppige VB-fractie. In Wervik (West-Vlaanderen) besloot OCMW-raadslid Tania Dassonneville ook uit het VB te stappen en voortaan als onafhankelijke te zetelen.

 

“Ik wens geen gevolg te breien aan een Vlaams Belang-lijst”, zegt Dirk Jacobs. “Ik heb geprobeerd om een groep van Vlaamsgezinden samen te brengen. Alleen een bundeling van alle Vlaamse krachten en partijen is volgens mij aan de orde om op het gemeentelijke en federale beleid te wegen. Helaas willen veel Vlaams Belang-leden mij daarin niet volgen. Ik hoop dat mijn beslissing de goede menselijke verhoudingen met mijn vroegere partijgenoten niet schaadt.” Dirk Jacobs sluit een overstap naar de N-VA niet uit. N-VA-gemeenteraadsfractieleider Dirk Van Roey en N-VA-schepen Piet Van Grunderbeek zeggen dat Dirk Jacobs zich steeds kritisch maar ook constructief heeft opgesteld. Als hij lid wil worden van de N-VA zal hij wel eerst zes maanden moeten wachten vooraleer een lidkaart te krijgen.

 

In Wervik stapt OCMW-raadslid Tania Dassonville op bij het VB. Zij gaat voortaan als onafhankelijke zetelen in de OCMW-raad. Voor haar was het VB “de meest voor de hand liggende oplossing om de problemen rond immigratie en criminaliteit aan te pakken”. Ze kreeg daarvoor veel kritiek, en volgens Tania Dassonville werden ook haar kinderen daarop aangesproken. Om te vermijden dat haar kinderen daar nog verder last van hebben, stapt ze nu uit het VB. Tania Dassonville: “Ik blijf zetelen als OCMW-raadslid en wijk zeker niet af van mijn ideologie, maar denk nu in de eerste plaats aan mijn gezin.” Merkwaardig is dat Tania Dassonville ondanks die “(ik) wijk zeker niet af van mijn ideologie” naar eigen zeggen al tweemaal door de N-VA gevraagd is om over te stappen naar de N-VA. De Wervikse VB-gemeenteraadsleden Anne-Catherine Cnockaert en Willy Delbecque stapten al over naar de N-VA.

 

Het VB wil volgend jaar opnieuw deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wervik. Dat bevestigt plaatselijk VB-voorzitter Jozef Claeys (foto 2). Hij zetelt samen met Baudewin Libbererecht, gewezen brigadecommandant van de rijkswacht, als overblijvende VB'ers in de gemeenteraad van Wervik. Maar men is er nog niet. "We zijn op zoek naar kandidaten (om op de VB-lijst te staan, nvdr.)", zegt Jozef Claeys.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, zemst, vlaams brabant, wervik, west-vlaanderen |  Facebook | | |  Print

27-10-11

“OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ... SLAAG DE BOEL KORT EN KLEIN…;-)”

“Na een jarenlange procedureslag is de Nationalistische Studentenvereniging NSV! vanavond definitief erkend als studentenvereniging in het Politiek Filosofisch Konvent van de Gentse Universiteit”, meldde Het Laatste Nieuws online dinsdagavond. Het zorgde meteen voor leuke (nouja) reacties. (Foto: NSV-Gent bij een actie eerder dit jaar tegen SP.A'er Johan Vande Lanotte)

 

“De Nationalistische Studentenvereniging (NSV! ) werd in 1976 opgericht en verloor haar erkenning aan de Gentse Universiteit in 1982”, vervolgt Het Laatste Nieuws online. “In de jaarwende 2010-2011 was de vereniging enkele maanden erkend, maar linkse studentenverenigingen putten alle beroepsprocedures uit, waardoor de vereniging voor de zomervakantie haar erkenning opnieuw verloor. Vanavond boog de Vergadering van de Konventvoorzitters (VKV) zich over de kwestie. Drie van de zes aanwezigen stemden voor een erkenning, één stemde tegen en twee onthielden zich. Een erkenning betekent dat NSV! onder andere gratis universiteitslokalen voor activiteiten mag gebruiken, aanspraak kan maken op subsidies en tegemoetkomingen om bijvoorbeeld sprekers uit te nodigen en dat deelnemers verzekerd zijn tijdens activiteiten. "Een erkenning betekent ook dat de vereniging, net zoals alle andere, onder de controlemechanisme van de dienst studentenactiviteiten valt", aldus (studentenbeheerder Werner, nvdr.) Raeymaeckers. Bij inbreuken rond racisme, discriminatie of geweld bijvoorbeeld kunnen verenigingen geschorst worden.
 
Dezelfde vergadering besliste met vier tegenstemmen en twee onthoudingen om de streng-katholieke en ‘Heel-Nederlandse’ studentenverenging KASPER niet te erkennen. KASPER omschrijft zich als een ‘academische en elitevormende vereniging’. De vereniging zou naast een erkenning gegrepen hebben omdat ze niet openstaat voor alle studenten, een schending op de openbaarheid van activiteiten. Tegen de beslissing van de VKV is geen beroep meer mogelijk.” Op de website van de NSV wordt niet meer gemeld dan het Het Laatste Nieuws-bericht over de NSV. RechtsActueel  meldt ook nog dat twee KVHV’ers in Gent fysiek aangevallen werden. RechtsActueel: “
Het academisch jaar werd met andere woorden (helaas volgens traditie!) ingezet door gewelddadige verwelkomingen vanwege linkse nietsnutten. Uit ervaring weten we dat deze linksen zelfs niet in het minst iets te maken hebben met het studentenleven of de academische instellingen an sich.”

 

Bij het Vlaams Belang was de vreugde om de erkenning over de NSV in Gent groot. Gewezen federaal VB-parlementslid Ortwin Depoortere plaatste het Het Laatste Nieuws-bericht meteen op zijn Facebookpagina. Wat bij het Herentalse VB-Vlaams parlementslid Pieter Huybrechts de reactie “Heil en zege !!!” uitlokte. Iemand vroeg Huybrechts waarom die “Heil”, maar daar antwoordde Huybrechts niet op. Waarschijnlijk is hij nog in de wolken over zijn trouvaille. Toen Ortwin Depoortere na het NSV-bericht postte: “Opzij, opzij, opzij…”, reageerde Pieter Huybrechts met: Slaag de boel kort en klein…;-). Goed dat hij er een paar leestekens bij plaatste, maar het blijft een rare vorm van humor van de voormalige cultuurpraeses van de Antwerpse NSV. VB-personeelslid en -gemeenteraadslid in Nevele Olaf Evrard was minder lollig. Hij reageerde op het bericht van de erkenning van NSV-Gent met: Eat this, AFF en ander links gespuis!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, kvhv, gent, huybrechts |  Facebook | | |  Print

26-10-11

PECH VOOR OPEN VB-LIJST IN GRIMBERGEN

Anderhalve week geleden maakte VB-senator Bart Laeremans (foto) bekend dat hij niet met een VB-lijst maar met de ‘open lijst’ Vernieuwing naar de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen trekt. Als grootste stemmentrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 is de inzet voor 2012 niet meer maar ook niet minder dan het burgermeesterschap. Mocht hij burgemeester worden, Laeremans zou zelfs zijn mandaat als gecoöpteerd senator neerleggen.

 

Op de lijst Vernieuwing staan voorlopig 17 namen: 10 VB’ers en 7 ‘onafhankelijken’. De N-VA zou in Grimbergen weinig voorstellen, maar er werd mee gepraat om ook op de lijst Vernieuwing te staan. Luidde het veertien dagen geleden. Inmiddels heeft de N-VA bekendgemaakt dat ze in Grimbergen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 opkomt met... een eigen lijst. Op korte tijd heeft de N-VA heel wat nieuwe leden mogen verwelkomen, en in februari al werd een uitgebreid bestuur voor de plaatselijke werking samengesteld. De N-VA wil in Grimbergen het verschil maken door uit te pakken met een degelijk programma. “N-VA Grimbergen legt de nadruk op inhoud en wil vermijden dat de gemeenteraadsverkiezingen herleid worden tot een personenkwestie waarbij het hengelen naar de post van burgemeester centraal staat. Politieke keuzes maken in Grimbergen is meer dan de carrièreplannen van enkele personen”, zegt Philippe Decrock (foto 1, ondervoorzitter van de Grimbergse N-VA-afdeling).  

“Onze nieuwe ploeg belichaamt een verdraagzame N-VA, die vol zelfvertrouwen de uitdagingen van onze samenleving tegemoet treedt. Onze N-VA-afdeling in Grimbergen gaat deze uitdaging in 2012 met veel enthousiasme aan”, aldus nog Philippe Decrock. Met zijn lijst zal hij alleszins een aantal stemmen wegsnoepen die anders naar lijst Vernieuwing zouden gaan. Geen goed nieuws dus voor Bart Laeremans (foto 2).

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grimbergen vlaams brabant, n-va, laeremans |  Facebook | | |  Print

25-10-11

BREDENE: LIEVER LEGE VB-GEMEENTERAADSSTOEL DAN N-VA’ER

“Mensen, neem plaats op de gemeenteraadszitjes die zo vaak onbezet blijven.” Die boodschap had de gemeenteraadsvoorziter in Bredene (West-Vlaanderen) vorige week toen twee van de drie VB-stoelen alweer onbezet bleven.

 

“Ik heb het al lachend gezegd, maar mijn boodschap is serieus. Ik vind het erg dat ze (de VB-gemeenteraadsleden Jon Devos en Cindy Versluys, nvdr.) door de kiezer zijn afgevaardigd en nooit opdagen. Het wordt tijd dat de kiezers dat weten.” In de kustgemeente waren er dit jaar al negen gemeenteraadszittingen. VB’er William Hüppertz (foto 1) was acht keer aanwezig, VB’ster Cindy Versluys (foto 2) verscheen drie keer, VB’er Jon Devos (foto 3) daagde geen enkele keer op. Jon Devos voert aan dat hij in de bouw werkt en zijn job belangrijk is. “Ik kan me niet vrijmaken, maar er is beterschap op komst. Ik zal voortaan vaker de gemeenteraad kunnen bijwonen. Cindy (met wie hij een koppel is, nvdr.) is afwezig omdat ze de zorg voor een ziek familielid op zich neemt.”

 

“Cindy werkt als kapster en moet vaak laat werken”, zegt daarentegen William Hüppertz. De VB-fractieleider in de gemeenteraad van Bredene… met in de praktijk enkel zichzelf als lid van die fractie. “Cindy Versluys en Jon Devos willen ook niet later op de gemeenteraad toekomen om niet de indruk te wekken dat ze komen voor de zitpenningen”, vervolgt Hüppertz. “Hen vervangen door kandidaten die vorige keer op onze lijst stonden is geen optie, want die zijn inmiddels overgegaan naar de N-VA en we willen niet dat zij in de gemeenteraad komen.”

Op haar website dekt het VB-Bredene zich in tegen kritiek op de veelvuldige afwezigheid bij gemeenteraadszittingen: “Wij zijn niet echt een groep die een uur over ‘punt en komma’ discussieert en dan gewoon goedkeurt. Nee, bij ons gaat het om het geheel. Dit betekent dan ook dag op dag alles met argusogen bekijken en regelmatig de mond openen in plaats van elke maand een toneelspektakel te willen geven.”

Het VB ontkent overigens dat Jon Devos en Cindy Versluys omwille van hun veelvuldige afwezigheid geweerd zouden worden van de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. De kans is natuurlijk groot dat het probleem van de afwezigheden bij gemeenteraadszittingen zich niet meer stelt vanaf 2013, als na de verkiezingen op 14 oktober 2012 het VB in Bredene terugvalt van drie verkozenen naar pakweg nog maar één.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bredene, west-vlaanderen, leegloop |  Facebook | | |  Print

24-10-11

DE MAROKKAANSE KOEKJES VAN HET VB-DEURNE

De kernstad Antwerpen fusioneerde in 1983 met haar randgemeenten. De voormalige gemeenten worden nu districten genoemd, en die districten doen er alles aan om hun eigenheid te beklemtonen binnen de grote stad. In Deurne, een district qua inwonersaantal vergelijkbaar met de stad Mechelen, heeft men een eigen feestdag uitgeroepen en promoot men sinds kort ook ‘Deurnese koekjes’. In de jongste zitting van de Deurnese districtsraad interpelleerde VB-fractieleider Jan Van Wesembeeck (foto 1) over die koekjes.

 

In het voorjaar werd een wedstrijd uitgeschreven voor een eigen koekje. Twee bakkers dienden een voorstel in; een volksjury en een vakjury beoordeelden de inzendingen. Bakkerij Roché – al zeventien jaar in Deurne actief – had het beste voorstel:  een koekje in de vorm van een blad, een verwijzing naar Deurnese parken zoals het Rivierenhof. Het is een koekje van zanddeeg, maar luchtiger en krokanter. Met een limoensmaakje om het fris te houden, en een dun laagje marsepein erop. Naar analogie met het Antwerps Handje is er nu het Deurnese Smullertje (foto 2). Tot 10 augustus mocht de winnende bakker de Deurnese lekkernij exclusief verkopen.

 

Intussen mag ook de de wedstrijd verliezende bakkerij Raphaël de koekjes verkopen. Nu het districtsbestuur een aantal wijkvergaderingen plant en daar het Deurnese Smullerke wil laten proeven werd een bestelling geplaatst voor Deurnse Smullerkes. Bakkerij Raphaël diende een offerte in die maar de helft kost van wat bakkerij Roché vraagt. Het Deurnese districtsbestuur koos voor de goedkoopste bakker, maar het VB wilde nu weten of het districtsbestuur voorbije maanden niet te veel betaald had aan de andere, de wedstrijd winnende, bakkerij. Een kwestie dus van groot belang, een district – we herhalen het: zo groot als de stad Mechelen – waardig.

 

Districtsschepen Ariane Van Dooren (CD&V) legde uit dat het ene koekje dikker is dan het andere, het ene mooie nerven heeft en het andere niet, en patati patata. De districtsschepen beloofde met beide bakkers te gaan praten en zou kwaliteitseisen stellen om het koekje nog te mogen bakken. “Zal het Deurnese Smullerke in de toekomst nu duurder of goedkoper worden?”, wilde Jan Van Wesembeeck meteen weten. “Betaalde het districtsbestuur de voorbije maanden niet te veel? Vindt u dat koekje nu zelf lekker?”, moest Jan Van Wesembeeck ook nog weten. Achtergrond van het verhaal is dat bakkerij Roché uitgebaat wordt door de Marokkaanse Deurnenaar Hassan Aarab. Of bakkerij Raphaël wél door autochtonen wordt uitgebaat, hebben we niet nagevraagd. Het doet er – in onze ogen toch – niet toe. Misschien dat het voor het VB wel anders is.

 

In elk geval maakt het VB-Deurne zich druk over ‘Deurnese koekjes’ die al langer, zij het soms met een andere kleur van marsepein, in Marokko en in Marokkaanse winkels hier te vinden zijn. Het VB dat opkomt voor het goedkoopste Marokkaans koekje… Zelfs het VB ziet zich verplicht om in plaats van de multiculturele realiteit botweg af te wijzen, er het beste uit te halen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deurne, antwerpen |  Facebook | | |  Print

23-10-11

“NIET HET KAPITALISME MAAR OCCUPY IS HET PROBLEEM”

Het KVHV-Antwerpen klaagt in een persmededeling over de Occupy-bewegingen in Vlaanderen. Aanleiding is een actie gisteren in Antwerpen die een 250-tal mensen op de been bracht (foto’s 1 en 2).

 

Volgens het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen is die actie een “nabootsing van de ‘Occupy Wall Street’-hype”. Het KVHV-Antwerpen “weigert mee te stappen in de massahysterie”. Het “verwerpt de latente communistische grondslagen ervan en klaagt de organisatoren aan voor hun oneerlijkheid ten aanzien van hun deelnemers”. Het KVHV verduidelijkt: “De gehele Occupy-beweging, die over de Atlantische oceaan naar hier komt gewaaid, mist volgens ons iedere grondslag. Men protesteert tegen het kapitalistische systeem, voor meer democratie, voor burgerinspraak, voor maatschappelijk debat, tegen bankenarrogantie, voor… De vlag dekt vele, zeer vele, te veel ladingen. Iedere deelnemer heeft wel een eigen ideetje waarvoor hij meekomt. Het enige dat hen bindt is dat ze verontwaardigd zijn. (…) De anonieme belangeloze (?) organisator heeft wel een agenda. Het verscheen eerst op hun Amerikaanse website en werd vervolgens vertaald en verspreid. De “Declaration of the Occupation of New York City” is uitgegroeid tot de officiële verklaring van de Occupy-beweging. Wie deze tekst leest (…) kan niet anders twee grote vaststellingen doen.

 

Ten eerste valt op dat de gehele tekst doordrongen is van constante paranoïde. Ieder probleem waar de huidige samenleving mee worstelt, van gezondheidszorg over dierenbescherming naar milieurampen, is toe te rekenen aan de bedrijven. Niet de kleine man in de straat, maar de bedrijven zijn de schuld van alles. Bij uitbreiding stelt men dat het gehele systeem van bedrijven schuldig is. Het kapitalisme is de vijand van de Occupy-beweging. Ten tweede vallen de tekstuele verwijzingen naar het communistisch manifest op. Wie dit gelezen heeft, herkent onmiddellijk meerdere uitdrukkingen in de verklaring. Andere punten lijken dan weer rechtstreeks overgenomen uit het manifest. Zou Karl Marx zelf de pen ter hand genomen hebben om de Occupy-beweging te steunen? (Karl Marx stierf in 1883, nvdr.) De Occupy-beweging is geen nieuwe beweging. De Occupy-beweging is de zoveelste vermomming van het revolutionair communisme. (…) Wij vragen de organisatoren om eerlijk hun grondslagen te tonen aan de deelnemers. Draag geen vals clownmasker. Verberg je niet achter leugens. Beweer niet dat je geen zogenaamde oplossingen hebt klaarliggen. Toon je ware gelaat als  (neo-)marxistische groepering.

 

Daarnaast nemen we als KVHV-Antwerpen de handschoen op om de vrije markt en het kapitalisme wel te verdedigen Dit doen we omdat het kapitalisme het enige systeem is in de wereld dat vrijwillige inzet en verbetering promoot bij de mens. Men wordt beloond op de eigen waarde. Het garandeert onze persoonlijke vrijheid. (De ontslagen werknemers van ArcelorMittal en andere werklozen zullen blij zijn met die vrijheid, nvdr.) Er zijn weliswaar uitwassen, maar om Churchill te parafraseren: het kapitalisme en de vrije markt zijn slechte systemen, maar nog steeds beter dan al de anderen. Wij zijn écht gehecht aan onze intellectuele en economisch vrijheid! (Dat de machtsconcentratie bij media- en andere concerns de intellectuele en economische vrijheid beperkt, ontgaat onze KVHV’ers even, nvdr.)" "Occupy-organisatoren: onze steun krijg je niet.” Het KVHV-Antwerpen zou dan ook niet aanwezig zijn bij de Occupy-actie aan de Groenplaats in Antwerpen, maar niemand van de aanwezigen miste hen.

 

We zagen oud-strijders uit de sociale bewegingen, communisten en anderen, naast jongeren en minder jongere die geen of niet zoveel jaren actievoeren op hun actief hebben. We zagen ook zowel punkers als een directeur bij het welzijnswerk. Woede bindt hen, woede omdat zij dreigen de rekening gepresenteerd te krijgen en niet de schuldigen voor de crisis: de topbankiers, pardon: de flopbankiers, in de eerste plaats. De actie werd een lange speakerscorner waar iedereen kon zeggen wat hem of haar op de lever ligt. Helaas was het schamel geluid dat uit de ene megafoon kwam, misschien wel symbolisch voor de alsnog beperkte reikwijdte van de actie. De zwakke organisatiegraad ontkracht echter tegelijk de bewering van het KVHV als zouden anderen achter de actie zitten. Was het maar zo: er zou een degelijke geluidsinstallatie op de Groenplaats gestaan hebben en Hasta Siempre zou uit de boxen geknald hebben. Foto 3: Een winkel in de Antwerpse binnenstad bereidt haar klanten voor op een ander sociaal-economisch klimaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kvhv, actie, antwerpen |  Facebook | | |  Print

22-10-11

TWEE MATEN, TWEE GEWICHTEN

De Indignados- en Occupy Wall Street-beweging kan op niet veel sympathie rekenen bij extreem-rechts. Men is daar ook wel tegen het kapitalisme, maar huivert nog meer van ‘links’.

 

Terwijl alle media uitpakten met foto’s van de meer dan zesduizend betogers vorige zaterdag in Brussel (foto 1), en beelden van de protesten in 951 steden in 82 landen, pakte Rechts Actueel maandag enkel uit met een foto van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) waar een aantal indignados vorige week logeerden en nu van boven tot onder vol tags staat (foto 2). Fraai is dat niet, en ook De Morgen bijvoorbeeld liet maandag de troep zien. Andere media brachten het verhaal in de loop van de week. De indignados ontkennen evenwel dat zij de HUB-lokalen zo hebben achtergelaten. Volgens hen is het aangericht terwijl zij in Brussel aan het betogen waren.

 

Consequent zijn ze alleszins niet bij Rechts Actueel. Nadat Voorpost-militanten vorig jaar tientallen officiële naamborden beklad hadden in Wezembeek-Oppem, en op heterdaad betrapt werden door de politie, werd niet verontwaardigd gereageerd door Rechts Actueel. Integendeel. Bert Deckers, die nu bij Rechts Actueel van leer trekt tegen het “extreem-links geweld”, ontwierp nog een sticker waarmee het boetefonds voor de Voorpost-vandalen gevuld moest worden. Bert Deckers zoekt een uitweg om te protesteren tegen het kapitalisme “en het hoeft zeker geen pacifistische middenweg te zijn, je kan namelijk geen omelet bakken zonder eerst de eierschalen te breken.” We noteren voorts: “Ook wij van Rechts Actueel zeggen neen tegen het veeleer corrupte gedrag van het grootkapitaal, maar wij zeggen tevens neen tegen de methodes die de linkse betogers gebruiken tijdens hun ‘marsen’ en die steevast leiden tot geweld en vandalisme.”

 

We onthouden: het grootkapitaal heeft veeleer corrupt gedrag, linkse betogers gebruiken steevast geweld en vandalisme. Maar ‘rechts’ hoeft zich niet te houden aan een “pacifistische” weg, “je kan geen omelet bakken zonder eerst de eierschalen te breken”. De verontwaardiging van Bert Deckers en Rechts Actueel keert zich als een boemerang terug in het eigen gezicht.

 

Deze namiddag, van 15.00 tot 18.00 uur, is een Occupy Antwerp-actie gepland aan de Groenplaats in Antwerpen. Donderdag 27 oktober is, van 16.00 uur tot 18u30, een gelijkaardige actie gepland aan de Grote Markt van Leuven. Volgende week zaterdag is het Occupy Ghent-tijd, om 13.00 uur aan het Zuidpark in Gent. De inrichters vragen elkeen een bordje met zijn/haar eigen boodschap mee te brengen en de actie vreedzaam te laten verlopen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, rechtsactueel |  Facebook | | |  Print

21-10-11

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN: 10 TOT 20 OPEN VB-LIJSTEN ?

Wij signaleerden hier woensdag dat het VB in Grimbergen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar uitpakt met een ‘open lijst’ onder een andere naam, en eerder dat het VB in Beerse en Ninove hetzelfde doen. De ‘open lijsten’ van het-VB-onder-een-andere-naam hebben nu ook de klassieke media gehaald.

In een klein artikeltje in Gazet van Antwerpen vertelde Filip Dewinter gisteren: "De optie om een verregaande samenwerking aan te gaan met lokale lijsten of personen is een experiment dat we willen uitproberen in tien tot twintig Vlaamse gemeenten. Beerse is één voorbeeld, maar ook in Grimbergen willen we het op die manier doen. En in Ninove gaan we als Forza Ninove naar de kiezer." Dewinter vindt het overdreven om te gewagen van een nieuwe strategie, die nodig is omdat het VB op zijn retour zou zijn. "Het opengooien van onze lijsten voor niet-leden blijft veeleer de uitzondering dan de regel", zegt hij. "In de meeste Vlaamse gemeenten komt er gewoon weer een VB-lijst."

Gazet van Antwerpen vroeg Dewinter niet of het VB lijsten zal neerleggen in alle gemeenten waar zijn partij in 2006 opkwam. We signaleerden bijvoorbeeld problemen voor de opvolging van een ontslagnemend VB-gemeenteraadslid in As, bij Genk. Het Genkse VB-parlementslid Chris Janssens bevestigde intussen dat er geen opvolger zal komen. De lijst mogelijke opvolgers is uitgeput. Chris Janssens weet overigens niet hoe het zit met het tweede VB-zitje in de gemeenteraad van As. Dat is, zonder ontslag van het VB-gemeenteraadslid, ook al maanden onbezet. In Olen, om een ander voorbeeld te nemen, in de Antwerpse Kempen, is de voltallige driekoppige VB-fractie al meer dan een jaar niet meer opgedaagd in de gemeenteraad. Dat ziet er niet goed uit voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Toch niet voor het VB.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 diende het VB in 222 van de 308 Vlaamse gemeenten lijsten in, en in 11 van de 19 Brusselse gemeenten. In de gemeenten in Vlaanderen waar het VB lijsten indiende, haalde de partij gemiddeld 17,1 % van de stemmen. In Brussel was dit gemiddeld 6,1 % van de stemmen, waarmee het VB de grootste Vlaamse partij in het Brusselse werd. Foto: Filip Dewinter, echtgenote en dochters op weg naar een stemlokaal in Ekeren bij een vorige stembusslag.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 14 oktober, as, limburg, olen, provincie antwerpen |  Facebook | | |  Print

20-10-11

BREIVIK-GEADRESSEERDE LEIDT VB-OBSERVATIEPATROUILLE

Breivik-lijst.JPGAntwerpen hoofdstad van de angst? Lees meer op p 4 - 6, Drugsoorlog in de Seefhoek. Lees meer op p 7. Wie het oktober-nummer van het VB-blad Antwerps Nieuws vastpakt, slaat meteen de schrik om het hart. Maar binnenin staan er toch twee bladzijden met – althans volgens het VB – “een positief voorstel om van Antwerpen een leefbare stad te maken”.

 

Het VB stelt hier haar BOP's (Buurt Observatie Patrouilles) voor. Ze worden wel niet voorgesteld als VB-initiatieven, maar het zijn telkens initiatieven waar VB-militanten achter zitten. Het verhaal in Antwerps Nieuwsis echter oude koek. Het opnieuw actieve BOP-Borgerhout en de man om wie het draait bij het BOP-Berchem werden al in april in enkele kranten en op deze blog voorgesteld. Anders dan de in samenwerking met de politie opgezette BIN's (Buurt InformatieNetwerken), waarbij buurtbewoners en handelaars die politie verwittigen als ze onraad vermoeden, zijn de BOP’s patrouilles die actief op stap gaan in bepaalde wijken. “Regelmatig passeren onze vrijwilligers met hun hond (…). Dit heeft zeker een afschrikkingseffect”, vertelt John Wolf over het BOP Borgerhout in Antwerps Nieuws. De rest van zijn verhaal lazen we ook al een paar maanden geleden.

 

Wat verzwegen wordt, is dat John Wolf niet zomaar een gepensioneerde is, door het ontslag van meer dan één VB-districtsraadslid de voorbije jaren nu ook VB-districtsraadslid in Borgerhout. John Wolf is ook één van de mensen die we terugvinden op mailinglijst naar wie Anders Brehing Breivik zijn manifest stuurde. En dat is opmerkelijk, want de meeste Vlamingen op de lijst van Breivik zijn mensen uit het Gentse. Het Limburgse VB-parlementslid Chris Janssens is een uitzondering op die regel. John Wolf is een andere uitzondering. Het mailadres van John Wolf op de Breivik-lijst (foto 1) is echter wel degelijk  het mailadres van Borgerhoutenaar en districtsraadslid John Wolf. Vooraleer hij het uitschreeuwt: we willen desgevallend best geloven dat Wolf Breivik niet persoonlijk kent, maar waarom verzeilde uitgerekend Wolf op de adressenlijst van Breivik? Behalve bij het BOP-Borgerhout is John Wolf ook actief bij Voorpost. Vooraan op foto 2 zie je John Wolf een oogje in het zeil houden bij de jaarlijkse herdenking van de Oostfronters in Stekene.

 

Of de Borgerhoutenaren daarmee gerust kunnen zijn, is natuurlijk nog wat anders.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, voorpost, breivik |  Facebook | | |  Print

19-10-11

VERNIEUWING IN GRIMBERGEN ?

In maart signaleerden we hier dat één van de sterkste stemmentrekkers van het VB (Guy D’haeseleer uit Ninove) en één van de beste VB-parlementsleden (Bart Laeremans uit Grimbergen) bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar niet onder VB-vlag zouden opkomen. Guy D’haeseleer had zijn ‘Forza Ninove’ boven het doopvont gehouden; Bart Laeremans zou ergens tussen Pasen en de zomer zijn nieuwe lijst presenteren.

 

Het heeft wat langer geduurd, maar vorige zondag stelde Bart Laeremans zijn lijst Vernieuwing voor (foto, uiterst rechts: Bart Laeremans). Grimbergen, gelegen tussen Vilvoorde en het om zijn plantentuin bekende Meise, wordt bestuurd door een coalitie van CD&V (30, 1 % van de stemmen in 2006) en Open VLD (20,7 %). Op de oppositiebanken zitten het VB (21,8 %), GroenPro (14,2 % – een samengaan van Groen! en SP.A) en de UF (13,1 %, de Union des Francophones). VB’er Bart Laeremans kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten (2 395 voorkeurstemmen). Een pak meer dan de tweede, de uittredende burgemeester (1 377 voorkeurstemmen). De lijst Vernieuwing waarmee Bart Laeremans nu mee uitpakt, is een feitelijke vereniging met een eigen bestuur, een eigen informatieblad en een eigen website, met het VB als ruggengraat. VB dat verder actief blijft in Grimbergen. Mocht Bart Laeremans burgemeester worden, zou hij wel zijn mandaat als gecoöpteerd senator voor het VB opgeven.

 

Het programma waarmee men naar de kiezer trekt, heeft vijf krachtlijnen. Men komt op voor een Vlaamse gemeente, voor betaalbaar wonen, voor een groene en landelijke gemeente, voor veiligheid en voor een “kwalitatief bestuur”. “Het gebruik van het Nederlands moet (…) op alle mogelijke manieren aangemoedigd worden.” Er moet een “lokale woonregie” komen. Vernieuwing verwerpt de “al te stedelijke sfeer” van de gemeente; een woonuitbreidingsgebied tussen twee dorpskernen had er niet mogen komen. ’s Nachts moeten er twee politiepatrouilles rondrijden in plaats van één, en voorts moet er “camerabewaking met nummerplaatherkenning” komen. Er moet met “propere handen” bestuurd worden, en niet meer zo traag als nu. Het Nieuwsblad merkte terecht op dat er niet gerept wordt over het cultuur- en jeugdbeleid, noch over het sociaal beleid – en hoe dat dan desgevallend ingevuld wordt.

 

In Grimbergen is op lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats voor 31 kandidaten. In de zondag vrijgegeven lijst van Vernieuwing zijn daarvan 17 plaatsen ingevuld: 10 voor VB’ers, 7 voor ‘onafhankelijken’. De N-VA stelt in Grimbergen naar verluidt niet veel voor, maar er zou mee gepraat worden om mee op de lijst Vernieuwing te staan. Grote afwezige is Steven Dupont. Hij nam dit jaar ontslag als VB-personeelslid en zetelt sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad van Grimbergen en de provincieraad van Vlaams Brabant. Raar toch. Dupont was omwille van de nationale partijlijn uit het VB gestapt, en niet omwille van een lokaal probleem. De wonden zijn blijkbaar diep.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grimbergen, vlaams brabant, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

18-10-11

QUO VADIS ANTVERPIA ?

Zaterdagmorgen gaven we hier de hoofdlijnen van een peiling van Gazet van Antwerpen over de kiesintenties in Antwerpen, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012. Wat weten we intussen nog?

 

Patrick Janssens en Bart De Wever zijn elkaar waard als kandidaat-burgemeester, maar Bart De Wever kan voor zijn partij meer gemeenteraadszetels binnenhalen dan Patrick Janssens (respectievelijk 31,2 % en 26,1 % van de stemmen, goed voor 19 N-VA- en 16 SP.A-gemeenteraadsleden). Het VB verliest 14,1 % van de stemmen, en komt nu uit op 19, 2 % van de stemmen (12 gemeenteraadszetels). Groen! verdubbelt haar score, en komt uit op 9,7 % van de stemmen en 5 gemeenteraadsleden. Open VLD en CD&V halen niet meer dan 5,7 en 4,3 % van de stemmen. Voor de Open VLD levert dit nog 2 gemeenteraadszetels op, voor de CD&V nog slechts 1. PvdA+ en Rood! zouden respectievelijk 2,5 en 1,1 % van de stemmen halen. Geen van beide haalt daarmee een gemeenteraadszetel binnen. Hier een vergelijking met de vorige kiesuitslag: de stemmenpercentages en het aantal gemeenteraadszetels.

 

De N-VA trekt vooral kiezers weg bij het VB. Van de kiezers die nu N-VA zouden stemmen, koos 39 % in 2006 nog voor het VB. Verder verliezen zowel de CD&V (bijna 20 %) als de SP.A (16 %) kiezers aan de N-VA. De N-VA ligt vooral goed bij de oudere Antwerpenaar. Het VB ligt daarentegen goed bij de jongste kiezers. 4 op 10 VB-kiezers zijn tussen 18 en 24 jaar. Mocht huidig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom van Puurs naar Antwerpen verhuizen, en in Antwerpen lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen, zou dat de Open VLD ten goede komen, en vooral CD&V, SP.A en Groen! kiezers doen verliezen. Patrick Janssens en Bart De Wever krijgen respectievelijk 32,9 en 32,5 % van de stemmen als gepeild wordt naar de beste burgemeester voor Antwerpen. Filip Dewinter is minder populair dan zijn partij, slechts 10,6 % van de Antwerpenaren ziet hem als de ideale burgemeester. 1 op 3 VB-stemmers heeft liever Bart De Wever dan Filip Dewinter als Antwerps burgemeester.

 

Gisteren werd bekend hoe de allochtonen in Antwerpen zouden stemmen. 36,6 % zou SP.A stemmen; 21,9 % Groen!; 12,1 % VB; 8,1 % Open VLD; 4,5 % CD&V; 3,8 % PvdA+; 3,3 % Rood!. Alle allochtonen samen (Belgen van allochtone origine, Europese Unie-burgers en vreemdelingen buiten de Europese Unie die al minstens vijf jaar in België verblijven die mogen gaan stemmen) maken iets minder dan 20 % van de stemmen uit. Bart De Wever zegt dat hij de lage score bij de allochtonen voor zijn partij wel verwacht had. “Veel allochtonen hebben een verkeerd beeld van ons”, zegt Bart de Wever. Filip Dewinter is “aangenaam verrast” met de score voor het VB. “Het enige wat Vlaams Belang zegt, is ‘pas u aan of keer terug’. Allochtonen die zich hebben aangepast, storen zich ook aan het wangedrag van anderen en zijn het wellicht ook beu dat er nog steeds een groep mensen is die zich weigert te integreren.”

 

Slecht nieuws voor Dewinter is dan weer dat de Antwerpenaar ‘migratie en integratie’’ slechts op de zevende plaats in de prioriteitenlijst zet (39 % vindt dit belangrijk). De top-3 is veiligheid (75 %), werkgelegenheid en economie (71 %), en milieu en gezondheid (68 %). In eerdere peilingen stond ‘migratie en integratie’, net als ‘propere straten’, veel hoger in de prioriteitenlijst. Dat de VB-plaat over ‘migratie en integratie’ grijs gedraaid is, blijkt ook uit de thema’s waarom voor bepaalde partijen gestemd wordt. Van de N-VA-kiezers vindt 46 % ‘migratie en integratie’ een belangrijk thema, terwijl van de VB-kiezers slechts 34 % dit nog een belangrijk thema vindt. De VB-kiezers zijn het minst geïnteresseerd in cultuur (22 %) en stadsvernieuwing (25 %). We hadden niet anders verwacht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

17-10-11

DE (MINST) ACTIEFSTE VB'ERS IN HET VLAAMS PARLEMENT

Pieter Huybrechts - Christian Verougstraete.JPGAls de jongste kiespeiling voor Vlaanderen het kiesresultaat zou zijn, valt het VB in het Vlaams parlement terug van eenentwintig naar nog slechts acht parlementsleden. De vraag wordt nu nog scherper: wie verdient het eigenlijk – los van de ideologie – om in het Vlaams Parlement te zetelen? Wie wil weten hoe vaak de Vlaamse parlementsleden aanwezig zijn in het Vlaams Parlement kan dit voortaan gemakkelijk nakijken op een nieuwe website. Je vindt er ook het aantal initiatieven dat ze nemen: een vraag om uitleg of een schriftelijke vraag stellen; een voorstel tot resolutie, een actualiteitsmotie of een amendement indienen of mee ondertekenen.  

Meer dan aantallen geeft de website niet. De initiatiefnemers beseffen dit ook wel. Eén van hen, Michiel Nuytemans, zegt daarover in Het Nieuwsblad: “Het is niet omdat iemand honderden schriftelijke vragen heeft ingediend, en dus een hoge score heeft, dat hij daarom ook een goed parlementslid is. Want het omgekeerde geldt ook. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) neemt weinig initiatieven in het Vlaamse parlement, terwijl toch algemeen geweten is dat hij, via zijn aanwezigheid in het Vlaamse halfrond, veel uit de brand sleept voor zijn stad.”

 

Hoe scoren de VB’ers? In de plenaire vergadering zijn de meest aanwezige VB-parlementsleden: Felix Strackx en Wim Van Dijck (beiden Vlaams-Brabant, 100 %), gevolgd door Joris Van Hauthem, Johan Deckmyn en Wim Wienen (respectievelijk uit Vlaams Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen, alle drie 97 % aanwezigheid). Het minst aanwezige in de plenaire vergaderingen zijn de Limburgse Linda Vissers (63 %) en de uit dezelfde provincie Katleen Martens (72 %), gevolgd door Marleen Van den Eynde (Antwerpen, 85 %). En in de commissies? Daar waar naar verluidt het meest gewerkt wordt. Meest aanwezige hier zijn Marijke Dillen (Antwerpen, 87 %), Felix Strackx (86 %) en Christian Verougstraete (rechts op de foto, West-Vlaanderen, 83 %). Minst aanwezige in de commissies is Katleen Martens (13 %), gevolgd door Filip Dewinter (Antwerpen, 27 %) en Marleen Van den Eynde (54 %).

 

Bekijken we het aantal initiatieven dat de VB-parlementsleden nemen, dan scoort Chris Janssens (Limburg) het beste met 397 initiatieven, gevolgd door Wim Wienen (275) en Marleen Van den Eynde (209). Het minst actief zijn: Katleen Martens (23), Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt (West-Vlaanderen, 36) en Wim Van Dijck (39). Wim Van Dijck kan aanvoeren dat hij pas sinds vorig jaar (opnieuw) Vlaams parlementslid is. Hij volgde vorig jaar de naar het buitenland verhuisde An Michiels op, maar tevoren was Van Dijck ook al één van de minst actieve VB-parlementsleden.

 

Qua aanwezigheid in de televisienieuwsuitzendingen van VRT en VTM scoort Filip Dewinter natuurlijk het beste onder de VB’ers (91 x, in totaal 1 284 sec.), op afstand gevolgd Johan Deckmyn (2 x, 29 sec.) en Jan Penris (1 x, 10 sec.). Geen andere VB’er haalde het televisienieuws. De cijfers zijn slechts wat ze zijn. Anderzijds is het duidelijk dat de Limburgse Katleen Martens zich het minst laat opmerken van alle VB’ers. Filip Dewinter zien we wel vaak op televisie, maar is één van de minst aanwezige VB’ers in de parlementaire commissies.

 

Katleen Martens en Filip Dewinter kunnen echter aanvoeren: wat doen de VB’ers die wél regelmatig in het Vlaams parlement zijn? Neem nu Pieter Huybrechts (Antwerpen), relatief vaak aanwezig in het Vlaams Parlement. Met wat houdt hij zich onledig in het Vlaams Parlement? Met het langdurig doornemen van De Morgen, zo blijkt (foto). Met slechts 48 initiatieven belandt Pieter Huybrechts net niet in de top-3 van minst initiatieven nemende VB’ers. Dat kan natuurlijk aan De Morgen liggen die de aandacht van Pieter Huybrechts opeist, het kan natuurlijk ook aan de werklust van Pieter Huybrechts liggen.

 

Parlementsleden als Katleen Martens en Pieter Huybrechts krijgen elke maand ongeveer 5 700 euro netto uitgekeerd voor hun werkzaamheden in het Vlaams Parlement. Mensen als Marijke Dillen (lid van het bureau) en Filip Dewinter (fractievoorzitter) worden maandelijks 7 000 à 7 500 euro netto uitgekeerd. Over drie maanden zou het Vlaams Parlement een studie bespreken die de parlementaire wedden en pensioenen vergelijkt met wat in de privé-sector en bij andere parlementen uitgekeerd wordt. In afwachting: wat vind jij een gerechtvaardigd maandloon voor Katleen Martens en Pieter Huybrechts, Marijke Dillen en Filip Dewinter?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, dillen, martens, huybrechts |  Facebook | | |  Print

16-10-11

FILIP DEWINTER 'DAG ALLEMAAL'- OF 'STORY'-REDACTEUR ?

“Ik vind nepotisme een groot probleem in de politiek” Ja, er mocht de voorbije week al eens gelachen worden in Humo. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo  die nepotisme een groot probleem vindt, de zoon van Herman De Croo weet waarover hij praat. De komende week zit met Bruno Tobback overigens nu al een derde zoon van aan de regeringsonderhandelingstafel. Het dumpen van Groen! en Ecolo is overigens veel betekend voor het programma dat de juniors willen uitwerken.  

 

Bij het VB denken ze intussen ook aan de opvolging van. We weten dat Filip Dewinter kandidaat is om Bruno Valkeniers op te volgen als VB-voorzitter. Maar tevoren had Anke ‘Blonde Bambi’ Van dermeersch haar oog laten vallen op het VB-voorzitterschap. Ze zou de overgang maken tussen de oudere en de jongere generatie bij het VB. Als mogelijke voorzitter na haarzelf noemde Anke Van dermeersch: Barbara Pas (huidig voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren, VBJ), Tom Van Grieken (NSV-praeses, onlangs toegevoegd als bestuurslid van de VBJ) en Maarten Seynaeve (VB-gemeenteraadsfractieleider in Kortrijk en medewerker van de VB-Senaatsfractie).

 

Barbara Pas (foto 1, terwijl ze aangehouden wordt na een actie in haar woonplaats Dendermonde) werd overigens drie jaar geleden al door Marie-Rose Morel naar voor geschoven als een valabele volgende VB-voorzitter. Samen met Bruno Stevenheydens die de slimste van de twee bleek te zijn: Stevenheydens stapte intussen over naar de N-VA. Maar als Barbara Pas VB-voorzitter zou worden, wie gaat haar dan opvolgen als VBJ-voorzitster? Barbara Pas is vorig jaar voor het eerst moeder geworden en na een toespraak ten lande kreeg ze van een VB-militante een pakje voor haar spruit waarmee die al als de volgende VBJ-voorzitter wordt omschreven. Ik volg later mijn mama op als voorzitter van VBJ luidt het opschrift (foto 2).

 

Barbara Pas maakt weinig of niets publiek over haar privé-leven. Het was Filip Dewinter die vorige donderdag de foto van haar spruit in partijpakje als eerste verspreidde. Pas nadien gaf Barbara Pas op haar Facebookpagina de originele foto – intussen al zes maanden oud – vrij. Is Filip Dewinter zich aan het omscholen tot Dag Allemaal- of Story-redacteur, of is hij echt bezig met de langetermijnplanning? Gezien de onzekere toekomst van het VB is het eerste het meest waarschijnlijke.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van dermeersch, pas |  Facebook | | |  Print

15-10-11

VAN ANTWERPEN NAAR AALST

Volgens een peiling van Gazet van Antwerpen valt het VB in Antwerpen terug van 35,5 % van de stemmen naar 19,4 % (- 14,1 %). Dat is natuurlijk beter dan wat de Open VLD (5,7 %) en CD&V (4,3 %) er nog van bakken, maar het maakt van het VB niet de hond in het kegelspel.

 

N-VA (31,2 %) en SP.A (26,1 %) kunnen en zullen na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar rustig een bestuursmeerderheid vormen. De vraag is enkel nog wie burgemeester wordt. Patrick Janssens (32,9 % van de Antwerpenaren zien hem nog wel zitten als burgemeester) en Bart De Wever (links op foto 1, 32,5 %) zijn aan elkaar gewaagd, maar Bart De Wever heeft het voordeel in zijn zog de grootste groep gemeenteraadsleden te kunnen leveren. Filip Dewinter (rechts op foto 1) komt er helemaal niet aan te pas: slechts 10,6 % van de Antwerpenaren wil hem als burgemeester. Het VB is in Antwerpen populairder dan Dewinter. Toch ook iets om over na te denken, mochten wij Dewinter zijn.

 

Maar gisterenavond moest Dewinter alweer present zijn in Aalst waar ze met Karim Van Overmeire het plaatselijk VB-boegbeeld verloren hebben. Overgestapt naar de N-VA. Een meeting (foto 2) met Filip Dewinter, Tanguy Veys en plaatselijk VB-voorzitter en gemeenteraadslid Steve Herman moet het VB terug op de kaart zetten in de ajuinenstad. Filip Dewinter twitterde meteen dat er veel volk was. Hij vertelde er niet bij waarom. In het pamflet waarmee opgeroepen werd voor de meeting gisterenavond werd elke aanwezige drie gratis pinten beloofd. En een vlag. Op een jaarbeurs eerder dit jaar verlootte het VB-Aalst een LED-flatscreen TV. Als politieke argumenten zwak worden, moet je met andere argumenten afkomen om nog volk te trekken.

 

Op deze foto wordt de winnaar gefeliciteerd met zijn LED-flatscreen TV terwijl nieuw plaatselijk VB-boegbeeld Steve Herman achter het hoofd van een partijgenoot ‘ezelsoren’ maakt. Het zijn grapjassen, daar in Aalst.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, aalst, dewinter |  Facebook | | |  Print

14-10-11

BERT DECKERS IN P-MAGAZINE

Vorige week haalde VB-provincieraadslid en -personeelslid Bert Deckers alle kranten nadat bekendgeraakte dat de onthaalmoeder van zijn zoontje het kind niet langer wil opvangen gezien de beroepskeuze van de vader. Deze week haalde Bert Deckers ook nog de voorpagina van P-magazine.

 

Vooraf dit: wij vinden dat een kind niet het slachtoffer mag worden van de politieke overtuiging van zijn vader. Maar over de vader zijn wel vragen te stellen. P-magazine: “De vraag is of Bert Deckers (foto 2) hier wel terecht het slachtoffer uithangt. Nader onderzoek leert dat het VB-provincieraadslid dweept met mensen en symbolen van bedenkelijk allooi. Zo drukte hij op zijn blog zijn sympathie uit voor de concerten van het neonazistische Blood and Honour, waar al eens ‘Juden raus’ en ‘white power’ wordt gescandeerd. Op zijn Facebookprofiel staat een foto van Kuifje met een Keltisch kruis. En drie jaar geleden stuurde hij een nieuwjaarskaartje rond met de vlag van Verdinaso en het hoofd van stichter Joris Van Severen. (…) Verdinaso was een, met het fascisme verwante, politieke beweging die tegen de joden, het kapitalisme en de democratie was.” Bert Deckers ontkent in P-magazine ooit naar een Blood and Honour-concert te zijn geweest maar geeft toe “twee of drie mensen die daarbij betrokken zijn” te kennen. 

 

Bert Deckers vindt “wel dat die concerten moeten kunnen”, maar verder zijn het volgens hem slechts “idiote concerten waar idioten op af komen”. Dat laatste willen we niet ontkennen, maar er is toch iets meer aan de hand. P-magazine werpt Deckers ook voor de voeten dat hij “dweept met het Keltisch kruis, net zoals neonazi’s en white power-bewegingen. In de oorlog schilderden Hitlers soldaten van de Wehrmacht het kruis ook op hun kazernes.” Bert Deckers: “Dat klopt. Maar voor mij is dat geen besmeurd symbool. Ik beschouw het als een rechts-nationaal symbool dat uit de Ierse en Noorse tradities stamt. Het is geen hakenkruis, hè.” Maar Joris Van Severen dan, die zei dat Hitler te lief was voor de joden? Bert Deckers: “Van Severen heeft zijn steentje bijgedragen tot de Vlaamse beweging. Het is niet omdat hij een aantal fouten heeft gemaakt, dat ik me van hem ga distantiëren.”

 

Onthaalmoeder Y., bij ons opgegroeid als adoptiekind uit Korea, kreeg in haar jeugd te maken met discriminatie en voelde zich niet meer op haar gemak bij Bert Deckers, waarop ze Deckers’ echtgenote belde om haar dat uit te leggen. Y. kreeg voor deze zaak een blaam van de onthaaloudersvereniging waarvan ze lid is. “Wij begrijpen niet waarom Y. een blaam kreeg”, vertelt een ouder in P-magazine. “De Landelijke Kinderopvang had haar moeten beschermen. Bert Deckers dweept met fascisten. Als frêle Koreaans meisje zou je je voor minder onveilig voelen bij zo’n man. Als ouders zouden wij het zeer onterecht vinden als Y. wordt ontslagen, zeker omdat we vermoeden dat Deckers dit ziet als een verkiezingsstunt.” De kans op electoraal succes wordt voor Bert Deckers, zoals voor alle VB’ers, alsmaar kleiner. Maar Bert Deckers is wel vastbesloten om via deze zaak het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding aan te klagen. Om de zaken op de spits te drijven weigerde hij alvast de bemiddelingsprocedure die het Centrum wilde opzetten tussen hem en Y.

 

Bij RechtsActueel preciseert Bert Deckers dat hij nooit gesympathiseerd heeft met Blood and Honour. “Wat wel klopt is dat ik in 2008 een artikel heb geschreven op mijn blog waarin ik de hopeloze kruistocht van extreem-links tegen de concerten van skinheadgroeperingen bekritiseer.” Bert Deckers moet het nog leren: niet elke skinhead is een neonazi. Er zijn bijvoorbeeld ook linkse skinheads. Bert Deckers schreef zijn artikel na ons klagen over een benefietconcert van Blood and Honour in Schoten. Was het een “hopeloze kruistocht”? Neen. Het concert in Schoten werd expliciet vermeld in het vonnis dat leidde tot een veroordeling, drie maanden gevangenisstraf en een geldboete, voor drie Blood and Honour-organisatoren.

 

Wat is wel hopeloos? Bert Deckers die minder problemen heeft met neonaziconcerten dan met de klachten erover van antifascisten. Op Facebook maakt Bert Deckers zich intussen vrolijk over de media-aandacht die hem te beurt valt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-10-11

WORDT DE N-VA EEN VLAAMS BELANG IN HET GROOT?

N-VA zuigt Vlaams Belang verder leeg titelden nogal wat kranten na de jongste kiespeiling. We proberen ons die titel niet te letterlijk voor te stellen, maar de vraag mag gesteld worden of de N-VA die vandaag, 13 oktober, precies tien jaar geleden opgericht werd geen Vlaams Belang in het groot aan het worden is. “Neen”, zegt Jaak Peeters (65 j.), acht jaar lang nationaal secretaris van het Vlaams Blok en intussen actief bij de N-VA. Tot eind februari dit jaar lid van de partijraad van de N-VA.

 

Op zijn blog argumenteert Jaak Peeters dat het Vlaams Blok groot werd “door de stemmen van mensen die (…) sinds hun jeugd gewoon waren om voor de socialisten te stemmen. Heeft het inzuigen van die massa’s ex-socialistische stemmen met zich gebracht dat het Vlaams Blok een kopie van de SP.A werd? Neen toch? De werkelijkheid is dat de socialistische partij de voeling met haar kiezers verloren was. Ze was – en is – een stuk van met Belgisch machtsestablishment geworden in plaats van de emanatie van de verzuchtingen van de gewone volksmens. Deze laatste voelde zich bedreigd door de massale instroom van vreemdelingen. Eerst waren het arbeiders. Dat ging mee door. Deze lieden namen nogal eens het zware werk uit de handen en dat zat comfortabel. Maar gaandeweg kwamen in hun zog ook hun families en begonnen dra hele wijken van Hoboken en Borgerhout te lijken op Marrakech of Casablanca. Mensen voelden zich niet meer thuis in eigen straat en stoorden zich aan de compleet andere levenswijze van de nieuwkomers. Tevergeefs richtten de autochtonen zich naar hun politieke vertegenwoordigers, maar die hadden andere zorgen. Bovendien waren deze laatsten voluit in de ban van een bepaald soort links-kosmopolitisch ideologisch verhaal, waarvan het ultimum volgens hen de vestiging van de multiculturele maatschappij was. Maar wat die multiculturele maatschappij dan in de praktijk te betekenen had, dààr wisten de gewone autochtonen wel meer realistische verhalen over te vertellen.

 

(…) Het Vlaams Belang (…) bood wel een luisterend oor en speelde zelfs – nogal rauw, maar dat kan hier onbesproken blijven – in op de bezorgde gevoelens van de autochtonen. Omdat de weldenkende zichzelf links noemende ideologen geen antwoord wisten, vonden ze niet beter dat het Vlaams Blok als racistisch en dito te stigmatiseren, waardoor ze de woede van grote delen van de bevolking opriepen en de zaak nog prangender maakten. Maar het Vlaams Blok kon zijn beloften niet waarmaken. De partij werd opgesloten in een heus cordon (…). Dan kwam de fatale fout. In plaats van hun eigen verhaal open te breken en aanvaardbaar te maken voor de modale middenklasse in Vlaanderen, werd de bokshandschoen bovengehaald. Het verhaal werd verruwd, zodat velen zich afgestoten voelden. De partijleiding zelf vond een gezellig onderkomen in het cordon, dat voortaan als een soort levensverzekering kon dienst doen. Een kruik gaat altijd te water tot ze barst en in dit geval verloren de kiezers hun geloof in de mogelijkheden van de intussen tot Vlaams Belang herdoopte partij. Is er in de ideologische verhalen van de modale Vlaamse kiezer inmiddels iets veranderd, waardoor N-VA het Belang überhaupt kan leegzuigen? Ja en neen.

 

Neen, omdat het nog steeds grotendeels dezelfde autochtone mensen zijn die hun stem uitbrengen en omdat de overlast die de tweede en soms derde generatie verkoopt zelfs nooit zo’n grote vormen aannam: het werd alleen maar erger. Men heeft nooit gezien dat de politie met een heel peloton moest uitrukken om jonge ‘migranten’ op hun plaats te zetten. De eerste nieuwkomers hadden zich immers doorgaans heel koest gehouden, maar hun kinderen en soms kleinkinderen blijken veel minder bescheiden. Ja, omdat de problematiek van de vreemdelingen veranderd is. Vooreerst – het werd al vermeld – gaat het vaak om jongere generaties, die vaak hier geboren zijn. Autochtonen begrijpen maar niet waarom die jongelui zich niet aanpassen: ze hebben hier school gelopen en ze hebben de tijd gekregen. Maar ze werden door een ‘links’ zorgestablishment mispamperd en kregen de hulp van domme wetten tegen het racisme (…).  

 

Het beleid van de traditionele partijen (…) heeft geen contact met de ware wereld van de modale, hardwerkende Vlaming. En dus keert die zich af van de traditionele machthebbers, waarvan hij niets meer verwacht. De Wever en N-VA in het algemeen hebben dat contact wel weten te maken. En dus neemt N-VA de rol over die destijds het Blok heeft gespeeld. Is dat rechts? Alles hangt af van de definities, maar het best is te kijken naar wat de concrete feiten zijn. Etikettenplakkerij lijkt veeleer op onmacht en dat laten we dus aan de betrokkenen over. Wat N-VA moet doen, is zorgen dat ze niet de fouten maakt van het Blok: zich in de val laten lokken, verruwen en brutaal worden. Essentieel is de zorg om een verzorgd maar beslist discours, dat altijd op de rechten van mensen en volkeren blijft berusten maar in ieder geval altijd de vinger op de wonde legt. (…).”

 

Dat er “domme wetten tegen racisme” zijn, is een uitspraak die we voor rekening laten van Jaak Peeters. Is er bij hem dan toch iets blijven hangen van zijn Vlaams Blok-periode? Dat de N-VA een rechtse partij is, is geen kwestie van “etikettenplakkerij” maar van analyse van het programma en de voorstellen. Het economisch programma van de N-VA is al wat VOKA vraagt. En zelfs Siegfried Bracke zegt tegenwoordig: “Ik ben rechts nu. So what?” (De Standaard Weekblad, 1 oktober 2011). De N-VA denkt dat nu ze de grootste partij in Vlaanderen is, ze de meerderheid van de Vlamingen vertegenwoordigt. Dezelfde grootspraak als die het VB typeert. De N-VA gaat ook met haar voorstellen over cultuur dezelfde weg op als het VB. De N-VA heeft de overlopende VB’ers niet nodig om een rechtse, pretentieuze partij te zijn. Voornaamste verschil blijft dat het VB van racisme haar handelsmerk maakte, en de N-VA zich daar van afhoudt. Al wordt het uitkijken op dat vlak met de kritiek van de N-VA dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding te weinig rekening zou houden met de ‘Vlaamse gevoeligheid’. Dat gaat de richting uit van Filip Dewinter die het Eigen Volk Eerst!-principe belangrijker vindt dan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Filip Dewinter weet intussen dat hoge scores bij verkiezingen niet blijven duren. Bart De Wever (foto) weet dat ook wel, maar alsnog weet niemand wanneer de motor van de N-VA begint te haperen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb |  Facebook | | |  Print

12-10-11

"ER WACHTEN U NOG WILDE ZEEËN MET STORMEN, KLIPPEN..."

’t Pallieterke drukt elke week een brief af aan wie hen het meest beroerd heeft. Deze week is het VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto). “Gij verworpene,”

 

De brief van ‘t Pallieterke, inclusief taalfouten: “Of gij nog veel arbeidsvreugde beleeft aan uw voorzitterschap, betwijfelen wij. Ge hadt het nochtans moeten weten toen ge eraan begon, want het feit dat enkele partijbonzen u als externe zijn komen zoeken, nu zo’n vier jaar geleden, gaf al aan dat binnen de partij zelf niemand de klus durfde klaren. Toen al sluimerde onderhuids de tegenstellingen tussen een aantal personen, visies en strekkingen. Alhoewel de ‘headhunters’ u dat niet met zoveel woorden verteld hebben.

 

Sinds uw verkiezing tot voorzitter, hebt ge enkel nog maar slecht nieuws mogen incasseren. En bij de jongste peiling zakt uw partij, het Vlaams Belang, al goed onder de tien procent. En wat al helemaal pijnlijk is, Groen! is u voorbijgestoken. Een Groen!-scenario bij een verkiezing (waar u in een aantal provincies geen verkozenen meer zou halen) is met zo’n score geen fictie meer. Hoe komt dat toch? U was de vorige legislatuur de grootste partij in het Vlaams Parlement?

 

Ach ja, we weten het wel, het is maar een peiling: de foutenmarge, het moment van afname, uw partij doet het altijd minder in de peilingen, we begrijpen dat wel. En er vallen wel wat opmerkingen te maken als we meerdere peilingen vergelijken. (…) Maar ja, zo gaat dat, eens je in de hoek verzijlt waar de klappen vallen, kom er dan maar eens uit. (…) Bestond die mediaboycot vroeger ook al, dan kon men u soms niet negeren als grootste oppositiepartij. Vandaag zwijgt men u meer dan ooit dood en op de koop toe worden de schijnwerpers op uw grootste concurrerende partij gericht. Een dubbele opdoffer.

 

En dan zijn er die stokebrands die maar blijven olie op het (media)vuur gooien, uw oud-kameraden die in Belfortgroepen en aanverwanten u het leven zuur maken. Het zit u niet mee, u heeeft minstens de schijn tegen. En wat echt telt… je wint daar geen stemmen mee, wel integendeel. Ondertussen groeit de perceptie dat de partij verworden is tot een Antwerps bastion. U mag het misschien anders willen, maar die perceptie leeft wel, zowel bij uw eigen afdelingen buiten Antwerpen, en nog meer bij de buitenwereld zelf.

 

De twaalf komende maanden wachten u nog meer moeilijke tijden. De samenstelling van de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen staat op het programma, en je mag er zeker van zijn dat dit evenmin zonder elleboogstompen zal gepaard gaan. En dit alles in de aanloop van uw opvolging als voorzitter. Eén kandidaat-opvolger heeft zich al gemeld – geen klein visje – maar ook niet onbesproken. De politieke en organisatorische capaciteiten van de kandidaat zijn algemeen bekend, maar ook zijn macht in de partij. De vraag is nog maar in hoeverre er nog andere kandidaten zich nu nog durven aanmelden. Wat nochtans niet slecht zou zijn, want de kandidaat in kwestie verstevigt de perceptie van Antwerps bastion nog meer. Quod erat demonstrandum?

 

Hoog tijd dus om ‘alle hens aan dek’ te roepen en alle neuzen in dezelfde richting te zetten en met degelijk parlementair werk u te bewijzen aan de kiezer. Als ervaren schipper weet ge dat ge ook tegen de wind in kunt varen, ook al zullen uw politieke tegenstanders dat meewarig vertalen als ‘zwalpen’. Gij weet wel beter. Daarom, courage, in de moeilijke maanden die u nog resten als voorzitter. Er wachten u nog wilde zeeën met stormen, klippen, zandbanken, orkanen en tsunami’s en hier en daar een mijn. Aftellen dus maar. En vooral hozen, veel hozen.”

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 wordt Bruno Valkeniers als VB-voorzitter opgevolgd door Filip Dewinter. Aan hem de eer om na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2014 het VB om te vormen tot een kaartersclub.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, dewinter |  Facebook | | |  Print

11-10-11

VB: VAN 21 NAAR NOG MAAR 8 VLAAMSE PARLEMENTSLEDEN


Kiesresultaten en -peilingen VB.JPGDe VB-top deed vorige zaterdag nogal luchtig over de resultaten van de jongste kiespeiling
. “De prijzen worden aan de meet uitgedeeld”, zei Gerolf Annemans. Dat klopt, maar het ziet er niet naar uit dat er aan de meet nog veel prijzen voor het VB overblijven. 

 

Het VB zakt in de jongste opiniepeiling van De Standaard en de VRT tot het laagste niveau ooit. Met 8,2 % zakt ze zelfs 1 % onder Groen!. Het VB is meer dan twintig jaar teruggezet in de tijd. Toen het VB met de Zwarte Zondag op 24 november 1991 doorbrak haalde het 10,3 % van de stemmen. Daar blijft het VB nu een stuk onder. De partij wordt ongenadig vermorzeld onder het gewicht van de N-VA (35 %, + 6,8 % ten overstaan van het kiesresultaat bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010). Het VB verliest tegenover diezelfde verkiezingen een jaar geleden 4,4 %, 1/3e van haar stemmen. Stemmen die allemaal naar de N-VA gaan. Veertig procent van de VB-kiezers woont in de provincie Antwerpen. Elders komt de kiesdrempel in zicht. In Vlaams Brabant duikt het VB in deze peiling zelfs onder de kiesdrempel van vijf procent, zodat daar geen enkel mandaat nog te rapen valt. Het aantal mogelijke extra kiezers voor het VB is beperkt tot 20 %.

 

Filip Dewinter (foto 1) wijt de slechte cijfers voor het VB zoals gebruikelijk aan anderen. Nu: het succes van de N-VA. “Maar dat succes van de N-VA is maar tijdelijk”, zegt Dewinter. Hij wijst erop dat het VB  vroeger ook goede cijfers haalde. “Dat blijft niet duren”, zegt de intussen wat wijzer geworden Dewinter. Maar echt wijzer geworden? Dewinter maakt zich sterk dat het VB de enige partij is die voor Vlaamse onafhankelijkheid opkomt. “De N-VA kiest voor een confederaal discours”, en dat zou in het voordeel van het VB spelen. Maar wij hebben nog geen enkele serieuze enquête gezien waaruit blijkt dat de Vlamingen echt pleiten voor een onafhankelijk Vlaanderen. Voor een versterking van de Vlaamse macht, ja. Voor een onafhankelijk Vlaanderen, neen. Het enquêteresultaat is natuurlijk niet noodzakelijk de uitslag bij de volgende verkiezingen. Ten gunste van het VB pleit dat de partij bij verkiezingen doorgaans beter scoort dan bij peilingen. Tegen het VB pleit dat het VB al jaren bezig is aan een neergang (foto 2, hier een grotere versie van de kiesresultaten en de kiespeilingen de jongste jaren).

 

Voorbije zaterdag kwam de VB-partijraad bijeen. Vooral om de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 voor te bereiden, maar nogal wat VB-parlementsleden en -personeelsleden zullen ongetwijfeld ook al de rekening gemaakt hebben voor de verkiezingen in 2014. In 2004 haalde het VB met 24,1 % van de stemmen nog 32 Vlaamse parlementszetels binnen. In 2009 waren het er met 15,3 % van de stemmen nog 21. Met de peiling van zaterdag worden dat nog maar 8 zitjes in het Vlaams Parlement. Per provincie is dat van 2004 over 2009 tot nu:

   Antwerpen: 10 – 7 – 3

   Brussel: 3 – 1 – 0

   Limburg: 4 – 3 – 1

   Oost-Vlaanderen: 6 – 4 – 2

   Vlaams Brabant: 5 – 3 – 1

   West-Vlaanderen: 4 – 3 – 1

Niet alleen vermindert het aantal VB-parlementsleden, er valt ook een veelvoud van jobs als VB-personeelslid weg. In 2014 zijn er daarenboven federale en Europese verkiezingen. Het jaar 2014 dreigt voor het VB dan ook het jaar van Der Untergang te worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

10-10-11

(ANTI-) FASCISTEN IN NOORD-FRANKRIJK

Voorbije zaterdag 8 oktober werd in Lille (Rijsel, Noord-Frankrijk) betoogd door een vijfhonderdtal extreemrechtsen tot neonazi’s. Een tegenbetoging bracht drie- tot viermaal zoveel volk op de been.

 

Het initiatief voor de extreemrechtse betoging ging uit van La Maison Flamande/Het Vlaams Huis en de daaraan verbonden groep Opstaan, de Troisième Voie-beweging, het Front Comtois, en het Belgische Nation. La Maison Flamande/Het Vlaams Huis is een huis in Lambersart, buurgemeente van Lille, waar extreemrechts tot neonazi’s kind aan huis zijn. Het Huis wordt geleid door Claude Hermant, die voorheen als huurling actief was voor het Front national (FN) in Afrika. Hij is ook oprichter van een blog die opriep om “tweemaal per week te trainen om het uitschot uit de buurten te vegen, uitschot dat enkel geweld begrijpt”.  Zijn ‘veiligheidschef’ Tony Vanhemelsdaele is net ontsnapt aan een veroordeling voor het roepen van nazislogans. Het Vlaams Huis onderhoudt, noblesse oblige, contacten met Vlamingen. Van het NSV dat er al eens cantus hield, tot Tomas Boutens die er deelneemt aan bokswedstrijden alle-slagen-toegelaten.

 

De Troisième Voie-beweging is een initiatief van Serge Ayoub, de leider van de Parijse extreemrechtse skinheads en voetbalhooligans van Paris Saint-Germain. Zijn bijnaam ‘Batskin’ refereert naar de baseballknuppels die hij regelmatig gebruikte. Serge Ayoub was vorig jaar gastspreker op het derde congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en dit jaar één van de geadresseerden voor het manifest van Anders Behring Breivik. Het Front Comtois, de identitaire jeugd van Franche-Comté, is een organisatie die in opspraak kwam na nazislogans en het neerleggen van een varkenskop aan een moskee in Belfort. Het Front Comtois steunt negationisten en Servische oorlogsmisdadigers, organiseert neonaziconcerten enzomeer. In december moeten de verantwoordelijken voor de rechtbank verschijnen. Nation tenslotte is het Belgische, Franstalige broertje van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

 

Het verbaast dan ook niet dat de burgemeester van Lille, Martine Aubry (PS), de préfet gevraagd had de betoging te verbieden, en intussen een antifascistisch front opgezet werd van (uiterst-)linkse organisaties, vakbonden, mensenrechtenorganisaties, homoverenigingen… De organisatoren van de extreemrechtse betoging zegden op te komen “voor de verdediging van de tewerkstelling, onze toekomst en ons land”, maar daar wordt onder verstaan: de blanke tewerkstelling, de blanke toekomst, het blanke land. Serge Ayoub zei hulde te willen brengen aan de vroegere burgemeester van Lille en socialistische minister Roger Salengro (1890-1936) die geopteerd zou hebben voor een beperking van de immigratie. Onderzoek wijst uit dat het Front national (FN), en in navolging Serge Ayoub, een eigen interpretatie geeft aan de geschiedenis. Salengro maakte overigens een einde aan zijn leven na een extreemrechtse perscampagne tegen hem.

 

De extreemrechtse betoging mocht van de préfet doorgaan, zij het dat de route tot het laatste ogenblik geheim werd gehouden en de betoging aan de ene kant van Lille plaatsvond terwijl de antifascistische betoging aan de andere kant van de stad mocht plaatsvinden. Het centrum van de stad was verboden terrein voor beide groepen. Serge Ayoub rekende op vijfhonderd tot negenhonderd betogers. Het werden er vijfhonderd volgens de politie, zeshonderd volgens de organisatoren. Met twaalf autobussen werden ze van Het Vlaams Huis aangevoerd naar de plaats waar ze mochten betogen. Serge Ayoub bestreed dat het een extreemrechtse betoging was… want zij bekritiseerden toch klassiek-rechts. Vlak na zijn uitleg toont een videoverslag van La Voix du Nord (na 30") een man die zowel een versie van het hakenkruis als het odal-runeteken op zijn achterhoofd heeft laten tatoeëren. In een videoverslag van Nord éclair zien we na 1’10” een man met een T-shirt van Blood and Honour Vlaanderen. Slogans die geroepen werden waren “Europa - Jeugd - Revolutie” (ook bekend van NSV-betogingen), “Strijd: nationaal en sociaal” en “Wij eten allemaal varkens”. Die “eters” had men kunnen vervangen door “zijn”.

 

De tegenbetoging bracht vijftienhonderd mensen op de been (volgens de politie) tot tweeduizend betogers (volgens de organisatoren). Waren de extreemrechtsen tot neonazi’s duidelijk met minder dan de antifascisten, aan Het Vlaams Huis in Lambersart hebben ze nog nooit zoveel volk over de vloer gekregen dan zaterdag. In beide betogingen liepen sommigen gemaskerd mee. Langs extreemrechtse kant had men wel een morbide voorkeur voor halsdoeken (foto).

09-10-11

VERRAAD AAN DE VLAAMSE ZAAK

Bij de jongste kiespeiling werden de beroepsklagers van het VB ongeloofwaardig bevonden, nu nog die van de N-VA. Vrijdag vaarde Hilde Sabbe in Het Laatste Nieuws al uit tegen voor wie élk akkoord met Franstaligen een verraad aan de Vlaamse zaak is. 

 

Hilde Sabbe: “Laten we het onszelf en anderen eens makkelijk maken, en een heleboel tijd besparen bovendien. Enkele eenvoudige afspraken volstaan. Elk akkoord dat in de toekomst gesloten wordt, komt neer op Verraad van de Vlaamse Zaak. Vlamingen worden er armer van, doen veel te veel toegevingen en laten ongelooflijk op hun kop zitten. De onderhandelaars zijn laffe zwakkelingen (of zwakke lafaards, u mag kiezen) die uitverkoop houden van principes. Ziezo. Kunnen we dan nu weer verder? Er is nog werk aan de winkel, dacht ik. Veel te vermoeiend anders, om dat élke keer opnieuw te moeten herhalen. Eentonig, ook. Als Vlaming worden we deze dagen ronduit belazerd. Opgelicht. Beduveld. Hoeveel synoniemen zijn er eigenlijk? We zijn veel te braaf. Goedgelovig. Passief. Schaapachtig. (Zelf aanvullen, a.u.b.)

 

Interviews laten zich onderhand wel dromen, zonder dat er één woord gesproken wordt. Wat vindt de N-VA van het bereikte akkoord? "Verraad." "We staan niet voldoende op onze strepen." "Lopen in ons ongeluk." "Laten ons in de doeken doen door perfide politici die hun ziel verkopen en niet de minste voeling hebben met de Vlaamse zaak." Hoeveel variaties op één thema zijn er mogelijk? Zo voorspelbaar als dit discours is. Het zal wel politieke logica zijn dat je elk akkoord waarbij je zelf niet betrokken was, tot op de grond afbrandt. Dat je de mensen die de overeenkomsten sluiten, brandmerkt als zwakkelingen, landverraders en dies meer. Maar of zo'n houding je geloofwaardigheid ten goede komt?

 

Hoe waarschijnlijk is het dat élk onderdeel van élk deelakkoord een complete nederlaag is, een vreselijke aantasting van onze rechten? Dat er nergens, maar dan ook nérgens een eerbaar en evenwichtig compromis te bespeuren valt? Hoe plausibel is het om de onderhandelaars collectief voor te stellen als een zootje onverantwoordelijke, volksvijandige nitwits, bereid om hun vader en moeder én de Vlaamse zaak te verraden in ruil voor een ministerspost?

 

De voorspelbaarheid van het discours eist onderhand ook zijn tol, dat zie je nu al. Je moet steeds harder roepen en straffer formuleren om maximaal effect te scoren. Dat wil zeggen dat je al eens grof uit de hoek komt, en leentjebuur gaat spelen bij xenofobe partijen. "Benoem dan Marokkaanse rechters in Borgerhout": het zou zo uit de mond van Filip Dewinter kunnen komen. (Hoe zou dat trouwens gegaan zijn, vraag ik me af. Wanhoopt Bart dan tegen Siegfried: 'Ik kan het akkoord over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV toch niet wéér afdoen als gewoon 'slecht'? Ik moet er toch iets anders op vinden?')

 

En dus wordt er met scherp geschoten. Want bij de N-VA, dat is duidelijk, gelooft men niet in succesvolle integratie. Men koestert er liever het beeld van de derdegeneratiemigrant die nog altijd geen Nederlands spreekt. Ze hebben duidelijk de beelden gemist van de allochtone slager in de Seefhoek die minstens even verontwaardigd was over de criminaliteit in zijn buurt als zijn Vlaamse collega's - en die verontwaardiging ook in sappig Antwerps uitte.

 

Laten we dus voorkomen dat de discussie escaleert. Dat vroeg of laat het woord 'sharia' valt. En laten we gewoon op voorhand afspreken: de akkoorden deugen niet. De Vlamingen zullen armer worden. Enfin, u weet het wel. Hoe geloofwaardig is het de onderhandelaars collectief voor te stellen als een zootje volksvijandige nitwits, bereid om hun vader en moeder én de Vlaamse zaak te verraden voor een ministerspost?”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, n-va, vb |  Facebook | | |  Print

08-10-11

OP HUN MANIER GRAPPIG

B&H-Engeland.jpgRock voor Dietsland 2.jpgUitbater van café en zaal De Middenstand in Kuurne Luc Rosseels beleefde vorige zaterdag niet zijn beste dag toen hij zag dat zijn zaal – zogezegd gehuurd voor een benefietoptreden voor een kankerpatiënt – ingepalmd werd voor een Blood and Honour-concert. “In de zaal hingen hakenkruisen en nazispreuken”, vertelde Luc Rosseels deze week in Het Nieuwsblad. Zijn podium is beschadigd door versterkers van tweehonderd kilo zomaar te verslepen, maar hij laat het daarbij. Liever geen contact meer met de mensen die hem bedrogen.

 

Wat hem bespaard is door het wegjagen van de Blood and Honour’ers uit Kuurne zien we op beelden van de Ian Stuart Donaldson-memorial veertien dagen eerder in Engeland (foto 1), hier tijdens een optreden van Brutal Attack. Brutal Attack die nog speelde op het allereerste Blood and Honour-concert in ons land. Overigens doken deze week nog grappige beelden op van een Rock voor Dietsland 2-concert in Nederland drie jaar geleden. Op 25 oktober 2008. Op de affiche (foto 2) de Vlaamse groep Kill Baby Kill, die zijn grootste successen boekte bij Blood and Honour-concerten in Engeland en Australië in datzelfde jaar. Kill Baby Kill is de groep van de  twee jaar later overleden Dieter Samoy, uit het leven gestapt na zijn veroordeling voor het molesteren een Vlaming met rastakapsel en zijn Afrikaanse vriend in de buurt van het beruchte Brugse skinheadcafé De Kastelein. In datzelfde Brugse café had de groep Les Vilains haar thuisbasis, ook op de affiche op het Rock voor Dietsland 2-concert. Laatste op diezelfde affiche: Sassem Bootboys, een groep rond de Nederlander Tim Mudde.

 

In het ons toegestuurd fragment zien we Les Vilains, met als gelegenheidsbassist Dieter Samoy (links op het podium). Na afloop van het eerste nummer schreeuwt iemand uit het publiek: “België barst!”, België barst!”, België barst!”… De uit Brussel afkomstige zanger Fabian ‘Suck’ Davidts springt van het podium af, gevolgd door Dieter Samoy en nog een tweede groepslid van Les Vilains. Ze springen van het podium, duidelijk om de “België barst!”-roeper tot andere gedachten bij te timmeren. Terug op het podium steekt Fabian ‘Suck’ Davidts een speech af. Uiteindelijk wordt gepoogd een nieuw nummer te spelen, maar korte tijd later duikt op de drummer na de hele groep Les Vilains het publiek in voor de afrekening. Hun muziek is niet om te harden, maar soms zijn ze wel op hun manier grappig. Hier de video.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

07-10-11

ANDERS MAAR HETZELFDE EN OMGEKEERD

Het Vlaams Belang heeft bij het begin van de jongste gemeenteraadszitting in Beerse (provincie Antwerpen) aangekondigd voortaan de naam Gemeentebelangen te gebruiken.

Zo wil men zich omvormen tot een lokale formatie. “Zowel in de gemeenteraad als in het OCMW zullen onze mandatarissen vanaf nu zitting hebben als Gemeentebelangen', zegt gemeenteraadslid Roel Dolhain (foto). “Deze omschakeling naar een lokale formatie biedt ons de gelegenheid ons voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. Enerzijds door een beleidsvisie te ontwikkelen op maat van Beerse; anderzijds door niet-leden de gelegenheid te geven deze beleidsvisie mee te ondersteunen.” Het VB heeft in Beerse met 18,9 % van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 vijf gemeenteraadsleden, en nog eens twee OCMW-raadleden.

De naamsverandering wil naar verluidt niet zeggen dat Vlaams Belang volledig verdwijnt in de kleidabbersgemeente. De afdeling Vlaams Belang Beerse zou gewoon verder blijven functioneren, maar veel stelt dat toch niet meer voor. De website van het Vlaams Belang Beerse is alvast opgedoekt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beerse, provincie antwerpen |  Facebook | | |  Print

06-10-11

NSV: AANGEBRANDE LEZING IN GENT

Volgende week, dinsdag 11 oktober, organiseert de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) aan de universiteit in Gent een lezing met Krisztina Morvai (foto 1). De Actief Linkse Studenten (ALS) hebben in een brief aan de universiteitsrector hiertegen geprotesteerd. Ze vragen dat de lezing niet kan doorgaan in een universiteitsgebouw.

 

“Krisztina Morvai is lid van de extreemrechtse partij Jobbik uit Hongarije, een fascistoïde partij die gekend staat voor homofobie, antisemitisme, openlijk geweld en racisme ten overstaande van Roma in Hongarije. Niet alleen is de partij zelf enorm aangebrand vanwege diverse discriminerende standpunten en uitspraken, ze heeft tevens haar eigen illegale paramilitaire militie, de Hongaarse Garde genoemd (foto 2). De Hongaarse Garde kwam reeds verscheidene keren in opspraak wegens gewelddadige en gewapende raids op Joodse wijken en Roma waarbij geregeld doden vielen in diverse slachtpartijen. Zij dragen onder andere symbolen en vlaggen van de fascistische Hongaarse Pijlkruisers. Onder het Pijlkruisersbewind werden honderdduizenden Hongaarse Joden vanaf 1944 afgevoerd naar concentratiekampen. In totaal kwamen 600 000 Hongaarse Joden om het leven.

 

Krisztine Morvai is zelf ook geen onbesproken figuur. Ze is Europarlementariër voor Jobbik en een notoir antisemiet. Enkele van haar recente uitspraken: "Wij zouden blij zijn als die zogenaamde trotse Hongaarse Joden gewoon weer met hun kleine, besneden piemeltjes gingen spelen." En: “Ik adviseer de liberaal - bolsjewistische zionisten na te denken over waar naartoe te vluchten en waar zich te verstoppen.” In haar verkiezingscampagne voor vorige verkiezingen benadrukte Jobbik dat de problemen van het Hongaarse volk teruggingen op zigeunercriminaliteit en het beleid van de Joods-kapitalistische wereldorde. Dit zijn blijkbaar de politieke organisaties waarbij NSV haar inspiratie haalt.

 

Ondanks de diverse pogingen van de NSV om zich als een acceptabele studentenvereniging voor te doen, is deze lezing opnieuw een bevestiging van hun aangebrand en fascistoïde karakter. Ze komt bovenaan een lange lijst van gewelddaden, racistische uitspraken en intimidaties. Wij zijn daarom blij met de beslissing van de Ugent om de erkenning van de NSV! aan de Ugent opnieuw te vernietigen nadat onder andere meer dan 1 300 studenten op straat kwamen in maart tegen de NSV en haar erkenning. De Actief Linkse Studenten vragen daarom aan de rector en het bestuurscollege om deze lezing af te lassen. Een universiteit die verdraagzaamheid en diversiteit hoog in het vaandel draagt, kan volgens ons niet dergelijke discriminerende en racistische betogen laten doorgaan in de gebouwen van de Ugent. (…)”

 

Bij het KVHV-Antwerpen was gisteren Theodore Dalrymple te gast, de Britse goeroe van Bart De Wever. Dalrymple werd geïnterviewd door Rik Van Cauwelaert (Knack), en de avond werd mee ingericht door de Vlaams-nationale serviceclub Marnixring Lieven Gevaert die voor minstens de helft van de negentig aanwezigen zorgde. Dalrymple was sterker in het bekritiseren dan in het bieden van oplossingen. Kennen we nog zo iemand? De teloorgang van het onderwijs is volgens Dalrymphe de oorzaak van veel ellende in Engeland. Moet het onderwijs dan geprivatiseerd worden? Gedeeltelijk wel. Maar gaat het onderwijs dan niet veel meer kosten aan de ouders? Dalrymple: "Ik zie in Afrika mensen die nog veel armer zijn, en toch hun best doen om hun kinderen naar school te kunnen sturen."

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, hongarije, internationaal, actie, kvhv |  Facebook | | |  Print

05-10-11

DAAR IS TOMAS BOUTENS

Bij het begin van de rechtszaak tegen de Blood and Honour-groep BBET (Bloed – Bodem – Eer – Trouw), maandag 12 september in Dendermonde, is er enige consternatie: hoofdverdachte Tomas Boutens (30 j.) is er niet. Hij heeft ook geen advocaat aangezocht zijn zaak te bepleiten.

 

Tomas Boutens is volgens het Openbaar Ministerie de onbetwistbare leider van BBET. Bij een inspectie van zijn kamer in de legerkazerne van Leopoldsburg ontdekte de militaire overheid een video waarop onder andere te zien is hoe vijf met bivakmutsen gemaskerde mannen schietoefeningen houden in volle natuur – waarbij op de schietschijf het hoofd van een Afrikaanse man is getekend. Met naast zich een nazivlag zegt Boutens in de video: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent.” In het document White Freedom Fighter dat Boutens in de periode 2002-2003 schreef, wordt uitlegd hoe vuurwapens en explosieven werken, met alles wat het gebruik ervan voorafgaat (het observeren van doelwitten…) en achteraf kan nodig zijn (EHBO…). In een latere versie van het door Tomas Boutens geschreven document werd onder andere een verantwoording toegevoegd. Bevolkingsgroepen moesten tegen elkaar opgezet worden met als doel België te destabiliseren en uiteindelijk een nationaal-socialistisch regime te vestigen. Helemaal uitgewerkt waren de plannen nog niet. Men was vooral bezig met de hoe-vraag, nog niet met de wie-vraag. Al werd wel eens geopperd om eerst Dyab Abou Jahjah met een Westers geweer te vermoorden, en daarna Filip Dewinter met een niet-Westers geweer.

 

Samen met het BBET-dossier (voor een vollediger versie: klik hierwerden Tomas Boutens nog een paar andere zaken aangewreven. Illegale handel in anabolen en viagra. Een caféruzie waarbij Boutens een champagnefles op het hoofd van twee mensen knalde, met blijvende gehoorschade voor één van de twee. Een laatste vrijpartij met een vriendin werd gefilmd en Boutens dreigde het filmpje naar buiten te brengen als die vriendin zich niet excuseerde voor het beëindigen van de relatie. Een vechtpartij op de oudejaarsfuif van de Chiro in Boutens’ woonplaats Buggenhout, waarbij een agent in burger zijn kaak gebroken werd. Nu het uit is met een andere vriendin, bij wie Boutens een zoontje heeft, legde Boutens op de verjaardag van het zoontje een met bloed geschreven dreigbrief samen met een mes aan de achterdeur… Het Openbaar Ministerie vraagt voor Boutens een gevangenisstraf van acht jaar voor de BBET-zaak, twee jaar cel extra voor de anabolen- en viagrahandel, en nog eens twee jaar cel voor de andere dossiers. Een zware jongen dus, die Boutens. Na zijn BBET-periode actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy, waar hij regelmatig deelneemt aan de acties van het N-SA (zoals op deze foto, Boutens: vierde van links) en hij bijvoorbeeld de ordedienst verzorgde bij het jongste congres van het N-SA.

 

Bij de rechtszaak in Dendermonde verscheen Tomas Boutens evenwel niet, en de vraag rees dan ook waar Boutens zich tegenwoordig ophoudt. Rudi Vranckx vond hem en Boutens was bereid tot een interview in het kader van de reeks De vloek van Osama (foto 1). Naar analogie van gezinshereniging is volgens Boutens een ‘volkshereniging’ geen onhaalbaar principe. De financiële en logistieke problemen dat dit (het wegsturen van alle allochtonen, nvdr.) met zich brengt, zullen volgens Boutens nog altijd een positieve kosten-batenanalyse hebben als je dat bekijkt over decennia. Dat burgers zich los van de staat bewapenen: “Waarom zou dat verkeerd zijn?” Het verschil tussen Breivik en Boutens & Co ligt in dat “wij (Boutens & Co, nvdr) geloven in de haalbaarheid van andere opties”. Over Vlaanderen wou Boutens geen cijfers geven, maar Europees gezien denkt hij dat zo’n zestigduizend mensen behoren tot “de radicale niche van de grotere beweging”. Hier kan je het fragment uit De vloek van Osama bekijken.

 

Alhoewel wij de eersten zijn om te waarschuwen voor neonazi’s, lijkt ons dat cijfer van zestigduizend zwaar overdreven. Anderzijds is die “radicale niche” tot alles bereid. Op foto 2: Boutens die supportert voor zijn boezemvriend Arnoud Kuipers, klaar voor een gevecht alle-slagen-toegelaten. Boutens zelf neemt ook deel aan dergelijke kampen. En die “radicale niche” is internationaal vertakt, getuige nog vorige zaterdag als bij een bescheiden Blood and Honour-concert in West-Vlaanderen auto’s opdoken uit Frankrijk over Schotland tot Hongarije. Een reden te meer om kordaat halt te roepen aan alle activiteiten van die “radicale niche”.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, bbet, boutens |  Facebook | | |  Print

04-10-11

BURGEMEESTER KUURNE STUURT BLOOD AND HONOUR WEG

B&H 1 oktober 2011 - Definitieve affiche.jpgDay of Honour 2011.jpgHet voor zaterdag 1 oktober aangekondigde nieuw concert van Blood and Honour (foto 1) werd in West-Vlaanderen ingericht. Onder het mom van een benefietfuif voor een kankerpatiënt had men een zaal gehuurd in het centrum van Kuurne. Burgemeester Carl Vereecke (Open VLD) stuurde Blood and Honour wegens veiligheidsredenen weg.

 

Het meetingpoint, de plaats waar de weg gewezen werd naar de eigenlijke plaats van bijeenkomst, lag even buiten Aalst. In de provincie Oost-Vlaanderen, op een half uur rijden van de taalgrens met Wallonië. Zoals wij zaterdag schreven: het concert kon dus nog altijd in Wallonië plaatsvinden, maar evengoed in Vlaanderen. Wallonië was een optie omdat het concert aangekondigd werd op initiatief van de nieuwe Blood and Honour-afdeling Wallonië (foto 2: concert in de rand van de Day of Honour op 12 februari 2011 in Boedapest (Hongarije) waar de contacten gelegd werden voor de erkenning van de nieuwe Waalse afdeling van Blood and Honour). Volgens La Libre Belgique – die vrijdag een volle bladzijde publiceerde over het aangekondigde concert – had procureur des konings in Charleroi Daniel Marlière alle politiediensten in de provincie Henegouwen gevraagd de zalen te inventariseren die plaats zouden kunnen bieden voor het Blood and Honour-concert. Voorman van Blood and Honour Wallonië ‘Chris Demart’ heeft zijn thuisbasis in Charleroi. Vandaar.

 

Maar het concert werd ingericht met Vlaamse steun, en meer nog dan Antwerpen is West-Vlaanderen de provincie met de grootste verzameling neonazi’s. Het verwondert dan ook niet echt dat het Blood and Honour-concert in West-Vlaanderen ingericht werd, ook al ligt het op ruim driekwart uur rijden van het meetingpoint in Aalst. Daar, aan De Albatros, stonden twee Blood and Honour’ers om de weg te wijzen. Veel om handen hadden ze evenwel niet. Volgens de affiche zouden de deuren van de concertzaal om 16.00 uur opengaan. Een uur later, om 17.00 uur, waren er een zestigtal mensen in de concertzaal – waarvan een deel in Blood and Honour-T-shirt.

 

Uitbater Luc Rosseel van zaal De Middenstand in Kuurne schrok zich een hoedje toen hij het Blood and Honour-volk zag verschijnen in zijn zaal. De zaal was gehuurd door net geklede heren die zegden een benefiet voor een kankerpatiënt te willen organiseren. Luc Rosseel belde de politie, maar die had het te druk met de plaatselijke Ezelsfeesten. Door de politie ter hulp geroepen besloot burgemeester Carl Vereecke (Open VLD) zelf een kijkje te gaan nemen, vergezeld van twee politieagenten in burger. Ter plaatse had men net de geluidsinstallatie opgesteld en de burgemeester ging direct af op het podium en greep de microfoon. Hij legde de aanwezigen uit dat hij de veiligheid niet kon garanderen, die van anderen en die van henzelve.

 

Zaal De Middenstand ligt aan het plaatselijk marktplein en daar was net nu een kermis opgesteld. De burgemeester had een interventieplan opgesteld, kwestie dat de hulpdiensten hun weg zouden vinden wanneer het nodig zou zijn. En in dat interventieplan stond het niet-aangekondigde concert niet in. “Als de Chiro hier een uitgebreide vragenlijst moet beantwoorden voor een feestje dat ze dit kermisweekend inrichten, dan kan het niet dat dit hier zonder overleg kan doorgaan.” De burgemeester toonde het interventieplan, en inderdaad: het benefietconcert stond er niet in, laat staan een Blood and Honour-concert. Eén van de politieagenten in burger zag een boksbeugel over de grond schuiven, maar uiteindelijk verlieten de Blood and Honour’ers zonder al te veel gemor de zaak.

 

De organisatoren rekenden naar eigen zeggen op een tweehonderdtal concertgangers. Waren er om 17.00 uur nog maar zestig mensen, ze kwamen wel uit alle windstreken. In Kuurne werden autonummerplaten opgemerkt uit Scotland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Hongarije. Zaal De Middenstand, waarvan de ramen al afgeplakt waren met zwarte vuilniszakken, werd verlaten en het gezelschap spoedde zich vervolgens naar Ichtegem, Nog eens vijfenveertig minuten verder rijden. In Ichtegem was er in het centrum van de gemeente ook een kermis aan de gang, maar de Blood and Honour’ers wurmden zich in een biljartlokaal in deelgemeente Eernegem. De biljartzaal was (zogezegd) door een motorgroep gehuurd. Uiteindelijk verzamelden zich in Eernegem een honderdvijftigtal neonazi’s. Pas rond 21u30 kon de avond in Eernegem ingezet worden; om 1u30 was het alweer gedaan.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) had in een open brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie aangedrongen om indien mogelijk een zaal voor de Blood and Honour’ers te weigeren, en als dat niet zou lukken: minstens de nodige vaststellingen te doen in de concertzaal om op basis van een degelijk dossier de organisatoren te kunnen vervolgen. Het AFF heeft intussen burgemeester Carl Vereecke van Kuurne gefeliciteerd voor zijn kordate houding. Hij motiveert zijn optreden louter met veiligheidsoverwegingen, maar het resultaat is er niet minder om.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

03-10-11

DE VLOEK VAN OSAMA

“Als ik de jongeren van de Arabische revolutie spreek, ben ik optimistisch. Ik ben dan weer pessimistisch als ik de extremisten bij ons in het westen hoor, zowel de moslimextremisten als extreem rechts. De angst voor een directe aanslag is weggeëbd, maar nu sluipt er een vage en veel gevaarlijker angst voor de anderen onze hoofden binnen. Onze politici en opiniemakers zouden dat moeten inzien en meer werk maken van een antigif tegen die angst.” (Rudi Vranckx in Knack Focus)

 

Een en ander komt vanavond aan bod in de slotaflevering van De vloek van Osama (Canvas, 21u10). Een fragment uit de aflevering van vanavond was eerder al te zien als (nog niet ondertitelde) preview: reportagemaker Rudi Vranckx in Luton (Engeland) waar moslimextremisten actief zijn en de English Defense League (foto) is ontstaan. Rudi Vranckx in Humo: “Ik zoek oprichter (van de English Defense League, nvdr.) Tommy Robinson op in zijn zonnebankcenter aan de rand van de stad. Zijn echte naam is Stephen Lennon. Hij stamt af van Ierse immigranten, en komt uit een gebroken gezin. Als Tommy de kamer binnenwandelt zuigt hij alle aandacht naar zich toe. Keurig gekapt, fris geschoren, beige broek, wit streepjeshemd, onopvallende modieuze zonnebril. Tommy is een onopvallende verschijning, tot hij begint te praten. Het komt er als een stortvloed uit: ‘De moslims zijn verantwoordelijk voor de criminaliteit, drugs, pedofilie.’ De preek van de man lijkt verdacht veel op die van Sayful Islam (een moslimextremist die al in de derde aflevering van De vloek van Osama te zien was, nvdr.).  

 

Even later is ‘Tommy Robinson’ met twee bodyguards in het centrum van Luton. Een Pakistaanse jongeman komt op hem af. Rudi Vranckx: “Hij begint meteen een discussie: ‘Ik ken je en ik geef je zelfs voor 90 procent gelijk: criminelen moeten gestraft worden. Maar waarom moet je alle moslims over dezelfde kam scheren? ‘Wij hebben niets tegen moslims, maar wel tegen de islam’, antwoordt de EDL-leider. ‘En de meesten van jullie willen de sharia invoeren.’ Een blanke vrouw mengt zich in de discussie, maar lijfwacht Terry maakt haar uit voor linkse fascist en ander fraais. Scheldwoorden vliegen nu over en weer. De lijfwachten worden zenuwachtig en leiden Tommy terug naar het zonnebankcenter. ‘Heb je niet gezien hoe ze met hun mobieltjes sms’jes begonnen rond te sturen? Als we te lang hadden getreuzeld, waren we in geen tijd omsingeld door Paki’s.’ (…)”

 

“Tommy en zijn twee kompanen besluiten om nog een ritje te maken langs Bury Park, en ik mag mee. Het vrijdagmiddaggebed is net afgelopen. Er is veel volk op straat. Ik merk dat Tommy steeds enkele meters ruimte laat tussen zijn auto en die voor hem. ‘Dat is om te kunnen vluchten als het moet, want soms proberen ze me in te sluiten.’ (Uitstappen worden blijkbaar met militaire precisie voorbereid.’Tommy’ is daarin overigens niet de enige, nvdr.) Op de stoep staat Sayful Islam nog steeds folders uit te delen. Tommy vertraagt en roept luidkeels: ‘Scumbag!’ Beschaamd zak ik onderuit in mijn passagiersstoel. Zouden die twee beseffen hoezeer ze spiegelbeelden zijn van elkaar?”

 

Vorige donderdag werd 'Tommy Robinson', zijnde Stephen Lennon, veroordeeld voor het uitdelen van een kopstoot aan een 33-jarige man bij een bijeenkomst in Blackburn op 2 april dit jaar. Stephen Lennon krijgt volgende maand te horen welke straf hij hiervoor krijgt. Merkwaardig is dat het slachtoffer ontkent dat Stephen Lennon de kopstoot gaf. Politieagenten getuigden dat de 28-jarige Lennon wel degelijk de dader was.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, english defense league, engeland, internationaal |  Facebook | | |  Print

02-10-11

RUZIE (WEER EENS) BIJGELEGD IN SINT-NIKLAAS

Het zit er nog eens bovenarms op tussen Rob Verreycken (links op foto 1 – bekend als Rob ‘Klop’ Verreycken, OCMW-raadslid in Sint-Niklaas), Ann Spitaels (foto 2 – VB-gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, huidige partner van Rob Verreycken) en Frans Wymeersch (rechts op foto 1 – al jarenlang boegbeeld van het VB in Sint-Niklaas, VB-fractieleider in de gemeenteraad van Sint-Niklaas).

 

 Het zit er “nog eens” bovenarms op want met eenmaal googlen met de namen van de drie kemphanen kom je vlug uit op een artikel uit Gazet van Antwerpen van 30 juni 2009, Sint-Niklaas – Ruzie binnen Vlaams Belang-fractie. In het artikel lezen we: “Bij een punt op de gemeenteraad over ontwikkelingssamenwerking vroeg Vlaams Belang-gemeenteraadslid Ann Spitaels plots het woord. Dat gebeurt niet al te vaak, maar opmerkelijker deze keer was de reactie van VB-fractieleider Frans Wymeersch. “’k wil duidelijk maken dat deze tussenkomst enkel en alleen voor rekening is van Ann Spitaels. Dit is niet namens onze fractie’, zei Wymeersch. Bij de stemming over dat agendapunt waren er bij het Vlaams Belang vijf ja-stemmen, twee nee-stemmen en één onthouding. Een duidelijk signaal dat het bij het VB niet loopt als het zou moeten."

 

En verder: “’k heb gewoon gezegd waar het op slaat’, wilde Wymeersch kwijt. ‘Als Ann Spitaels al maanden afwezig is op de fractievergaderingen waar we de gemeenteraad voorbereiden, moet ze ook geen tussenkomsten doen waar niemand van op de hoogte is.’ Maar de verdeeldheid tussen de gemeenteraadsleden gaat verder dan het afwezig zijn op een vergadering. ‘Alle problemen zijn begonnen toen Wim en Rob Verreycken uit Antwerpen naar Sint-Niklaas gekomen zijn. Dat heeft hier heel wat kapot gemaakt’, zegt een insider bij het Vlaams Belang die liever anoniem blijft. ‘Het botert absoluut niet tussen beide Verreyckens en Wymeersch. Nu gemeenteraadslid Ann Spitaels ook een relatie is begonnen met Rob Verreycken (…) staat de bom helemaal op barsten.”

 

Er werd een extra bestuursvergadering over deze kwestie bijeengeroepen, maar twee jaar later is het weer van hetzelfde. Een paar dagen geleden titelde Rob Verreycken op zijn blog Intimidatie door Frans Wymeersch: de maat is vol. Wat was er aan de hand? Rob Verreycken herinnert eerst aan een uitspraak van Frans Wymeersch die in een krant zei dat het VB "incestueus bezig" is, iets wat Rob Verreycken en Ann Spitaels niet leuk vonden. Toen Ann Spitaels bij de laatste gemeenteraadszitting het woord vroeg “eiste (en kreeg) Wymeersch een schorsing van de zitting, die gebruikt werd om Ann Spitaels te intimideren, om te proberen haar te verhinderen het woord te voeren.” Spitaels liet zich niet doen en hield een tussenkomst “om te zeggen dat de renteloze lening van meer dan 200 000 euro voor de linkse vereniging ‘Bevrijde Wereld’ geen goede zaak is voor de Sint-Niklase belastingbetaler.”

 

Opnieuw werden de kemphanen bijeengeroepen voor overleg, en volgens Rob Verreycken zijn nu afspraken gemaakt dat Ann Spitaels niet monddood mag gemaakt worden in de gemeenteraad, dat alle lokale mandatarissen in het plaatselijk VB-blaadje aan bod zullen komen, en er voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar “gekozen wordt voor verandering”. Rob Verreycken heeft nu het artikel Intimidatie door Frans Wymeersch: de maat is vol van zijn blog verwijderd. Met Google Cache is het evenwel terug op te vissen en goede zielen als wij zijn, tonen we het hier. En nu maar hopen dat ze in Sint-Niklaas vlug aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar toe zijn, waar “gekozen wordt voor verandering”. Altijd maar ruzie maken, daar wordt een mens niet beter van.

 

Na de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2009 dacht Frans Wymeersch eraan om ontslag te nemen uit al zijn functies, ook die van gemeenteraadslid. De verkiezingsuitslag viel Wymeersch dik tegen, al was er natuurlijk een verklaring voor.  Sommige kandidaten hebben hier geen moer, geen kl…n gedaan in de campagne”, zei Frans Wymeersch op de verkiezingsavond. Frans Wymeersch was lijstduwer bij die verkiezingen. Sint-Niklaas was ook vertegenwoordigd op de opvolgerslijst bij diezelfde verkiezingen, met de negende op de lijst. Ann Spitaels.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-niklaas, oost-vlaanderen, verreycken, wymeersch |  Facebook | | |  Print