08-01-12

EN WAT BRENGT 2012 ?

Eén van de nieuwjaarskaartjes dat dit jaar in onze brievenbus viel, was niet meer dan een foto waarop één zin uit een krantenartikel. We hebben er geen idee van uit welk artikel. Aan de typografie en de initialen van de journalist herkennen we het wel als de slotzin van een krantenartikel. Het zinnetje is: “Er waren geen noemenswaardige incidenten.”

Misschien is het iets wat we in 2012 ook gaan gebruiken. Na negentien jaargangen van het tijdschrift AFF - Info Verzet, en vijf jaar tussenuit, startte het Anti-Fascistisch Front (AFF) op 20 februari 2005 met de blog AFF/Verzet. Eerst met artikels die op onregelmatige basis gepost werden, na een paar maanden aan het ritme van élke dag een artikel. Volgende maand beginnen we dus aan de achtste jaargang van deze blog. De jongste jaren heeft extreemrechts evenwel aan relevantie ingeboet. De achteruitgang van het Vlaams Belang (VB) bij verkiezingen is bekend, en ook rechts van die partij is het een en al treurnis: de hoogdagen van Blood and Honour Vlaanderen zijn intussen al drie jaren voorbij en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is geen volwaardig alternatief gebleken voor wat dan ook.

Parallel hiermee wordt er vanuit het extreemrechtse kamp minder en minder gecommuniceerd. Niet dat we heimwee hebben naar de dagelijkse blogberichten van Bart Debie, maar sinds de voormalige veiligheidsexpert van het VB stopte met bloggen – eerst vrijwillig, later noodgedwongen – is in de media alsmaar minder te beleven. Facebook en Twitter bieden intussen nog enig vermaak, maar ook niet meer dan dat. Bij het zogenaamd ‘rechts maar onafhankelijk’ RechtsActueel vinden we hetzelfde interview als in het Vlaams Belang Magazine en vice versa. Radio Rapaille, gericht op Vlaanderen én Nederland, heeft haar Dietsland-programma afgevoerd. En de geestelijke armoede bij extreemrechts gaat zover dat ’t Pallieterke in haar laatste nummer een AFF-Verzet-artikel bijna volledig overschreef om het dan zonder exacte bronvermelding of substantiële toevoeging te presenteren als eigen werk.

Om maar te zeggen dat de kans groot is dat je voortaan op een dag hier even geen artikel gaat vinden. Als we moeten schrijven: “Er waren geen noemenswaardige incidenten.” Natuurlijk zijn we nog niet van al onze zorgen af (de N-VA, Vincent – “noem mij niet meer Quick of, godbetert, Quickie” – Van Quickenborne en nog teveel om op te sommen). Maar daar zijn andere organisaties en media beter voor geplaatst om op te reageren. Intussen blijft wel diep in de Vlaamse klei de heimwee naar het nazisme voortwoekeren (meer daarover morgen), en het VB mag zeker nog niet afgeschreven worden. Wij blijven dus de actualiteit volgen, en graven verder onder de bodem van extreemrechts. Maar misschien, misschien ook niet, ga je hier het zinnetje “Er zijn geen noemenswaardige incidenten.” zien opduiken of blijft die dag onze blog zonder vers voer. Wie weet? Kom en zie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.