17-01-12

DE TWITTERAARS VAN HET VB (NVA EN LDD)

Knack nam vorige week het fenomeen van het twitteren bij politici en opiniemakers onder loep (foto) en kwam uiteindelijk – online – af met een top-476 van politieke twitteraars. Hoe scoren de VB’ers, N-VA’ers en LDD’ers hierbij? En klopt de lijst van Knack wel?

 

De rangschikking is gemaakt volgens het aantal volgers van berichten, en als eerste VB'er komen we dan Filip Dewinter tegen. Weliswaar slechts op de 56ste plaats in het hele klassement, met 3 750 volgers. Dat is dus ver af van ernstige mensen als Herman Van Rompuy (39 492 volgers) of grappige mensen als Geert Hoste of Rik Torfs (respectievelijk 9 185 en 9 073 volgers, al vindt niet iedereen die inderdaad écht grappig). Eerlijk is eerlijk – Filip Dewinter is de interessantste van de VB-twitteraars om te volgen. Hiërarchie moet gerespecteerd worden en als tweede VB-twitteraar vinden we in de Knack-lijst Gerolf Annemans (101ste, 1 988 volgers). Nr. 3 komt ook al uit ‘de Antwerpse gemeenteraadsfractie’: Anke Van dermeersch (171ste, 1 086 volgers). Op vier staat Gents Kamerlid Tanguy Veys (177ste, 1 030 volgers). Vorige vrijdag werd bij het VB overigens nog gelachen met de veelvuldige tweets van Tanguy Veys.

 

Na onder andere Eric Corijn (231ste, 643 volgers) en Peter Mertens (305ste, 318 volgers) vinden we op de 342ste plaats met 222 volgers Bart Debie… die door Knack omschreven wordt als “VB-medewerker”. Debie zou het misschien wel graag willen, maar de realiteit is anders. De eerstvolgende echte VB’er is voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren Barbara Pas (352ste, 202 volgers). Antwerpenaar Wim Wienen staat op de 363ste plaats met 179 volgers. Limburger en Breivik-geadresseerde Chris Janssens is 367ste met 175 volgers. Mechelenaar Frank Creyelman vinden we op de 408ste plaats met 79 volgers. Europarlementslid Philip Claeys volgt als 423ste met 59 volgers. Limburger Bert Schoofs is de daaropvolgende: 437ste, 40 volgers. Rob Verreycken (‘Rob Klop’, zoals Knack hem omschrijft) vinden we op de 460ste plaats met 9 volgers bij het afsluiten van de Knack-lijst vorige week maandagmiddag. Intussen heeft iedereen er nog een paar tot een paar tientallen volgers erbij. Het aantal volgers van Rob Verreycken was gisteren al gestegen tot twaalf.

 

Volgens Knack staat Vlaams parlementslid Marijke Dillen op de 406ste plaats met 3 volgers, maar Knack verwart de dochter van Karel Dillen met een Spaans fotomodel. Annick Ponthier zou de volgende VB’ster kunnen zijn, maar zowel aan haar één bericht en dríe volgers is dat niet op te maken. Joris Van Hauthem sluit de top-476. Hij is wél het VB-parlementslid en de woordvoerder van het VB, maar hij beschikt volgens ons niet over een Twitter-account. De Knack-lijst is dus zeker niet de ultieme lijst. Marc Spruyt merkte al op dat het aantal vakbondsmensen op Twitter langer is dan Knack vond. Interessant om hier te volgen is Caroline Copers. Anderzijds is men ook ter rechterzijde sommigen vergeten. Zo werd coming lady bij het VB Barbara Bonte (in principe 368ste met 170 volgers) over het hoofd gezien. RechtsActueel-hoofdredacteur Yves Pernet zou met zijn 146 volgers op de 379ste plaats terechtkomen.

 

De redactie van AFF/Verzet twittert niet, maar merkt wel dat bijna dagelijks een AFF-artikel via Twitter geforward wordt. Alleen weet de redactie niet door wie. Bij de N-VA’ers spant Siegfried Bracke de kroon (13de, 9 699 volgers), gevolgd door Bart De Wever (24ste, 7 981 volgers… maar nog geen enkel bericht). Of het dé N-VA-voorzitter is, is niet eens bekend. De eerste daaropvolgende én echte N-VA’er is Jan Jambon (113ste, 1 846 volgers), maar hij is niet echt actief als twitteraar. Bij de LDD is Jurgen Verstrepen (85ste, 2 271 volgers) populairder dan Jean-Marie Dedecker (184ste, 990 volgers). Waarmee meteen bewezen wordt dat populariteit op Twitter niet meteen gelijk staat aan populariteit bij verkiezingen, in de media en bij het politiek sérieux.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.