20-12-11

HOE DURVEN ZE ?

Zondagavond werd in een goed gevulde grote zaal van De Roma in Borgerhout het nieuwste boek van Peter Mertens, Hoe durven ze?, voorgesteld. Omdat wij ook maar gewone loonslaven zijn die uit moeten gaan werken, voor deze blog niet betaald worden door partij, vakbond of wie dan ook, hebben we natuurlijk nog niet de tijd gehad om het 351 blzn. tellend boek te lezen. Anderzijds dwingt de crisis, en de crisismaatregelen die de regering-Di Rupo doorduwt, tot snel inzicht in de crisis. “De hold-up” die men volgens Peter Mertens pleegt. Waarbij miljoenen euro’s van brave werkende mensen niet verdampen, maar via ‘de markten’ en bereidwillige regeringen verhuizen naar de miljonairs. Daarom laten we hier plaats voor mensen die het manuscript vooraf konden inkijken. Hoe durven ze? is een must om te lezen, samen met Het pensioenspook van Gilbert De Swert.

Paul Goossens, journalist: “Eindelijk. Het is er: het boek dat met een overvloed aan concrete feiten de crisis in perspectief plaatst. Dit is geen pamflet, dit is wel een doorwrocht en vlot leesbaar draaiboek van een crisis, die de samenleving en Europa ontwricht, omdat ze de ongelijkheid tot een climax voert.” Karel Stessens, voorzitter ACOD: “Het boek is een aanrader voor elke délégué die een beter zicht wil krijgen op de krachten die inspelen op zijn werkvloer, zijn arbeidsomstandigheden, zijn leefwereld, en reikt hem de nodige wapens aan om de oneliners van collega’s die zo hoog oplopen met de N-VA volledig te ontrafelen.” Dominique Willaert, artistiek leider Victoria Deluxe: “Het boek van Peter Mertens leest als een politieke thriller. Je wordt meegezogen in een hellevaart van verhalen, cijfers en feiten die aantonen op welke manier het casinokapitalisme de gewone bevolking plundert en vernedert.”

Bruno Verlaeckt, voorzitter ABVV-Antwerpen: “Met dit boek doet Peter Mertens wat elke politieke journalist die naam waardig zou moeten doen: de zaken helder beschrijven, zoals ze zijn en zonder omwegen. In plaats van blindelings het neoliberale eenheidsdenken te promoten.” Rachida Lamrabet, auteur: “Dit is een urgent boek dat op een zeer heldere wijze een inhoudelijke analyse geeft van de crisis van vandaag. Peter Mertens toont bladzijde na bladzijde aan wat er achter de façade schuilgaat van de nette politieke retoriek.” Eddy Van Lancker, algemeen secretaris ABVV: “Tegelijk een handleiding hoe het in de toekomst wel moet, omdat socialisme levensnoodzakelijk is en blijft.” Acteur Dirk Tuypens vult aan: “Geen mistige luchtspiegeling, maar een weloverwogen, uit concrete ideeën en voorstellen samengesteld toekomstbeeld.”

Dimitri Verhulst, in zijn voorwoord bij het boek: “Er klopt iets niet. De mediakanalen lijken zich de laatste jaren steeds pluriformer te willen opstellen; kranten gunnen het pennen van diverse politieke strekking een hele kolom te vullen (…) en zelfs een extreem rechtse politica, ooit vermaledijd en persona non grata verklaard in de gangen van de Reyerslaan, bleek plots salonfähig geworden door de kanker, zodat zij een hele blog bij elkaar mocht schrijvelen op de website van de Vlaamse openbare omroep (…). Hij of zij is een slecht lezer die bij deze heeft gedacht dat ik mij vrolijk maak om de ziekte van mensen die ideologisch gezien lichtjaren van mij verwijderd staan. En neen, ik heb niets tegen het feit dat de kranten een papieren boksring willen zijn waarin de meningen elkaar op een beschaafde manier te lijf gaan. Integendeel! Was het maar zo! Was het inderdaad maar zo dat de meningen vrijelijk mochten clashen! Maar de stem van Peter Mertens (Wie Datte?) is nog maar tot in weinig woonkamers mogen geraken, zijn mening wordt het kijkvee onthouden, alsof het cordon sanitaire niet rondom de racistische partij, dan wel rondom het socialisme wordt gelegd. Uitgerekend in deze tijden van bancair banditisme nog wel.”

Hoe durven ze? wordt sinds gisteren geleverd aan de betere boekhandels in Vlaanderen en kost 20 euro. Peter Mertens publiceerde eerder Op mensenmaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.