17-11-11

VRIEND VAN FRANK VANHECKE NIEUWE GRIEKSE MINISTER

Als we Bart De Wever mogen geloven zet Elio Di Rupo ons land op weg naar Griekenland. Volgens moppersmurf De Wever moet er meer gesaneerd worden, en moet men niet afkomen met nieuwe belastingen voor het bedrijfsleven en de middenklasse. “Fout”, zegt politicoloog Pierre Verjans in een goed onderbouwd opiniestuk. “Niet de sociale staat deed Griekenland de das om maar een mix van uit de hand gelopen uitgaven, fiscale privileges, corruptie, gebrek aan burgerzin en statistische fraude.

 

Intussen kreeg de nieuwe Griekse regering onder leiding van de voormalige bankier Lucas Papademos het vertrouwen van het Griekse parlement. Twee socialistische parlementsleden stemden tegen. Niet omdat ze tegen de voorgestelde besparingen zijn, maar omdat ze het niet eens zijn met de aanwezigheid van de kleine rechts-nationalistische LAOS-partij in de regering. De stemmen en invloed van LAOS heeft men niet nodig. De andere regeringspartijen, de socialisten en de conservatieven, hebben samen een ruime meerderheid in het Griekse parlement. LAOS (Laikos Orthodoxos Synagermos) heeft in het Grieks parlement slechts 15 zetels, op in totaal 300 parlementszetels. Het partijtje werd in 2000 opgericht nadat Georgios Karatzaferis gedwongen werd de (veel grotere) conservatieve partij Nea Dimokratia te verlaten. Zeker aanvankelijk maakten nogal wat extreem-nationalistische en fascistische elementen deel uit van LAOS. De belangrijkste programmapunten van de partij zijn het niet toelaten van Turkije tot de Europese Unie, een ‘realistische immigratiepolitiek’, verzet tegen het Verdrag van Lissabon (de ‘grondwet’ van de Europese Unie), en een drastische verlaging van de belastingen voor particulieren en kleine ondernemingen.

 

LAOS mag in de persoon van Makis Voridis (47 j.) de nieuwe minister van transport leveren. Makis Voridis is een goede vriend van voormalig VB-voorzitter Frank ‘Stem op N-VA’ Vanhecke. Frank Vanhecke leerde Voridis kennen als jongerenvoorzitter van het extreemrechtse EPEN, een in 1984 door Georgios Papadopoulos opgerichte partij. Georgios Papadopoulos is de kolonel die de militaire staatsgreep op 21 april 1967 leidde, waarna Griekenland tot 1974 kreunde onder een militaire dictatuur. Het kolonelsregime. Op 23 augustus 1975 werden Papadopoulos en zeven anderen militairen ter dood veroordeeld, wat even later omgezet werd in een levenslange gevangenisstraf. Maar echt levenslang was dat blijkbaar niet, want in 1984 kon Papadopoulos een eigen partij oprichten met Makis Voridis als jongerenvoorzitter. Enkel bij de Europese parlementsverkiezingen in 1984 kon EPEN een verkozene bekomen. In 1994 richtte Makis Voridis vervolgens zijn eigen rechtse partij op, het Helleens Front. Bij landelijke verkiezingen in 2004 behaalt de partij haar beste electoraal resultaat: 0,1 % van de stemmen (nul komma één percent).

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 staat Makis Voridis op de LAOS-lijst in Athene, en wordt hij verkozen als gemeenteraadslid in de Griekse hoofdstad. Makis Voridis valt opnieuw in de prijzen als hij in 2007 met 8 663 stemmen verkozen wordt als LAOS-parlementslid. En nu valt deze advocaat nog eens in de prijzen als minister van transport. Een paar weken geleden belde Voridis Frank Vanhecke op. Ze hadden elkaar niet meer gezien sinds het overlijden van Marie-Rose Morel begin dit jaar, en ze spraken af om het eerste weekend van december in Parijs samen te komen bij Europarlementslid Carl Lang, tot 2008 lid van Jean-Marie Le Pens Front national (FN). Of die samenkomst nu nog doorgaat, is onduidelijk. “Hij zal wel andere zaken aan zijn hoofd hebben”, zegt Frank Vanhecke. Een paar dagen geleden effende Makis Voridis mee het pad voor Frank Vanheckes lidmaatschap van de EFD-fractie in het Europees Parlement. LAOS heeft twee Europarlementsleden lid van die EFD-fractie. Waar het allemaal goed voor is een politieke nazaat van het Griekse kolonelsregime te kennen!

 

Foto: Makis Voridis in het voetspoor van Jean-Marie Le Pen op een FN-congres.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, internationaal, vanhecke |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.