08-12-11

DE RATTEN VAN DEWINTER

Wat is er met Filip Dewinter dat hij deze week in persmededelingen al tweemaal beeldspraak gebruikte over ratten? En dan nog foutief.

 

Toen bekendgeraakte dat Monica De Coninck (SP.a, foto 1) minister van Werk werd, en bijgevolg op het Antwerps stadhuis weg moest als voorzitster van het OCMW en schepen voor Sociale Zaken, luidde het in een persmededeling van Filip Dewinter: “Met het verdwijnen van Monica De Coninck wordt het duidelijk dat de ratten het zinkend schip verlaten.” Toen Karim Bachar in beeld kwam als nieuwe Antwerpse schepen luidde het in een volgende persmededeling van Filip Dewinter: “Karim Bachar is ‘rattenvanger van Hamelen’ van dienst van Janssens op zoek naar moslimstemmen.” Er worden veel vergelijkingen gemaakt met ratten. De voetbalsupporters van Beerschot noemen zich De Kielse Ratten, in Utrecht is er de sympathieke boekhandel de Rooie Rat… maar politiek worden ratten toch vooral geassocieerd met extreemrechts.

 

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) legt het zo uit: “De zwarte rat als symbool van rechts, revolutionair nationalisme is al enige decennia in gebruik. (…) Het verwijt ‘(zwarte) ratten’ te zijn, werd als een eretitel opgevat en aangenomen als politiek symbool. In Vlaanderen gebruik(t)en meerdere organisaties de zwarte rat in hun symboliek: VMO, NSV, NJSV (…). In het buitenland was dit symbool al langer in gebruik. De zwarte rat als vertegenwoordiger van het militante radicale nationalisme werd eind januari 1970 voor het eerst gebruikt door de Franse studenten van de (extreemrechtse en gewelddadige, nvdr.) Groupe Union et Défense (GUD). Van daaruit verspreidde het zich verder in de  Latijnse wereld (vooral in de kringen van de Italiaanse (neofascistische, nvdr.) MSI en haar jeugdorganisaties), maar ook naar ondermeer Vlaanderen.”

 

Het N-SA ziet zichzelf ook als ratten, en haar halfbroertje ‘Identiteit door muziek’ omgorde een rat een gitaar op haar affiches. Wij hebben niet de gewoonte om te schelden. In tegenstelling tot Dewinter maken wij hier geen politieke tegenstanders of hele bevolkingsgroepen uit voor ratten, maar feit is wel dat extreemrechts zichzelf associeert met ratten (foto 2: illustratie over en van het GUD). Dewinter zou dat toch moeten weten. Dáár zitten de ratten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.