21-11-11

OP KOMST: AFF-BOEKEN

Wanneer je dit leest is onze chef-blog op enkele duizenden kilometers van hier. De volgende twee weken daarom niet dagelijks een bericht op AFF/Verzet, maar wanneer nodig post Wim Haelsterman intussen wel het (euh…) nodige.

 

De andere leden van de AFF/Verzet-redactie nemen intussen de drukproeven door van de eerste drie boeken in een reeks AFF-publicaties. In De Eeuwige Vriendschap vertellen Filip Dewinter en Frank Vanhecke over hun rebelse jaren als scholier in Brugge en hoe ze verder schouder-aan-schouder de wereld veroverden. Niets kan hun vriendschap verbreken… tot een vrouw tussen hen in komt te staan. Gaan Dewinter en Vanhecke voor eeuwig elk hun eigen weg op of komt het nog tot een verzoening? Het antwoord van Filip Dewinter en Frank Vanhecke op het boek van Tom Cochez Eigen Belang Eerst. In Samen Gelukkig verklappen Bart De Wever (40 j., vier kinderen) en Liesbeth Homans (38 j., twee kinderen) hoe hun relatie van respectievelijk parlementslid en parlementair medewerkster evolueerde naar beiden senator en partners voor het leven. Samen ijveren ze voor een Vlaanderen waar de kerk in het midden staat en ondernemers niet gehinderd worden overheidsbureaucratie en vakbonden. Als extraatje bij het boek: het beste uit de menu’s van de frituren ’t Draakske en ’t Kriekske. In Apache, Humo, Joods Actueel vertelt Sandy Neel over haar feestjes in café De Leeuw van Vlaanderen, de kantine van voetbalclub Beerschot en elders. De auteur waarschuwt foto’s van feestjes te posten op Facebook. Zoals Sandy Neel tot haar eigen schade en schande ondervond, geraken zo die foto’s wel eens in de boekskes. Met een voorwoord van Valérie Seyns, partner van Bart Debie en intieme vriendin van de auteur.

 

De boeken worden tegen 6 december in de boekhandel verwacht, en als dat niet lukt vind je tegen dan alleszins terug dagelijks een artikel op deze blog.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

20-11-11

MARINE ‘MADE IN CHINA’ LE PEN

In Vlaanderen, Frankrijk, Italië, Zwitserland… overal zijn er partijen die stemmen winnen met nationalistische kreten. Bij ons is het “Eigen Volk Eerst!”, in Frankrijk is het “Les Français d’abord”, enzovoort. In één adem door verdedigen die partijen de lokale nijverheid. Filip Dewinter hekelde ooit in de Antwerpse gemeenteraad dat het stedelijk informatieblad De[n] Antwerpenaar niet in Antwerpen gedrukt werd, maar – godbetert – in Beringen, in Limburg.

 

Maar leven die nationalistische partijen zelf volgens hun eigen principes? Werknemers van de Turnhoutse speelkaartenfabrikant Carta Mundi maakten zich in 2007 boos omdat het Vlaams Belang voor de verkiezingscampagne dat jaar speelkaarten, met daarop foto’s van de VB-kopstukken, in… China had laten drukken. Bij een andere campagne verdeelde het Vlaams Belang alarmapparaatjes die ook al in China gemaakt worden. Volgens Filip Dewinter werden de gadgets besteld bij een reclamebureau dat zelf gekozen had voor de goedkoopste offerte.  Een Fransman op rondreis in China ontdekte nu eenzelfde handeltje.

 

Terwijl Marine Le Pen beschermende maatregelen voor de Franse industrie wil, ze zegt op te komen voor de Franse kleine en middelgrote ondernemingen… ontdekte een Franse toerist in het Chinese Nankin dat daar spandoeken gemaakt worden met de slogan “Marine Le Pen. De stem van het volk, de Franse geest” (foto). Een spandoek die het Front national (FN) volgend jaar wil gebruiken, allicht in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. In de linker onderhoek van de spandoek staat het jaartal 2012. “Straffe kost, voor iemand die zich verzet tegen de delokalisatie van de Franse industrie”, dacht de Franse toerist en hij stuurde een foto van de spandoek vastgehouden door een Chinese werknemer naar Rue89.

 

De redactie van Rue89 contacteerde Catherine Besson, verantwoordelijke voor de grote manifestaties van het Front national (FN). Besson zei niet te weten waar de FN-spandoeken gemaakt worden. En dat moeten de Fransen geloven?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

19-11-11

ALS DEWINTER TWITTERT...

Op de voetbalkalender voor vandaag staat onder andere de wedstrijd Lokeren - Beerschot. Of Filip Dewinter meereist met de Antwerpenaren? Neen. Bij de vorige wedstrijd van Beerschot was Dewinter anders wel present. Maar toen speelde Beerschot in eigen stad. En tegen Mons, de stad van Elio Di Rupo. (Foto: Uit de wedstrijd Beerschot - Mons op 5 november. Voor wie het voetbal niet volgt: de Beerschotspeler is de man in paarse voetbaltrui. Inderdaad, de...)

 

Na zijn keel gesmeerd te hebben in café De Leeuw van Vlaanderen trok Dewinter met een twintigtal militanten naar het Beerschotstadion op ’t Kiel. Daar deelde hij volgens een Twitterbericht tweeduizend Vlaamse Leeuwenvlaggen uit. Vlaggen die Dewinter drie jaar geleden al probeerde te verspreiden bij een VL-campagne. Er werd ook een pamflet verspreid waarin de Beerschot-supporters opgejut werden tegen die van Mons, de stad van de Franstalige socialist Elio Di Rupo. De actie was een succes, toch als we Filip Dewinter mogen geloven.

 

"2000 leeuwenvlaggen uitgedeeld nav Beerschot-Mons... Tribune kleurt geel en zwart tegen club Di Rupo! Leeuwen stemmen rechts...", twitterde Dewinter. Maar is dit zo? Of de Beerschot-supporters rechts stemmen kan niemand nagegaan. Maar kleurde de Beerschottribune “geel en zwart”? Neen. Traditioneel wappert er altijd wel een Vlaamse Leeuwenvlag in het Beerschotstadion, maar nadat ter plaatse tweeduizend Vlaamse Leeuwenvlaggen weggegeven werden, waren er tijdens de wedstrijd hooguit vijftien Vlaamse Leeuwenvlaggen te zien in het Beerschotstadion.

 

Heel wat anders dus dan “Tribune kleurt geel en zwart”. Dewinter volgde de wedstrijd en moest toegeven dat zijn actie mislukt is. Maar natuurlijk twitterde hij dat niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

18-11-11

NIEUWE VOORPOST-AFDELING, OUDE AMNESTIE-EIS

Vorige week vrijdag, 11 november, werden in heel het land plechtigheden georganiseerd om de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog te herdenken. In Sint-Niklaas maakten het Vlaams Belang, de Vlaams Belang Jongeren en de pas opgerichte Voorpost-afdeling Dender en Waas hiervan gebruik om de amnestie-eis naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog boven te halen.

 

“Op 11 november herdenken wij het einde van de Eerste Wereldoorlog”, zo meldt Björn Roose namens de pas opgerichte Voorpostkring Dender en Waas. “Maar 11 november (…) worden de slachtoffers van álle oorlogen herdacht. 66 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft dit land helaas nog steeds geen Amnestie (met hoofdletter, nvdr.) verleend aan hen die uit overtuiging de strijd met het communisme aanbonden. 66 jaar na datum werd nog steeds geen Amnestie verleend aan hen die geloofden in en ijverden voor een zelfstandig Vlaanderen (en daarvoor niet terugschrokken samen te werken met de nazi’s, nvdr.). 66 jaar later verontschuldigt deze staat zich nog steeds niet voor de genadeloze repressie tegen het Vlaamse volk.”

 

“Voor de meeste van deze slachtoffers is het intussen al te laat. En de overlevenden van die tijd vragen niets meer. Zij weten wat deze staat waard is, zij willen geen verontschuldigingen meer. Wij vragen daarom echter, in naam van de slachtoffers, dat de huidige beleidsmensen alsnog hun verantwoordelijkheid nemen en in naam van hun voorgangers deze periode afsluiten door een symbolische algemene Amnestie af te kondigen. Dit zou dan ook de eerste en de laatste goede daad zijn die deze staat kan stellen vooraleer ze ontbonden wordt.”

 

Delegaties van het Vlaams Belang Sint-Niklaas, Vlaams Belang Jongeren Waasland en Voorpost Dender en Waas stonden aan de Hoofdkerk in Sint-Niklaas met de VBJ-spandoek ‘Repressie was moord op Vlaanderen’ en een Voorpost-spandoek ‘Amnestie’. Die VBJ-spandoek was naar eigen zeggen vorig jaar “ei zo na in beslag genomen”. Vorig jaar moesten de VB’ers ook op enige afstand van de officiële plechtigheid blijven (Freddy Willockx was toen nog burgemeester van Sint-Niklaas, nvdr.). Nu mochten de VB’ers al dichterbij komen.

 

Foto: De VBJ-spandoek en de VB’ers vorig jaar. Tweede van links: Hugo Pieters, voorzitter van het Vlaams Belang Sint-Niklaas en oud VNJ-verbondsleider. Naast hem Nick Van Mieghem uit… Gent. Helemaal rechts op de foto: Björn ‘Als ik jong sterf, zal het in ieder geval niet van verveling zijn’ Roose.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-niklaas, oost-vlaanderen, amnestie, voorpost |  Facebook | | |  Print

17-11-11

VRIEND VAN FRANK VANHECKE NIEUWE GRIEKSE MINISTER

Als we Bart De Wever mogen geloven zet Elio Di Rupo ons land op weg naar Griekenland. Volgens moppersmurf De Wever moet er meer gesaneerd worden, en moet men niet afkomen met nieuwe belastingen voor het bedrijfsleven en de middenklasse. “Fout”, zegt politicoloog Pierre Verjans in een goed onderbouwd opiniestuk. “Niet de sociale staat deed Griekenland de das om maar een mix van uit de hand gelopen uitgaven, fiscale privileges, corruptie, gebrek aan burgerzin en statistische fraude.

 

Intussen kreeg de nieuwe Griekse regering onder leiding van de voormalige bankier Lucas Papademos het vertrouwen van het Griekse parlement. Twee socialistische parlementsleden stemden tegen. Niet omdat ze tegen de voorgestelde besparingen zijn, maar omdat ze het niet eens zijn met de aanwezigheid van de kleine rechts-nationalistische LAOS-partij in de regering. De stemmen en invloed van LAOS heeft men niet nodig. De andere regeringspartijen, de socialisten en de conservatieven, hebben samen een ruime meerderheid in het Griekse parlement. LAOS (Laikos Orthodoxos Synagermos) heeft in het Grieks parlement slechts 15 zetels, op in totaal 300 parlementszetels. Het partijtje werd in 2000 opgericht nadat Georgios Karatzaferis gedwongen werd de (veel grotere) conservatieve partij Nea Dimokratia te verlaten. Zeker aanvankelijk maakten nogal wat extreem-nationalistische en fascistische elementen deel uit van LAOS. De belangrijkste programmapunten van de partij zijn het niet toelaten van Turkije tot de Europese Unie, een ‘realistische immigratiepolitiek’, verzet tegen het Verdrag van Lissabon (de ‘grondwet’ van de Europese Unie), en een drastische verlaging van de belastingen voor particulieren en kleine ondernemingen.

 

LAOS mag in de persoon van Makis Voridis (47 j.) de nieuwe minister van transport leveren. Makis Voridis is een goede vriend van voormalig VB-voorzitter Frank ‘Stem op N-VA’ Vanhecke. Frank Vanhecke leerde Voridis kennen als jongerenvoorzitter van het extreemrechtse EPEN, een in 1984 door Georgios Papadopoulos opgerichte partij. Georgios Papadopoulos is de kolonel die de militaire staatsgreep op 21 april 1967 leidde, waarna Griekenland tot 1974 kreunde onder een militaire dictatuur. Het kolonelsregime. Op 23 augustus 1975 werden Papadopoulos en zeven anderen militairen ter dood veroordeeld, wat even later omgezet werd in een levenslange gevangenisstraf. Maar echt levenslang was dat blijkbaar niet, want in 1984 kon Papadopoulos een eigen partij oprichten met Makis Voridis als jongerenvoorzitter. Enkel bij de Europese parlementsverkiezingen in 1984 kon EPEN een verkozene bekomen. In 1994 richtte Makis Voridis vervolgens zijn eigen rechtse partij op, het Helleens Front. Bij landelijke verkiezingen in 2004 behaalt de partij haar beste electoraal resultaat: 0,1 % van de stemmen (nul komma één percent).

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 staat Makis Voridis op de LAOS-lijst in Athene, en wordt hij verkozen als gemeenteraadslid in de Griekse hoofdstad. Makis Voridis valt opnieuw in de prijzen als hij in 2007 met 8 663 stemmen verkozen wordt als LAOS-parlementslid. En nu valt deze advocaat nog eens in de prijzen als minister van transport. Een paar weken geleden belde Voridis Frank Vanhecke op. Ze hadden elkaar niet meer gezien sinds het overlijden van Marie-Rose Morel begin dit jaar, en ze spraken af om het eerste weekend van december in Parijs samen te komen bij Europarlementslid Carl Lang, tot 2008 lid van Jean-Marie Le Pens Front national (FN). Of die samenkomst nu nog doorgaat, is onduidelijk. “Hij zal wel andere zaken aan zijn hoofd hebben”, zegt Frank Vanhecke. Een paar dagen geleden effende Makis Voridis mee het pad voor Frank Vanheckes lidmaatschap van de EFD-fractie in het Europees Parlement. LAOS heeft twee Europarlementsleden lid van die EFD-fractie. Waar het allemaal goed voor is een politieke nazaat van het Griekse kolonelsregime te kennen!

 

Foto: Makis Voridis in het voetspoor van Jean-Marie Le Pen op een FN-congres.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, internationaal, vanhecke |  Facebook | | |  Print

16-11-11

NOG MAAR EENS WINST VOOR N-VA, VERLIES VOOR VB

Alhoewel er maandagavond een extra gemeenteraadszitting was bijeengeroepen over de Turks-Koerdische rellen in Antwerpen-Noord bleef Bart De Wever, nu nog het enige N-VA-gemeenteraadslid in Antwerpen, afwezig op die gemeenteraadszitting. Bart De Wever is bezig aan een Ronde Van De Districten, en was maandagavond in Berchem waar een vijfhonderdtal mensen voor hem opdaagden.

 

Naar eigen zeggen zal Bart De Wever (foto) pas bij de kerstkalkoen nadenken over de vraag of hij kandidaat-burgemeester voor Antwerpen is, maar hoe meer men hem vraagt of hij kandidaat is, neemt de neiging toe om inderdaad te gaan voor het burgemeesterschap van Antwerpen (en dus niet meer een prominente rol bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen te spelen). Intussen heeft de N-VA een onderzoeksbureau bij 1 000 Antwerpenaren laten peilen naar hun mening over mobiliteit, veiligheid, migratie en integratie, en stadsontwikkeling. Meteen werd ook gevraagd naar de stemintenties van de Antwerpenaren, en volgens deze peiling zou de N-VA met 30 % van de stemmen met ruime voorsprong de grootste partij van Antwerpen worden, gevolgd door de SP.A (17 %), VB en Groen! (beide 11,5 procent). Volgens dit onderzoek heeft de N-VA nog groeipotentieel: liefst 40 % van de Antwerpenaren zou bereid zijn een stem voor de N-VA te overwegen.

 

De resultaten van deze peiling liggen in de lijn van een eerdere enquête van Gazet van Antwerpen. Alleen scoorde de SP.A daarin een stuk hoger (26 %), evenals het VB (19 %). De andere resultaten liggen binnen de foutenmarge bij elke enquête. In beide peilingen zegt 13 % van de Antwerpenaren niet te weten op welke partij te zullen stemmen, of niet te willen zeggen op wie ze zullen stemmen. Of het VB nu uitkomt op 11,5 % of 19 % (komend van 33,5 %), duidelijk is dat de N-VA het VB “leegzuigt”. De term is niet van ons, maar is al eerder gebruikt. Volgens de jongste peiling zouden 1/3 van de N-VA-stemmen nog VB-stemmen geweest zijn in 2006, en zou de N-VA 46 % weghalen van al wie ooit VB stemde. Het idee van Filip Dewinter om een Vlaams-rechts front te vormen wordt daarmee helemaal belachelijk. Waarom zou de N-VA front vormen met het VB als de N-VA volop stemmen weghaalt bij het VB, en zo de sterkste partij in Antwerpen wordt. Het VB light.

 

Ook in Sint-Niklaas werd gepeild naar de stemming. Volgens een enquête die Het Laatste Nieuws kon inzien zou het linkse kartel SP.A - Groen! - S.O.S. 2012 goed zijn voor 36 % van de stemmen (+ 0,5 %). De N-VA zou 26,8 % halen, de CD&V 15 % en het VB 12,8 %. Voor het VB is dat komend van 26,6 % iets meer dan een halvering van het aantal stemmen. Verkiezingen zijn steeds de slotsom van een aantal stemverschuivingen. De SP.A bijvoorbeeld kan stemmen verliezen aan een partij, maar dan weer stemmen winnen bij een andere partij. Opvallend aan de enquête in Sint-Niklaas is dat de SP.A nogal wat stemmen terugwint van het VB. Frans Wymeersch, Rob Verreycken, Ann Spitaels… eat your heart out. Niet alleen verliest het VB in Sint-Niklaas de helft van haar stemmen, veel van die stemmen gaan naar aartsvijand SP.A - Groen! - SOS 2012.

15-11-11

DIE BRAUNE ARMEE FRAKTION

Politiek is de slinger de jongste decennia van links naar rechts gegaan. Met het terrorisme hetzelfde. Na de Rote Armee Fraktion zijn ze in Duitsland nu opgeschrikt door de Braune Armee Fraktion. Zondag publiceerden wij de hoofdlijnen van het verhaal. Intussen zijn meer details bekend.

 

9 september 2000: Enver Simsek (39 j.) uit Schlütern wordt doorzeefd met kogels. Hij verving die dag een collega aan een bloemenkar. 13 juni 2001: Abdurrahim Özüdogru (39 j.) werkt overdag aan de band bij Siemens, ’s avonds is hij aan de slag als kleermaker in Neurenberg Steinbühl. Hij wordt in zijn atelier met twee kogels in het hoofd gedood. 28 juni 2001: Suleiman Tasköprü (31 j.) werkt als groentehandelaar in Hamburg. Hij sterft door drie schoten in het hoofd. 29 augustus 2001: Habil Kilic (38 j.) werkt in een groentewinkel in München-Ramersdorf. Hij wordt vermoord met twee kogels in het hoofd. 25 februari 2004: Yunus Turgut. (35 j.) bezoekt een kebabzaak in Rostock. Hij wordt gedood met kogels weer uit dezelfde revolver. 9 juni 2005: Ismail Yasar (50 j.) heeft een kebabzaak in Neurenberg Scharrer. Nadat twee mannen zijn zaak bezochten, wordt hij vermoord teruggevonden. 15 juni 2005: De Griekse slotenmaker Theodore Bourgarides (41 j.) heeft net zijn zaak in München Westend geopend als hij neergeschoten wordt. 4 april 2006: Mehmet Kubasik (40 j.) wordt aan zijn krantenkiosk aan een drukke weg in Dortmund gedood. 6 april 2006: Halit Yozgat (21 j.) wordt in zijn internetcafé in Kassel neergeschoten.

 

Tussen al deze moorden is er minstens één verband: er is telkens hetzelfde wapen gebruikt. Wie de landkaart van Duitsland bekijkt, ziet dat het niet om een lokale afrekening gaat, maar de daders het hele land doortrokken. Waarom de daders pas nu gevonden werden? Tot voor kort dachten de autoriteiten dat de moorden gepleegd waren door de Turkse maffia die geld vroeg voor de bescherming van de winkeliers, of dat de moordenaars behoren tot nationalistische splintergroeperingen in Turkije of elders. Aan rechts-extremistische groeperingen werd niet gedacht. Naar verluidt was de politie op het laatst ook wel (terug) op zoek naar Beate Zschäpe (36 j.), Uwe Böhnhardt (34 j.) en Uwe Mundlos (38 j.), maar de politie vond ze niet. Een publiek opsporingsbericht, zoals destijds met de Rote Armee Fraktion, werd niet verspreid. Na een misgelopen bankoverval in Eisenach schieten Böhnhardt en Mundlos wellicht elkaar een kogel door het hoofd, nadat ze de caravan waarin ze vertoefden in brand staken. Hun vriendin Beate Zschäpe geeft zich hierna aan bij de politie, maar niet zonder eerst het huis waar de drie vrienden leefden in Zwickau met een bom vernield te hebben. Om in hun levensonderhoud te voorzien pleegden de drie veertien bankovervallen. In 2007 werd daarbij de 22-jarige politieagente Michelle Kiesewetter neergekogeld. Met een gericht schot in het hoofd, langs achteren neergeschoten. Een collega overleeft een schot in het hoofd maar is levenslang gehandicapt.

 

Uwe Mundlos is de leider van de drie. Hij tekent graag portretten van nazileiders als Rudolf Hess. Op foto 1 zie je hem op een jaarlijkse herdenkingsmars voor Rudolf Hess in Dresden op 24 januari 1998. Vorig jaar kon die mars voor het eerst halt geroepen worden door het verzet van antifascisten. De overheid beschermt die marsen in het kader van de ‘vrijheid van meningsuiting’. Uwe Böhnhart is de wapenfreak van het drietal. Beate Zschäpe duikt afwisselend met de ene Uwe en dan met de andere Uwe in bed. In de opgeblazen woonst in Zwickau vindt de politie dvd’s waarop de ‘Nationalsozialistischer Untergrund’ liet zien hoe ze de buitenlanders vermoord hebben, hoe een spijkerbom gemaakt werd die in 2004 in een vooral door Turken bewoonde straat in Keulen 22 gewonden maakte… Verder op de dvd’s krantenartikels over hun moorden, ook over de doodgeschoten politieagente, en een huiveringwekkende mix van infantiele en fascistische esthetiek. En dat allemaal op muziek en met het hoofdfiguurtje van de Pink Panther cartoon-serie (!).

 

Dat neonazi’s geen folklore zijn, zou de politie anders wel kunnen beseffen. Op 26 september 1980 doodde de neonazi Gundolf Köhler zichzelf en twaalf andere mensen op weg naar de Oktoberfeesten in München. Köhler was lid van de paramilitaire groep rechts-extremisten Wehrsportgruppe Hoffmann. Andere voorbeelden zijn de Berlijnse rechts-extremistische Kay Diesner die in 1997 een politieagent doodschoot en de aanhangers van de neonazi Martin Wiese die in 2003 in München een bom wilden leggen aan een synagoge. Maar er is geen precedent in de Duitse naoorlogse geschiedenis van een ondergrondse groep als de ‘Nationalsozialistischer Untergrund’ die fondsen verzamelde met bankovervallen, welbewust buitenlanders vermoordde en er nog mee wilde uitpakken ook. De enige nog in leven, Beate Zschäpe, lost geen woord over de activiteiten van de groep. Maar nu rijst de vraag of de groep bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de bomaanslag in 1999 op een tentoonstelling over de oorlogsmisdaden van het Duitse leger, de Wehrmacht, in Saarbrücken. En de vraag waarom de inlichtingendiensten – die nochtans informanten heeft in het rechts-extremistische milieu – niets afwisten van de activiteiten van Zschäpe, Böhnhardt en Mundlos het voorbije decenium?

 

De drie waren nochtans bekend bij de politie en het gerecht. In 1996 plaatste Böhnhardt op een snelweg bij Jena een pop met een gele Davidster en een bord met de tekst ‘Voorzichtig - Bom’. In de auto van Böhnhardt worden wapens gevonden, en Böhnhardt wordt tot twee jaar en drie maanden cel in een jeugdgevangenis veroordeeld maar ziet de binnenkant van de jeugdgevangenis amper of niet. In 1998 krijgen Mundlos en Zschäpe een huiszoeking, waarbij onder andere wapens, een verboden Duitse oorlogsvlag en een ‘concentratiekamp Monopoly-spel’ gevonden wordt. In een garage in de buurt ontdekken speurders rechts-extremistisch propagandamateriaal en materiaal om bommen te maken. De garage wordt gehuurd door Zschäpe, en volgens buren komen Mundlos en Böhnhardt er regelmatig langs. Vanaf dan houdt de politie een ‘klopjacht’ op de drie neonazi’s. Het resultaat kennen we intussen. Tussen 2000 en 2011 begaan de drie ongestoord een reeks moorden en bankovervallen, en plegen ze tussendoor nog een bomaanslag. Pas als ze zichzelf om het leven brengen, of zichzelf aangeven en de politie een intussen opgeblazen woning doorzoekt, komt aan het licht voor wat ze verantwoordelijk zijn.

 

“Het is uiterst verontrustend dat geen verband werd gezien tussen een reeks moorden in heel Duitsland en de rechts-extremistische scene”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friederich (CSU). Dat is wel het minste wat je kan zeggen. Intussen zijn onder het puin van het ontplofte huis in Zwickau identiteitspapieren afkomstig van de geheime dienst gevonden. Documenten die veelal bedoeld zijn voor infiltranten. Is de Duitse geheime dienst, zoals de Thüringse onderzoeksjournalist Sergej Lochthofen beweert, "blind aan het rechteroog"?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, racisme, neonazi's, nsu |  Facebook | | |  Print

14-11-11

VB: TEGEN DOGMA’S ALS ‘DE RIJKEN MOETEN BETALEN’

Begin vorige week kondigde de provincie Antwerpen aan dat de algemene provinciebelasting afgeschaft wordt. Ten eerste is die belasting onrechtvaardig – voor iedereen, arm of rijk, hetzelfde bedrag –, ten tweede gingen de kosten van de aparte inning aan de haal met het belangrijkste deel van de opbrengst. Om het verlies van de inkomsten te compenseren zouden de opcentiemen op het kadastraal inkomen verhoogd worden. Provincie gaat rijken zwaarder belasten, titelde een krant.

 

Partijen als de Open VLD en de N-VA protesteerden, en de CD&V-burgemeester van Brasschaat liet zich ook horen. "Je zal maar al je geld in een eigen woning gestopt hebben en verder enkel nog een pensioentje om van te leven hebben", werd gezegd. "Het kadastraal inkomen is vele jaren geleden vastgelegd, en intussen zijn huizen in waarde verminderd door de verloedering van de buurt maar is het kadastraal inkomen even hoog gebleven", was een andere opmerking. Argumenten waar allemaal wel iets voor te zeggen is, en bestendig gedeputeerde Rik Röttger (SP.A) beloofde de belastingsmaatregel aan te passen. Een mens zou blij moeten zijn – het is zeldzaam dat politici een fout erkennen, en beloven rekening te houden met de kritiek – maar het VB is niet te vermurwen.

 

In een vlammende persmededeling zegt VB-provincieraadsfractieleider Raf Liedts – in het gewone leven: de chauffeur van Bruno Valkeniers – dat het VB “zijn pijlen” zal richten op “SP.A-gedeputeerde Rik Röttger, die omwille van zijn strak doctrinair vasthouden aan dogma’s als ‘de rijken moeten betalen’, in feite een resem aan nieuwe asociale fiscale neveneffecten in het leven heeft geroepen. Röttger zou moeten beschaamd zijn voor zoveel politiek geblunder. In de krant van gisteren verklaarde de gedeputeerde immers dat het nieuwe systeem toch niet goed doordacht is. Over een ‘understatement’ gesproken! Het Vlaams Belang zal dan ook zijn ontslag eisen bij de komende budgetbesprekingen. Spelen met de belastingscenten van de burger is immers ontoelaatbaar!”

 

Raf Liedts (foto) is een beetje gefrustreerd. Raf Liedts zou halverwege de huidige legislatuur VB-Vlaams volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts opvolgen maar de voormalige schoonzoon van Karel Dillen blijft in het Vlaams parlement zitten om zijn parlementair pensioen tegen 2014 aan te dikken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: provincie antwerpen, liedts |  Facebook | | |  Print

13-11-11

KOPEREN JUBILEUM VOOR UITPERS

Deze namiddag wordt in Johan’s Lodge in Zwalm (in de Vlaamse Ardennen) een feestje ingericht bij gelegenheid van het koperen jubileum van het webzine voor internationale politiek Uitpers.

 

Uitpers werd in 1999 onder andere opgericht op initiatief van Freddy De Pauw (foto 1) die 31 jaar lang op de buitenlandredactie van De Standaard werkte. Freddy De Pauw schreef ook een aantal boeken, waaronder meerdere over de maffia. Hij publiceerde eveneens in verschillende bladen, van het katholieke Tertio tot het trotskistische Rood. Samen met Freddy De Pauw engageerden nog andere ex-redacteurs van De Standaard en kenners van een aantal landen en thema’s zich voor het webzine Uitpers dat een verfrissende kijk biedt op de buitenlandse actualiteit. Tegen de neoliberale stroming in. Hier niet de voorgekauwde berichten van de internationale persagentschappen, maar een eigen kijk met de hulp van alternatieve nieuwsbronnen en de contacten die de medewerkers wereldwijd hebben gelegd. 

 

Boekbesprekingen, berichten over de Belgische actualiteit en discussiepunten vullen het maandelijks verschijnend webzine aan. Een overzicht van de artikels naar thema vind je hier. De redactie van AFF/Verzet wenst de collega’s van Uitpers nog veel plezier, moed en tijd om door te gaan met hun webzine. Het is nodig !

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, media |  Facebook | | |  Print

DUITSLAND: NEONAZI'S FILMEN MOORDEN EN BOMAANSLAG

In Duitsland is de moord op negen voornamelijk Turkse winkeliers en een politieagente na jaren vruchteloos onderzoek opgehelderd: de daders behoren tot het neonazistisch milieu.

 

In de periode tussen 2000 en 2006 werden in Neurenberg, München, Rostock, Hamburg, Kassel en Dortmund acht Turkse winkeliers en een Griekse winkelier vermoord. Ze werden allen op klaarlichte dag doodgeschoten. Telkens van dichtbij, in het gezicht. Uiteraard veroorzaakte het onrust en angst bij de landgenoten van de vermoorde winkeliers en andere allochtonen. De moorden gebeurden steeds met hetzelfde wapen. Het wapen is nu teruggevonden in het puin van een uitgebrand huis in Zwickau, in de Duitse deelstaat Saksen (foto 1). Ook twee pistolen die in 2007 werden gestolen bij een aanval op de politie in Heilbronn werden teruggevonden. Bij die aanval kwam een 22-jarige politieagente om het leven. Ze werd in een park door het hoofd geschoten. Een collega werd levensgevaarlijk gewond.

 

Dinsdag meldde zich bij de politie één van de drie verdachten van deze moordpartijen, een vrouw. De politie was al lang op zoek naar de drie, maar kon ze maar niet vinden. Eerder werden haar twee kompanen, twee mannen, dood teruggevonden in een caravan waar een brand had gewoed (foto 2). Vermoedelijk pleegden de twee zelfmoord. In het huis in Zwickau ontdekte de politie ook vier dvd’s waarop filmopnamen van de moorden op de buitenlandse winkeliers te zien zijn. Uit de dvd’s blijkt ook dat de neonazi’s verantwoordelijk zijn voor een bomaanslag in 2004 in Keulen, in een straat waar vooral Turkse migranten wonen. Tweeëntwintig mensen geraakten gewond door de nagels bij de bom. De dvd’s waren verpakt in enveloppen en bestemd voor media en islamitische culturele centra.

 

In de dvd zeggen de daders te behoren tot een “nationaalsocialistische ondergrondse”, met als motto “daden in de plaats van woorden”. Vermoed wordt dat de drie daders jarenlang hebben kunnen onderduiken met behulp van neonazi’s uit Thüringen. Zoals wij hier eerder al bericht hebben, zijn er in Thüringen regelmatig concerten en andere bijeenkomsten van neonazi’s. In bepaalde kringen is het bon ton om ‘links’ van alle mogelijke geweld te beschuldigen; antifascisten zouden een groter kwaad zijn dan neonazi’s. Duitsland reageert geschokt op de ontdekking de jongste dagen, maar dacht men echt dat de wapens en explosieven die regelmatig bij neonazi’s gevonden werden enkel maar een verzamelobject waren?

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, neonazi's, nsu |  Facebook | | |  Print

12-11-11

DE ENE KUS IS NIET DE ANDERE

Het Franse satirisch weekblad Charlie Hebdo ligt opnieuw in de winkel met een provocerende cover nadat vorige week de redactielokalen met een molotovcocktail vernield werden. Op de cover deze week tongzoent een moslim een tekenaar van Charlie Hebdo. Daarboven staat de tekst Liefde is sterker dan haat (foto). Het Vlaams Belang vindt het goed dat Charlie Hebdo haar vrijheid van meningsuiting opeist.

 

Op de website van het Vlaams Belang luidt het: “Vermits homoseksualiteit in de islam een groot taboe is, mag aangenomen worden dat Charlie Hebdo andermaal op zere tenen trapt. Over smaken kan geredetwist worden en erg smaakvol is de spotprent misschien niet. Maar het blad maakt alleszins duidelijk dat het niet buigt voor intimidatie en geweld. En dat kan alleen maar toegejuicht worden. Charlie Hebdo maakt duidelijk dat vrije meninguiting het hoogste goed is in een democratie en dat niemand het recht kan opeisen om niet beledigd te worden.” Als het VB een partijbijeenkomst houdt in een openbaar gebouw, en er hangt in de buurt een afbeelding van twee kussende mannen, dan denkt het VB evenwel heel anders over de vrije meningsuiting.

 

We hebben het verhaal al eerder verteld, maar in het kort: Het VB richtte in het Cultureel Centrum Luchtbal een congres in ter voorbereiding van gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen als daar toevallig ook een tentoonstelling over ‘De kus’ staat opgesteld. Eén van de beelden is dat van twee kussende mannen, en het VB vond er niet beter op dan het schilderij af te dekken met een handdoek. Toen een medewerker van het Cultureel Centrum de handdoek wegtrok, hing het VB de handdoek terug over het schilderij. De zaak kwam ter sprake in de gemeenteraad en Hilde De Lobel zei daar: “Er is niets, maar dan ook niets gebeurd, dat een andere vereniging die gebruik zou hebben gemaakt van die zaal niet zou gedaan hebben.”

 

Als het is om moslims te jennen dan vindt het VB twee kussende mannen misschien niet smaakvol, maar toch toe te juichen. Als twee kussende mannen in de buurt van een VB-bijeenkomst te zien zijn, moet dat beeld aan het oog onttrokken worden. VB’ers hebben een aparte logica.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, holebi, islam, vb |  Facebook | | |  Print

11-11-11

ZELF.ZELF.ZELF

Vorige zaterdag zagen we bij het verlaten van het Boekenbeurs-gebouw Kris Merckx die kaarten voor 11.11.11 aan het verkopen was. Volgens een Facebookbericht verkocht hij er meer dan vorig jaar.

 

Vrijwilligers die op pad gaan voor 11.11.11. Wat denken ze erover bij Voorpost? “Op zich heeft Voorpost daar geen probleem mee – los van het feit dat wij het niet logisch vinden dat onze overheden, bijvoorbeeld via steun aan 11.11.11, in tijden waarin er al véél te veel geld van de belastingbetaler verbrast wordt hopen belastingsgeld richting Afrika, Azië en Zuid-Amerika sturen (…).” Dat is dus in een persmededeling in één zin ontkennen wat men in diezelfde zin beweert. Il faut le faire. “De Vlaams-nationalistische en heel-Nederlandse beweging Voorpost vindt het zinniger met de collecteschaal rond te gaan voor de armen onder ons eigen volk en heeft er geen enkel probleem mee open kaart te spelen over de bestemming van wat in die collecteschaal terecht komt.” We zijn benieuwd. “Met de opgehaalde gelden bezorgen wij tijdens de kerstperiode reusachtige voedselpakketten aan eigen mensen in nood: mensen die actief geweest zijn of nog steeds zijn in de Vlaamse Beweging, mensen die het slachtoffer waren van de belgische (met kleine b, nvdr.) repressie, maar ook en vooral uw en onze arme volksgenoten in de stedelijke gebieden van Vlaanderen.”

 

Voorpost zorgt verder ook voor “gratis bijlessen voor kinderen van gezinnen in financiële nood” en ”eerstehulpploegen (…) voor het leegpompen van onder water gelopen woningen en het bergen van wat daaruit nog kan gered worden. Tenslotte steunt Voorpost met de opgehaalde gelden ook militanten en verenigingen die, ten gevolge van volgens de regels verlopen acties en organisaties, in proces terechtkomen en daarvoor vaak zware advocatenkosten moeten maken.” Voorpost verzamelt onder andere geld in voor de boetes die Bart B. en Bart V. riskeren voor het bekladden van naamborden in Wezembeek-Oppem. Volgens welke “regels” is die actie verlopen, als Voorpost nu geld inzamelt voor die twee Bart’en?

 

Voorpost-militanten trekken van vandaag tot en met zondag op pad in Aalst, Turnhout, Gent, Leuven, Kortrijk, Antwerpen en “her en der in de Vlaamse Ardennen”. En vergeet het niet: “Voor het leegpompen van onder water gelopen woningen en het bergen van wat daaruit nog kan gered worden” slechts één adres: Luc Vermeulen (tel. 0475 29 57 65) en Björn Roose (tel. 0476 45 34 19). De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) hebben intussen hun 'Armoede bestaat ook bij ons'-affiches laten bijdrukken en overplakken ermee schaamteloos de 11.11.11-affiches (foto 2; foto 1: Benefietetentje vorig jaar in Gent voor Z11Z11Z11. Een echte 11.11.11-spandoek werd gestolen en er werd driemaal een z aan toegevoegd.) 

 

De Vlaamse jeugdbewegingen, uitgezonderd het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), voeren dit jaar ook actie tegen armoede bij ons, maar dan zonder zich af te zetten tegen armoede elders.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, actie |  Facebook | | |  Print

ZELF, ZELF, ZELF

Het is ’s avonds al rond zes uur donker, de eindejaarsperiode komt eraan, en na een woelig jaar wil een mens ook wel eens aan zichzelf denken. Frank Vanhecke (foto) heeft zijn keuze gemaakt: in het Europees Parlement gaat hij voortaan zetelen bij de EFD-fractie. Voorzitter van die fractie is Nigel Farage die mediabekendheid haalde door Europees president Herman Van Rompuy te omschrijven als iemand met “de uitstraling van een natte dweil”.

 

(Extreem-)rechts is in het Europees parlement verspreid over drie groepen. De grootste groep is de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers) met 56 leden. Met de Britse Conservatieven als grootste groep, en ook LDD-verkozene Derk-Jan Eppink. Een tweede groep is de EFD (Europa van Vrijheid en Democratie) met 28 leden. Met Nigel Farages Britse UKIP, het Italiaanse Lega Nord, de ‘Ware Finnen’, de Dansk Folkeparti uit Denemarken, en nog wat anderen. Blijft over een restgroep van ‘niet-fractiegebonden leden’ met een 30-tal leden, waarvan de helft (extreem-)rechtsen zoals Vlaams Belang’er Philip Claeys en de verkozenen van Geert Wilders’ PVV. Dat Frank Vanhecke nu tot een echte fractie behoort, geeft hem meer mogelijkheden voor parlementair werk dan toen hij omwille van zijn Vlaams Belang-lidmaatschap nog bij de ‘niet-fractiegebonden leden’ behoorde.

 

Het eerste werk dat Frank Vanhecke zich heeft voorgenomen is… de website van zijn nieuwe EFD-fractie te laten wijzigen. Hij staat er nu afgebeeld naast een Belgische vlag en hij wil er een Vlaamse Leeuw. De collega’s van de Lega Nord staan al wel niet naast de Italiaanse vlag maar naast een eigen symbool.

 

  • Naschrift. Volgens RechtsActueel zou bovenstaand artikeltje letterlijk gekopieerd zijn van wat bij hen verscheen. Er is nochtans een belangrijk verschil: volgens RechtsActueel “verandert de toetreding tot een fractie niet zoveel” voor Frank Vanhecke; volgens ons biedt de toetreding tot een heuse fractie meer mogelijkheden voor Frank Vanhecke. Als minstens vier medewerkers van RechtsActueel VB-personeelslid zijn, is het natuurlijk te begrijpen dat men een en ander minimaliseert als men bericht over iemand die de VB-schaapstal verlaten heeft. AFF/Verzet is daarentegen niet gebonden aan een partij, van rechts noch van links.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke |  Facebook | | |  Print

10-11-11

GELDBOETE VOOR UITGELEENDE VB-CHAUFFEUR

‘Solidariteit’ is geen ijdel begrip bij het VB. Voor de regionale verkiezingen op 9 mei vorig jaar in de Duitse deelstaat Nordhrein-Westfalen konden de vrienden van Pro Nordrhein-Westfalen rekenen op een campagnebus en een chauffeur ter beschikking gesteld door het VB. Voorbije maandag werd die chauffeur veroordeeld tot een geldboete omdat hij tegenbetogers en onschuldige passanten bijna omver gereden had.

 

Op 3 mei 2010 stootte buschauffeur Willem V. (foto 1, 49 j.) in Gütersloh op protest van antifascisten. Een vijftigtal antifascisten die de bus met opschriften ‘De islamisering stoppen’ en ‘Kruistocht voor het Westen’ onthaalden met gefluit en gezang. “En met tomaten, eieren, appels en stenen, met als gevolg een kapot zijraam”, klaagde Willem V. in een videoreportage. De antifascisten verzamelden zich rond de campagnebus. Twee bodyguards stapten uit om een weg te banen voor Willem V., en toen dat niet hielp duwde Willem V. toch maar op het gaspedaal. Antifascisten en anderen konden nog net op tijd de baan ruimen, en zo hun leven redden. De campagnebus stoof met grote snelheid weg, maar even later werd de bus staande gehouden door de politie die de identiteit van de chauffeur controleerde.

 

Maandag 7 november werd de zaak behandeld bij de rechtbank van Gütersloh. Na twaalf getuigen gehoord te hebben zei de Openbare aanklager dat er geen sprake was van kwaad opzet maar van een noodsituatie. Desalniettemin was het een gevaarlijk manoeuvre en werd Willem V. tot een geldboete van 2 500 euro veroordeeld. Wie die boete eigenlijk gaat betalen, is niet duidelijk. Is het de arme Willem V. – “Ich bin schokiert, was in Deutschland passiert”, zei hij na het incident vorig jaar –, gaat het VB die boete betalen, of wordt het iets voor de in Duitsland wonende Zweedse multimiljonair Patrick Brinkmann die met de bus voor Pro Nordhrein-Westfalen op campagne was? Eén probleem echter: Brinkmann (derde van rechts op foto 2) heeft intussen zijn buik vol van zijn Pro-vrienden en heeft de Duitse politiek de rug gekeerd.

 

Spijts de steun van het VB en van Patrick Brinkmann haalde Pro Nordhrein-Westfalen bij de verkiezingen op 9 mei vorig jaar maar 1,4 % van de stemmen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, vb, actie |  Facebook | | |  Print

09-11-11

HET NIEUWE VADERLAND VAN RAMSEY NASR

Boeken die na 15 oktober gepubliceerd werden, mogen niet op de Boekenbeurs aangeboden worden. Kwestie de gewone boekhandels niet alle kansen op verkoop te ontnemen terwijl tienduizenden boekenliefhebbers naar Antwerp Expo afzakken. Of dat de gewone boekhandels echt helpt, kan betwijfeld worden. In elk geval ligt één van de interessantste nieuwe publicaties nu niet op de Boekenbeurs: Mijn nieuwe vaderland (foto), het jongste boek van Ramsey Nasr.

 

Ramsey Nasr (37 j.) is sinds 2009 vier jaar lang ‘Dichter des Vaderlands’ in Nederland. In 2005 was hij Antwerpens tweede stadsdichter, maar intussen is de Nederlandse dichter en essayist (terug) naar Nederland verhuisd. In Mijn nieuwe vaderland vindt de lezer een bloemlezing uit de gedichten die Ramsey Nasr tot nu toe schreef als Dichter des Vaderlands, en twee opiniestukken die eerder dit jaar in kranten verschenen: een opiniebijdrage over de vrijheid die met Wilders ter discussie gesteld wordt, en de toespraak van Ramsey Nasr bij een manifestatie tegen de voorgenomen bezuinigingen in de culturele sector in Nederland.

 

Als het kabinet-Rutte geïnstalleerd wordt, met gedoogsteun van Geert Wilders’ PVV, krijgen we het Mijn nieuwe vaderland-gedicht geïnspireerd door een oude Nederlandse tekst en Geert Wilders.

           

Wie Neerlands bloed in d’aders vloeit

                        van vreemde smetten vrij

            wiens hart voor volk en orde gloeit

                        verhef uw gezang als wij.

            Vandaag zien wij weer één van zin

                        de vlaggen afgestoft.

            Vandaag zet ik mijn feestlied in

                        voor vaderland en schoft.

 

Ik eer de leiders van mijn land.

            Hun vlekkeloos parcours

leert mij wat macht vóór al verlangt:

            ’t geweten van een hoer.

Ik eer mijn leiders hemelhoog

            en ’t hoogst zit een fascist

die u en mij zolang gedoogt –

            zolang als hij beslist.

()

 

Na dit en andere gedichten kreeg Ramsey Nasr nogal wat ‘fanmail’. Drie fragmenten – niet eens de ergsten – zijn opgenomen in het voorwoord bij het nieuwe boek. Zoals: “Dit is geen dichter des vaderlands, maar een vijand des vaderlands.” en (inclusief taalfout) “Ramsey Nasr je bent zelf een facist en ook nog een nep Nederlander. Man flikker op naar je zandbak waar je vandaan komt want vuil zoals jou hebben we hier niet nodig.” Of poëzie iets zegt over Nederland weet Ramsey Nasr niet, het omgekeerde lijkt zeker het geval.

 

Zoals bij het aantreden van het kabinet-Rutte in oktober vorig jaar verdedigt Nasr nog steeds het gebruik van het woord ‘fascist’ in dit gedicht. De Morgen vroeg de auteur vorige week of hij getwijfeld heeft aan het gebruik van dat woord. “Het kan de aandacht nogal afleiden.” Ramsey Nasr: “Jawel, maar het is geen dichterlijke vrijheid. Er zijn argumenten voor. Je hoeft niet meteen aan nazi’s of de Tweede Wereldoorlog te denken om te kunnen spreken van een fascistisch gedachtegoed. Wilders’ partij is autoritair, antidemocratisch, antiliberaal, ultranationalistisch, wil artikel 1 van de Grondwet schrappen, discrediteert de Nederlandse en internationale rechtspraak, en schept een beeld van een zuiver, mythisch Nederlands volk, waarbij een andere groep systematisch tot zondebok wordt verklaard. Volgens het woordenboek kom je dan al snel uit bij de kwalificatie ‘fascist’. Punt. Dat is geen demonisering, maar een definiëring.”

 

Ook de andere gedichten opgenomen in de bundel Mijn nieuwe vaderland zijn de moeite van het lezen waard. Het is eens een andere manier om kennis te maken met het lief en leed van onze Noorderburen. Mijn nieuwe vaderland is uitgegeven bij De Bezige Bij Amsterdam.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, nederland, internationaal, wilders, actie |  Facebook | | |  Print

08-11-11

DE FACEBOOKVRIENDEN VAN HET VB & CO

De denktank Demos onderzocht de voorbije maanden wat het profiel is van de Facebookvrienden van partijen en organisaties als het VB. Wie zijn ze? Wat drijft hen?

 

Een vragenlijst met twintig vragen werd – voor iedereen in de eigen taal – verstuurd naar Facebookvrienden van het Vlaams Belang (foto), Sverigedemokraterna (Zweden), Perussuomalaiset (‘De Ware Finnen’), Lega Nord (Italië), Fremskrittspartiet (Noorwegen), Freiheitliche Partei Österreichs (FPO, Oostenrijk), Die Freiheit (Duitsland), Partij voor Vrijheid (Wilders partij, Nederland), Front national (FN, Frankrijk) English Defence League (EDL, Verenigd Koninkrijk), Dansk Folkeparti (Denemarken), CasaPound (Italië), British National Party (BNP, Verenigd Koninkrijk) en Bloc Identitaire (Frankrijk). Demos vat ze samen als ‘populistische partijen’, maar dat lijkt ons geen adequate verzamelnaam. Ten eerste omdat er verschillende definities circuleren over wat ‘populisme’ is, en populisme zowel een rechtse als een linkse versie heeft. Ten tweede omdat die partijen beter als ‘extreemrechts’ samen te vatten zijn. Er is natuurlijk nog wel een verschil tussen de neonazi’s van CasaPound en het straatschuim van de EDL, en partijen als het VB. Maar met de meeste opgesomde partijen heeft het VB vriendschappelijke relaties (Lega Nord, FPÖ…) of zou het die vriendschappelijke relaties wel willen (PVV…).

 

Bij het begin van het onderzoek, juli 2011, hadden die veertien partijen en organisaties samen 436 000 Facebookvrienden. Voor het VB waren dat er bijna 7 000. Intussen heeft het VB 9 350 Facebookvrienden. Een 500-tal VB-Facebookvrienden hebben op de vragenlijst van de onderzoekers geantwoord. De antwoorden van alle Facebookvrienden (10 667 weerhouden antwoorden) leverde op: 63 % van de Facebookvrienden is jonger dan 30 jaar, en 75 % is van het mannelijk geslacht. Het aantal werklozen is dubbel zo hoog dan het gemiddelde bij de bevolking. Tweederde stemt op de partij waarvan ze Facebookvriend is (eenderde dus niet). De immigratie en de multiculturele samenleving, met het verloren gaan van ‘de Europese waarden’, zijn de voornaamste reden om zich aan te sluiten bij die Facebookgroepen. Voor jongeren nog meer dan voor ouderen. De Facebookvrienden hebben maar weinig vertrouwen in het politiek bedrijf en in justitie. In de politie en het leger hebben ze meer vertrouwen dan de rest van de bevolking. Een kwart van deze Facebookvrienden vindt geweld een aanvaardbaar middel als het ‘goed gebruikt wordt’. Hun eigen toekomstverwachtingen zijn even rooskleurig als bij de rest van de bevolking, maar voor ‘hun land’ zien ze het somberder in dan anderen. Wie ‘corruptie’ als voornaamste reden voor identificatie met zijn Facebookgroep opgeeft, heeft de meeste neiging om zijn protest ook op straat te uiten.

 

Van de VB-Facebookvrienden werden 464 antwoorden weerhouden. Binnen en met deze groep kunnen de volgende vaststellingen gemaakt worden. De leeftijdsverdeling is vrij evenwichtig bij de VB-Facebookvrienden. 42 % van de VB-Facebookvrienden zou lid zijn van het VB, 83 % zou VB stemmen, 26 % zou de laatste zes maanden deel hebben genomen aan een protestactie, 6 % aan een nationale protestactie. Veel sympathie dus voor het VB, maar een overgrote meerderheid is niet op straat te krijgen. De grootste instemming met geweld als middel vinden we natuurlijk bij CasaPound (47 %), Bloc Identitaire (43 %) en EDL (34 %), op de voet gevolgd door de Lega Nord (32 %). Bij de VB-Facebookvrienden ziet 23 % heil in geweld, bij de PVV-Facebookvrienden 25 %. Bij de Scandinavische partijen is het aanvaarden van geweld als middel het laagst (14-15 %). Breivik sluit dus eerder aan bij sommige Italiaanse-Franse-Engelse opvattingen dan bij Scandinavische meningen. Zélf hebben de VB-Facebookvrienden goede toekomstverwachtingen (toch 53 %), meer dan het gemiddelde in ons land (33 % met goede persoonlijke verwachtingen). Voor hun land zien de VB-Facebookvrienden het daarentegen somberder in: slechts 3 % denkt dat het er nog goed mee komt. De laatste Eurobarometer vindt bij ons bij de hele bevolking 26 % optimistisch over het eigen land. Volgens de VB-Facebookvrienden gaat ons land dus naar de kl*t*n, maar zelf zitten ze er meer dan anderen warmpjes in.

 

Het hele Demos-rapport lezen kan hier. AFF-Facebookvriend worden kan hier.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, media, internationaal |  Facebook | | |  Print

07-11-11

EDDY HERMY (N-SA) IN BRUGGE

Vandaag wordt de peetvader van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), Edouard – Eddy voor de vrienden – Hermy bij de rechtbank in Brugge verwacht. Eddy Hermy (61 j.) worden zijn uitspraken ten laste gelegd die het VRT-magazine Koppen filmde tijdens het ‘jeugdcongres’ van het N-SA op 10 oktober 2009 in Oostkamp. Koppen was overigens op uitnodiging van het N-SA in Oostkamp.

 

Het ‘jeugdcongres’ was een afwisseling van toespraken en muziekoptredens. Naast Eddy Hermy sprak onder andere ook Axel Reitz, bijgenaamd ‘De Hitler van Keulen’. Bij de optredende groepen onder andere het Italiaanse Ultima Frontiera. Eén van de groepsleden zegt in diezelfde Koppen-reportage trots fascist te zijn. En ook anderen zijn blijkbaar fier fascist te zijn. Het Nederlandse magazine EenVandaag filmde undercover Hitler-groeten bij één van de optredens in Oostkamp (zoals ook op het door Koppen getoonde YouTube-filmpje van Ultima Frontiera in Italië is te zien). Intussen zijn organisatoren van neonaziconcerten door een rechtbank in Veurne veroordeeld, maar Eddy Hermy vindt dat maar niets. In een epistel veertien dagen geleden waarover hij allemaal verontwaardigd is, luidt het onder andere: “In dit land kun je gevangenisstraf krijgen als je concerten organiseert die niet naar de smaak of de wensen zijn van de links-liberale knechten van het kapitaal.”

 

Of Eddy Hermy veroordeeld wordt voor de door Koppen getoonde fragmenten uit zijn toespraak in Oostkamp moet afgewacht worden. Zelf omschrijft hij het in genoemd epistel als: “In dit land kun je tot één jaar effectieve celstraf worden veroordeeld als je een mening over immigratie uit die niet strookt met de belangen van de migranteninvoerders (de liberale elite en haar linkse handlangers).” Eddy Hermy heeft zijn verdedigingsstrategie alvast veranderd ten overstaan van wat oorspronkelijk gepland was. Voor een inleidende zitting over deze zaak op maandag 3 oktober had het N-SA haar militanten en sympathisanten opgeroepen voor een protestactie, om 9.00 uur ’s morgens aan de rechtbank in Brugge. Een paar dagen eerder, op een protestmeeting vrijdag 30 september in het bovenzaaltje van café Den Bengel in Antwerpen, maakte Eddy Hermy bekend dat de protestactie om verdedigingtechnische redenen afgelast werd.

 

Overigens omschreef Hermy de opkomst voor die protestmeeting als “is niet bedroevend, is gewoon schandalig laag(foto: Eddy Hermy op die protestmeeting). Tweede wijziging in zijn verdedigingsstrategie is dat Eddy Hermy nu toch een advocaat heeft ingeschakeld. In een eerste reactie zei Hermy niet van plan te zijn een advocaat bij de hand te nemen, en een advocaat trouwens niet te kunnen betalen. Intussen is hij ook op dit punt van gedacht veranderd. Eddy Hermy laat zich bijstaan door advocaat Piet Noë. Niet een advocaat die om de hoek bij Hermy in Oostende woont, maar een advocaat die eerder al optrad voor onder andere negationist Siegfried Verbeke, voor de eveneens voor negationisme veroordeelde Roeland Raes en voor VB-parlementslid Tanguy Veys. Noë is ook advocaat voor één van de verdachten in de BBET-zaak.  

 

Bij de inleidende zitting op 3 mei vroeg Piet Noë om vandaag de zaak achter gesloten deuren te mogen pleiten. "Mijn cliënt, die er vandaag niet is, zal dan tekst en uitleg komen geven. Hij wil dat vrijuit kunnen doen, maar als dat op een openbare zitting gebeurt, riskeert hij misschien nieuwe klachten." Het besluit van de rechtbank wordt bij het begin van de zitting vandaag bekendgemaakt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa |  Facebook | | |  Print

06-11-11

'SHARIA' OF 'WHITE POWER' IN BORGERHOUT ?

Als je Filip Dewinter mag geloven – wat je dus beter niet doet – is in Borgerhout de sharia, de islamitische plichtenleer, ingevoerd. Filip Dewinter verspreidde op Facebook en met Twitter de affiche hiernaast (foto 1) en jammerde “geen muziek, geen alcohol, geen naakt…” Natuurlijk is de sharia in Borgerhout niet ingevoerd – Dewinter moet N-VA’er Theo Francken overtreffen in leugenachtige berichten – maar er is wel wat anders aan de hand.

Dat autochtonen en allochtonen doorgaans elk apart hun leven leiden in Borgerhout is spijtig voor de gemiste kansen. Marokkaanse jongens die hun vrouwelijke leeftijdsgenoten een zedig leven opleggen, maar anderzijds ook wel eens baldadig uit de hoek komen. Het kan aangenamer. “Geef de jongsten een betere vrijetijdsbesteding en de ouderen werk (en een lief), en dat verstikkend gedrag verdwijnt”, zeggen ons allochtonen. En dan is er nog Abou Imran (Sharia4Belgium) die regelmatig komt preken op pleintjes en aan straathoeken. Al – het is niet onze vriend, integendeel – moet gezegd worden dat hij de criminaliteit aanklaagt (“Ze moeten zelfs gevangenissen huren in Nederland.”), en probeert de jongens op het rechte pad te houden door een waarachtige beleving van de islam aan te prijzen.

Maar er zijn ook goede kanten aan het leven in Borgerhout. Zo zijn er vele vrijwilligersinitiatieven, met als bekendste het sterk op vrijwilligers draaiende cultureel centrum De Roma. Maar ook hulde aan bijvoorbeeld de vrijwilligers van jeugdcentrum De Branderij. Deze bestuursperiode is in Borgerhout daarenboven een dynamisch districtsbestuur aangetreden dat oog heeft voor inspraak en betrokkenheid van buurtbewoners. Een wereld van verschil met het vorige bestuur. En dan is er nog het VB, met als kopman toen nog Bart Debie, dat bij de districtsraadsverkiezingen in 2006 vijf procent van de stemmen verloor terwijl bijna overal elders bij de gemeenteraadsverkiezingen diezelfde dag het VB nog vooruit ging. Verliescijfers voor het VB waar niet enkel de allochtone stemgerechtigden in Borgerhout aan bijgedragen hebben.

Een Borgerhoutenaar greep zijn kans bij het aantreden van het nieuwe districtsbestuur, want stond in het bestuursakkoord niet dat men lelijke hoekjes met graffiti of anders zou opvrolijken? In zijn buurt, vlakbij het fietspad naast de Ring rond Antwerpen, stond al lang een muur met aartslelijke graffiti en slogans als ‘Fuck Joden’. De zaak werd ter harte genomen op het districtshuis, er was sprake van om er een stripmuur van te maken met een tekening die verwijst naar de twee wat verderop gelegen parken: het Rivierenhof en het Te Boelaerpark. Maar de plek ligt wat ver om op te nemen in de Stripmurenroute en de muur bleef zoals hij was. Die ‘Fuck Joden’ bleef de ogen uitsteken en er werd enige tijd terug een tweede keer contact opgenomen met het districtsbestuur. Intussen heeft het Antwerpse stadsbestuur een team samengesteld om ongewenste graffiti en tags te verwijderen, en in no time was de gewraakte muur in zijn vroegere staat hersteld.

Een aantal weken later verscheen er een kleine tag op de muur: ‘Black = White’. Een positievere boodschap dan die ‘Fuck Joden’, maar het hoeft natuurlijk niet op die manier uitgedrukt te worden. Iemand moest echter zo nodig de boodschap van gelijkheid verbrodden. De ‘Black =’ werd overspoten. Van ‘White’ werd ‘White Power’ gemaakt, en er werd ook nog een Keltisch kruis bijgeschilderd (foto 2). Om het geheel af te werken werd er ‘VMO’ aan toegevoegd (foto). 'VMO' is het letterwoord voor de Vlaamse Militanten Orde, ontstaan als ordedienst van de Volkunie en ontspoort tot de organisatie in 1981 ontbonden werd na een veroordeling als privémilitie. VMO-leider Bert Eriksson verdween voor een jaar achter de tralies. Het is ons niet bekend of de beruchte Borgerhoutse Buurt Observatie Patrouille (BOP) van Voorpost’er John Wolf geprotesteerd heeft tegen deze tag, maar het zou ons verbazen. De nieuwe tag staat nu al drie weken op de muur.

Les 1: Blanco muren nodigen uit tot allerlei tags, er wordt best creatiever mee omgesprongen. Les 2: Sommigen zijn niet opgezet met gelijkheid tussen blank en zwart, ze dromen nog altijd van de blanke suprematie. Voor hen volstaat het niet dat Borgerhout nog altijd een Bothastraat heeft, genoemd naar de Zuid-Afrikaanse premier en president onder het Apartheidsregime Pieter Willem Botha. Les 3: We pleiten niet voor een andere straatnaam: we mogen herinnerd worden aan hoe men in het verleden omging met de wereldgeschiedenis. Maar aan nieuwe oprispingen van racisme hebben we geen boodschap. Les 4: Moet het initiatief om de racistische tag te laten verwijderen opnieuw van een buurtbewoner komen? Heeft het districtsbestuur geen andere 'ogen en oren' in de wijk?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, borgerhout, racisme |  Facebook | | |  Print

05-11-11

"DE DEMENTERING VAN DE VLAAMSE BEWEGING"

Voor wie niet wekelijks ’t Pallieterke leest: er is daar wat beweging bij de medewerkers. Koen Dillen is nog steeds niet teruggekeerd als Frankrijk-kenner, columnist Koenraad Elst besloot zijn tijd aan andere zaken te wijden, en Annick Verbauwen – het alter ego van Johan Sanctorum – publiceert niet meer in het blad.

 

In dezelfde stijl als ‘Annick Verbauwen’ krijgen we nu schrijfsels te lezen van ene ‘JS’. Volgens onze kleine teen is dat Johan Sanctorum, maar vergissen is natuurlijk mogelijk. In ieder geval neemt ‘JS’ deze week de prijzenregen in Vlaams-nationalistische middens op de korrel. “De bladeren vallen (…). Binnen Vlaamsgezinde middens is het dan traditie om tevreden terug te kijken en gelijkgezinden te lauweren voor hun inspanningen. Veel inspiratie lijkt men echter niet aan de dag te leggen bij de keuze van de laureaat. Zo kreeg de Marnixring Voorkempen Pater Stracke het lumineuze idee Jean-Pierre Rondas in de bloemetjes te zetten met hun tweejaarlijkse Jozef Simonsprijs.” We besparen u de lange uitleg waarom het niet echt een goed idee is om Jean-Pierre Rondas te bekronen. “Wie ook weer in de prijzen valt, is ex-KBC-baas Remi Vermeiren, boegbeeld van het centenflamingantisme”, vervolgt ‘JS’ later. En dan volgt weer een uitleg, zij het nu iets korter dan in het geval van Jean-Pierre Rondas. Niets is goed aan de prijzen die dezer dagen worden toegekend. En dan wist ‘JS’ waarschijnlijk niet eens dat Knack-commentator Rik Van Cauwelaert pas nog een prijs heeft gekregen van de Marnixring ‘Gent Corneel Heymans’. Het enige dat mankeert in de column is dat die prijzen beter toegekend worden aan Johan Sanctorum – als ‘Annick Verbauwen’ bewierookte hij regelmatig Johan Sanctorum, als ‘JS’ is dat iets moeilijker.

 

We zijn niet eens halfweg in de column van ‘JS’ deze week als ‘JS’ de Boekenbeurs en haar bezoekers bekritiseert. “Eigenlijk zouden Vlamingen die boekenbeurs massaal moeten boycotten (zegt 'JS' nadat hij lang heeft uitgeweid over Gerolf Annemans die niet kan signeren op de Boekenbeurs, nvdr.) maar dat gebeurt natuurlijk niet. Het politiek-correcte parfum van deze cultuurbraderij, met zijn lezingen, signeersessies en Radio Klara prominent aanwezig, vermengt mooi met het opbod aan kook- en hobbyboeken. Men hoort de letteren knetteren en de kassa rinkelen, in de grootst mogelijke harmonie. Boek.be is een commerciële belangengroep met een establishmentgezinde missie die onder veel ambiance wordt verhuld. (…) De dementering van de Vlaamse beweging loopt eigenlijk merkwaardig synchroon met de verkleutering van ons cultuurlandschap. Zeshonderd jaar na Gutenberg wordt het kookboek van Jeroen Meus onze nieuwe bijbel; allen naar zaal 3! We missen een subversieve, non-conformistische component. Lamme Goedzak regeert. Gezocht: jonge honden, Vlaamse indignado’s en republikeinse keetschoppers die ruiten durven ingooien zodat er frisse lucht binnenstroomt.”

 

Ach, de Boekenbeurs is Het Andere Boek niet. Maar voor vandaag zijn er toch wel meerdere interessante debatten gepland op de Boekenbeurs. Met zowel Bart De Wever als Erik De Bruyn (foto 1), Ann De Cramer (foto 2), bevoorrechte waarnemers van de Arabische revolutie en anderen. Luckas Vander Taelen komt ook. Misschien vindt 'JS' hém wel interessant genoeg (voor een repliek op Luckas Vander Taelen: lees hier).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, sanctorum |  Facebook | | |  Print

04-11-11

"GRATIS VATEN !"

Vanavond kan men in Gent maar beter de buurt van de Sint-Pietersabdij, aan het Sint-Pietersplein, mijden. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) richten er hun ‘Nacht van de Militant’ in.

 

De avond wordt ingezet met een ‘kruisverhoor’ van Filip Dewinter en Tanguy Veys. We kijken al uit naar de confrontatie tussen Tanguy Veys en Yves Pernet (Voorpost/Rechts Actueel) over de Israël-liefde van Veys. Of gaan Tanguy Veys en Yves Pernet broederlijk in elkaars armen vallen? De fauna en flora van Tim Muddes Radio Rapaille, Rechts Actueel, ’t Pallieterke, NSV, KVHV, Voorpost… is ook uitgenodigd. Het ultieme argument om naar de VBJ-nacht te gaan, zijn natuurlijk de gratis vaten bier die beloofd worden en dan ook prominent op de affiche staan (foto).

 

Om volk te lokken naar de herstart van het VB in Aalst – waar kopman Karim Van Overmeire (oud-voorzitter van de VBJ) naar de N-VA trok – werd elke aanwezige drie gratis pinten bier beloofd. De VBJ doen nog straffer en stellen drie vaten bier in het vooruitzicht. De kans dat de VBJ’ers en aanverwanten in normale omstandigheden hun hoofd nuchter houden, is al bijzonder klein. Wat gaat dat vanavond dan niet worden?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, gent |  Facebook | | |  Print

03-11-11

EXTREMISTEN IN DE VERENIGDE STATEN, VLAANDEREN...

Een oproep van Republikeinse aanhangers in het district Loudoun in de Amerikaanse staat Virginia heeft het voorbije weekend ophef veroorzaakt in de Verenigde Staten. In een e-mail om deel te nemen aan een Halloweenparade werd de Amerikaanse president Obama afgebeeld als een zombie, met een kogelgat boven zijn oog (foto 1)

 

Ook de vooraanstaande Democratische politica Nancy Pelosi moest het ontgelden in de illustratie die rondgestuurd werd. De voorzitter van de afdeling van de Republikeinse partij die verantwoordelijk is voor het rondsturen van de e-mail liet aan een persbureau weten dat de plaatjes moesten opgevat worden als “een luchthartige poging om de Halloweenfestiviteiten te voorzien van wat satirische humor”. Hij verontschuldigde zich wel bij de mensen die de illustraties als beledigend zouden opvatten. Alsof hij niet vóór de mediastorm wist dat die tekeningen choquerend en beledigend zijn.

 

In ons land organiseerde het VB van Langemark-Poelkapelle het voorbije weekend een Halloweentocht (foto 2). Hier had men geen masker van Obama als zombie nodig om de mensen aan het schrikken te krijgen, het was voldoende dat VB-personeelslid en Iepers gemeenteraadslid Nancy Six onverwacht opdook. Naar verluidt namen een honderdtal mensen deel aan de Halloweentocht, waaronder buurtbewoners die zich achteraf gemeld hebben om VB-lid te worden. Voor hen volstaat één avond griezelen niet.

EN FRANKRIJK

Charlie Hebdo is al jaren een van onze favoriete Franse weekbladen. Niet dat we het elke week kopen, maar de manier waarop ze bijvoorbeeld Jean-Marie en Marine Le Pen bekritiseren, kunnen we wel smaken. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een bomaanslag de redactielokalen in Parijs vernield.

 

Vermoed wordt dat het te maken heeft met het islamnummer dat het blad deze week uitbrengt. Dat de website van Charlie Hebdo gisteren gehackt werd en er een foto van Mekka en verzen uit de Koran op verscheen, versterkt natuurlijk het vermoeden in welke kringen de daders moeten gezocht worden. Tekenaar-redacteur Luz, auteur van vele satirische verhalen over de Le Pens, laat zich niet uit over wie de bomaanslag zou gepleegd hebben. “Velen kunnen het gedaan hebben”, zegt hij met een lachje verwijzend naar wie allemaal op de korrel genomen wordt in Charlie Hebdo. “Alleszins zijn het geen mensen die geloven in de goede God.” Collega en directeur van het weekblad Charb (foto 1) zegt dat échte moslims zulke daden niet plegen. Vanuit de moslimgemeenschap werd alleszins de aanslag veroordeeld.

 

Op de voorpagina van het – intussen in Frankrijk uitverkochte – ‘Charia Hebdo’-nummer (foto 2) wordt ook een artikel aangekondigd over katholieke integristen die zich verzetten tegen een toneelstuk dat dezer dagen in Parijs wordt opgevoerd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant zegt dat katholieke integristen wel protesteren maar geen aanslagen plegen. Katholieke integristen hebben de voorbije dagen anders wel auto-olie op bezoekers van genoemd toneelstuk over ‘het gezicht van de zoon van God’ uitgegoten; in april vernielden ze met hamers twee kunstwerken die hen niet bevielen; en in 1988 staken ze een cinemazaal in Parijs in brand omwille van de vertoning van de film The Last Temptation of Christ.

 

Extremisten. Het zijn alleszins geen goede moslims, geen goede christenen, geen goede…

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

02-11-11

LES DEUX-CENTS JOURS DE MARINE LE PEN

Dat de Griekse premier Papandreou een referendum wil over de bezuinigingsmaatregelen die zijn land moet ondergaan, vinden de Sarkozys en Merkels van deze wereld te gek om los te lopen. Ze pleiten wel voor het in de eurozone houden van Griekenland. Elders gaan stemmen op om de Grieken uit de eurozone te gooien. Economisch zou het kortzichtig zijn, maar er is ook nooit geregeld hoe een land uit de gemeenschappelijke muntunie kan stappen. Het belet niet dat sommigen er een punt van maken om een eigen, nationale munt te creëren. Minstens de eurozone op te delen in een sterke en een zwakke eurozone. Met Vlaanderen bij de euromark en Wallonië bij de eurofranc. En Brussel? Het Franse Front national (FN) wil terugkeren naar de Franc Français. Marine Le Pen maakt kans volgend jaar Frans president te worden en te werken aan het herinvoeren van een Franse munt. Het boek Les deux-cents jours de Marine Le Pen legt uit wat er dan zou gebeuren.

 

Het is natuurlijk fictie, maar met personages en programma’s geplukt uit de Franse politiek is het ook niet helemaal onwaarschijnlijk. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen behaalt Marine Le Pen 28 % van de stemmen, in de tweede ronde – als de dochter van Jean-Marie Le Pen nog enkel tegenover uittredend president Nicolas Sarkozy staat – haalt Marine Le Pen het met bijna 51 % van de stemmen. Dat nogal wat mensen ter linkerzijde weigerden voor Sarkozy te stemmen hielp Le Pen natuurlijk in de race om het Elysée. De ordestrijdkrachten bereiden zich voor op manifestaties en ongeregeldheden, maar het blijft kalm op straat. Apathie is het overheersend gevoel in het land en in de media.

 

De journalisten maken zich voor het eerst druk bij de samenstelling van de nieuwe regering. Het zijn grotendeels onbekende figuren die tot minister zijn benoemd. Bruno Gollnisch, minister van Defensie en van Oud-strijders, is zowat de enige bekende. Mensen als de rechtse politicus Alain Madelin werden wel door Marine Le Pen aangesproken om in haar regering eerste-minister te worden, maar die weigerden. De eerste regeringsmaatregel wordt met sympathie onthaald door de Franse bevolking: de prijs van benzine wordt teruggebracht tot 60 % van de prijs tot dan. Intussen wordt de uitstap uit de euro voorbereid, denkt men aan douanerechten op buitenlandse goederen die Frankrijk binnenkomen en het beperken van sociale uitkeringen tot enkel maar voor Fransen.

 

De linkse nationalist Jean-Pierre Chevènement, nog minister onder socialistische president François Mitterand, aanvaardt het voorzitterschap van de commissie die de uitrede uit de euro moet onderhandelen. Maar de onderhandelingen met ‘Brussel’ lopen niet vlot. Aan de overkant bij de onderhandelingen zit onder andere “le Belge Peter Praet (tegenwoordig directeur van de Europese Centrale Bank, nvdr.), un homme habitué à faire durer les choses, car il pilotait les Finances d’un pays sans gouvernement”. Intussen is Marine Le Pen meer in het buitenland om haar land en haarzelf als nieuwe president voor te stellen, en installeert Jean-Marie Le Pen zich op het Elysée. Marine Le Pen ziet haar vader liever niet op het Elysée, maar ze kan niet op tegen de hardnekkigheid waarmee vader Le Pen zich in het presidentieel paleis binnenwringt.

 

Economische moeilijkheden, een zedenaffaire waar een Franse topdiplomaat bij betrokken is en de mogelijke creatie van een zwakke eurofranc en een sterke euromark zorgen voor paniek in de Franse economische wereld en op een paar dagen tijd wordt drie miljard euro naar het buitenland verplaatst. Uiteindelijk verkast achttien miljard euro naar het buitenland, of misschien wel het dubbel. De vakbonden, tot dan passief gebleven, komen op straat tegen het idee om een loon uit te keren voor de thuisblijvende ouder (in de meeste gevallen: de thuisblijvende moeder). In het parlement wordt een motie van wantrouwen ingediend door klassiek rechts, gesteund door links, centrum, ecologisten en radicaal-links… en Marine Le Pen ziet zich verplicht haar eerste regering te ontbinden en naar nieuwe ministers te zoeken.

 

Intussen vinden de toppolitici van rechts elkaar op een vergadering onder voorzitterschap van oud-president Valéry Giscard d’Estaing. Na het doorpluizen van de financiering van Marine Le Pens verkiezingscampagne komen ze tot het besluit dat de verkiezing van Marine Le Pen ongeldig is. Dat een ‘handigheid’ van vader Le Pen er de reden van is, maakt de zaak nog pijnlijker voor de Le Pens. Zoals al gezegd: dit is fictie. Maar toch niet heel ver van wat er zou kunnen gebeuren. Het Franse weekblad Le Point, min of meer vergelijkbaar met Knack, merkte op dat het pas helemaal fictie zou zijn, mocht Marine Le Pen wél lukken in haar eerste tweehonderd dagen als Frans president.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

01-11-11

VB-GENT HERDENKT EERSTE WERELDOORLOG

Het VB-Gent neemt vandaag deel aan herdenkingsplechtigheid van de stad Gent naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. “Wereldoorlog I is ook een Vlaamse aangelegenheid. Vlaamse leeuwenvlaggen en een bloemenkrans van het Vlaams Belang moeten dit beklemtonen.”

“Jaarlijks organiseert de Stad Gent een herdenkingsplechtigheid ter ere van de gesneuvelde militairen aan het Oorlogsmonument 1914-1918 op de Stedelijke Westerbegraafplaats”, zo vervolgt de persmededeling van het VB-Gent. “Tot op heden ging het steeds om een ‘Belgische’ herdenking met enkel Belgische vlaggen en werden enkel bloemenkransen van de traditionele partijen (CD&V, Open VLD, SP.A) neergelegd. Nochtans is Wereldoorlog I ook een Vlaams aangelegenheid. Veel Vlaams-nationalisten zijn immers tijdens ‘Den Grooten Oorlog’ ingegaan op de oproep van de toenmalige koning Albert I om de Guldensporenslag te herdenken, en de wapens op te nemen om België te verdedigen tegen de inval van de Duitse troepen. Daarom zal het Vlaams Belang Koepel Gent op dinsdag 1 november ’11 (vandaag dus, nvdr.) met een delegatie en met enkele Vlaamse leeuwenvlaggen deelnemen aan de herdenkingsplechtigheid van de stad Gent op de Westerbegraafplaats. Bovendien zal ook het Vlaams Belang een bloemenkrans neerleggen.”

 

Nog geen dertig jaar na 1914-1918 is er opnieuw een “inval van de Duitse troepen”, en jammer voor ons, gelukkig voor het VB, worden daar geen expliciete herdenkingen rond georganiseerd. Er waren daar nochtans ook Vlamingen bij betrokken. Vlamingen als slachtoffers van het naziregime, en Vlamingen die mee met de nazi’s optrokken. Het VB heeft voor die laatsten altijd al minstens begrip getoond. Ook het VB-Gent. Neem nu het Gentse VB-personeelslid en gewezen parlementslid Ortwin Depoortere. In het Vlaams Belang Magazine van februari 2005 noemde hij Verdinaso-leider Joris Van Severen “de grootste visionair die de Vlaamse beweging ooit gekend heeft”. Gelukkig stierf Joris Van Severen al in 1940. Diezelfde Ortwin Depoortere noemde priester-dichter en notoir collaborateur Cyriel Verschaeve “één van de groten van ons volk”. Het VB zou het moeilijk krijgen als ook rond de Tweede Wereldoorlog een herdenking georganiseerd wordt.

 

Portretten van Joris Van Severen en Cyriel Verschaeve vind je aan de muur van café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen, dé verzamelplaats van VB’ers en aanverwanten. Toen wij er vorige week nog eens een pint gingen drinken, klonk door de muziekinstallatie Duitse marsmuziek uit de jaren veertig. VB’er en barman Theo Neel floot de deuntjes lustig mee. Ja, dat waren nogal tijden!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, antwerpen, collaboratie |  Facebook | | |  Print