25-02-12

CITROENEN EN APPELEN

Onder de kop Afgelast brengt ’t Pallieterke deze week verslag uit van de boekvoorstelling van Anke Van dermeersch die niet kan doorgaan in het Felixpakhuis. Het weekblad “voor mensen met een goed hart en een slecht karakter” vergelijkt daarbij appelen met citroenen. Of in dit geval: citroenen met appelen.

 

’t Pallieterke: “Op 6 maart zou het Vlaams Belang het nieuwe boek van Anke Van dermeersch voorstellen in het Felixpakhuis in Antwerpen. Maar nu heeft de uitbater onder druk moeten afhaken. Alhoewel, veel druk was er niet nodig. Het Felixpakhuis is weliswaar een stadsgebouw, maar de cafetaria en de zaal worden door een concessiehouder uitgebaat. In eerste instantie was de zaal geboekt door Uitgeverij Egmont, wat bij de uitbater blijkbaar geen belletje deed rinkelen. Toen hij echter vernam dat dit de uitgeverij van het Vlaams Belang is, bleek ineens de zaal niet meer beschikbaar, wegens… reeds door iemand anders geboekt.

 

Hoe kwam de uitbater het te weten? Dankzij een bericht van het Anti-Fascistisch Front. ‘Hoort zo’n zaak/gebouw (in casu het Felixpakhuis) niet politieke neutraliteit uit te stralen?’, vroeg het AFF zich af. Kan zijn. Maar we hebben het AFF uiteraard niet gehoord toen begin deze maand de maoïsten van de PVDA het Antwerps stadhuis afhuurden voor de literatuurprijs van De Groene Waterman. De Groene Waterman is niet anders dan de boekhandel van de PVDA. De dochter van Kris Merckx is er één van de drijvende krachten en zat mee in de jury. Terloops nog even melden dat de publieksprijs naar een boek ging uitgegeven door EPO, de uitgeverij van de PVDA. Voor wie het niet zou weten: EPO staat voor Education Prolétarien/Proletarische Opvoeding. Tja, niet direct schoon volk dus, op het Schoon Verdiep.”

 

Dat een dochter van Kris Merckx in De Groene Waterman werkt, is ons bekend. Dat de boekhandel een PVDA-stempel heeft, weten we ook. In welke mate er nog banden zouden zijn tussen de boekhandel en de partij weten we niet, en interesseert ons ook niet. En laat het nu nog zo zijn dat EPO nog steeds zou staan voor ‘Education Prolétarien/Proletarische Opvoeding’. Stel dat al die horrorscenario’s waar zouden zijn. Dan nog is wat ’t Pallieterke doet citroenen vergelijken met appelen. Want in het VB-geval gaat het om het lanceren van een boek waarmee een racistische partij een hele campagne op gang wil trekken, met daarbij een meeting waarvoor sprekers van rechtsextremistische partijen uit heel Europa en daarbuiten uitgenodigd zijn. In het geval van De Groene Waterman-prijs gaat het om een literaire prijs om “een pareltje dat over het hoofd werd gezien in de mainstream boekenmedia” een steuntje te geven. Wars van alle (partij)politieke bedoelingen. Met een jury waarin opgenomen Eva Brems en Freek Braekman die je van veel kan verdenken – De (bijna)Slimste Mens ter Wereld te zijn bijvoorbeeld – maar niet van PVDA-sympathieën te hebben.

 

Of er bij de uitreiking van de De Groene Waterman-prijs “schoon volk” op het stadhuis was, is natuurlijk subjectief. Alleszins zijn de prijswinnaars Oorlog met de Salamanders en Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo in geen enkel opzicht te vergelijken met Hoer noch slavin. Vrouwen en islam. En was er ook geen batterij extremisten van welke soort ook op het stadhuis om de boeken promotioneel te ondersteunen. Vergelijkingen lopen altijd wel ergens mank, maar de vergelijking die ’t Pallieterke maakt loopt wel héél érg mank. En die “Kan zijn.” na onze opmerking dat overheidsgebouwen politieke neutraliteit horen uit te stralen?! Hoe zou ’t Pallieterke reageren als Sharia4Belgium een boekvoorstelling zou houden in een overheidsgebouw? Zou ’t Pallieterke dan ook schouderophalend reageren?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, antwerpen, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.