31-12-11

ERNST...: DE NIEUWE ‘ALERT!’

Het jongste nummer van Alert!, Nederlands vakblad door en voor antifascisten (foto 1), viel in onze brievenbus en bevat alweer lezenswaardige artikels.

Na het aanhouden voor wapenbezit van leden van Ulfhednar, een voortzetting van één van de Nederlandse Blood and Honour-groepen, blikt Alert! terug op alle incidenten sinds het begin van de jaren tachtig waarbij wapens gevonden werden bij extreemrechts in Nederland. Na Anders Behring Breivik en de Nationalsozialistische Untergrund (NSU) kan men het wapenbezit bij extreemrechts maar beter ernstig nemen. Alert! kijkt ook naar de nazi-ideologie achter de Nederlandse Volks-Unie van Constant Kusters; naar wat Rechts publiceert; naar de jongste optredens – onder andere in The Steeple in Waregem – van de neofolk-groep Death in June; de strapatsen van Geert Wilders; acties van antifascisten; nieuwe boeken… Vanuit Vlaanderen zijn er bijdragen over Sandy Neel (foto 2), enfant terrible uit de vriendenkring van Filip Dewinter en voorzitster van de vzw die tegenwoordig café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen openhoudt; is er de vierde aflevering van de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme; en de Kroniek België. In het jongste nummer van Alert! behandelt die kroniek de maand oktober. Om je een idee te geven van die kroniek: hier de vorige aflevering.

In Vlaanderen is Alert! enkel te koop bij boekhandel De Groene Waterman. Een abonnement nemen is het alternatief om Alert! te lezen. Volgend jaar bestaat  Alert! vijftien jaar. De redactie belooft enkele vernieuwingen en een verrassing.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

EN LUIM: DE RECHTZETTING

De laatste dag van het jaar, dan mag ook wel eens gelachen worden. De satirische krant De Rechtzetting meldde dat binnenkort bij de betere bakker (nouja) VB-brood te verkrijgen is (foto). Op die manier probeert het VB zijn gedachtegoed verder te verspreiden. “Het brood heeft een harde kern, maar verbrokkelt gemakkelijk”, zegt een culinair journalist.

En wie dat niet gelooft, die kan er tenminste nog om lachen. Eerder noteerde De Rechtzetting dat Marokkaanse allochtonen blij zijn met de mesjes die het Vlaams Belang in Brussel uitdeelde, en dat na Karim Van Overmeire nog meer VB’ers zouden overstappen naar de N-VA. Toen bekend werd dat Jupiler een ‘nicotinepils’ gaat brouwen, werd dit positief onthaald bij het VB. En net als andere partijen vernieuwde het VB haar partijprogramma.

Niets is grappiger dan het VB zelf, maar even voort denken op de toestand bij het VB is soms ook hilarisch.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

30-12-11

OVERLASTBOETE VOOR FILIP DEWINTER

Op het einde van het jaar is er dan toch nog gerechtigheid: de Antwerpse politie pakte vijftien leden van Sharia4Belgium op voor agressief prediken, de Brusselse politie deelde aan Filip Dewinter, en waarschijnlijk nog meer Vlaams Belang-parlementsleden, een overlastboete uit.

 

Dinsdag 14 juni 2011 was un jour de gloire voor het Vlaams Belang. De parlementsverkiezingen precies een jaar eerder waren niet goed uitgevallen voor de partij. Van 11,99 % van de stemmen in 2007 naar 7,76 % van de stemmen in 2010, een verlies van 1/3e van de stemmen op drie jaar tijd. Maar een jaar later stonden Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers en nog andere VB-mandatarissen (Joris Van Hauthem, Frank Creyelman, Guy D’haeseleer, Dominiek Lootens-Stael, Jan Penris, Anke Van dermeersch, Bart Laeremans, Johan Deckmyn, Tanguy Veys, Chris Janssens, Barbara Pas, Wim Wienen, Filip De Man, Bert Schoofs, Christian Verougstrate, Marleen Van den Eynde… ) in Brussel om onder grote mediabelangstelling de straatnaambordjes van de Wetstraat en enkele andere straten te vervangen door straatnaamborden als Vlaamse Onafhankelijkheidsstraat, Republiek Vlaanderenstraat, Vrij Vlaanderenstraat, 11 juli-straat…

 

De politie liet Filip Dewinter toe om een eerste straatnaambord – dat van de Wetstraat – te overplakken (foto 1), maar toen men nog andere straatnaamborden wilde overplakken vond de politie het welletjes en pakte ze de actievoerders op. In principe is de Wetstraat en omgeving verboden zone voor manifestaties. Filip Dewinter liet zich gewillig aanhouden, gaf terwijl nog interviews weg en genoot natuurlijk stiekem van de persbelangstelling. Gerolf Annemans had aanvankelijk meer moeite met zijn aanhouding. Nadat de circa twintig actievoerders waren weggebracht naar een politiekantoor waar hun identiteit gecontroleerd werd, werden de actievoerders om 13.00 uur alweer vrijgelaten.

 

Filip Dewinter vond gisteren in zijn brievenbus de rekening voor de actie: een overlastboete van 75 euro (foto 2). Keurig geadresseerd, met zijn voornaam zoals die op zijn identiteitskaart staat: "Mijnheer DEWINTER Philip”. Dus niet met zijn artiestennaam "Filip". Filip Dewinter vindt overigens dat de Stad Brussel de Vlaams Belang-parlementsleden hiermee “pest”. Allicht hebben de andere actievoerders eenzelfde overlastboete gekregen, maar met 20 x 75 euro veeg je bijlange nog niet weg wat de kosten voor de Stad Brussel waren voor de inzet van de politie bij deze mediastunt van Filip Dewinter.

 

Het is niet de eerste keer dat het Vlaams Belang geconfronteerd wordt met overlastboetes, ook bekend als GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties). In Bornem pleitte het Vlaams Belang jarenlang voor de invoering van GAS-boetes. Toen ze eindelijk ingevoerd werden was Wim Verheyden, gemeenteraadslid en voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling, de eerste die een GAS-boete kreeg. Hij werd betrapt met na 22.00 uur nog plakken van VB-affiches.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

29-12-11

WEG

Wat hebben Jean-Luc Gallet (Houthulst), Wilfried De Metsenaere (Maldegem), Jacques Laureyns (Maldegem), Francis Wouters (Kalmthout), Yves Ceusters (Kalmthout),  Andrea Van Dyck (Veurne), Kay Crabbé (Vilvoorde), Reno Méchant (Vilvoorde), Steven Dupont (Grimbergen), Annick Vanacken (Zoutleeuw), Rudi Mathijs (Zoutleeuw), Johny Vermoesen (Affligem), Filip Dinneweth (Wielsbeke), Johan Daelman (Liedekerke), Michel Laenen (Herk-de-Stad), Johnny Beertens (Zoutleeuw), Piet Houben (Schilde), Sara Kannen (Maaseik), Marijke Geraerts (Maasmechelen), Dirk Jacobs (Zemst)… met elkaar gemeen? Een lijstje waar we sinds vorige week ook nog Inge Simons en Luc Bleyweert, beiden uit Tongeren, aan toe mogen voegen.

 

Het zijn enkele van de VB-gemeenteraadsleden die het voorbije jaar hun partij vaarwel hebben gezegd en voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid zetelen. Zij vervoeg(d)en de bekendere namen (Frank Vanhecke, Koen Dillen, Jurgen Ceder, Erik Arckens) die dit jaar vrijwillig opstapten bij het VB of moesten opstappen (de Belfortgroep van de Gentenaren Francis Van den Eynde, Kristina Colen, Geert De Jaeger, Omer Denis, Mireille Van Bellegem). Daarnaast stapten ook een aantal OCMW-raadleden op bij het VB: Tom Van Den Troost (Buggenhout), Pascal Maertens (Zwevegem), Nele Van den Brulle (Liedekerke), Francine Broeckmans (Schilde), Tania Dassonneville (Wervik)…

 

Tom Van Den Troost was behalve OCMW-raadslid ook VB-persverantwoordelijke. Ook de hierboven genoemden Francis Wouters, Koen Dillen en Steven Dupont zijn VB-personeelsleden die adieu zegden tegen hun partij en werkgever. Dirk Crols is nog een VB-personeelslid die bye bye zei tegen zijn partij en werkgever. Om het plaatje compleet te maken zijn er dan nog eens VB-gemeenteraadsleden die het voorbije jaar de media haalden omdat ze bijna nooit of helemaal niet verschijnen op de gemeenteraadszittingen: Lus Vanderreken (Zutendaal), Jon Devos (Bredene), Cindy Versluys (Bredene)… En de mensen op de opvolgerslijst die niet willen een leeggekomen VB-zitje op te vullen in een gemeenteraad (teveel mensen om op te sommen).

 

Wie we dan nog niet hebben opgesomd zijn de VB-gemeenteraadsleden die opstapten bij het VB en overstapten naar de N-VA: Patrick Verlinden (Schoten), Bruno Alens (Zele)... Is intussen ook bij de N-VA verzeild: Viky De Ridder. Zij volgde Frank Vanhecke op in de gemeenteraad van Brugge toen Frank Vanhecke na zijn huwelijk met Marie-Rose Morel naar Schoten verhuisde, meteen na haar eedaflegging ging Viky De Ridder als onafhankelijke zetelen in de Brugse gemeenteraad, maar intussen is ze ingelijfd bij de partij van Bart De Wever. Gaven vorig jaar hun ontslag bij het VB en traden dit jaar toe tot de N-VA: Bruno Stevenheydens (Beveren, gewezen federaal VB-parlementslid), Karim Van Overmeire (Aalst, Vlaams parlementslid en voormalig voorzitter van de Vlaams Blok Jongeren)... Ze vullen de rangen van de N-VA aan… waar intussen anderen opstappen.

 

In Rotselaar, met de wereldwijd bekende deelgemeente Werchter, hebben schepen Jan Vanborren, gemeenteraadslid Julies Philipsen en OCMW-raadslid Bart De Hoef beslist de N-VA te verlaten. Aanleiding is het lokale partijbestuur van de N-VA dat eist dat de N-VA uit de CD&V/N-VA-bestuursmeerderheid in Rotselaar stapt, en de verkozenen voortaan in de oppositie gaan. Eerder was al beslist dat de N-VA voortaan los van de CD&V zou opkomen in Rotselaar, maar nu eist het lokale N-VA-bestuur dat oppositie gevoerd wordt tegen het bestuursakkoord dat CD&V en N-VA vijf jaar geleden afsloten. Wie eraan denkt om na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 coalities te sluiten met de N-VA is gewaarschuwd voor de wispelturigheid en de eeuwige drang om tégen te zijn. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

28-12-11

MIEL VERRIJKEN OVERLEDEN

Het Vlaams Belang meldde haar leden in Antwerpen gisteren dat gewezen VB-gemeenteraadslid en -parlementslid Miel Verrijken daags voor Kerstmis is overleden. Miel Verrijken was Antwerps gemeenteraadslid van 1995 tot 2000. Van 1995 tot 2004 was hij ook Vlaams volksvertegenwoordiger. In 2006 werd hij opnieuw Antwerps gemeenteraadslid, tot het einde van dat jaar, in opvolging van Koen Dillen die naar Schoten verhuisde. We hebben geen foto teruggevonden van de volslanke Miel Verrijken, maar hij was wel één van de kleurrijkste figuren die het VB ooit naar de Antwerpse gemeenteraad (foto) afvaardigde.

Miel Verrijken, beroepshalve advocaat en in huiselijke kring Franssprekend, etaleerde graag zijn cultuur-historische kennis. Zijn demagogische talenten waren navenant. Aan toenmalig schepen voor cultuur Eric Anthonis legde hij in de Antwerpse gemeenteraad geduldig uit dat het Museum van Schone Kunsten "dat groot gebouw op het Zuid met die paarden" is. De minste aanleiding was voor Verrijken goed om uit te weiden over de late middeleeuwen, de 17e of 18e eeuw, een of andere verloren gelopen schilder, of een volgens hem miskende opera. Voor Verrijken moet cultuur groots en pompeus zijn.

Miel Verrijken in één van zijn eerste tussenkomsten in de Antwerpse gemeenteraad: "Schepen, vindt u werkelijk dat deze stad ook nog 'wijk- en buurtgerichte' cultuur moet doen? Zorg ervoor (...) dat deze stad terug leefbaar wordt. Dan zullen de mensen, zelfs oudere mensen, terug naar de opera gaan. Als het moet met de tram. Men moet geen cultuursatellieten die louter marxistisch geïnspireerd zijn oprichten in de buitenwijken." Eenmaal pleitte hij toch voor meer hedendaagse cultuur. In zijn maidenspeech in de Antwerpse gemeenteraad in 1995 pleitte Verrijken ervoor aan de herdenking van de Guldensporenslag een festival van het Vlaamse lied te verbinden. Verrijken: “Ik bedoel daarmee niet het Vlaamse lied ten tijde van de negentiende eeuw, maar het hedendaagse Vlaamse lied. Onze jonge mensen krijgen niet de kans een bijdrage te leveren tot de feestelijkheden vermits het podium voorbehouden is aan de Bantoecultuur."

Verwijzingen naar vreemdelingen doorspekken wel vaker Verrijkens betoog. Bij een debat over de begeleiding van middenstanders verzette Miel Verrijken zich tegen het gebruik van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' door schepen Hugo Schiltz. Verrijken: "Allochtoon en autochtoon (...) zijn uitdrukkingen die de linkse jongetjes van de AVRO, de meest linkse omroep in Nederland, op een bepaald ogenblik zijn gaan gebruiken. Zij hebben in bekakt Hollands die woorden gelanceerd. (...) De Grieken hebben voor wat vreemd is een ander woord. Ik durf het niet uit te spreken want dan gaat heel de linkse boel weer aan het huilen, maar ongetwijfeld kent u de term die de Grieken gebruiken voor vreemdelingen." Een verwijzing naar het woord barbaren die Verrijken applaus oplevert op de VB-banken.

Een andere keer gaat Verrijken met Hugo Schiltz, schepen van financiën, in discussie of het Lenin dan wel Trotski was die opdracht gaf om museumstukken te verkopen om de Komintern te financieren. Aanleiding is de nieuwe gemeentelijke boekhouding waarbij men een inventaris moet maken van de gemeentelijke bezittingen, en dus ook van het kunstpatrimonium. Hugo Schiltz wordt in de dezelfde hoek geduwd als Trotski die in 1922 kunstobjecten uit de Hermitage zou verkocht hebben. Schiltz repliceerde dat het Lenin was. Debatten in de Antwerpse gemeenteraad kregen met Verrijken niveau.

Of toch niet? In hetzelfde begrotingsdebat in 1995 verzet Verrijken zich tegen premies voor het terug bewoonbaar maken van panden boven winkels. Verrijken: "Als men de verdiepingen wil verhuren, moet men een sleutel geven aan de huurder die dan 's nachts in de winkel kan. U hebt het zeker al begrepen? Het zullen natuurlijk allemaal kleurlingen zijn die zo'n verdieping gaan huren, want de huren zullen laag zijn. (...) Zo zullen ze 's nachts in alle winkels binnen kunnen!" "(Gelach en samenspraken)" staat dan in de notulen van de gemeenteraad. Het was niet alleen op de VB-banken dat men schuddebuikte van het lachen. De grappen en grollen in Verrijkens betoog ontlokken bij diezelfde tussenkomst 21 keer de vermelding "(Gelach)" of "(Hilariteit)".Geen enkele keer "(Protest wegens racisme)" of iets van die strekking.

Als het stadsbestuur aan de homobewegingen in Antwerpen een pand te beschikking stelt, inmiddels bekend als Het Roze Huis, stelt Verrijken dat daar "pure, authentieke, achttienkaraats pedofilie in de hand gewerkt" wordt. Schepen Marc Wellens wordt verweten met geld van het Sociaal Impulsfonds de aankoop van Het Roze Huis te financieren. Verrijken: "Schepen Wellens is christelijk en volks. Sta me toe hem te doen opmerken dat in de bijbel, die hij naar ik veronderstel beter kent dan ik, staat dat hij die een kind ergert..." Burgemeester Leona Detiège onderbreekt Verrijken: "Mijnheer Verrijken, u doet alsof u Christus bent, of een evenbeeld ervan. Ik verzoek u te beperken tot het punt aan de dagorde." Als Verrijken verder doordraaft, is de conclusie van Detiège: "U bent zo zot als een achterdeur."

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-12-11

"DE ALLOCHTONEN DIE ER NU ZIJN, ZULLEN HIER BLIJVEN"

Filip Dewinter is er nog altijd niet goed van dat (ex-)VB’er Georges Ver Eecke door zijn aanwezigheid vrijdagavond op het Antwerpse stadhuis Güler Turan kon aangesteld worden als nieuwe Antwerpse schepen. “Op zijn eenenzeventigste is meneer Ver Eecke oud genoeg om zelf te beslissen, maar duidelijk niet wijs genoeg”, liet Dewinter optekenen in twee kranten. Met het Mechelse VB-parlements- en gemeenteraadslid Frank Creyelman komt Filip Dewinter beter overeen (foto), maar Creyelman deed intussen een uitspraak die ook niet helemaal volgens het VB-boekje is.

 

Frank Creyelman (nu 50 j.) was nog maar 16 jaar als hij lid werd van de Vlaams Nationale Partij (VNP) van Karel Dillen. In 1978 gaat de VNP naar de gemeenteraadsverkiezingen in kartel met de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes: het Vlaams Blok (VB) is geboren en Frank Creyelman is één van de eerste leden. Het jaar nadien, in 1979, hersticht hij in zijn Oost-Vlaams geboortedorp Buggenhout een afdeling van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). In 1984 verhuist Frank Creyelman naar Mechelen en wordt er ondervoorzitter van plaatselijke VB-afdeling. In 1995 wordt hij er gemeenteraadslid, in 1996 wordt hij VB-fractieleider in de Mechelse gemeenteraad. Intussen is hij ook een eerste keer Vlaams parlementslid geworden. In Mechelen valt hij op met een onkostennota in te dienen om de aankoop van een salon en een diepvriezer te laten vergoeden als kosten voor de VB-gemeenteraadsfractie, en met een voorstel om ‘hangjongeren’ met een ‘mosquito’ weg te jagen, een apparaat dat een schadelijk geluid uitstoot dat enkel hoorbaar zou zijn door jongeren onder de vijfentwintig jaar. Verder valt hij op door zijn veelvuldige afwezigheid, wegens verblijf in het buitenland, en een auto-ongeval in dronken staat.

 

Vlak voor Kerstmis liet Frank Creyelman weten allochtonen te gaan helpen om zich in te burgeren in Mechelen. Hij doet mee aan het Vlaamse project Samen inburgeren. De stad Mechelen is op zoek naar tweehonderd vrijwilligers om de komende drie jaar allochtonen te helpen bij hun inburgering. De stad wil de inburgeringscoaches vergoeden voor de activiteiten die ze ondernemen. “Elke gewone Mechelelaar mag zich aanmelden als vrijwillige coach. Ik ga meedoen. Uiteraard vindt mijn partij dat de immigratiekraan moet worden dichtgedraaid. Maar we moeten er ons bij neerleggen dat de allochtonen die vandaag in Mechelen zijn, hier ook zullen blijven”, zegt Frank Creyelman in Gazet van Antwerpen. “We kunnen degenen die in een sociaal isolement zitten, dan maar beter helpen om Vlaming onder de Vlamingen te worden”, vervolgt Creyelman dan toch nog even op zijn VBs. Creyelman wil één of twee keer per maand met een allochtoon afspreken. “We zouden samen een pint kunnen pakken of in de cinema naar een Vlaamse film gaan kijken.” Mogen wij Creyelman Groenten uit Balen aanbevelen?

 

Het VB-standpunt is overigens niet alleen dat de ‘immigratiekraan’ moet dichtgedraaid worden. Het VB wil ook dat voor wie zich niet aanpast “aan onze cultuur, onze normen en waarden, onze leefgewoonten en aan belangrijke traditionele principes van de beschaving die zich op het Europese grondgebied heeft ontwikkeld (…) een terugkeerpolitiek wordt ontwikkeld”. Frank Creyelman gaat er blijkbaar vanuit dat wie er nu is, hoe dan ook zal blijven. Bij sommige VB’ers komt dan toch enig realisme bovendrijven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creyelman, ver eecke, dewinter, mechelen |  Facebook | | |  Print

26-12-11

DOODSBEDREIGING VOOR (EX-)VB’ER

Antwerpen keek vrijdag niet alleen uit naar de anti-Kabila betoging, ’s avonds zou in een extra gemeenteraadszitting een nieuwe schepen aangesteld worden en het was maar de vraag of burgemeester Patrick Janssens voldoende volk in de gemeenteraadszaal zou treffen om geldig te kunnen vergaderen. 

 

Het vertrek van OCMW-voorzitster en schepen voor Sociale zaken Monica De Coninck, vertrek naar de regering-Di Rupo waar De Coninck nu minister van Werk is, veroorzaakte een stoelendans. Schepen voor jeugd, huisvesting en samenlevingsopbouw Leen Verbist (SP.A) zou de nieuwe voorzitster van het OCMW en schepen voor Sociale Zaken worden. Partijgenote Güler Turan (foto 1), een in Gent geboren advocate met Turkse roots, zou van gemeenteraadslid naar schepen promoveren en de bevoegdheden voor jeugd etc. van Leen Verbist overnemen. Gazet van Antwerpen en andere kranten kopten dat Antwerpen zijn eerste allochtone schepen zou krijgen. Janssens bezorgt zijn stad historische dag, was het commentaar in Gazet van Antwerpen. Om maar te zeggen: Antwerpen loopt niet altijd voorop bij de politieke ontwikkelingen. In andere steden (Gent, Leuven…) heeft men al járen een allochtone schepen. En wat denkt Güler Turan er zelf over? In haar eerste interview als kandidaat-schepen zei ze: “Ik ben geen allochtoon”.

 

De meerderheidspartijen (SP.A, CD&V, Open VLD en N-VA) geraakten vrijdagavond niet aan de nodige achtentwintig aanwezige raadsleden. Een aantal gemeenteraadsleden waren afwezig om persoonlijke redenenen, anderen om strategische redenen. En dus was het rekenen op de goodwill van de oppositiepartijen. Het VB bleef, zoals vooraf aangekondigd, weg. LDD’er Jurgen Verstrepen schitterde ook door afwezigheid. Bleven nog over: de twee Groen!-gemeenteraadsleden Freya Piryns en Erwin Pairon, en Georges Ver Eecke, onafhankelijk gemeenteraadslid geworden nadat deze VB’er drie jaar geleden uit de VB-fractie werd gezet. Dat Ver Eecke (71 j.) niet meer bij de VB-fractie behoort, geraakte nog maar een jaar geleden bekend nadat Ver Eecke betrapt werd op een winkeldiefstal. Overigens zei Filip Dewinter, na die winkeldiefstal, wel dat Georges Ver Eecke niet meer tot de VB-fractie behoort, op het stadhuis hebben ze daarvan nooit een officieel bericht gekregen. Georges Ver Eecke was in de vorige eeuw nog actief bij Waardig Ouder Worden (WOW), werd bij het VB binnengehaald maar liet zich in de gemeenteraad vooral opvallen door zijn onsamenhangende tussenkomsten. Na een eerste zes jaren als VB-gemeenteraadslid werd Ver Eecke door het VB uit het zicht geplaatst als OCMW-raadslid. Toen Bart Debie gedwongen werd op te stappen uit de gemeenteraad keerde Georges Ver Eecke evenwel als eerste opvolger op de VB-lijst terug naar de gemeenteraad. Ver Eecke bleef intussen overigens ook OCMW-raadslid, tot grote woede van het VB.

 

Georges Ver Eecke was vrijdagavond in het Antwerpse stadhuis (foto 2: links de oppositiebanken bij een vorige gemeenteraadszitting, met op de tweede rij achter Bruno Valkeniers nog net in beeld: Georges Ver Eecke). Toen nog één gemeenteraadslid gemist werd om aan het vereiste aantal van achtentwintig te komen, werd aan de mouw van Georges Ver Eecke getrokken om hem de gemeenteraadszaal in te loodsen. De twee Groen!-gemeenteraadsleden verleenden hun medewerking om aan het noodzakelijk aantal gemeenteraadsleden te komen omdat ze het OCMW geen weken zonder nieuwe voorzitter wilden laten, en ze Güler Turan de kans wilden geven om aan een diversiteitsbeleid te werken. Met (ex-)VB’er Georges Vereecke erbij kon dan toch Leen Verbist als nieuwe OCMW-voorzitter voorgedragen worden, en Güler Turan als nieuwe schepen beëdigd worden.

 

Georges Ver Eeckes (ex-)partij, het VB, had Ver Eecke nochtans gevraagd afwezig te blijven op de gemeenteraadszitting. Een anonieme beller had Ver Eecke daarenboven uit zijn bed gebeld met een doodsbedreiging. Ver Eecke zou gedood worden als hij vrijdagavond in de gemeenteraad zou zetelen, en zo de aanstelling van de eerste ‘allochtone’ schepen mogelijk maken. Ver Eecke liet zich hier niet door afschrikken. Maar hoe ziek is iemand als hij of zij een gemeenteraadslid uit zijn bed belt, en met de dood bedreigt, om te verhinderen dat een 'allochtoon' schepen wordt?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, ver eecke |  Facebook | | |  Print

DE PAPPENHEIMERS

mediamediaGisterenavond in De Pappenheimers.

 

Quizmaster Steven Van Herreweghe vraagt één van de kandidaten om betogingslogans aan te vullen. Waalse ratten, rolt...; Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van…

 

De klassieker van de extreemrechtse Vlaamse Beweging Waalse ratten, rolt uw matten is niet bekend bij de De Pappenheimers-kandidaat. De oneliner van Filip Dewinter Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed is evenmin bekend bij de De Pappenheimers-kandidaat. Ook de derde slogan kan niet vervolledigd worden.

 

Actrice Els Dottermans (foto 1) reageert met: “Ik had Fascisme, Racisme, Apartheid: Neen! verwacht." Inderdaad. De AFF-slogans (foto 2) die onthoudt men.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

25-12-11

KERST

De redactie van AFF/Verzet wenst iedereen een vredige Kerst.

 

In het bijzonder ook een warme Kerst gewenst voor:

- Bart De Wever (N-VA) dat hij bij de kerstkalkoen er eens over nadenkt om zich niet in Antwerpen maar in Matonge kandidaat te stellen als burgemeester. In Antwerpen zijn de meningen over De Wever verdeeld; in Matonge is hij waanzinnig populair.

 

- Filip Dewinter (VB) dat hij toch nog naar Namibië kan vertrekken. En er mag blijven. Er niet enkel voor een televisieprogramma of op vakantie is.

 

- Ruben Rosiers (N-SA) dat hij alsnog de tijd vindt om naar Zuid-Afrika te gaan, maar daar niet enkel om de blanke Afrikaners en Boeren te steunen. Het lijkt toch logisch dat identitairen de oudste bevolkingsgroep daar ook steunen.  

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wensen |  Facebook | | |  Print

24-12-11

DEWINTER: VEEL WIND VOOR NIETS

Gisteren hebben in Antwerpen honderden Congolezen betoogd tegen het opnieuw aanstellen van Joseph Kabila als Congolees president (foto 1). Met Filip Dewinter zou het niet waar zijn.

 

In een persmededeling en op zijn website (foto 2) haalt Filip Dewinter uit: “Via internet wordt nu reeds massaal opgeroepen om op de betoging aanwezig te zijn. De kans dat Afrikaanse jeugdbendes uit Brussel ook naar Antwerpen zullen afzakken om amok te maken is bijzonder groot. (…) Het betogingsrecht van de anti-Kabila demonstranten is na de rellen in Brussel verbeurd verklaard. De Congolezen moeten hun interne stammentwisten maar in Congo uitvechten. De Antwerpse politie voorziet een indrukwekkende ordedienst om ervoor te zorgen dat de betoging niet uit de hand loopt. (…) De Antwerpse belastingsbetaler moet niet opdraaien voor betogingen omtrent buitenlandse conflicten waar zij niets mee te maken hebben. Bovendien vindt deze betoging plaats de laatste vrijdag voor het kerstweekeinde. (…) Het Statiekwartier – met inbegrip van de De Keyserlei, het Astridplein en de omliggende winkelstraten – zal uitgerekend de vrijdag voor het kerstweekeinde, één van de drukste koopjesdagen van het jaar, een belegerde burcht zijn. Op zo’n moment is in deze buurt een betoging toelaten meer dan onverstandig. De Antwerpse middenstanders moeten niet de dupe worden van dergelijke betogingen.”

 

We hebben de betoging niet van het begin tot het einde gevolgd, maar het lijkt er sterk op dat de betoging vertrokken is in de Kievitbuurt, achter het Centraal Station. Vandaar naar Antwerpen-Zuid ging, waar we de betoging zagen passeren. Om te eindigen aan het Justitiepaleis. Veel hinder voor de kerstinkopen heeft dat niet opgeleverd. De betoging was een langgerekte stoet van naar verluidt 750 deelnemers. Soms scanderend, andere keren vrolijk zingend en dansend. Er was niet overmatig veel politie aanwezig. Een eigen ordedienst wandelde relaxt langs beide zijden van de betoging. Natuurlijk niet in pakjes gestoken zoals bij de Voorpost-ordedienst. Maar de betoging verliep rustig, en iedereen is achteraf ook rustig naar huis gegaan. Het VB en haar acolieten (foto: Bert Deckers en Yves Pernet (RechtsActueel), reportages Angeltjes en RechtsActueel) waren er vanaf het begin bij, belust verslag te kunnen uitbrengen over rellen. Filip Dewinter twitterde onmiddellijk na de start van de betoging: “Congolezen betogen in Antwerpen met Vlaamse leeuw. Ze zullen ‘zwarten’ verkeerd begrepen hebben.” Filip Dewinter heeft altijd al een raar gevoel voor humor gehad.

 

Na de vernielingen en plunderingen in Brussel is het begrijpelijk dat er ongerustheid was, maar om dan ineens de vrijheid van meningsuiting in Antwerpen te fnuiken… Het komt alleen op in het hoofd van mensen die vinden dat de vrijheid van meningsuiting eigenlijk enkel mag gelden voor wie het VB genegen is. Speelde ook een rol: het fameuze 70-puntenplan uit 1992 waarvan Dewinter een origineel exemplaar bewaart in zijn woonkamer. Veilig weggeborgen “in ons archief, voor de toekomst”. Punt 11 van dat 70-puntenplan zegt: “Buitenlandse politieke partijen mogen op het grondgebied van dit land geen propaganda voeren of activiteiten ontplooien. Politieke vluchtelingen dienen zich tijdens hun verblijf in ons land te onthouden van iedere politieke activiteit.” Als Filip Dewinter consequent is dan moet hij er dan ook voor zorgen dat bij de betogingen en manifestaties waaraan Voorpost deelneemt – of het in de Brusselse rand is of elders – Florens van der Kooi, Paul Peters en andere Nederlandse Voorpost’ers wegblijven. Maar dat doet Dewinter natuurlijk niet. Meer zelfs, zonder de grote ploeg Voorposters uit Nederland zou men het veel moeilijker hebben om de IJzerwake op te zetten.  

 

De Congolezen hebben gisteren in Antwerpen hun punt gemaakt: ze moeten Kabila niet, en en passant hebben ze Dewinter een neus gezet: de paniek en de onrust die Dewinter stookte was voor niets nodig.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, congo, voorpost |  Facebook | | |  Print

23-12-11

STAKING BEWIJST: FILIP DEWINTER IS GEEN RACIST

De stakers gisteren ageerden dan wel in gemeenschappelijk vakbondsfront, ze moesten opboksen tegen een gemeenschappelijk front tégen de staking van politieke partijen, het Verbond van Belgische Ondernemingen, de opiniemakers van Itinera, de media en de door diezelfde media gehypte sociale media die zich uitspraken tégen de staking... De VRT-radio meldde dinsdagavond uur na uur het (stijgend) aantal ondertekenaars van de Open brief aan de staker van de jonge Brusselse zelfstandige Koen Galle.

 

De Open brief aan de niet-staker van de Leuvense buurttoezichter Ben Willems, nochtans ook dinsdagavond online gezet, werd niet vermeld door diezelfde VRT-radio. Pas gisteren, als het al dan niet staken al een feit was, werd door anderen verwezen naar deze laatste Open brief (en dan nog enkel De Standaard online, nog steeds niet door de VRT-radio). Ook de Open brief van Michaël Onkelinx, postbode in Wellen, mocht niet op dezelfde welwillendheid rekenen van de VRT-radio dan het opstel van een niet-staker. Nochtans óók dinsdagavond online gezet. Music for Life-resentator Sam De Bruyn vond dat een beller die vanop haar werk belde en vertelde dat zij geen staker was "geen probleem". "Integendeel." Waar zijn nu de partijen en politici die de VRT geregeld een gebrek aan objectiviteit verwijten?

 

Alhoewel ze oppositiepartijen zijn, steunen N-VA en VB het protest tégen de staking. Voor de N-VA is de pensioenleeftijd nog niet genoeg opgetrokken. Zou er geen vervroegd pensioen mogen zijn, maar iedereen pas op 65 jaar op pensioen mogen gaan. Het VB schrijft: "(De pensioenhervorming voor de werknemers, nvdr.) valt eigenlijk al bij al nog mee." Je zal maar gedacht hebben over twee jaar op vervroegd pensioen te kunnen gaan en plots te horen krijgen dat je er nog vier jaren bovenop moet doen. En in welke gezondheidstoestand ben je eens het dan zover is? Wat met jongeren en vrouwen die al vlug riskeren 1/10 minder pensioen te krijgen? Volgens het VB "valt (het) eigenlijk al bij al nog mee". Fractieleider van de N-VA in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Jan Jambon zette op zijn Facebook-pagina een steunbetuiging aan de ‘Wij staken niet’-actie van UNIZO. Grappiger was het Facebook-bericht van Antwerps VB-parlementslid Wim Wienen woensdag: “Probeert vruchteloos een trein naar Brussel te nemen steeds weer denkend aan een oude Vlaams Blok-slogan”. Voor de jongsten onder de bezoekers van deze blog: die Vlaams Blok-slogan is Crisis? Staken schaadt, werken baatEen ordewoord dat het Vlaams Belang twee jaar geleden nog actualiseerde naar aanleiding van een spoorstaking toen.

 

Anders dan Wim Wienen moet Filip Dewinter niet met de trein naar Brussel. Hij trekt naar Brussel met de auto, met aan het stuur zijn door het VB betaalde (nouja, door de belastingbetaler want op een parlementaire loonlijst staande) chauffeur. Onderweg gisteren zag Filip Dewinter een ploeg van de Antwerpse stadsreiniging die spijts de staking toch aan het werk was. Dewinter stapte meteen uit en liet zijn chauffeur een foto maken (foto).  Dat de voeten van de drie heren er niet op staan was blijkbaar geen probleem om de foto meteen via Twitter te verspreiden. “Deze jongens staken nooit! Proficiat voor de ‘mannen van de pacht’!”, is de begeleidende boodschap. In één moeite door toont Filip Dewinter dat hij geen racist is, poserend naast een Afrikaan.

 

Als allochtonen niet staken, is Dewinter geen racist. Als allochtonen niet voor andere partijen dan het VB stemmen, is Dewinter geen racist. Als allochtonen niet de islam belijden, is Dewinter geen racist. Als allochtonen niet…

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, dewinter, wienen |  Facebook | | |  Print

22-12-11

HET PENSIOENSPOOK

Hoed af voor de stakers vandaag bij de openbare diensten. Ze staken terecht tegen het pensée unique over de pensioenen. Waarom zouden ambtenaren en anderen langer moeten gaan werken, pas later aan een nieuwe fase in hun leven kunnen beginnen, en minder pensioen uitgekeerd krijgen, als daarnaast nog honderdduizenden jongeren en anderen die snakken naar werk geen werk krijgen? Om nog maar te zwijgen van de grote ondernemingen die als ze toch iets meer dan 1,04 % belastingen zouden betalen het gat in de staatsbegroting grotendeels zouden dichten.

In het pas verschenen boek Het pensioenspook gaat voormalig hoofd van de ACV-studiedienst Gilbert De Swert in tegen algemeen verspreide misvattingen over de pensioenen. Het betoog van Gilbert De Swert wordt ondersteund door talloze cijfers uit gezaghebbende rapporten, wat het lezen van zijn boek bemoeilijkt maar natuurlijk noodzakelijk is om eens serieus te praten. Het is waar dat er zich meer gerechtigden op een pensioen aandienen – de babyboomgeneratie van na de Tweede Wereldoorlog – maar er is alweer een nieuwe toename van jongeren – zie de problemen om nog plaats in kleuterklassen en lagere scholen te vinden, en de vergroening van de bevolkingscijfers naast de vergrijzing. Het is ook waar dat de levensverwachting stijgt, in de eerste plaats door de vermindering van de kindersterfte maar ook door de gewone verlenging van de levensduur. Alleen is er op dat vlak een ernstige discriminatie: ongeschoolden leven in België gemiddeld zeven jaar minder dan hooggeschoolden. Met het perverse gevolg dat de hogere pensioenen langer moeten uitbetaald worden dan de lagere.

Voor wie alles door een communautaire bril bekijkt nog dit: Vlamingen worden gemiddeld een jaar ouder dan Brusselaars en twee jaar ouder dan Walen. Overigens zijn de pensioenen die we nu hebben – en de regering-Di Rupo door allerlei maatregelen gaat verlagen – absoluut niet de hoogsten van Europa. En binnen die Belgische pensioenen zijn er grote verschillen. Om het bij de ambtenaren te houden: het gemiddeld bruto pensioen per maand is bijvoorbeeld bij de cipiers 1 400 euro voor de mannen, 1 273 euro voor de vrouwen; bij de Stad Antwerpen respectievelijk 1 796 en 1 032 euro; bij de Staatsveiligheid 3 376 en 2 008 euro; bij de Rechtbank van Eerste Aanleg 5 664 en 3 933 euro. Om maar te zeggen: scheer de ambtenarenpensioenen niet over één kam. En om eens de leeftijdsvoorwaarden te bekijken, die de regering-Di Rupo wil optrekken tot 62 jaar om op vervroegd pensioen te kunnen gaan, met een minimum van 40 loopbaanjaren – op enkele uitzonderingen na. Jo Cornu, CEO van Alcatel Bell, kon op pensioen gaan op 55 j., Luc Van Nevel (Samsonite) op 57 j.; Eddy Geysen (Opel Antwerpen) op 56 j… En die mensen komen heus wel rond met hun pensioen.

Na de cijfergegevens legt Gilbert De Swert in zijn boek uit wat de eerste, tweede en derde pijler bij de pensioenvorming zijn, en gaat hij ook in op buitenlandse voorbeelden. Vincent Van Quickenborne liet al verstaan wat te zien in het Zweedse systeem als voorbeeld voor een uniek systeem voor arbeiders en bedienden uit de privé- en openbare sector en de zelfstandigen. Dat systeem komt erop neer dat je een vast bedrag moet afstaan als pensioenbijdrage, en je zelf een variërend pensioen krijgt: hoe meer je levensverwachting stijgt, hoe minder pensioen je krijgt. Met het Zilverfonds van Johan Vande Lanotte hadden we uit de problemen kunnen zijn, maar de regeringen-Verhofstadt en wie nadien kwam (Leterme, Van Rompuy, en nog eens Leterme) hebben maar 18 van de nodige 45 miljard euro in dat fonds gestopt. Meer werk is ook een oplossing, maar daar denken de bedrijven niet aan. Voor hen telt enkel winstmaximalisatie. En meer inkomsten voor Vadertje Staat is voor sommigen ook al taboe. Alleen al door de jaarlijkse productiviteitswinst te oriënteren naar de pensioenkassen zou het pensioenprobleem – overigens een minder groot probleem dan meestal voorgesteld wordt – pijnloos opgelost kunnen worden.

Maar neen. “De welvaartstaat is geboren toen jonge apen appelen en noten gingen plukken voor oude apen die niet meer konden klimmen. Aan het sterfbed van de verzorgingsstaat verdringen zich nu jonge politieke apen (foto 1) om oude soortgenoten tot klimmen te blijven dwingen.”

Het pensioenspook is uitgegeven door EPO en is te koop in de betere boekhandel voor 18,50 euro. Bekijk ook het Terzake-debat dinsdag tussen Chris Reniers (ACOD) en Johan Van Overtveldt (Knack) en geef een ‘Vind ik leuk’ aan de Facebook-pagina 200 000 jongeren werkloos, waarom onze ouders langer doen werken? (foto 2).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

21-12-11

HET GEHEIM VAN MATONGE

De kans is bijzonder klein dat de betogers van de voorbije dagen in de Brusselse Matonge-wijk deze blog of de RechtsActueel-blog lezen, maar we vonden de oproep van onze collega’s wel grappig: “Mogen wij (…) de Congolese relschoppers vriendelijk vragen onze Vlaamse leeuw thuis te laten?” Wat daarna volgde was natuurlijk minder vriendelijk, maar van de rechterzijde bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Beweging verwachten we niet anders: “Als Vlaming bieden wij hen graag van harte wat anders aan: een schop onder hun achterste richting Afrika.”

Vanwaar de leeuw als symbool voor Vlaanderen en de Vlaamse Beweging? Bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) hebben ze een en ander opgezocht, maar we zullen hen maar niet citeren vermits ze in één van hun laatste bijdragen het AFF als een “provocateursteam” bestempelen. N-SA-kopman Eddy Hermy is de voorbije dagen helemaal het noorden kwijt. Allicht speelt zijn recente veroordeling voor racisme daarbij een rol. In een ander artikel verwijt Eddy Hermy (terecht) Vincent Van Quickenborne onze pensioenrechten te vermoorden, maar het punt van Hermy is vooral dat Van Quickenborne een “linkse huurling” is omdat Van Quickenborne lid zou geweest zijn van Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA), de voorloper van de Partij van de Arbeid (PVDA). Of dat waar is, weten we niet. Maar we nemen aan dat Eddy Hermy het kan weten vermits Hermy zelf lid is geweest van datzelfde AMADA. Is volgens diezelfde redenering Eddy Hermy dan ook een “linkse huurling”?

Maar goed, de leeuw als symbool voor Vlaanderen en de Vlaamse Beweging. Lucas Catherine stelde in één van zijn boeken, Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, dat de Vlaamse Leeuw Arabisch is. Door de kruisvaarders overgenomen van het wapenschild van sultan Baybars. “Het idee alleen al is voor sommigen even lekker als een jointje”, schamperde het VB. “Onze leeuw is wellicht een verre afstammeling van de draak, een oud Europees symbool dat we bijvoorbeeld nu nog op de vlag van Wales terugvinden.” Niets van. “Van deze ‘stelling’ is in elk geval niets te vinden op deze site over draken in de heraldiek noch op deze over het wapenschild van Wales”, zegt Peter Van de Ven. Volgens hem symboliseert de Vlaamse Leeuw de strijd van het christendom tegen de goddeloosheid, en vinden we dat ook terug in de oorspronkelijke versie van het De Vlaamse Leeuw-lied.

Hijsen de Congolezen in Matonge de Vlaamse Leeuw-vlag uit afkeer voor de Franstalige partijen PS en MR, het blijft vreemd dat ze (foto) zowel supporteren voor de N-VA als voor de PTB, de Franstalige tweelingbroer van de PVDA. N-VA en PVDA, twee partijen die toch diametraal tegenover elkaar staan. En waarom is Bart De Wever daar zo populair? Misschien moet Bart De Wever in Matonge in het Nederlands en in zijn beste Frans eens gaan vertellen dat niemand gediend is met de vernielingen en plunderingen die daar als uitloper van betogingen plaatsvinden. We begrijpen het wel, maar het is toch wat raar. In andere gevallen promoot het VB de Vlaamse Leeuw-vlag, nu heeft men niet graag dat men er in Matonge mee zwaait. Maar waarom doen ze dat daar? Wie ontrafelt Het geheim van Matonge?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, brussel, n-sa, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

20-12-11

HOE DURVEN ZE ?

Zondagavond werd in een goed gevulde grote zaal van De Roma in Borgerhout het nieuwste boek van Peter Mertens, Hoe durven ze?, voorgesteld. Omdat wij ook maar gewone loonslaven zijn die uit moeten gaan werken, voor deze blog niet betaald worden door partij, vakbond of wie dan ook, hebben we natuurlijk nog niet de tijd gehad om het 351 blzn. tellend boek te lezen. Anderzijds dwingt de crisis, en de crisismaatregelen die de regering-Di Rupo doorduwt, tot snel inzicht in de crisis. “De hold-up” die men volgens Peter Mertens pleegt. Waarbij miljoenen euro’s van brave werkende mensen niet verdampen, maar via ‘de markten’ en bereidwillige regeringen verhuizen naar de miljonairs. Daarom laten we hier plaats voor mensen die het manuscript vooraf konden inkijken. Hoe durven ze? is een must om te lezen, samen met Het pensioenspook van Gilbert De Swert.

Paul Goossens, journalist: “Eindelijk. Het is er: het boek dat met een overvloed aan concrete feiten de crisis in perspectief plaatst. Dit is geen pamflet, dit is wel een doorwrocht en vlot leesbaar draaiboek van een crisis, die de samenleving en Europa ontwricht, omdat ze de ongelijkheid tot een climax voert.” Karel Stessens, voorzitter ACOD: “Het boek is een aanrader voor elke délégué die een beter zicht wil krijgen op de krachten die inspelen op zijn werkvloer, zijn arbeidsomstandigheden, zijn leefwereld, en reikt hem de nodige wapens aan om de oneliners van collega’s die zo hoog oplopen met de N-VA volledig te ontrafelen.” Dominique Willaert, artistiek leider Victoria Deluxe: “Het boek van Peter Mertens leest als een politieke thriller. Je wordt meegezogen in een hellevaart van verhalen, cijfers en feiten die aantonen op welke manier het casinokapitalisme de gewone bevolking plundert en vernedert.”

Bruno Verlaeckt, voorzitter ABVV-Antwerpen: “Met dit boek doet Peter Mertens wat elke politieke journalist die naam waardig zou moeten doen: de zaken helder beschrijven, zoals ze zijn en zonder omwegen. In plaats van blindelings het neoliberale eenheidsdenken te promoten.” Rachida Lamrabet, auteur: “Dit is een urgent boek dat op een zeer heldere wijze een inhoudelijke analyse geeft van de crisis van vandaag. Peter Mertens toont bladzijde na bladzijde aan wat er achter de façade schuilgaat van de nette politieke retoriek.” Eddy Van Lancker, algemeen secretaris ABVV: “Tegelijk een handleiding hoe het in de toekomst wel moet, omdat socialisme levensnoodzakelijk is en blijft.” Acteur Dirk Tuypens vult aan: “Geen mistige luchtspiegeling, maar een weloverwogen, uit concrete ideeën en voorstellen samengesteld toekomstbeeld.”

Dimitri Verhulst, in zijn voorwoord bij het boek: “Er klopt iets niet. De mediakanalen lijken zich de laatste jaren steeds pluriformer te willen opstellen; kranten gunnen het pennen van diverse politieke strekking een hele kolom te vullen (…) en zelfs een extreem rechtse politica, ooit vermaledijd en persona non grata verklaard in de gangen van de Reyerslaan, bleek plots salonfähig geworden door de kanker, zodat zij een hele blog bij elkaar mocht schrijvelen op de website van de Vlaamse openbare omroep (…). Hij of zij is een slecht lezer die bij deze heeft gedacht dat ik mij vrolijk maak om de ziekte van mensen die ideologisch gezien lichtjaren van mij verwijderd staan. En neen, ik heb niets tegen het feit dat de kranten een papieren boksring willen zijn waarin de meningen elkaar op een beschaafde manier te lijf gaan. Integendeel! Was het maar zo! Was het inderdaad maar zo dat de meningen vrijelijk mochten clashen! Maar de stem van Peter Mertens (Wie Datte?) is nog maar tot in weinig woonkamers mogen geraken, zijn mening wordt het kijkvee onthouden, alsof het cordon sanitaire niet rondom de racistische partij, dan wel rondom het socialisme wordt gelegd. Uitgerekend in deze tijden van bancair banditisme nog wel.”

Hoe durven ze? wordt sinds gisteren geleverd aan de betere boekhandels in Vlaanderen en kost 20 euro. Peter Mertens publiceerde eerder Op mensenmaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

19-12-11

NORDINE AMRANI: SAM VAN ROOY HEEFT ÉÉN HYPOTHESE

Knack-redacteur Dirk Draulans las de reacties op diverse discussieforums na de schietpartij vorige week in Luik. Hij reageert: “Het is totaal absurd de slachtpartij van Nordine Amrani (foto 1) in Luik aan zijn afkomst te willen koppelen. Ontsporende hersenen zijn een universeel gegeven.”

Dirk Draulans: “Het kot was weer te klein. Het was weer een Marokkaan. Het is altijd hetzelfde met die Marokkanen. De overheid treedt veel te laks op tegen criminelen, en zeker tegen Marokkanen. Soms ben je beschaamd mens te zijn als je de reacties van de goegemeente op discussieforums leest. Ze leggen de kortzichtigheid van de doorsnee mens bloot. De mens reageert veel te impulsief en vergeet de context voor hij zijn oprispingen de wereld ingooit. Vroeger gebeurde dat aan de keukentafel of aan de toog, en had je er geen last van. Nu wordt je voortdurend geconfronteerd met de pijnlijke beperkingen van het menselijke beoordelingsvermogen. Dat Hans Van Themsche, die in 2008 een racistisch geïnspireerde raid door Antwerpen uitvoerde, een echte Vlaming was, is al vergeten. Dat Kim De Gelder, die in 2009 waarschijnlijk willekeurig enkele mensen doodschoot, waaronder twee baby’s, een echte Belg was, is ook al naar de vergeetput van het geheugen verwezen. Nochtans was er recent de Noor Anders Breivik, een echte Ariër, die vorig jaar een ravage aanrichtte in zijn land, en 77 mensen doodde in een combinatie van een autobomaanslag en een aanval op een vakantiekamp. De Amerikaan Timothy McVeigh, een veteraan van de Golfoorlog, blies in 1995 in Oklahoma City een overheidsgebouw op en doodde zo 168 mensen, zomaar, uit onvrede met de gang van zaken.

Overal in de wereld gebeuren onverwachte dingen, ongewenste dingen ook. Overal in de wereld gaan hersenen in de fout, en sturen ze hun dragers in de richting van onaangepast gedrag. De hersenen hebben er alle belang bij flexibel te zijn, de grenzen van het mogelijke af te tasten, om voorbereid te zijn op het onverwachte. Soms overschrijdt de natuur grenzen die wij niet overschreden willen zien worden. Daar kunnen we weinig aan doen. Het heeft geen zin te speculeren over de achtergrond van de persoon in kwestie, over het eventuele gemak waarmee hij – het zijn wel meestal mannen – aan wapens is geraakt, over een mogelijke fout die is gemaakt met een voorwaardelijke vrijlating. Als de hersenen tilt slaan, kan geen maatschappelijke organisatie daar tegenop. Maatschappelijk falen als gevolg van onvoorspelbaar gedrag is een universeel gegeven. ()” We citeren hier Dirk Draulans niet om zijn gelijk te beklemtonen – volgens ons kunnen wél vragen gesteld worden bij het gemak waarmee men aan wapens geraakt, kunnen wél vragen gesteld worden bij de voorwaarden voor vervroegde vrijlating… –, we citeren het omdat sommigen blijkbaar de afkomst van Nordine Amrani als reden voor de schietpartij zagen.

 

Opmerkelijk is dat het Vlaams Belang dit niet deed. “Nordine Amrani had die noodlottige 13de december gewoon in de gevangenis moeten zitten (en niet vervroegd vrijgelaten worden, nvdr.)”, is de stelling van het VB. Over de afkomst van de in Elsene geboren en vlug wees geworden Amrani rept het VB niet. Haar kiezers, gewoon geworden criminele genen te zien bij vreemdelingen, blijven echter voortrazen over de afkomst van sommige criminelen. En dan zijn er nog de islambashers. Volgens zijn advocaten voelde Nordine Amrani zich geen Marokkaan en was hij geen moslim, maar Sam van Rooy (foto 2, medeauteur van De islam, kritische essays over een politieke religie) weet het alweer: “Wie kan, het feit in acht nemend dat Amrani met zijn onberispelijk gedrag alles en iedereen om de tuin heeft geleid, met zekerheid zeggen dat hij geen islamitische haatgevoelens tegen een westers samenleving koesterde?” en: “Dat Amrani zijn aanslag pleegde op de Kerstmarkt in Luik en niet in een Marokkaans theehuis of moskee, kan toevallig zijn maar ook juist niet.” Dat er op de Place Saint-Lambert altijd veel volk is, en ook het plaatselijk Justitiepaleis ligt waar Amrani zich die ochtend moest aanbieden, lijken ons anders ook mogelijke hypotheses waarom hij precies daar in het rond schoot en granaten weggooide. Maar zo’n evidenties komt niet op in het hoofd van Sam van Rooy.

 

Nog zo jong (26 j.), en voor alles wat misloopt in deze wereld maar één verklaring hebben. “Wie kan (…) met zekerheid zeggen dat hij geen islamitische haatgevoelens…” Waar is de geestelijke hulpverlening als je ze nodig hebt?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, islam |  Facebook | | |  Print

18-12-11

FILIP DEWINTER MEENT ALLES WAT HIJ ZEGT

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

17-12-11

"DE VLAMINGEN ZIJN DE HUTU'S VAN RWANDA"

Toen Jurgen Ceder in juli opstapte bij het VB moest een nieuwe VB-fractieleider in de Senaat gekozen worden. Het werd Anke Van dermeersch, alhoewel vriend en tegenstander er over eens is dat Bart Laeremans een beter parlementslid. Kritiek op de vriendenkring van Filip Dewinter deed Bart Laeremans de das om. Voorbije maandag gaf Anke Van dermeersch haar maidenspeech als VB-Senaatsfractieleider, bij de bespreking van de regeringsverklaring van de regering-Di Rupo.

Het werd een voorspelbare VB-speech. Bart Laeremans daarentegen kwam meerdere keren ad rem tussen. Anke Van dermeersch speelde eerst de man. Over Elio Di Rupo: “Laten we niet vergeten wie u werkelijk bent! De jarenlange voorzitter van de Parti Socialiste, de partij die alles vertegenwoordigt wat Vlaanderen niet wil: corruptie, lange arm politiek en een sociaal hangmatbeleid!” De regeringsmeerderheid zint la Van dermeersch niet. “Vlaanderen stemde in overweldigende mate rechts, maar wordt andermaal opgesolferd met een linkse regering die onder de knoet van de PS ligt. Het linkse Wallonië van de PS-staat triomfeert andermaal en meer dan ooit tevoren, het rechtse Vlaanderen staat er voor de zoveelste keer verweesd bij.” En het wordt alsmaar erger: “Wij, de Vlaamse meerderheid, collega’s, hebben in dit apenland al heel veel gezien aan Vlaamse machtsabdicatie, wij hebben al heel veel vernederingen en beledigingen moeten slikken, wij hebben daarvoor ook al zeer zware prijzen moeten betalen in termen van macht, grond, mensen en materiële middelen, maar zo diep als nu, zo diep, zijn we in heel lange tijd niet meer gevallen.”

Van dermeersch bekritiseert vervolgens de CD&V en de N-VA, om pas na lange tijd tot inhoudelijke kritiek op de regeringsverklaring te komen. “Er wordt een begin gemaakt van herstructurering in de arbeidsmarkt (werkloosheidsuitkeringen) en de (brug)pensioenen, maar het blijft echter bij een schuchter begin. (…) Bovendien zijn er verschillende maatregelen – vooral inzake pensioenen en arbeidsmarkt – die pas geleidelijk ingevoerd worden of slechts binnen een aantal jaren van kracht zullen zijn.” De vakbonden hebben terechte kritiek op de pensioenplannen van de nieuwe regering, met het VB (en de N-VA) zou het allemaal nog veel erger worden. Het gezinsbeleid, het justitiebeleid en het migratiebeleid passeren de revue, om dan te besluiten met de krachtsverhouding tussen de Vlamingen en de Franstaligen in de regering-Di Rupo. “We zijn verworden tot een pseudo-democratie waar de minderheid over de meerderheid regeert, zoals we die in Afrika kennen, waar een minderheid van Tutsi’s regeert over een meerderheid aan Hutu’s (foto). De media en de internationale gemeenschap maakten destijds veel misbaar over het ‘blanke minderheidsregime’ in Rhodesië (…)”

“(Dit is) een regering waarin Waalse ministers als buitenlandse overheersers de plak zwaaien over het Vlaamse wingewest, met als belangrijkste opdracht de inboorlingen uit te persen om er zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld uit te slaan. Een kolonie moet immers geld opbrengen, nietwaar. En natuurlijk krijgen zij daarbij enthousiaste steun van Vlaamse collaborateurs, die graag een graantje van de winst meepikken.” Anke Van dermeersch vertelde er niet bij hoe het de Tutsi’s en Hutu’s verging: twee extremistische Hutu-milities hebben in 1994 in drie maanden tijd 500 000 tot 1 000 000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. Iemand een idee wie hier de extremistische Hutu-militie zou kunnen zijn?

Bij de Franstaligen, zowel de media als de politici, ontlokte de tussenkomst van Anke Van dermeersch sterke  verontwaardiging. In Vlaanderen haalde de toespraak van Anke Van dermeersch niet eens de media. De plaat is grijsgedraaid. Men is de VB-taal gewoon geworden. En het bekvechten tussen Wouter Beke, Alexander De Croo en Bart De Wever is belangrijker.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch |  Facebook | | |  Print

16-12-11

CASAPOUND: DE VLAAMSE CONNECTIE

Dinsdag 13 december 2011. Ongeveer op hetzelfde ogenblik als Nordine Amrani in Luik een bloedbad aanricht, wordt in Firenze geschoten op Senegalese straatvensters. Eerst in het noorden van de stad, twee uur later in het centrum van de stad. Twee Senegalezen laten daarbij het leven. Anderen zijn gewond. De 50-jarige dader, Gianluca Casseri, was een sympathisant van, spreker bij en auteur van teksten op de website van de fascistische beweging CasaPound. De beweging heeft sympathisanten in Vlaanderen, zware sympathisanten zelfs.  

Het CasaPound-kraakpand in Rome waar aanhangers van de beweging kunnen wonen, debatten kunnen organiseren, culturele evenementen plaatsvinden, acties voorbereid worden… bracht Bert Deckers, Antwerps VB-personeelslid en -provincieraadslid, aan het dromen. Bert Deckers op zijn persoonlijke blog: “Wat de Vlaamse Beweging (…) nodig heeft om de basis opnieuw te behagen en zo een beter strijdlust op te wekken is een heropleving van het Vlaams Huis. (…) Een voorbeeld van hoe het (…) zou kunnen is het Italiaanse Casa Pound. Deze naam werd gegeven aan de plaats waar fascisten en nationaal-revolutionairen sinds 2003 bijeenkomen. (…) Dat het fascisme er openlijk wordt toegelaten is een Italiaanse zaak. Daar hebben we hier in Vlaanderen geen boodschap aan, maar het feit dat duizenden jongeren én ouderen zich verbonden voelen door een locatie waar er een familiale en nationalistische sfeer hangt is veelzeggend.” Bert Deckers distantieert zich van het fascisme bij CasaPound, maar anderzijds heeft hij een warme sympathie voor de Blocco Studentesco die ontstaan is vanuit CasaPound, en heeft hij – het is bekend – meer problemen met antifascisten dan met fascisten. Bert Deckers is redacteur en mede-oprichter van RechtsActueel en daar mochten we in september nog een enthousiast artikel lezen over de vierdaagse bijeenkomst van CasaPound eerder die maand.

Auteur van het artikel is ‘Il Solidarista’ oftewel Ruben Rosiers (foto 1). Een Vlaming uit Hombeek, bij Mechelen. Ruben Rosiers kennen we als duivel-doet-al bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) (foto: Ruben Rosiers door het VRT-programma Koppen gefilmd bij het ‘jeugdcongres’ van het N-SA in Oostkamp in 2009, ‘jeugdcongres’ dat N-SA-kopman Eddy Hermy een veroordeling voor racisme kostte). Waar nodig gaat Rosiers het woord van het N-SA verkondigen (foto: Nederland, met op de achtergrond een Blood and Honour-groep en Rosiers rechts op de foto. Rosiers zegt dat hij “niets te maken (heeft) met die dwazen die daar rondliepen, in het bijzonder de openlijke neonazi’s”.). Ruben Rosiers is ook concertorganisator van ‘Identiteit door Muziek’. In dat kader haalde hij al tweemaal het huisorkest van CasaPound, ZetaZeroAlfa, naar Vlaanderen. In 2008 (foto 2) en in 2010. Voorafgaand aan het concert vorig jaar stelde Ruben Rosiers CasaPound-leider Gianluca Iannone voor op een NSV-avond in Antwerpen (foto en verslagje). Bij een ander ‘Identiteit door Muziek’-concert, in 2009, zette Rosiers de huisideoloog van CasaPound, Gabriele Adinolfi, mee op het podium. Op 6 april dit jaar was Gabriele Adinolfi overigens nog te gast bij het KVHV-Gent. Rosiers zorgde voor de vertaling van de spreekbeurt. Ruben Rosiers is als dj Malinwa sportverslaggever bij de internetradio van Tim Mudde Radio Rapaille die bij haar start als radio wekelijks twee uitzenduren mocht gebruiken van… de CasaPound-radio Radio Bandiera Nera. Een door Ruben Rosiers voor het N-SA gepland concert in mei dit jaar kreeg teveel tegenwind en werd afgelast. Maar in dezelfde week kwam ook het bericht dat Rosiers op kosten van CasaPound naar Zuid-Afrika mocht trekken voor een project met de Afrikaners en de Boeren. Naar eigen zeggen is hij er echter nog niet geweest.

Om geld in te zamelen voor de buitenlandse projecten van CasaPound is er Sol-Ide, wat staat voor Solidariteit-Identiteit en Solidarité-Identités. Een vzw “met een liefdadigheidskarakter die als doel heeft hulp en steun te verlenen aan volkeren die strijden voor hun overleven, voor het vrijwaren van hun cultuur en de verdediging van hun identiteit.” Rosiers is verantwoordelijke voor de Noordwest-Europese tak van Sol-Ide. Morgen en overmorgen, zaterdag 17 en zondag 18 december, verkoopt hij in het kader van Sol-Ide warme chocolade aan de Meir in Antwerpen. Misschien de opbrengst niet aan de Afrikaners en de Boeren besteden, maar aan de Senegalese families die nu rouwen in Firenze?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, internationaal, racisme, deckers, rosiers |  Facebook | | |  Print

15-12-11

GIANLUCA CASSERI, DE ITALIAANSE BREIVIK

Gisteren plaatste een krant Hans Van Themsche, Kim De Gelder en Nordine Amrani op één rij. Vergelijkingen lopen echter altijd wel ergens mank. Het zijn alle drie dolgedraaide schutters, maar er is toch nog een verschil. De moordpartij van Hans Van Themsche was (mee) ingegeven door racisme, bij de andere twee is dat niet het geval. Gianluca Casseri (50 j., foto 1), de schutter van Firenze, sluit aan bij het voorbeeld van Hans Van Themsche. Psychiater Stefano Pallanti noemde hem zelfs “de Italiaanse Breivik”.

Gianluca Casseri is een sympathisant en meer van het fascistisch geïnspireerd CasaPound. CasaPound werd op 26 december 2003 opgericht toen een aantal jongeren een voormalig overheidsgebouw aan de Via Napoleone III in Rome kraakten en introkken. Een huis dat overigens middenin een Chinese wijk ligt. De naam CasaPound is ontleend aan de Amerikaanse dichter Ezra Pound die zich zowel tegen het kapitalisme als tegen het marxisme verzet. CasaPound zelf zegt voor de ‘derde weg’ tussen het kapitalisme en het marxisme te kiezen. De eerste CasaPound’ers komen voort uit de neofascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). Later werd samengewerkt, maar ook ambras gemaakt, met de opvolger van de MSI, de Movimento Sociale Fiamma Tricolore. Het CasaPound-huis in Rome is zowel de woonplaats  van meer dan twintig gezinnen, als een centrum voor culturele en sociale activiteiten. Het heeft een eigen huisorkest, ZetaZeroAlfa. Een eigen radiostation, Radio Bandiera Nera ("Radio Zwarte Vlag"). Er worden regelmatig debatten georganiseerd, zoals met de extreemrechtse ideoloog Gabriele Adinolfi. Het is een vertrouwd adres voor de leden van de rechts-radicale studenten van Blocco Studentesco…

Vanuit CasaPound zijn talloze gewelddadige raids georganiseerd op al wie niet van hetzelfde gedachtegoed is dan zijzelf. Oprichter en boegbeeld van CasaPound Gianluca Iannone is in 2009 in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel voor een gevecht met een politieman in burger in 2004. CasaPound Italia heeft intussen een 3 500 betalende leden, meer dan vijftig (kraak)panden in heel Italië en acht lokale verkozenen. Op een bijeenkomst in Rome van 15 tot 18 september dit jaar laafden zich meer dan 1 500 CasaPound’ers aan debatten, muziekconcerten, een cocktailbar met aanpalend zwembad, en meer van dat. Een betoging in Napels op 26 november dit jaar bracht volgens CasaPound een vierduizend mensen op de been “tegen de banken, de woeker en de privatiseringen”. Er waren ook jongeren aanwezig uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Rusland… CasaPound stuurt op haar beurt haar ‘zonen’ uit en heeft projecten lopen bij het Karenvolk in Birma, de Serviërs in Kosovo, en de Afrikaners en de Boeren in Zuid-Afrika.

CasaPound distantieert zich van de schietpartij in Firenze en zegt dat Gianluca Casseri slechts een sympathisant van hun beweging is. Gianluca Casseri was echter meer dan een sympathisant. Hij schreef vijf – intussen van de gelijknamige website verwijderde – artikels voor de CasaPound-publicatie Ideodromo, gaf bij CasaPound herhaaldelijk spreekbeurten over comic books, en gold er als een groot kenner van Keltische riten en het neopaganisme waaruit sommigen symboliek putten voor neofascistische bewegingen. Gianluca Casseri was niet alleen mede-auteur van een boek over zwarte magie (foto 2), hij kwam op voor de zuiverheid van het blanke ras, ontkende de Holocaust en zag om zich heen Joodse complotten. Bij CasaPound voelde hij zich goed thuis. CasaPound voert onder andere campagne tegen “de massa-immigratie die zowel de gast als de gastheer ontworteld”. In een land waar een regeringspartij als de Lega Nord varkensurine achterlaat op een plaats waar een moskee gebouwd wordt en vorige zaterdag nog geschoten werd op een Roma-kamp in Milaan na een vals gerucht over een verkrachting… is het klimaat rijp voor bewegingen als CasaPound en misdrijven als in Firenze.

CasaPound heeft in Vlaanderen overigens een aantal sympathisanten, maar daarover morgen meer.

  • Naschrift. Een bezoeker van deze blog merkt op dat in de video van de betoging in Napels die we hierboven verwerkten op 4:56 Gianluca Casseri te zien is. Of het moest een sterke lookalike zijn. Het lijkt erop dat het inderdaad de schutter van Firenze is. Alleszins was Gianluca Casseri bij de politie bekend als deelnemer aan acties van CasaPound.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, internationaal, racisme |  Facebook | | |  Print

14-12-11

RACISTISCHE SCHIETPARTIJ IN FIRENZE

Terwijl hier natuurlijk alle aandacht gaat naar het drama in Luik kostte een racistische schietpartij in Italië gisteren het leven van twee Afrikaanse straatverkopers.

De 50-jarige Gianluca Casseri (foto 1), sympathisant van de fascistische CasaPound-beweging, schoot op twee markten in Firenze gericht op Afrikaanse straatverkopers. De man arriveerde rond het middaguur met zijn auto bij een markt op de Piazza Dalmazia, in het noorden van de stad. Naar verluidt had hij er eerder op de dag ruzie gehad met een groep Afrikanen en is hij teruggekomen met een pistool. De man opende het vuur op de Afrikanen. Twee Senegalezen werden gedood (foto 2), een derde geraakte gewond. Twee uur later dook Gianluca Casseri op in het centrum van Firenze. Op de bekende leermarkt van San Lorenzo, vlak bij de Dom, opende hij opnieuw het vuur. Daarbij raakten twee Senegalese straatverkopers gewond. De politie kon de man uiteindelijk in een parkeergarage insluiten. Volgens sommige bronnen ontstond toen een vuurgevecht waarbij de schutter gedood werd. Volgens andere bronnen beroofde de man zichzelf van het leven.

Volgens de politie schreef Gianluca Casseri artikels op rechts-extremistische websites, was hij lid van de fascistische beweging CasaPound en nam hij deel aan acties ingericht door CasaPound. In een persmededeling erkent CasaPound dat Gianluca Casseri een sympathisant is van hun beweging. Allicht komen we morgen op deze blog terug op deze zaak. Hier alvast een videoreportage over CasaPound.

08:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, internationaal, racisme |  Facebook | | |  Print

HORST WESSEL-LIED NOG STEEDS POPULAIR

Vorige zondag wezen we op Nico – “Ach, de zwakkeren moeten er tussenuit” –  Creces die bij protest tegen de bouw van een moskee in Lier op 5 juni 2011 als ‘kruisvaarder’ in de buurt van Filip Dewinter stond. Nog meer raar volk was er in de buurt van Filip Dewinter toen het VB op 11 november 2011 in Ieper een 24 uren-actie inrichtte tegen het optrekken van de capaciteit van een open asielcentrum, van 150 naar 200 asielzoekers.

 

Hartwig Brouckaert (46 j., foto 1), uit Roeselaere, was er ook bij. Op foto 2 zie je hem als eerste van links, met Filip Dewinter als eerste van rechts. Vorige week zette Hartwig Brouckaert enkele muziekjes op zijn Facebook-pagina: De Trommeljongen, De Boerenkrijg - Voor Outer en Heerd, het Horst Wessel-lied… Het Horst Wessel-lied? Jawel. De officiële partijhymne van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), de partij van Adolf Hitler. Na VB-bijeenkomsten nog altijd populair als meezinger, zo stelde Jurgen Verstrepen tot zijn ontzetting vast toen hij kennismaakte met de VB-partijcultuur. Maar het is waar: men pakt er niet graag openlijk mee uit.

 

Hartwig Brouckaert, overtuigd VB-stemmer, heeft er geen moeite mee om zijn vrienden te laten delen in zijn favoriete muziek. “Ze geven mij kracht en doorzettingsvermogen.” Zijn Facebook-vrienden denken er niet anders over. “Het deed goed die liedjes nog eens te horen.” Enkele Facebook-vrienden hebben wel een probleem met het Horst Wessel-lied. Iemand merkt op dat Hartwig Brouckaert – die sinds 2004 een invaliditeitsvergoeding trekt – “in de tijd van zijn idool Hitler meteen geliquideerd zou geweest zijn, de gaskamer in vloog wegens nutteloosheid voor de maatschappij”.  Iemand antwoordt: “Alez (sic) we zijn ondertussen een eeuw verder.” Er is intussen veel veranderd, maar… “joden blijve het zelfde vuile inpalmende ras(sic).

 

Wanneer iemand anders zijn bezwaren uit tegen het instemmen met het Horst Wessel-lied – en daarbij nogal naïef dreigt “jullie namen” door te geven “aan het partijburo van het Vlaams Belang” – krijgt hij de wind van voren: “zielige verrader”, “een klein beetje respect voor hartwig ja!!!!””, “LINKSE RAT”… Hartwig Brouckaert heeft fanatieke fans. Zelf zet hij bij zijn favoriete foto’s onder andere een boek over de SS-Freiwilligen-Sturmbrigade Langemarck, de Vlaamse Waffen-SS-eenheid. Ook een fanatieke fan, die Hartwig.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brouckaert, ieper, west-vlaanderen |  Facebook | | |  Print

13-12-11

ROB VERREYCKEN MAG NIET MEER OP VB-LIJST STAAN

Vorige week kon je hier lezen dat het er nog eens bovenarms opzit tussen Rob Verreycken en de rest van de wereld, in dit geval de VB-afdeling Sint-Niklaas. Omwille van een conflict met plaatselijk VB-boegbeeld Frans Wymeersch wil Rob Verreycken niet langer VB-fractieleider zijn in de OCMW-raad van Sint-Niklaas. Zijn vriendin Ann Spitaels zetelt voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, weliswaar met een nationale VB-lidkaart op zak. Anders dan gewoonlijk liet de nationale partijleiding de zaak niet voort etteren, er werden besluiten getrokken voor de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

 

“Onze partij lijkt het te ontgaan dat er verkiezingen voor de deur staan”, zei Rob Verreycken op 25 november aan Het Laatste Nieuws, editie Waasland. “Daarom wil ik een signaal geven. In de meest recente peiling zakt het Vlaams Belang in Sint-Niklaas van 11 naar 5 zetels (in de gemeenteraad, nvdr.). We staan dus voor een uiterst belangrijke afspraak. We hebben een nieuw en jong gezicht nodig aan de kop. Ik ben als veertiger geen vragende partij. Wymeersch zou ook beter een stap opzij zetten. Aan hem zou moeten worden gevraagd om op een elegante manier met politiek pensioen te gaan. Hij zou beter geen plaats meer krijgen op de lijst. Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, stap ik uit de lokale afdeling.” Dat "nieuw en jong gezicht nodig aan de kop" lijkt er te gaan komen, maar er is nog meer.

 

RechtsActueel meldde gisteren dat hun medewerker Rob Verreycken in Sint-Niklaas niet op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 mag staan. Zijn vriendin Ann Spitaels evenmin. Op een vergadering in Sint-Niklaas werd door nationaal VB-secretaris Guy D’Haeseleer immers gemeld dat de nieuwe lijsttrekker in Sint-Niklaas een jonge vrouw wordt, dat Frans Wymeersch lijstduwer mag zijn, en Rob Verreycken en Ann Spitaels niet op de lijst mogen staan. Rob Verreycken vindt het besluit om hem uit de lokale politiek te weren “eigenlijk komisch”: “Ik werk mee aan politieke dossiers in heel Vlaanderen, maar in Sint-Niklaas moet ik zwijgen…” Toen Rob Verreycken in maart 2006 ontslag nam als Vlaams parlementslid – na zijn onparlementair gedrag, het in de wandelgangen van het Vlaams parlement vertrappelen van een vlag van de N-VA – kreeg Rob Verreycken meer tijd om zich te wijden aan… activiteiten in zijn nieuwe woonplaats, Sint-Niklaas. Maar daar heeft hij zich intussen dus ook onmogelijk gemaakt.

 

Dat Rob Verreycken, voorlopig althans nog VB-personeelslid in het Europees Parlement, partij trok voor Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke helpt hem niet bij zijn carrièreplanning. Integendeel. In een gesprek met Apache zegt Filip Dewinter wel dat nog niets definitief is beslist over de lijstvorming. Eerst wordt op lokaal vlak een voorstel gedaan, dan wordt dit achtereenvolgens op regionaal, provinciaal en nationaal vlak besproken. De uiteindelijke beslissing valt in de nationale VB-partijraad nadat het nationale VB-partijbestuur de zaak bekeken heeft. Dewinter zegt niet te weten wat Guy D’Haeseleer in Sint-Niklaas zou gezegd hebben. Dat lijkt evenwel ongeloofwaardig: het conflict in Sint-Niklaas is niet van vandaag en het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Guy D’Haeseleer hierin verregaande uitspraken zou doen zonder rugdekking van de VB-partijleiding.

 

Foto: Rob Verreycken (r.) bij de voorstelling van de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV), met naast hem (l.)... nationaal VB-secretaris Guy D’Haeseleer die nu in Sint-Niklaas ging vertellen dat er voor Rob Verreycken noch zijn vriendin nog plaats is op de VB-lijst.

12-12-11

MARIE-ROSE MOREL. LIJVIG MAAR NIET HET ULTIEME BOEK

Zaterdagavond is Marie-Rose Morel door de lezers van Story uitgeroepen tot ‘Vrouw van het jaar’. Overleden op 8 februari 2011 is ze volgens de lezers van Story toch nog altijd de belangrijkste vrouw van 2011. Het bewijst nogmaals hoeveel poeier Marie-Rose Morel had. Twee weken geleden verscheen haar biografie ‘Al bij al heb ik gelukkig geleefd.’ Het bewogen leven van Marie-Rose Morel.

Het boek (foto) is volgens de omslag geschreven door Koen Dillen en Frank Vanhecke. In de praktijk – dat blijkt uit een aantal details in de tekst – is het boek vooral geschreven door Koen Dillen. Frank Vanhecke leverde ook wel een aantal bijdragen, maar evengoed ex-VB’er Jurgen Ceder, Open VLD’ster Fientje Moerman, Story-hoofdredacteur Frederik De Swaef en anderen. Het is een fraai uitgegeven boek, met veel foto’s – en preutsheid kenmerkte Marie-Rose Morel noch zij die de foto’s voor publicatie kozen – en veel getuigenissen. Getuigenissen van schoolvriendinnen, getuigenissen van medewerksters van Morels hostessenbureau, tot getuigenissen van haar latere vrienden. Een paar keer was de auteur van het boek goedgemutst. Over een schoolvriendin van Marie-Rose Morel die nu in Oud-Borgerhout woont, waar ze met haar man een eigen zaak uitbaat, wordt vermeld: “Het gezin Posson woont tussen de Marokkanen in Borgerhout en woont er graag.” Naar aanleiding  van een Apache-artikel luidt het: “Tom Cochez, de gewezen blokwatcher van de krant De Morgen, doet zijn werk naar goede gewoonte grondig.”

Regelmatig voel je het misprijzen van de auteur voor Filip Dewinter en Gerolf Annemans. “Hij (Frank Vanhecke, nvdr.) kent Dewinter en weet dat die soms impulsief reageert als hij een blonde vrouw ziet. Die moet dan onmiddellijk op zijn lijst, want blonde vrouwen zorgen voor extra stemmen.”, “Dewinter praatte de beslissingen door met zijn vriend Vanhecke en beiden brachten Annemans daarna op de hoogte van wat ze hadden afgesproken. Het kon Annemans niet zoveel schelen. Zolang binnen en buiten de partij de perceptie bleef bestaan dat de leiding van de partij het resultaat was van een evenwichtsoefening tussen Dewinter en Annemans, werd zijn ijdelheid voldoende gestreeld.”, en nog veel dergelijke zinnetjes. Maar het boek gaat niet alleen over politiek. Het boek begint met de levensgeschiedenis van de grootouders (!) van Marie-Rose Morel en eindigt met Morels strijd tegen de kanker en de toespraken bij haar begrafenis.

Na 399 bladzijden weten we nog altijd niet waar Morel politiek voor stond. Het programma over het migrantenbeleid etc. zou hetzelfde blijven, maar de stijl van communiceren zou anders worden. Maar hoe hardvochtig was Marie-Rose Morel dan wel, en op welke manier zou zij de communicatie dan wel aanpakken? Nobody knows. Er wordt op geen enkel ogenblik gerept over de twee boeken die Marie-Rose Morel zou schrijven: haar kankerdagboek en een politiek boek. Over dat politiek boek zei Morel publiek dat het als eerste boek zou verschijnen. Eerst of erna, er verscheen niets over Morels eigen politieke ideeën en stijl. En terwijl er door Koen Dillen in het boek vaak uit kranten geciteerd wordt, wordt niet geciteerd uit de Nederlandse krant Trouw waar Morel toch een tipje van de sluier lichtte: een “hard uitzettingsbeleid, desnoods manu militari” maar geen slogans, wel een “power-pointpresentatie” over het migrantenbeleid.

Volgens Frederik De Swaef “is Marie-Rose haar grootste verwezenlijking het klein krijgen van het Vlaams Belang. Daar waar de andere politici, sommige journalisten en de culturele sector in Vlaanderen sinds 1991 hun tanden op stuk hebben gebeten, is zij op haar eentje in geslaagd.” Het is onmiskenbaar dat Marie-Rose Morel geholpen heeft aan het uiteenvallen van het VB, maar alle eer kan haar daarvoor niet toegedicht worden. De kiezers die op de duur het nutteloze van een VB-stem inzien, door het cordon sanitaire en door het VB-programma, hebben er een nog grotere verdienste aan. Omgekeerd lijkt ons wel dat het VB met Marie-Rose Morel een enorme kans gemist heeft. Had men Marie-Rose Morel VB-voorzitster gemaakt in plaats van Bruno Valkeniers, en gegeven dat haar gezondheid goed zou blijven, we zouden tegenwoordig ongetwijfeld met een sterker VB dan nu te maken hebben.

‘Al bij al heb ik gelukkig geleefd.’ Het bewogen leven van Marie-Rose Morel is een lijvig boek, maar niet het ultieme boek terwijl de auteur(s) toch toegang had(den) tot een aantal bronnen die voor anderen niet evident zijn. En om dan eens iets uit een AFF-bron te verklappen: toen het AFF een weekendje in de Vlaamse Ardennen cadeau deed naar aanleiding van de miljoenste bezoeker van deze blog stelde ook Marie-Rose Morel zich hiervoor kandidaat. Onbeschaamd of als grap, wie zal het zeggen?

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, morel, dillen, vanhecke, dewinter, annemans, valkeniers |  Facebook | | |  Print

11-12-11

“ACH, DE ZWAKKEREN MOETEN ER TUSSENUIT”

Dagenlang is in Kortrijk gezocht naar de 19-jarige Waldo Van Raemdonck (foto 1). Een voorbeeldige student, die op een avond met zijn fiets op weg was naar een vriendin maar daar nooit is aangekomen. Zijn fiets werd teruggevonden, maar verder was er geen spoor. Tot een week later vanuit Oostenrijk het bericht kwam dat hij zich daar voor een trein had geworpen. Hij was op slag dood.

 

Na het bekend worden van de zelfdoding van Waldo Van Raemdonck postte Nico Creces op Facebook: “Ach, de zwakkeren moeten er tussenuit.” Het bericht werd opgepikt door één van zijn Facebook-vrienden en verontwaardigd geforward. Na nog meer verontwaardigde reacties verwijderde Creces zijn commentaar en verontschuldigde hij zich. “’t Was niet zo bedoeld, het ging om zwarte humor. Ik heb mijn verontschuldigingen al aangeboden, en meer wil ik er niet over kwijt”, zei hij een dag later aan de lokale pers.

 

Nico Creces (34 j.) is niet de eerste de beste VB’er. Hij is al 11 jaar VB-provincieraadslid en bij de federale verkiezingen vorig jaar stond hij als eerste opvolger op de VB-lijst in het arrondissement Leuven. Hij is VB-gemeenteraadslid in Aarschot (tevoren was hij er OCMW-raadslid), is voorzitter van het VB-Aarschot en sinds mei 2008 voorzitter van het VB in de regio Leuven. Niet om het even wie dus binnen het VB. Dat bleek nog in juni dit jaar toen het VB in Lier een protestactie opzette tegen de bouw van een moskee. De ‘kruisvaarder’ op het podium naast Filip Dewinter (foto 2) is Nico Creces.

 

“De man is onverbeterlijk. Choqueren behoort tot zijn filosofie”, zegt André Peeters, de burgemeester van Aarschot. In de provincieraad kennen ze hem ook. In 2007 zei hij er: “In onze sporthallen kunnen we misschien nog een behoeftedekkend aanbod aan spuwbakken gaan subsidiëren, want in Wemmel hebben ze onlangs moeten vaststellen dat bepaalde minderheidsgroepen voor hun geloof hun speeksel niet mogen inslikken en de sporthal wordt ondergerocheld. En als de mammobiel (die rondrijdt om vrouwen te screenen op borstkanker, nvdr.) een deel van de zogenaamd kwetsbare groepen niet bereikt, kunnen we hem misschien groen schilderen en imam-mobiel noemen.”

 

Intussen keert men zich op de Facebook-pagina van Nico Creces tegen… diegene die de uitspraak van Creces verder verspreid heeft. “Wie doet die ouders en familie verdriet aan? Degene die dat heeft uitgeprint en doorgestuurd naar de pers. (…) Zielig mens.” Wie is hier het zieligst? Nico Creces of wie hem verdedigt, maar toch niet wie verontwaardigd reageert. Iemand anders klaagt over een artikel in de lokale pers: “En waarom moest de term ‘Vlaams Belanger’ er weeral bij?” Omdat Nico Creces in de regio een prominent VB’er is, niet?

 

Heb je vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel het gratis telefoonnummer 02 649 95 55.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creces |  Facebook | | |  Print

10-12-11

OP ZOEK NAAR EEN GLANSROL VOOR DEWINTER

Wat een week voor Ekeren, het Antwerps district waar onder andere ook Filip Dewinter woont. Eerst werd een inwoner uit het district naar Brussel geroepen om minister van Werk te worden. Monica De Coninck. En donderdag wonnen Amber en Elodie de jongste ‘Mijn restaurant’-wedstrijd. Maar… Monica De Coninck is een socialiste, en Amber en Elodie zijn lesbiennes. Wanneer kan eens een normale Ekerenaar een glansrol krijgen? Filip Dewinter bijvoorbeeld.

 

Filip Dewinter riep gisterenmorgen zijn creatieve denktank bijeen in het Antwerps partijlokaal aan de Amerikalei. Eric Deleu was er, die al vanaf het begin de campagnes en publiciteit van het VB verzorgt. Met Marie-Rose Morel was hij even dat monopolie kwijtgespeeld – omdat hij te hoge prijzen zou aanrekenen – maar vriend Filip Dewinter heeft hem terug zijn lucratieve job bij het VB gegeven. Wim Van Osselaer was er ook: VB-perswoordvoerder in het Vlaams Parlement en inwoner van Ekeren. En dan was er nog Bert Deckers, VB-personeelslid die het Antwerps lokaal VB-blad mag lay-outen en zich verder tijdens zijn werkuren bij het VB mag onledig houden met RechtsActueel.

 

Gezien de voorgeschiedenis van het Vlaams Belang was het eerste idee om Filip Dewinter een glansrol te geven in Blokken. In de krant stond gisterenmorgen dat in een Music for Life-aflevering van Blokken Bart De Wever het mag opnemen tegen Astrid Bryan. Een amazing duo, toch. Kan ook Filip niet in Blokken? Er zal toch nog wel een tweede vrouw in Vlaanderen zijn waar Filip gemakkelijk van zou kunnen winnen. “Anke Van dermeersch”, suggereerde iemand. “Neen, kan niet”, zei Bert Deckers. “De opbrengst van Music for Life gaat naar bestrijding van diarree als grootste doodsoorzaak bij kinderen in de wereld, maar dat zijn vooral Afrikaanse kinderen. Er zijn ook Vlaamse kinderen die diarree hebben.” Vorig jaar had Bert Deckers een actie van het VNJ-Antwerpen voor Music for Life afgekraakt, en het kan toch niet dat Filip Dewinter Music for Life nu wél zou steunen.

 

Met een televisieblad in het midden van de vergadertafel werden alle populaire televisieprogramma’s overlopen. Filip in Expeditie Robinson? Filip in So You Think You Can Dance? Filip in Komen eten, met de deelnemers die tussen het voorgerecht en de hoofdschotel kunnen snuisteren in alle kamers van Dewinters villaatje in Ekeren. De Slimste Mens Ter Wereld wordt niet meer uitgezonden, maar dat zou toch hopeloos geweest zijn voor Filip. Toen Dewinter even weggeroepen werd – Bruno Valkeniers wilde weten wat hij de rest van de dag nog voor Dewinter kon doen – kreeg Eric Deleu een inval. “Als we Filip nu eens in een speciale aflevering van Boer zkt vrouw laten opdraven, en omdat er de jongste dagen zoveel over gebabbeld wordt: in een aflevering die opgenomen wordt in Namibië.”

 

Wim Van Osselaer en Bert Deckers waren even sprakeloos, maar daarna zagen ze weer in waarom Eric Deleu zijn geld bij het VB dubbel en dik waard is. Filip kwam niet meteen terug van zijn bespreking met Bruno Valkeniers en Bert Deckers maakte alvast een affiche voor het programma (foto). Toen Dewinter terug was, werd hem het idee en de affiche voorgelegd. Met een visadem werd gewacht op de reactie van De Grote Baas. Na veertig seconden – die wel veertig minuten leken – verscheen een glimlach op het gezicht van Filip Dewinter. En hij zei: “Ik kom graag in Afrika. Eric weet dat, samen zijn we nog in Zuid-Afrika geweest. Maar nu kan ik niet naar Afrika, ik moet hier blijven om het verzet tegen de regering-Di Rupo te organiseren.”

 

Er werd verder gebrainstormd, maar er kwam niets bruikbaars uit om Filip een glansrol te kunnen bezorgen. Filip Dewinter ging terug naar zijn bureau in het Antwerps VB-secretariaat, en begon te lezen in de pas verschenen biografie van Marie-Rose Morel. Filip werd er niet vrolijker van. Dan maar De Morgen doorbladeren. “Hé, een opiniestuk over Patrick Janssens die persé een allochtoon als nieuwe schepen wil.” Geschreven door ene Fikry El Azzouzi. “Maar wel geestig.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, humor |  Facebook | | |  Print

09-12-11

ROB VERREYCKEN GEEFT HET VOORBEELD

Dinsdag publiceerde De Wereld Morgen een lezenswaardig artikel over de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) die Rob Verreycken en enkele Vlaams Belang’ers en Voorpost’ers in juli hebben opgericht, VSV die nu via de omweg van de Britse vakbond Solidarity kandidaten zou kunnen afvaardigen bij de volgende sociale verkiezingen. Solidarity is een vakbond verbonden met de Britisch National Party (BNP) van Nick Griffin. De voornaamste medewerkers van Solidarity hebben een verleden bij Blood and Honour en aanverwante. Rob Verreycken was er onmiddellijk fan van.

 

De bedoeling van Rob Verreycken is natuurlijk niet om de arbeidersstrijd te versterken, maar om die te verzwakken. Dat bleek ook al toen Rob Verreycken een kort commentaar gaf op de vakbondsbetoging vorige vrijdag tegen de regering-Di Rupo. Rob Verreycken: “De drie monopoliebonden willen hun militanten alleen een dagje vrijaf aanbieden via een voormiddagwandelingetje door Brussel. Die grote vakbondsbetoging noemen wij even nutteloos als ongeloofwaardig: de drie Belgische monopoliebonden zullen wel de laatsten zijn die een anti-Vlaamse belastingregering, onder leiding van hun politieke vrienden van de PS, écht in de problemen willen brengen...” Voor de VSV telt enkel wat de gevolgen zijn van de regering-Di Rupo voor Vlaanderen; niet wat de gevolgen zijn voor de Vlaamse arbeiders, bedienden, ambtenaren, werklozen, jongeren… Met de VSV erbij zouden de vakbondsleden niet over drie vakbonden – ACV, ABVV en ACLVB – maar over vier vakbonden verdeeld zijn. Rob Verreycken weet alles van verdelen, opsplitsen, verzwakken…

 

VB-gemeenteraadslid en partner van Rob Verreycken Ann Spitaels is onlangs opgestapt uit de VB-afdeling in Sint-Niklaas, en OCMW-raadslid Rob Verreycken dreigt ermee op te stappen. Het is al meerdere keren tot een kletterende ruzie gekomen tussen Rob Verreycken en Ann Spitaels enerzijds, en plaatselijk VB-boegbeeld Frans Wymeersch anderzijds. Frans Wymeersch is nochtans geen onbekende voor de familie Verreycken. Frans Wymeersch stichtte in 1977 samen met Wim Verreycken (foto: uiterst rechts, naast zijn rechtstaande zoon Rob) de Vlaamse Republikeinse Partij, en beiden stonden samen aan de wieg van het Vlaams Blok. Aanleiding voor het jongste dispuut is een interpellatie van Ann Spitaels, over lood in het drinkwater, in de gemeenteraadszitting van 25 november. Net als het stadsbestuur van Sint-Niklaas trokken de VB’ers Frans Wymeersch en Guido Vergult de interpellatie van Ann Spitaels in twijfel. Prompt besloot Ann Spitaels voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid te zetelen, ‘onafhankelijk’ maar wel nog met een nationale lidkaart van het VB op zak. “De scheuring van de lokale afdeling van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas is hiermee (…) een feit”, schreef Rob Verreycken op zijn blog.

 

Wat Rob Verreycken niet vertelde op zijn blog, en ook niet bij zijn vrienden van RechtsActueel, is dat Rob Verreycken, nog vóór die gemeenteraadszitting van 25 november, ontslag heeft genomen als VB-fractieleider in de OCMW-raad in Sint-Niklaas. “Onze partij lijkt het te ontgaan dat er verkiezingen voor de deur staan. Daarom wil ik een signaal geven”, zegt Rob Verreycken in Het Laatste Nieuws. “In de meest recente peiling zakt het Vlaams Belang in Sint-Niklaas van 11 naar 5 zetels (in de gemeenteraad, nvdr.). We staan dus voor een uiterst belangrijke afspraak. We hebben een nieuw en jong gezicht nodig aan de kop.” En Rob Verreycken vervolgt: “Ik ben als veertiger geen vragende partij. Wymeersch zou ook beter een stap opzij zetten. Aan hem zou moeten worden gevraagd om op een elegante manier met politiek pensioen te gaan. Hij zou beter geen plaats meer krijgen op de lijst. Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, stap ik uit de lokale afdeling.” Volgens Het Nieuwsblad is Rob Verreycken al weg uit de lokale VB-partijraad.

 

Wordt de volgende stap in Sint-Niklaas de oprichting van de Verreyckenpartij? Als Rob Verreycken de vakbondsleden wil verdelen over meer vakbonden, waarom zouden dan de Vlaams-nationalistische en rechtse stemmen in Sint-Niklaas niet verdeeld worden over meer partijen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken, vsv, sint-niklaas, oost-vlaanderen |  Facebook | | |  Print

08-12-11

DE RATTEN VAN DEWINTER

Wat is er met Filip Dewinter dat hij deze week in persmededelingen al tweemaal beeldspraak gebruikte over ratten? En dan nog foutief.

 

Toen bekendgeraakte dat Monica De Coninck (SP.a, foto 1) minister van Werk werd, en bijgevolg op het Antwerps stadhuis weg moest als voorzitster van het OCMW en schepen voor Sociale Zaken, luidde het in een persmededeling van Filip Dewinter: “Met het verdwijnen van Monica De Coninck wordt het duidelijk dat de ratten het zinkend schip verlaten.” Toen Karim Bachar in beeld kwam als nieuwe Antwerpse schepen luidde het in een volgende persmededeling van Filip Dewinter: “Karim Bachar is ‘rattenvanger van Hamelen’ van dienst van Janssens op zoek naar moslimstemmen.” Er worden veel vergelijkingen gemaakt met ratten. De voetbalsupporters van Beerschot noemen zich De Kielse Ratten, in Utrecht is er de sympathieke boekhandel de Rooie Rat… maar politiek worden ratten toch vooral geassocieerd met extreemrechts.

 

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) legt het zo uit: “De zwarte rat als symbool van rechts, revolutionair nationalisme is al enige decennia in gebruik. (…) Het verwijt ‘(zwarte) ratten’ te zijn, werd als een eretitel opgevat en aangenomen als politiek symbool. In Vlaanderen gebruik(t)en meerdere organisaties de zwarte rat in hun symboliek: VMO, NSV, NJSV (…). In het buitenland was dit symbool al langer in gebruik. De zwarte rat als vertegenwoordiger van het militante radicale nationalisme werd eind januari 1970 voor het eerst gebruikt door de Franse studenten van de (extreemrechtse en gewelddadige, nvdr.) Groupe Union et Défense (GUD). Van daaruit verspreidde het zich verder in de  Latijnse wereld (vooral in de kringen van de Italiaanse (neofascistische, nvdr.) MSI en haar jeugdorganisaties), maar ook naar ondermeer Vlaanderen.”

 

Het N-SA ziet zichzelf ook als ratten, en haar halfbroertje ‘Identiteit door muziek’ omgorde een rat een gitaar op haar affiches. Wij hebben niet de gewoonte om te schelden. In tegenstelling tot Dewinter maken wij hier geen politieke tegenstanders of hele bevolkingsgroepen uit voor ratten, maar feit is wel dat extreemrechts zichzelf associeert met ratten (foto 2: illustratie over en van het GUD). Dewinter zou dat toch moeten weten. Dáár zitten de ratten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, n-sa |  Facebook | | |  Print

07-12-11

“DE RATTEN VERLATEN HET ZINKEND SCHIP”

De regeringsvorming brengt verschuivingen teweeg bij het politiek personeel. Monica De Coninck (SP.a) bijvoorbeeld is weg uit Antwerpen omdat ze gevraagd is minister van Werk te worden. Een job waarvoor ze trouwens zeer geschikt is vanuit haar terreinkennis in Antwerpen. En dan zijn er nog de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 die in alle partijen voorbereid worden. Bij de N-VA, die beweert enkel met het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen bezig te zijn, wordt evengoed als bij de SP.a, CD&V en andere partijen uitgekeken naar wie welke posten kan bekleden. Filip Dewinter (foto, r.) maakt zich zorgen.

 

Gisteren werd dan ook een persmededeling verstuurd. Het ging dan wel over het Antwerps stadhuis, de persmededeling werd verstuurd vanuit het Vlaams parlement. Ook bij het VB wordt dus wel eens van locatie en bestuursniveau gewisseld. Chaos troef in Antwerps stadshuis: Vlaams Belang wil duidelijkheid van Antwerpse meerderheid en Monica De Coninck weg uit Antwerps college: ratten verlaten zinkende schip zijn de twee koppen boven de persmededeling die Wim Van Osselaer voor zijn baas, Filip Dewinter, verstuurde. “De Vlaams Belangfractie in de Antwerpse gemeenteraad wil dringend duidelijkheid van de Antwerpse meerderheid over een aantal prangende kwesties. Zo wil het Vlaams Belang weten wie Monica De Coninck zal opvolgen als schepen: iemand van de ‘stadslijst’, een verkapte socialist van de CD&V of een echte socialist van de SP.a? Hoe zit het overigens met de CD&V-N-VA-fractie? Vormt Bart De Wever (foto, l.) na al zijn kritiek van de voorbije dagen op de CD&V nog één fractie met de CD&V in de gemeenteraad of niet? Maakt Bart De Wever überhaupt nog deel uit van de meerderheid of is hij consequent en stapt hij eindelijk op uit de meerderheid?

 

Wat met de SP.a- en CD&V-fracties op de meerderheidsbanken? Vormen zij vanaf heden de stadslijstfractie of blijven zij tot nader order elk apart op de meerderheidsbanken zitten? De chaos regeert binnen de Antwerpse meerderheid. De verkiezingskoorts heeft de Antwerpse meerderheid flink te pakken met als gevolg dat er nauwelijks nog bestuurd wordt. Het stadsbestuur brokkelt uiteen en de vijandigheid tussen de verschillende partijen – of wat ervan overblijft – verlamt de werking van het stadsbestuur. Met het verdwijnen van Monica De Coninck wordt het duidelijk dat de ratten het zinkende schip verlaten. De Coninck laat een Antwerps OCMW achter dat jaar na jaar via alsmaar hoger oplopende tekorten (dit jaar geschat op 15 miljoen euro) een grotere hap neemt uit het Antwerpse budget, terwijl geen beterschap in zicht is. Het laatste jaar van de monstercoalitie dreigt een rampjaar voor Janssens en co te worden.  Fractievoorzitter Filip Dewinter zal op de eerstvolgende gemeenteraad het stadsbestuur hierover ondervragen.”

 

De bezorgdheid van Filip Dewinter voor een goed stadsbestuur in Antwerpen is ontroerend. Wat een geluk dat Filip Dewinter er nog is in Antwerpen. Die zei naar Namibië te verhuizen als Elio Di Rupo premier wordt, maar als puntje bij paaltje komt blijft Filip Dewinter toch in ons land. Ook in Antwerpen is hij honkvast. Wat Patrick Janssens, Bart De Wever of Marc Van Peel in 2013 gaan doen, kan niemand met zekerheid voorspellen. Alleen van Filip Dewinter weten we wat het wordt in 2013: die blijft honkvast in de oppositie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

06-12-11

EDDY HERMY (N-SA) VEROORDEELD VOOR RACISME

De rechtbank in Brugge heeft gisteren Eddy Hermy (61 j., foto), ‘nationaal coördinator’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), veroordeeld tot drie maanden cel met drie jaar uitstel, een geldboete van 550 euro en andere kosten, verlies van zijn burgerrechten voor vijf jaar, en één euro morele schadevergoeding voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zich burgerlijke partij had gesteld. Aanleiding voor de uitspraak is de toespraak van Eddy Hermy tijdens een zogenaamd jeugdcongres van het N-SA op 10 oktober 2009 in Oostkamp, gefilmd door het VRT-magazine Koppen.

Volgens de rechtbank is het vonnis uitgebreid gemotiveerd, maar bij de bekendmaking van de strafmaat werd die motivatie niet voorgelezen. Gezien de werklast van de rechtbank is dat te begrijpen, maar het is een aanfluiting van de openbaarheid van de rechtspraak. Niet enkel Eddy Hermy maar elkeen heeft het recht om te weten welke uitspraken in welke context als strafbaar beoordeeld worden. We kunnen natuurlijk wel een en ander reconstrueren. Het VRT-magazine Koppen was op uitnodiging van het N-SA in Oostkamp en registreerde onder andere een geagiteerde Eddy Hermy die vanop het podium zei: “(…) In onze straten worden meisjes door vreemdelingenbendes verkracht en geschoffeerd. (…) Onze arbeiders, jong en oud, worden geminacht en vernederd. Door onze vreemde elites worden ze in het gezicht gespuwd. Wie krijgt de jobs, kameraden? Wie krijgt het geld? Wie krijgt er sociale woningen? Wie krijgt sociale hulp? Wie wordt er in dit land royaal bedeeld en behandeld? De immigrant, de illegaal. (…)”

Koppen interviewde en filmde ook andere sprekers. Zoals Axel Reitz, ook bekend als de ‘Hitler van Keulen’. Twee gespeelde nummers mochten gefilmd worden: eentje van het Nederlandse Brigade M en eentje van het Italiaanse Ultima Frontiera. In een interview zegt één van de leden van die laatste groep trots fascist te zijn. Niet op uitnodiging én ook met een undercovercamera was eveneens het Nederlandse magazine EenVandaag in Oostkamp aanwezig. EenVandaag registreerde Hitlergroeten bij het publiek, zoals dat bij optredens van Ultima Frontiera in Italië gebruikelijk is. Beide televisiereportages zijn opgenomen in het dossier dat aan de rechtbank werd voorgelegd. Rode draad in de EenVandaag-reportage is een toelichting van Jaap van Beek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. In het dossier wordt ook verwezen naar het Anti-Fascistisch Front (AFF). Op deze blog (1, 2, 3, 4) en in een contact vooraf met de burgemeester van Oostkamp  had het AFF haar bedenkingen over het ‘jeugdcongres’ geuit.

De veroordeling van Eddy Hermy gisteren, 5 december 2011, is niet de eerste veroordeling van Eddy Hermy. Op 23 april 2002 bijvoorbeeld werd Hermy door de rechtbank in Brugge al eens veroordeeld voor racisme wegens een pamflet dat hij onder de kop ‘Burgerinitiatief Oostende’ verspreidde bij de opening van een opvangcentrum voor asielzoekers in Oostende. Volgens de rechtbank was de grens van het wettelijke toelaatbare overschreden door de bewoners van het asielcentrum te bestempelen als "vreemde criminelen die hun land ontvlucht zijn", "vreemdelingen die zich herschoold hebben tot drugdealers en afpersers, dieven en hoeren" en "vreemde klaplopers". Het Brugse veroordeling werd bevestigd door een arrest van het hof van beroep in Gent op 30 september 2003. Eddy Hermy was met zijn toespraak in Oostkamp dus niet aan zijn proefstuk toe.

Drie N-SA’ers waren gisteren naar de rechtbank in Brugge afgezakt om hun ‘nationale coördinator’ moreel bij te staan. In een eerste reactie na het aanhoren van het verdict zei Eddy Hermy tegen de drie: “Ik ben zot geworden hier.” De “zot geworden” Hermy kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak in Brugge. Hij mag dan wel 'slechts' een gevangenisstraf met uitstel gekregen hebben, blijft dat het de volgende drie jaar als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt. Het voor vijf jaar afnemen van zijn burgerrechten heeft als gevolg dat Eddy Hermy zich niet kan kandidaat stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, maar over de ambities van de Nationaaldemocratische Partij (NDP) is sinds de lancering van deze partij van het N-SA niets meer gehoord. Eddy Hermy zal ook niet kunnen gaan stemmen bij de volgende verkiezingen, maar voor Hermy is toch geen enkele partij goed genoeg. Beroep tegen de uitspraak van gisteren biedt het perspectief om de militantenwerking van het N-SA hierrond te organiseren, maar het moet gezegd worden dat de opkomst voor een protestmeeting rond zijn zaak eind september door Hermy als “schandalig laag” werd omschreven.

Alhoewel alle opties opengehouden worden, zegt het N-SA waarschijnlijk geen beroep aan te tekenen. Het verlies van de burgerrechten ligt Eddy Hermy minder zwaar dan de één euro morele schadevergoeding die hij moet betalen aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, racisme |  Facebook | | |  Print

05-12-11

DE WERELD IS SOMS KLEIN

Zaterdag stond in De Standaard een interessant artikel over hoe Duitsland reageert na het bekend worden van de activiteiten van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), ook wel omschreven als Die Braune Armee Fraktion.

Dinsdag werd Ralf Wohlleben aangehouden omdat hij hand- en spandiensten zou verleend hebben aan Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos en Beate Zschäpe. Ralf Wohlleben (foto 1, de man met de zonnebril links bij een NPD-manifestatie in Jena in 2007. In het midden toenmalig NPD-voorzitter Udo Voight) zou de drie NSU’ers eind jaren negentig geholpen hebben onder te duiken, en hun later geld, vuurwapens en munitie  gegeven hebben. Hij wordt nu beschuldigd van medeplichtigheid aan zes van de tien moorden die de NSU op hun kerfstok heeft. Ralf Wohlleben vervulde verschillende functies bij de rechtsnationalistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Hij was er afdelingsleider, kandidaat bij deelstaatverkiezingen en perswoordvoerder. De arrestatie van Wohlleben heeft de discussie of de NPD verboden moet worden opnieuw doen oplaaien. De NPD neemt met wisselend succes deel aan de verkiezingen (wij waren blij dat het in Berlijn geen succes werd, bij RechtsActueel zijn ze verheugd over de vijf NPD-zetels in de deelstaat  Mecklenburg-Vorpommern). Een poging om de NPD te verbieden strandde in 2003 bij het Grondwettelijk Hof omdat er onder de NPD’ers teveel… informanten van de inlichtingendiensten rondlopen.

De aanwezigheid – en betaling – van die informanten bij extreemrechtse groepen is trouwens nogal kras. Een informant bij de ‘Kameradschaft Jena’ bijvoorbeeld kreeg 200 000 euro. Geld dat besteed werd aan een aantal extreemrechtse acties (!). “Dat geld, vinden velen, kan men beter gebruiken om de bezuinigingen terug te draaien op de subsidies aan organisaties die het rechts-extremisme bestrijden”, schrijft De Standaard. In het De Standaard-artikel wordt ook verwezen naar een enquête vorige week door het weekblad Die Zeit. De ondervraagden menen dat het grootste terroristisch gevaar van extreem-rechts uitgaat. Het ‘islamitisch’ terrorisme komt pas op de tweede plaats. Voor extreem-links terrorisme is slechts één op de twintig ondervraagden bang. Verdere lectuur van de enquête leert dat het verschil in vrees voor extreemrechts- dan wel ‘islamitisch’ terrorisme niet zo groot is (41 % versus 36,6 %), maar na tien jaar 9/11 en alle gedoe er rond van islambashers maakt het de toch nog grotere vrees voor extreemrechts terrorisme nog opmerkelijker. Een grote meerderheid (70 %) vindt extreemrechts een probleem van heel Duitsland, en niet enkel van Oost- of West-Duitsland. 52 % wil de inlichtingendiensten actief laten bij extreemrechts; 30 % is tegen. Bij de politieke partijen zijn overigens de linkse partijen (de sociaal-democraten, de groenen en Die Linke) voorstander van het niet langer werken met betaalde informanten, de (rechtse) CSU-minister van Binnenlandse Zaken wil ze behouden.

NOS-journalist en kenner van extreemrechts in Europa Rinke van den Brink publiceerde woensdag dat twee Nederlanders eerder te gast waren bij het Fest der Völker dat vanaf 2005 ingericht werd door de dinsdag aangehouden Ralf Wohlleben. Constant Kusters (Nederlandse Volks-Unie, NVU) was er tweemaal spreker, en Tim Mudde (Voorpost, Radio Rapaille) trad er op met zijn groep Brigade M. In Vlaanderen werd blijkbaar geen gelijkaardig muzikaal talent (nouja) gevonden, maar Vlaanderen mocht in 2006 wel Wolf Kussé afvaardigen als spreker. Wolf Kussé was toen nog actief met Groen Rechts, een jaar later één van de componenten waarmee het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) werd opgericht. Wolf Kussé zelf werd ook lid van het N-SA. De laatste keer dat een spreker van de nu met een verbod bedreigde NPD in Vlaanderen was, was bij datzelfde N-SA. Op haar derde congres, op 30 oktober 2010 in Edegem. Ingo Haller was de NPD’er waarmee de N-SA pronkte, gemeenteraadslid in Dürer en organisator van een manifestatie die jaarlijks honderden neonazi’s bijeenbrengt. Achteraf werd vernomen dat Ingo Haller zelfs voor de NPD toch wat te rechts is.

Overigens doet vandaag de rechtbank in Brugge uitspraak of de door Koppen uitgezonden toespraak van N-SA-voorman Eddy Hermy al dan niet racistisch is. Eddy Hermy hield die toespraak op een zogenaamd jeugdcongres, het tweede congres van het N-SA, op 10 oktober 2009 in Oostkamp. En welke muziekgroepen speelden op dat ‘jeugdcongres’? Onder andere… Brigade M (trouwens ook te zien in de Koppen-reportage) dat, zoals hierboven al gezegd werd, eerder optrad op het door Ralf Wohlleben opgezet Fest der Völker. De wereld is soms klein. De ontmaskering van de NSU heeft de antifascistische strijd in Duitsland intussen een nieuwe impuls gegeven. Voorbije vrijdag kwamen in Jena 50 000 mensen rocken gegen Rechts (foto 2). Eén van de optredende artiesten was Peter Maffay. Bij ons bekend van het zeemzoete Du, in Jena mee op het podium tegen extreemrechts.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, n-sa, racisme, neonazi's, nsu |  Facebook | | |  Print