03-11-11

EN FRANKRIJK

Charlie Hebdo is al jaren een van onze favoriete Franse weekbladen. Niet dat we het elke week kopen, maar de manier waarop ze bijvoorbeeld Jean-Marie en Marine Le Pen bekritiseren, kunnen we wel smaken. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een bomaanslag de redactielokalen in Parijs vernield.

 

Vermoed wordt dat het te maken heeft met het islamnummer dat het blad deze week uitbrengt. Dat de website van Charlie Hebdo gisteren gehackt werd en er een foto van Mekka en verzen uit de Koran op verscheen, versterkt natuurlijk het vermoeden in welke kringen de daders moeten gezocht worden. Tekenaar-redacteur Luz, auteur van vele satirische verhalen over de Le Pens, laat zich niet uit over wie de bomaanslag zou gepleegd hebben. “Velen kunnen het gedaan hebben”, zegt hij met een lachje verwijzend naar wie allemaal op de korrel genomen wordt in Charlie Hebdo. “Alleszins zijn het geen mensen die geloven in de goede God.” Collega en directeur van het weekblad Charb (foto 1) zegt dat échte moslims zulke daden niet plegen. Vanuit de moslimgemeenschap werd alleszins de aanslag veroordeeld.

 

Op de voorpagina van het – intussen in Frankrijk uitverkochte – ‘Charia Hebdo’-nummer (foto 2) wordt ook een artikel aangekondigd over katholieke integristen die zich verzetten tegen een toneelstuk dat dezer dagen in Parijs wordt opgevoerd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant zegt dat katholieke integristen wel protesteren maar geen aanslagen plegen. Katholieke integristen hebben de voorbije dagen anders wel auto-olie op bezoekers van genoemd toneelstuk over ‘het gezicht van de zoon van God’ uitgegoten; in april vernielden ze met hamers twee kunstwerken die hen niet bevielen; en in 1988 staken ze een cinemazaal in Parijs in brand omwille van de vertoning van de film The Last Temptation of Christ.

 

Extremisten. Het zijn alleszins geen goede moslims, geen goede christenen, geen goede…

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.