19-12-11

NORDINE AMRANI: SAM VAN ROOY HEEFT ÉÉN HYPOTHESE

Knack-redacteur Dirk Draulans las de reacties op diverse discussieforums na de schietpartij vorige week in Luik. Hij reageert: “Het is totaal absurd de slachtpartij van Nordine Amrani (foto 1) in Luik aan zijn afkomst te willen koppelen. Ontsporende hersenen zijn een universeel gegeven.”

Dirk Draulans: “Het kot was weer te klein. Het was weer een Marokkaan. Het is altijd hetzelfde met die Marokkanen. De overheid treedt veel te laks op tegen criminelen, en zeker tegen Marokkanen. Soms ben je beschaamd mens te zijn als je de reacties van de goegemeente op discussieforums leest. Ze leggen de kortzichtigheid van de doorsnee mens bloot. De mens reageert veel te impulsief en vergeet de context voor hij zijn oprispingen de wereld ingooit. Vroeger gebeurde dat aan de keukentafel of aan de toog, en had je er geen last van. Nu wordt je voortdurend geconfronteerd met de pijnlijke beperkingen van het menselijke beoordelingsvermogen. Dat Hans Van Themsche, die in 2008 een racistisch geïnspireerde raid door Antwerpen uitvoerde, een echte Vlaming was, is al vergeten. Dat Kim De Gelder, die in 2009 waarschijnlijk willekeurig enkele mensen doodschoot, waaronder twee baby’s, een echte Belg was, is ook al naar de vergeetput van het geheugen verwezen. Nochtans was er recent de Noor Anders Breivik, een echte Ariër, die vorig jaar een ravage aanrichtte in zijn land, en 77 mensen doodde in een combinatie van een autobomaanslag en een aanval op een vakantiekamp. De Amerikaan Timothy McVeigh, een veteraan van de Golfoorlog, blies in 1995 in Oklahoma City een overheidsgebouw op en doodde zo 168 mensen, zomaar, uit onvrede met de gang van zaken.

Overal in de wereld gebeuren onverwachte dingen, ongewenste dingen ook. Overal in de wereld gaan hersenen in de fout, en sturen ze hun dragers in de richting van onaangepast gedrag. De hersenen hebben er alle belang bij flexibel te zijn, de grenzen van het mogelijke af te tasten, om voorbereid te zijn op het onverwachte. Soms overschrijdt de natuur grenzen die wij niet overschreden willen zien worden. Daar kunnen we weinig aan doen. Het heeft geen zin te speculeren over de achtergrond van de persoon in kwestie, over het eventuele gemak waarmee hij – het zijn wel meestal mannen – aan wapens is geraakt, over een mogelijke fout die is gemaakt met een voorwaardelijke vrijlating. Als de hersenen tilt slaan, kan geen maatschappelijke organisatie daar tegenop. Maatschappelijk falen als gevolg van onvoorspelbaar gedrag is een universeel gegeven. ()” We citeren hier Dirk Draulans niet om zijn gelijk te beklemtonen – volgens ons kunnen wél vragen gesteld worden bij het gemak waarmee men aan wapens geraakt, kunnen wél vragen gesteld worden bij de voorwaarden voor vervroegde vrijlating… –, we citeren het omdat sommigen blijkbaar de afkomst van Nordine Amrani als reden voor de schietpartij zagen.

 

Opmerkelijk is dat het Vlaams Belang dit niet deed. “Nordine Amrani had die noodlottige 13de december gewoon in de gevangenis moeten zitten (en niet vervroegd vrijgelaten worden, nvdr.)”, is de stelling van het VB. Over de afkomst van de in Elsene geboren en vlug wees geworden Amrani rept het VB niet. Haar kiezers, gewoon geworden criminele genen te zien bij vreemdelingen, blijven echter voortrazen over de afkomst van sommige criminelen. En dan zijn er nog de islambashers. Volgens zijn advocaten voelde Nordine Amrani zich geen Marokkaan en was hij geen moslim, maar Sam van Rooy (foto 2, medeauteur van De islam, kritische essays over een politieke religie) weet het alweer: “Wie kan, het feit in acht nemend dat Amrani met zijn onberispelijk gedrag alles en iedereen om de tuin heeft geleid, met zekerheid zeggen dat hij geen islamitische haatgevoelens tegen een westers samenleving koesterde?” en: “Dat Amrani zijn aanslag pleegde op de Kerstmarkt in Luik en niet in een Marokkaans theehuis of moskee, kan toevallig zijn maar ook juist niet.” Dat er op de Place Saint-Lambert altijd veel volk is, en ook het plaatselijk Justitiepaleis ligt waar Amrani zich die ochtend moest aanbieden, lijken ons anders ook mogelijke hypotheses waarom hij precies daar in het rond schoot en granaten weggooide. Maar zo’n evidenties komt niet op in het hoofd van Sam van Rooy.

 

Nog zo jong (26 j.), en voor alles wat misloopt in deze wereld maar één verklaring hebben. “Wie kan (…) met zekerheid zeggen dat hij geen islamitische haatgevoelens…” Waar is de geestelijke hulpverlening als je ze nodig hebt?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.