08-02-12

PERNETINENTE VRAGEN

Begin vorige maand publiceerden we hier een citaat van Thierry Vanroy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA). Thierry Vanroy nam afscheid van de Vlaamse Beweging. Uit zijn reactie op de reacties onthouden we dat Thierry Vanroy sinds eind 2010 terug lid is van het VB in het Limburgse Heusden-Zolder. “Voor mij is Vlaams Belang geen Vlaamse beweging, maar een structuur met belangengroepen”, legt Thierry Vanroy uit. Bruno Valkeniers zal het graag horen. Thierry Vanroy vindt islamofobie daarenboven misplaatst. Het Vlaams Belang is en blijft een huis met veel kamers. Wie wél met zijn twee voeten in de Vlaamse Beweging staat, is Yves Pernet (foto): bestuurslid van Voorpost kring Antwerpen, hoofdredacteur van RechtsActueel en actief of actief geweest in nogal wat Vlaamse verenigingen (VNJ, Vlaamse Volksbeweging…). Thierry Vanroy zette Yves Pernet op weg voor zijn jongste denkwerk. Pernet kent Vanroy uit zijn periode bij de NSV.

 

In een onlangs geuite hartenkreet neemt Yves Pernet afstand van zowat alles wat gangbaar is in de Vlaamse Beweging. Ergernissen zoals gedeeld door velen, zoals geuit door weinigen. Zijn 3 400 woorden samengevat in een 150-tal komt het erop neer dat Yves Pernet, katholiek zijnde, geen problemen heeft met heidenen, toch niet bepaalde heidenen; hij vooraf wil weten wat het onafhankelijke Vlaanderen hem brengt; er geen historische basis is om te spreken over een ‘Vlaams volk’; volksdans- en zangavonden kunnen leuk zijn, maar brengen Vlaanderen niet dichter bij de onafhankelijkheid; opdelingen als Walen zijn Romanen en Vlamingen Germanen hebben geen waarde; “Makakken buiten” slaagt slechts als er in het land van wie men 'terug' wenst een grotere welvaart is; Pernet bedankt voor een politiestaat, het beleid moet anders; relaties met mensen van vreemde origine moeten kunnen, de kinderen daaruit zijn 100 % Vlamingen; de islam is slechts een bedreiging in de mate onze eigen cultuur niet sterk genoeg is; er zijn Vlamingen die meer het etiket 'makak' verdienen dan vele Marokkanen; over de hoofddoek wordt geleuterd; en er zijn schandaliger, maar in de Vlaamse Beweging onbesproken, transfers dan die naar Wallonië.

 

Als nieuwbakken lid van de NSV deed Yves Pernet Fidel Castro af als  een “vuile linkse”. Intussen heeft hij voor het voormalig Cubaans staatshoofd meer respect dan voor om het even welke Amerikaanse president. Nou moe, stof voor een debat zou je denken. En vergis je niet: een communist zal Yves Pernet nooit worden, hij blijft een rechtse rakker. Maar zijn reeds meer dan twee weken oude tekst ontlokt nauwelijks reacties. Het helpt natuurlijk niet als je je tekst plaatst op je persoonlijke blog, waar het vorige artikel dateert van 23 januari 2010. Eén jaar geleden, dus. Waarom was hier geen plaats voor bij RechtsActueel dat toch pretendeert “jong, rechts en vernieuwend” te zijn? Dat het N-SA vorige zondag de tekst van Pernet op haar website plaatste, is voor VB'ers ook al niet bevorderlijk om de tekst van Pernet au serieux te nemen. Maar toch, dit verdient aandacht. Niet dat het met het N-SA beter loopt, maar Pieter Van Damme (ex-lid van het VB-regiobestuur in Brugge, intussen N-SA’er) heeft gelijk: “De klassieke Vlaamse Beweging is de gevangene van haar eigen conservatisme.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaamse beweging |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.