20-11-11

MARINE ‘MADE IN CHINA’ LE PEN

In Vlaanderen, Frankrijk, Italië, Zwitserland… overal zijn er partijen die stemmen winnen met nationalistische kreten. Bij ons is het “Eigen Volk Eerst!”, in Frankrijk is het “Les Français d’abord”, enzovoort. In één adem door verdedigen die partijen de lokale nijverheid. Filip Dewinter hekelde ooit in de Antwerpse gemeenteraad dat het stedelijk informatieblad De[n] Antwerpenaar niet in Antwerpen gedrukt werd, maar – godbetert – in Beringen, in Limburg.

 

Maar leven die nationalistische partijen zelf volgens hun eigen principes? Werknemers van de Turnhoutse speelkaartenfabrikant Carta Mundi maakten zich in 2007 boos omdat het Vlaams Belang voor de verkiezingscampagne dat jaar speelkaarten, met daarop foto’s van de VB-kopstukken, in… China had laten drukken. Bij een andere campagne verdeelde het Vlaams Belang alarmapparaatjes die ook al in China gemaakt worden. Volgens Filip Dewinter werden de gadgets besteld bij een reclamebureau dat zelf gekozen had voor de goedkoopste offerte.  Een Fransman op rondreis in China ontdekte nu eenzelfde handeltje.

 

Terwijl Marine Le Pen beschermende maatregelen voor de Franse industrie wil, ze zegt op te komen voor de Franse kleine en middelgrote ondernemingen… ontdekte een Franse toerist in het Chinese Nankin dat daar spandoeken gemaakt worden met de slogan “Marine Le Pen. De stem van het volk, de Franse geest” (foto). Een spandoek die het Front national (FN) volgend jaar wil gebruiken, allicht in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. In de linker onderhoek van de spandoek staat het jaartal 2012. “Straffe kost, voor iemand die zich verzet tegen de delokalisatie van de Franse industrie”, dacht de Franse toerist en hij stuurde een foto van de spandoek vastgehouden door een Chinese werknemer naar Rue89.

 

De redactie van Rue89 contacteerde Catherine Besson, verantwoordelijke voor de grote manifestaties van het Front national (FN). Besson zei niet te weten waar de FN-spandoeken gemaakt worden. En dat moeten de Fransen geloven?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.