06-03-12

MÜNSTER: 300 NEONAZI'S, 5.000 ANTIFASCISTEN

Nog maar drie weken geleden betoogden in Duitsland enkele honderden neonazi’s in Dresden (1, 2, 3). Vorige zaterdag, 3 maart, gaven ze elkaar rendez-vous in Münster. Een 300-tal neonazi’s daagden op (foto 1), tegenover 5 000 mensen die protesteerden tegen de bijeenkomst (foto 2).

 

De politie zorgde ervoor dat de neonazi’s van het treinstation van Münster tot aan de start van hun betoging geraakten. Antifascisten hadden met een sit-in  een blokkade opgeworpen op de weg naar het vertrekpunt, maar met peperspray werden ze door de politie weggejaagd. Politie die op haar website had uitgelegd wat mocht en wat niet mocht, en ook uitlegde wat het thema van de betoging was. Grote delen van de wijk waar de neonazi’s betoogden waren griezelig leeg. Op andere plaatsen bleven buurtbewoners om te joelen en lawaai te maken als de neonazi’s voorbijtrekken. Spandoeken met slogans als Geen plaats voor nazi’s verduidelijkten voorts wat de inwoners van Münster over de neonazi’s dachten. Jongeren vormden een paar keren met een sit-in een versmalling op de route van de nazi’s. Tussen de paar honderden neonazi’s en de grote groep van enkele duizenden tegenbetogers was er maar een tiental minuten oogcontact (Eerste video van het protest, 10’37”; tweede video, 1’57; derde video, 0’30”).

 

Het comité Keinen Meter den Nazis bundelde het protest. Geen meter voor nazi’s, solidariteit tegen racisme en sociale uitsluiting was hun slogan. Meer dan zeventig organisaties schaarden zich achter het antifascistisch protest. Een woordvoerder van de politie verdedigde de politie-aanpak: “Het recht van vergaderen is een kostbaar goed. Het geldt ook voor andersdenkenden. Als maatschappij laten we toe dat ook absurde meningen in het openbaar geuit worden zolang de grens met de criminaliteit niet overschreden wordt.” Eerder is echter al bewezen dat neonazibetogingen een cocon zijn voor criminelen, zoals deze foto van een NPD-betoging bewijst.

18:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, neonazi's, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.