26-12-11

DOODSBEDREIGING VOOR (EX-)VB’ER

Antwerpen keek vrijdag niet alleen uit naar de anti-Kabila betoging, ’s avonds zou in een extra gemeenteraadszitting een nieuwe schepen aangesteld worden en het was maar de vraag of burgemeester Patrick Janssens voldoende volk in de gemeenteraadszaal zou treffen om geldig te kunnen vergaderen. 

 

Het vertrek van OCMW-voorzitster en schepen voor Sociale zaken Monica De Coninck, vertrek naar de regering-Di Rupo waar De Coninck nu minister van Werk is, veroorzaakte een stoelendans. Schepen voor jeugd, huisvesting en samenlevingsopbouw Leen Verbist (SP.A) zou de nieuwe voorzitster van het OCMW en schepen voor Sociale Zaken worden. Partijgenote Güler Turan (foto 1), een in Gent geboren advocate met Turkse roots, zou van gemeenteraadslid naar schepen promoveren en de bevoegdheden voor jeugd etc. van Leen Verbist overnemen. Gazet van Antwerpen en andere kranten kopten dat Antwerpen zijn eerste allochtone schepen zou krijgen. Janssens bezorgt zijn stad historische dag, was het commentaar in Gazet van Antwerpen. Om maar te zeggen: Antwerpen loopt niet altijd voorop bij de politieke ontwikkelingen. In andere steden (Gent, Leuven…) heeft men al járen een allochtone schepen. En wat denkt Güler Turan er zelf over? In haar eerste interview als kandidaat-schepen zei ze: “Ik ben geen allochtoon”.

 

De meerderheidspartijen (SP.A, CD&V, Open VLD en N-VA) geraakten vrijdagavond niet aan de nodige achtentwintig aanwezige raadsleden. Een aantal gemeenteraadsleden waren afwezig om persoonlijke redenenen, anderen om strategische redenen. En dus was het rekenen op de goodwill van de oppositiepartijen. Het VB bleef, zoals vooraf aangekondigd, weg. LDD’er Jurgen Verstrepen schitterde ook door afwezigheid. Bleven nog over: de twee Groen!-gemeenteraadsleden Freya Piryns en Erwin Pairon, en Georges Ver Eecke, onafhankelijk gemeenteraadslid geworden nadat deze VB’er drie jaar geleden uit de VB-fractie werd gezet. Dat Ver Eecke (71 j.) niet meer bij de VB-fractie behoort, geraakte nog maar een jaar geleden bekend nadat Ver Eecke betrapt werd op een winkeldiefstal. Overigens zei Filip Dewinter, na die winkeldiefstal, wel dat Georges Ver Eecke niet meer tot de VB-fractie behoort, op het stadhuis hebben ze daarvan nooit een officieel bericht gekregen. Georges Ver Eecke was in de vorige eeuw nog actief bij Waardig Ouder Worden (WOW), werd bij het VB binnengehaald maar liet zich in de gemeenteraad vooral opvallen door zijn onsamenhangende tussenkomsten. Na een eerste zes jaren als VB-gemeenteraadslid werd Ver Eecke door het VB uit het zicht geplaatst als OCMW-raadslid. Toen Bart Debie gedwongen werd op te stappen uit de gemeenteraad keerde Georges Ver Eecke evenwel als eerste opvolger op de VB-lijst terug naar de gemeenteraad. Ver Eecke bleef intussen overigens ook OCMW-raadslid, tot grote woede van het VB.

 

Georges Ver Eecke was vrijdagavond in het Antwerpse stadhuis (foto 2: links de oppositiebanken bij een vorige gemeenteraadszitting, met op de tweede rij achter Bruno Valkeniers nog net in beeld: Georges Ver Eecke). Toen nog één gemeenteraadslid gemist werd om aan het vereiste aantal van achtentwintig te komen, werd aan de mouw van Georges Ver Eecke getrokken om hem de gemeenteraadszaal in te loodsen. De twee Groen!-gemeenteraadsleden verleenden hun medewerking om aan het noodzakelijk aantal gemeenteraadsleden te komen omdat ze het OCMW geen weken zonder nieuwe voorzitter wilden laten, en ze Güler Turan de kans wilden geven om aan een diversiteitsbeleid te werken. Met (ex-)VB’er Georges Vereecke erbij kon dan toch Leen Verbist als nieuwe OCMW-voorzitter voorgedragen worden, en Güler Turan als nieuwe schepen beëdigd worden.

 

Georges Ver Eeckes (ex-)partij, het VB, had Ver Eecke nochtans gevraagd afwezig te blijven op de gemeenteraadszitting. Een anonieme beller had Ver Eecke daarenboven uit zijn bed gebeld met een doodsbedreiging. Ver Eecke zou gedood worden als hij vrijdagavond in de gemeenteraad zou zetelen, en zo de aanstelling van de eerste ‘allochtone’ schepen mogelijk maken. Ver Eecke liet zich hier niet door afschrikken. Maar hoe ziek is iemand als hij of zij een gemeenteraadslid uit zijn bed belt, en met de dood bedreigt, om te verhinderen dat een 'allochtoon' schepen wordt?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, ver eecke |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.