20-01-12

GEROLF ANNEMANS KLAAGT OVER ONTMENSELIJKEN, MAAR...

Het kort geding dat de Britse telecomholding O2 heeft aangespannen tegen drie vzw’s van het Vlaams Belang is woensdag ingeleid bij de rechtbank. Op 18 april volgen de pleidooien. De zaak draait rond het jongste boek van Gerolf Annemans (foto 1). Intussen doet Gerolf Annemans zijn best om deze week nog een tweede keer de pers te halen.

 

Woensdag twitterde Gerolf Annemans dat hij een brief verstuurd heeft naar Woestijnvis. Aanleiding is de aflevering van De Pappenheimers van vorige zondag waarin presentator Steven Van Herreweghe (foto 2) de kandidaten van de quiz vroeg: “Over welke partij hebben we het als we zeggen dat met de afscheiding van de groep Belfort het kaf van het kaf gescheiden werd?” Vice-minister en minister van pensioenen Vincent Van Quickenborne was een van de deelnemers aan de quiz en wist het juiste antwoord: “Vlaams Belang”. Meteen ook het enige juiste antwoord dat Quickie de voorbije maanden heeft gegeven.

 

Niet alleen deze quizvraag zit Gerolf Annemans hoog, ook dat nog geen VB-politicus gevraagd is deel te nemen aan een Woestijnvis-programma. In zijn brief aan Wouter Vandenhaute fulmineert Annemans dat “deze culturele uitsluiting (…) geldt ten aanzien van een gedachtestroming, maar ook ten aanzien van mensen.” Wat de toon zet voor andere discriminaties: “De Vlaams Belang-sollicitant door de werkgever. De Vlaams Belang-gedagvaarde door de rechter. De Vlaams Belang-autobestuurder door de politieman.” Alsof een rechter of politieman zich voor zijn werk laat leiden door wat Woestijnvis doet.

 

Het is te zot voor woorden, maar Gerolf Annemans komt pas op dreef: “Het enige wat daar nog kan en kon bijkomen is de totale ontmenselijking: de vergelijking met kaf. Het reduceren van de gehate Vlaams Belangers tot agrarisch afval, iets dat zelfs voor varkensvoeder niet dienstig is. (…) Dat ‘kaf’ was er ver over en ik hoop dat u door deze brief zal willen beseffen dat wij ondanks alles mensen zijn en willen blijven.” Annemans vraagt dat Wouter Vandenhaute zich “voor deze uitschuiver zou willen verontschuldigen. Ik vraag het niet eens voor mezelf, maar voor de honderdduizenden mensen die zich door deze zaak beledigd (kunnen) hebben gevoeld.”

 

Zowel Wouter Vandenhaute als de eindredactie van De Pappenheimers hebben intussen in een lichtvoetig en humoristisch antwoord laten weten dat als iemand zich – volgens Woestijnvis nodeloos – gegriefd heeft gevoeld door die ene vraag, zij daar hun welgemeende excuses voor aanbieden. Voor Annemans is hiermee het incident gesloten. Maar wij vroegen ons af: wat doet het Vlaams Belang zelf? Vermijdt de partij vergelijkingen met het kaf? In haar eigen termen: het reduceren van mensen “tot agrarisch afval, iets dat zelfs voor varkensvoeder niet dienstig is.” Helemaal niet. Wij vonden alvast vijf vergelijkingen met het kaf op de nationale website van het Vlaams Belang.

 

In een artikel in december vorig jaar over een allochtone politieagent die verdacht wordt van moord luidt het dat er onder alle koren kaf is… en wordt daarbij ook nog eens herinnerd aan “de in opspraak gekomen korpschef van Antwerpen Luc Lamine” die weliswaar “géén allochtoon” is. Dat Luc Lamine over de volledige lijn van alle beschuldigingen is vrijgesproken doet er voor het VB niet aan toe om Lamine nog steeds en enkel als “de in opspraak gekomen korpschef” te portretteren. Proper is anders. Een andere keer wordt erkend dat er ook in de partij van Geert Wilders wel kaf onder het koren zit. Een volgende keer gaat het (nog eens) over het kaf bij de politie, een andere keer zit het kaf bij de allochtone werkzoekenden

 

Voor de drie laatste gevallen gaan we niet ontkennen dat het niet allemaal engeltjes zijn, maar Luc Lamine die na drie jaar onderzoek in 2006 van elke beschuldiging werd vrijgesproken in 2011 nog steeds onder het kaf schuiven als “de in opspraak gekomen korpschef van Antwerpen Luc Lamine”. Is dat dan niet ontmenselijken? Volgens ons toch erger dan met een kwisvraagje. Maar daar stoort Gerolf Annemans zich niet aan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.