20-03-12

NOG MEER VB'ERS BIJ DE N-VA

Het aantal VB’ers bij de N-VA groeit aan. We hadden twintig VB’ers bij de N-VA gedetecteerd. Intussen zijn we al aan vijfentwintig. Is dat nu veel of niet? Bij de N-VA staat de teller op een 130-tal mensen die van andere partijen en partijtjes naar de N-VA zijn overgestapt. In bijna tweederde van de gevallen gaat het op mensen die in 2006 op een lokale lijst  – genre Gemeentebelangen – stonden. Vaak Volksunie-mensen op zo’n lijst. Een tweede groep overlopers zijn mensen uit het VB, de VLD en de CD&V. Een derde groep zijn enkelingen die van Groen of LDD overstappen naar de N-VA. Na de mensen van de lokale lijsten zou het VB de grootste groep overlopers aanleveren. 

 

Het VB verliest in Kruibeke voor de tweede keer een gemeenteraadslid. Peggy Dams besliste ontslag te nemen uit het VB, maar te blijven zetelen als onafhankelijk raadslid. Interne strubbelingen liggen aan de basis van haar ontslag bij haar partij. De VB-fractie in Kruibeke bestaat nu alleen nog uit Luk Dekeyser. Eerder stapte ook Kamiel Van Mieghem op bij het VB. Hij stapte intussen over naar de N-VA. In Halle trekt voormalig VTM-journalist, ‘groene vinger’ en Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Als vierde op zijn lijst staat gemeenteraadslid Wim Demuylder. In oktober 2010 stapte Demuylder op bij het VB, begin 2011 trad hij toe tot de N-VA. In oktober 2011 stapte in Halle overigens nog een tweede gemeenteraadslid op bij het VB: Patrick Lemagie. Hij zetelt nog steeds als onafhankelijk gemeenteraadslid in Halle.

 

Nog maar begin deze maand konden we melden dat de OCMW-raadsleden in Ninove Annita Sonck en Arlette Dierckx opstapten bij het VB. Intussen is al publiek gemaakt dat Annita Sonck lid is geworden van de N-VA. De echtgenoot van Annita Sonck, Dirk Souffriau, VB-gemeenteraadslid die al eerder als onafhankelijke ging zetelen, is nu ook ingelijfd bij de N-VA. Dirk Souffriau baat samen met zijn echtgenote café-taverne De Wettel aan het Stationsplein uit, en vindt het bijvoorbeeld goed “als een deel van het centrum verkeersvrij zou worden gemaakt, zoals in andere steden al gebeurd is.” Als dat maar goed komt. In Antwerpen bijvoorbeeld ijvert de N-VA ervoor dat je overal moet kunnen geraken met de auto, en daarbij niet gehinderd mag worden door versmallingen van straten enzomeer.

 

In Kasterlee wordt de lijsttrekker voor de N-VA ex-VB'er Jeroen Van de Water. Zes jaar geleden werd Jeroen Van de Water verkozen op de lijst van het Vlaams Belang, maar de jongste vier jaar zetelde hij als onafhankelijke in de gemeenteraad van Kasterlee. Jeroen Van de Water is 24 jaar, student politieke wetenschappen en kleinzoon van voormalig burgemeester Gildard Van de Water. Hij stapte op bij het VB omdat het verruimingsproject met Marie-Rose Morel geen voet aan de grond kreeg.

 

En dan zijn er nog die opstappen zonder dat het nu al bekend is wat van hen wordt. Een paar weken geleden geraakte bekend dat in Dendermonde gemeente- en OCMW-raadslid Hilde Raman opstapte bij het VB. Zowel in de gemeenteraad als bij het OCMW zetelt ze voortaan als onafhankelijke. “Ik kon me al geruime tijd niet meer verzoenen met de extreme richting die het Vlaams belang op nationaal vlak vaart”, zei ze aan Het Laatste Nieuws. “Ik wil me liever inzetten voor een zelfbewust, maar sociaal Vlaanderen.” Hilde Raman, zo leerden we uit een reactie op onze eigen Facebook-pagina, is vakbondsmilitante voor het liberale VSOA in het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. Ondanks de stellingen van haar vroegere partij, staakte ze steeds mee. Hilde Raman wil zich rustig beraden over haar politieke toekomst. Bij de N-VA zijn ze overigens al even allergisch voor stakingen als bij het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.