11-12-11

“ACH, DE ZWAKKEREN MOETEN ER TUSSENUIT”

Dagenlang is in Kortrijk gezocht naar de 19-jarige Waldo Van Raemdonck (foto 1). Een voorbeeldige student, die op een avond met zijn fiets op weg was naar een vriendin maar daar nooit is aangekomen. Zijn fiets werd teruggevonden, maar verder was er geen spoor. Tot een week later vanuit Oostenrijk het bericht kwam dat hij zich daar voor een trein had geworpen. Hij was op slag dood.

 

Na het bekend worden van de zelfdoding van Waldo Van Raemdonck postte Nico Creces op Facebook: “Ach, de zwakkeren moeten er tussenuit.” Het bericht werd opgepikt door één van zijn Facebook-vrienden en verontwaardigd geforward. Na nog meer verontwaardigde reacties verwijderde Creces zijn commentaar en verontschuldigde hij zich. “’t Was niet zo bedoeld, het ging om zwarte humor. Ik heb mijn verontschuldigingen al aangeboden, en meer wil ik er niet over kwijt”, zei hij een dag later aan de lokale pers.

 

Nico Creces (34 j.) is niet de eerste de beste VB’er. Hij is al 11 jaar VB-provincieraadslid en bij de federale verkiezingen vorig jaar stond hij als eerste opvolger op de VB-lijst in het arrondissement Leuven. Hij is VB-gemeenteraadslid in Aarschot (tevoren was hij er OCMW-raadslid), is voorzitter van het VB-Aarschot en sinds mei 2008 voorzitter van het VB in de regio Leuven. Niet om het even wie dus binnen het VB. Dat bleek nog in juni dit jaar toen het VB in Lier een protestactie opzette tegen de bouw van een moskee. De ‘kruisvaarder’ op het podium naast Filip Dewinter (foto 2) is Nico Creces.

 

“De man is onverbeterlijk. Choqueren behoort tot zijn filosofie”, zegt André Peeters, de burgemeester van Aarschot. In de provincieraad kennen ze hem ook. In 2007 zei hij er: “In onze sporthallen kunnen we misschien nog een behoeftedekkend aanbod aan spuwbakken gaan subsidiëren, want in Wemmel hebben ze onlangs moeten vaststellen dat bepaalde minderheidsgroepen voor hun geloof hun speeksel niet mogen inslikken en de sporthal wordt ondergerocheld. En als de mammobiel (die rondrijdt om vrouwen te screenen op borstkanker, nvdr.) een deel van de zogenaamd kwetsbare groepen niet bereikt, kunnen we hem misschien groen schilderen en imam-mobiel noemen.”

 

Intussen keert men zich op de Facebook-pagina van Nico Creces tegen… diegene die de uitspraak van Creces verder verspreid heeft. “Wie doet die ouders en familie verdriet aan? Degene die dat heeft uitgeprint en doorgestuurd naar de pers. (…) Zielig mens.” Wie is hier het zieligst? Nico Creces of wie hem verdedigt, maar toch niet wie verontwaardigd reageert. Iemand anders klaagt over een artikel in de lokale pers: “En waarom moest de term ‘Vlaams Belanger’ er weeral bij?” Omdat Nico Creces in de regio een prominent VB’er is, niet?

 

Heb je vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel het gratis telefoonnummer 02 649 95 55.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creces |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.