05-11-11

"DE DEMENTERING VAN DE VLAAMSE BEWEGING"

Voor wie niet wekelijks ’t Pallieterke leest: er is daar wat beweging bij de medewerkers. Koen Dillen is nog steeds niet teruggekeerd als Frankrijk-kenner, columnist Koenraad Elst besloot zijn tijd aan andere zaken te wijden, en Annick Verbauwen – het alter ego van Johan Sanctorum – publiceert niet meer in het blad.

 

In dezelfde stijl als ‘Annick Verbauwen’ krijgen we nu schrijfsels te lezen van ene ‘JS’. Volgens onze kleine teen is dat Johan Sanctorum, maar vergissen is natuurlijk mogelijk. In ieder geval neemt ‘JS’ deze week de prijzenregen in Vlaams-nationalistische middens op de korrel. “De bladeren vallen (…). Binnen Vlaamsgezinde middens is het dan traditie om tevreden terug te kijken en gelijkgezinden te lauweren voor hun inspanningen. Veel inspiratie lijkt men echter niet aan de dag te leggen bij de keuze van de laureaat. Zo kreeg de Marnixring Voorkempen Pater Stracke het lumineuze idee Jean-Pierre Rondas in de bloemetjes te zetten met hun tweejaarlijkse Jozef Simonsprijs.” We besparen u de lange uitleg waarom het niet echt een goed idee is om Jean-Pierre Rondas te bekronen. “Wie ook weer in de prijzen valt, is ex-KBC-baas Remi Vermeiren, boegbeeld van het centenflamingantisme”, vervolgt ‘JS’ later. En dan volgt weer een uitleg, zij het nu iets korter dan in het geval van Jean-Pierre Rondas. Niets is goed aan de prijzen die dezer dagen worden toegekend. En dan wist ‘JS’ waarschijnlijk niet eens dat Knack-commentator Rik Van Cauwelaert pas nog een prijs heeft gekregen van de Marnixring ‘Gent Corneel Heymans’. Het enige dat mankeert in de column is dat die prijzen beter toegekend worden aan Johan Sanctorum – als ‘Annick Verbauwen’ bewierookte hij regelmatig Johan Sanctorum, als ‘JS’ is dat iets moeilijker.

 

We zijn niet eens halfweg in de column van ‘JS’ deze week als ‘JS’ de Boekenbeurs en haar bezoekers bekritiseert. “Eigenlijk zouden Vlamingen die boekenbeurs massaal moeten boycotten (zegt 'JS' nadat hij lang heeft uitgeweid over Gerolf Annemans die niet kan signeren op de Boekenbeurs, nvdr.) maar dat gebeurt natuurlijk niet. Het politiek-correcte parfum van deze cultuurbraderij, met zijn lezingen, signeersessies en Radio Klara prominent aanwezig, vermengt mooi met het opbod aan kook- en hobbyboeken. Men hoort de letteren knetteren en de kassa rinkelen, in de grootst mogelijke harmonie. Boek.be is een commerciële belangengroep met een establishmentgezinde missie die onder veel ambiance wordt verhuld. (…) De dementering van de Vlaamse beweging loopt eigenlijk merkwaardig synchroon met de verkleutering van ons cultuurlandschap. Zeshonderd jaar na Gutenberg wordt het kookboek van Jeroen Meus onze nieuwe bijbel; allen naar zaal 3! We missen een subversieve, non-conformistische component. Lamme Goedzak regeert. Gezocht: jonge honden, Vlaamse indignado’s en republikeinse keetschoppers die ruiten durven ingooien zodat er frisse lucht binnenstroomt.”

 

Ach, de Boekenbeurs is Het Andere Boek niet. Maar voor vandaag zijn er toch wel meerdere interessante debatten gepland op de Boekenbeurs. Met zowel Bart De Wever als Erik De Bruyn (foto 1), Ann De Cramer (foto 2), bevoorrechte waarnemers van de Arabische revolutie en anderen. Luckas Vander Taelen komt ook. Misschien vindt 'JS' hém wel interessant genoeg (voor een repliek op Luckas Vander Taelen: lees hier).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, sanctorum |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.