01-03-12

AL DIE WILLEN TE KAAP'REN VAREN

Volgens het liedje Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen die door moeilijke, soms onvoorspelbare, stromingen moeten varen, baarden hebben. Rik Goyvaerts (Wijnegem, foto 1) en Luc Schelfhout (Deerlijk, foto 2) hebben alvast de nodige baardgroei om in het politieke leven buiten het VB hun weg te vinden. Zij zijn twee van de veel grotere groep VB'ers die opstapten bij het VB. Een veel grotere groep dan de twintig die intussen onderdak kregen bij de N-VA. Hieronder enkelen, en sommigen onder hen met een lange staat van dienst, die de jongste dagen opstapten bij het VB. Wordt trouwens vervolgd.

 

In Wijnegem, bij Antwerpen, heeft VB-gemeenteraadslid Rik Goyvaerts aangekondigd de rest van het jaar als onafhankelijk gemeenteraadslid te zetelen. Rik Goyvaerts: “Het is absoluut gedaan en ik ga niet naar een andere partij.” Hij neemt het Filip Dewinter kwalijk dat die verklaard heeft dat de ‘softies’ uit de partij weg moeten. Rik Goyvaerts is anders een militant van het eerste uur. Hij maakte in 1978 nog de overgang van de Vlaams Nationale Partij (VNP) naar Vlaams Blok mee als lid van de partijraad. Hij is al een twintigtal jaren gemeenteraadslid, is voorzitter van de Wijnegemse VB-afdeling en VB-gemeenteraadsfractieleider geweest. In zijn zog stapt ook OCMW-raadslid Monique Mondelaers op bij het VB. Het Wijnegemse gemeenteraadslid Lisette Weets is al eerder weggegaan bij het VB.

 

In Lummen stapt gemeenteraadslid en voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling André Camps op. André Camps was het enige VB-gemeenteraadslid in deze Limburgse gemeente. Zijn vertrek zou meteen ook het einde van het VB in Lummen betekenen. In de gemeenteraad zetelt hij voortaan als onafhankelijke. “De partij beloofde de lokale, kleine afdelingen te ondersteunen, maar daarin schiet ze veel te kort”, zegt André Camps. Als tweede reden voor zijn opstappen zegt hij dat je als VB-vertegenwoordiger weinig respect krijgt vanuit het beleid. Camps is daarenboven verwikkeld in een rechtszaak met CD&V-burgemeester Luc Wouters, en zolang die zaak niet van de baan is gaat hij niet bij een andere partij solliciteren.

 

In Deerlijk is Luc Schelfhout weg bij het VB. Hij is al sinds 1979 politiek actief. Eerst bij de Volksunie; de laatste vijf jaren bij het VB. Die partij verlaat hij omdat hij zijn buik vol heeft van de harde standpunten van de partij. Volgens Schelfhout zijn er nog andere zaken belangrijk dan de migrantenkwestie. Tot het einde van het jaar zal Luc Schelfhout als onafhankelijke zetelen in de gemeente- en provincieraad, want hij is gemeente- én provincieraadslid. Een overstap naar de N-VA wordt niet uitgesloten. (Deerlijk heeft meerdere dichters grootgebracht. Luuk Gruwez bijvoorbeeld. Luc Schelfhout heeft acht gedichten van Deerlijkenaren in steen laten kappen om zo wat poëzie in de gemeente zichtbaar te maken. Een poëtische ziel, dat komt natuurlijk niet goed in een machopartij als het VB.)

 

In Ninove verlaten de OCMW-raadsleden Arlette Dierickx en Annita Sonck het VB. Tot het einde van het jaar blijven zij als onafhankelijken zetelen. Er blijft nu nog één VB-raadslid in de OCMW-raad van Ninove over. Arlette Dierickx zetelt ook in de gemeenteraad van Ninove en gaat daar nu ook als onafhankelijke zetelen. Eerder ging ook VB-gemeenteraadslid Dirk Souffriau in Ninove als onafhankelijke zetelen. Om de meubelen te redden pakt plaatselijk VB-kopstuk en nationaal secretaris van het VB Guy D’haeseleer bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober uit met een Forza Ninove-lijst. Forza Italia van Silvio Berlusconi achterna.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, wijnegem, lummen, deerlijk, ninove |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.