21-02-12

'BEWEGING VOOR CHRISTELIJKE SOLIDARITEIT' IS DOOD. LEVE...

De nog maar pas opgerichte Christenunie van VB’er Philippe Van der Sande haalde gisteren moeiteloos Gazet van Antwerpen. Organisaties die al járen bestaan hebben meer problemen om de krantenkolommen te halen. Volgens de Christenunie heeft Rik Torfs gelijk met zijn kritiek op de CD&V.

 

“De pas opgestarte Christenunie Vlaanderen (voorheen de Beweging voor Christelijke Solidariteit) is het volmondig eens met de analyse van prof. Rik Torfs over het zwakke inhoudelijk profiel van de huidige CD&V”, zegt Philippe Van der Sande in een persmededeling. Hij herhaalt nog eens zijn kritiek op de CD&V die in Antwerpen samen met de SP.a naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. Voor de districtsraadsverkiezingen houdt de CD&V het meestal op eigen lijsten, in concurrentie met de SP.a. Maar dat verzwijgt Philippe Van der Sande. Omwille van het verbond met den duivel zal de Christenunie bij de gemeenteraadsverkiezingen christelijke kandidaten op andere lijsten steunen en promoten.

 

“De Christenunie beperkt haar werking momenteel tot Antwerpen, maar vanaf volgend jaar zal ze zich geleidelijk over heel Vlaanderen uitbreiden”, wordt verder aangekondigd. “Het christelijk geloof is al decennia lang geen inspiratiebron meer voor de huidige sociaal-democratische (sic) CD&V. In Antwerpen is een derde van de CD&V-gemeenteraadsleden trouwens moslim.” De ironie van het verhaal is dat uitgerekend die twee moslims, Nahima Lanjri en Ergün Top, hier en hier zich publiek gedistantieerd hebben van de gezamenlijke SP.a-CD&V-lijst – maar dat erbij vertellen past niet in de Operatie beschadiging CD&V van Philippe Van der Sande.

 

Philip Van der Sande vervolgt: “Ongetwijfeld vertegenwoordigt de CD&V nog deels de sterk gesubsidieerde christelijke zuil (ACW, ACV, Boerenbond, KAV, KVLV,…). Maar die zuil is sterk geseculariseerd en zeer verlinkst. Dit heeft ook gevolgen voor de CD&V zelf. Ze appeleren trouwens ook niet meer aan de jongeren die graag een duidelijke – in dit geval christelijke – boodschap verwachten. Wat is er mis met de christelijke wortels van onze eeuwenoude Europese beschaving? Wie Christus en zijn evangelie onder het tapijt veegt en schrik heeft van zijn eigen christelijke schaduw, heeft inderdaad weinig toekomst. Nochtans is er zeker nood aan een duidelijke christelijke stem in Vlaanderen. Misschien wordt deze nood in de toekomst wel door de Christenunie gelenigd?”

 

Waarom de ‘Beweging voor Christelijke Solidariteit’, met Philippe Van der Sande als voorzitter en Tanguy Veys als ondervoorzitter, is opgedoekt, wordt niet uitgelegd. Er zal toch geen haar in de boter liggen ten huize Van der Sande - Veys?  Indien niet, wat is er dan wel aan de hand? En wordt met de laatste zin in de persmededeling de kiem gelegd voor een nieuwe eigen partij? Waarschijnlijk niet, maar er zijn eigenlijk goede redenen om het wel te doen. Met niet-gelovigen als Filip Dewinter en Anke Van dermeersch aan het hoofd van het VB-Antwerpen, en een programma dat weinig barmhartigheid kent, is er immers weinig katholiek aan het VB-Antwerpen.

 

De Gentse katholieke studenten van KASPER hebben eerder al in een satirisch artikel Rik Torfs tot paus uitgeroepen (foto). Paus worden is misschien te hoog gegrepen voor Rik Torfs, maar boegbeeld worden van de Christenunie? Zegt Rik Torfs dat iets? Of ze op hun beurt bij de Christenunie, waar ze nu Torfs gelijk geven, Rik Torfs zélf als boegbeeld willen, is natuurlijk nog een andere vraag.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: christenunie, van der sande, veys |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.