04-03-12

ZEVENDE PAUL VERBRAEKENLEZING: PAUL VERHAEGHE

Sinds 2005 organiseren de vrienden van Paul Verbraeken jaarlijks een lezing in het Zuiderpershuis in Antwerpen. De organisatoren hebben een neus voor wat belangwekkend is. Vorig jaar was de spreekster Eva Brems, gecontacteerd lang vóór ze schitterde in De slimste mens ter wereld. Zaterdag 17 maart is de spreker klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe (foto). Bij de lezing vorig jaar al aangekondigd, dus lang vóór Paul Verhaeghe de jongste maanden veelvuldig de media haalde (1, 2, 3…).

 

Wat komt Paul Verhaeghe verduidelijken? "Elke maatschappij is zowel gezond- als ziekmakend, en het is de taak van ethici en politici om daartussen een positieve balans te installeren. Vandaag is onze omgeving door en door neoliberaal, en dit al voldoende lange tijd om vormgevende effecten te hebben op onze identiteit, onze normen en waarden. Afgaand op de statistieken is de balans overduidelijk negatief: nooit waren er zoveel stoornissen als vandaag. De stoornissen zijn bovendien anders dan pakweg dertig jaar geleden, en ze worden aangepakt met niet veel meer dan een disciplinering (zit stil en let op!) die perfect aansluit bij de huidige angst voor de ander. Dat ook deze angst een gevolg is van het neoliberalisme heeft als effect dat collectief protest zeer moeilijk van de grond komt. Terwijl dat protest zeer nodig is."

 

Het wordt ongetwijfeld een boeiende uiteenzetting, waar een mens nog wat van kan opsteken. Maar toch hopen we dat ook ingegaan wordt op hoe de lezing vorig jaar werd aangekondigd door Eric Corijn: wat zijn de psychologische motieven die mensen drijven om in deze tijden hun vertrouwen te geven aan nationalistische-conservatieve partijen als de N-VA. Lezing zaterdag 17 maart, om 17 uur in het overigens met een subsidiëringstop bedreigde Zuiderpershuis in Antwerpen. Na afloop krijg je een drankje en de VUB-publicatie met de tekst van de lezing. Inschrijven vóór 8 maart door storting van 12 euro op rekeningnummer 001-5234388-53 van Paul Verbraekenlezingen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.