10-03-12

EIGEN PARTIJ EERST

Kwatongen beweren dat vele VB’ers die opstappen bij hun partij, dat louter doen om zich een volgend mandaat als verkozene te verzekeren via het succesvollere N-VA. Voor een deel van hen is dat misschien het geval. Voor het grootste deel, zo lijkt het ons toch, stappen ze echter op omdat ze echt niet akkoord zijn met de lijn die Filip Dewinter voor het VB uitstippelt. Maar er zijn ook ex-VB’ers die in het VB noch de N-VA een antwoord vinden op lokale problemen en dan maar met een eigen partij(tje) van start gaan.

 

Drie jaar geleden brak Steven Van Dieven (foto 1) met het VB. Of liever: brak het VB met Steven Van Dieven. Van ver de populairste VB-stemmentrekker in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, het noordelijkste district van Antwerpen, werd Steven Van Dieven om onduidelijke redenen aan de kant gezet door het VB. Na vijftien jaar die hij als VB-districtsraadslid zetelde, waarvan twaalf jaar als VB-fractieleider, bleef Van Dieven sindsdien als onafhankelijke in de districtsraad zetelen. Aanstaande vrijdag stelt hij zijn nieuwe partij Burgerbelangen voor. Steven Van Dieven stapt dus niet over naar de N-VA alhoewel die partij intussen de plaatselijke partij Polderbelangen heeft opgeslorpt. Burgerbelangen wil een partij voor en van “de gewone man in de straat” worden. “Het is niet per se de graad van intelligentie, maar wel de gedrevenheid en passie die zaken kunnen veranderen. Het is dringend nodig dat ‘de politiek’ mensen niet meer afschrikt”, zegt Steven Van Dieven.

 

Helemaal in het zuiden van Antwerpen, in het district Wilrijk, nemen twee andere ex-VB’ers het initiatief voor een nieuwe partij: Hugo Haazen (foto 2) en Peter De Jonghe. Hugo Haazen zetelt al achttien jaar in de districtsraad van Wilrijk. Eerst twee jaar als VLD’er, dan tien jaar als VB’er, daarna als LDD’er en nu als onafhankelijke. Peter Dejonghe zetelt nu ook als onafhankelijk districtsraadslid, maar tevoren was hij bij het VB. Eerst VB-gemeenteraadslid, daarna VB-districtsraadslid. Hij was ook nog vakbondsafgevaardigde. Haazen en Dejonghe hebben dus al heel wat watertjes doorzwommen, en pakken nu uit met Nieuw Wilrijk. Ze kiezen voor een nieuwe lokale partij, niet voor de N-VA. Hugo Haazen: “Voor veel mandatarissen is de partij hun werkgever zodat partij- en zelfs privébelangen boven die van het district komen te liggen. Wie denkt dat het met de N-VA anders zal zijn, heeft het verkeerd voor. Zij zullen dezelfde weg opgaan als de andere partijen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 14 oktober, leegloop |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.