14-03-12

FILIP DEWINTER: RECHTS VAN MARINE LE PEN

Vorige zondag zat Filip Dewinter te blinken op het 75ste Vlaams Nationaal Zangfeest (foto 1), tussen Vlaamsgezinden van allerlei slag. Van extreme tot traditionele Vlaams-nationalisten. Daags tevoren, zaterdag 10 maart, was Filip Dewinter spreker op een meeting in Parijs (foto 2), ingericht door rechts-extremisten die niet eens Marine Le Pen willen steunen.

 

De meeting was ingericht door Nationalité citoyenneté identité (NCI), een organisatie opgezet door het Bloc identitaire. Het Franse Bloc identitaire is ontstaan uit de restanten van Unité radicale die in 2002 ontbonden werd nadat één van hun militanten de Franse president Jacques Chirac probeerde te vermoorden. Twee leiders van Unité radicale, onder wie Fabrice Robert, lanceerden daarop de vereniging Les identitaires die in 2003 overging in het Bloc identitaire. Fabrice Robert werd de voorzitter van het Bloc identitaire dat een tweeduizendtal leden zou tellen. Het Bloc identitaire bevindt zich ter extreme rechterzijde in het politieke spectrum, en verdedigt de ‘eigen identiteit’ tegen alles en nog wat. Tegen zowel de ‘Amerikaanse hegemonie’ en het ‘islamitisch imperialisme’, als tegen het ‘Parijse centralisme’ en de ‘intellectuele terreur’. Het Bloc identitaire rekent op de mensen die ter extreme rechterzijde ontgoocheld zijn over boegbeelden als Philippe de Villiers en Jean-Marie Le Pen. Voor de komende Franse presidentsverkiezingen wilde men uitpakken met een eigen kandidaat, Arnaud Gouillon. Men slaagde er evenwel niet in de nodige 500 burgemeesters te vinden die het zich kandidaat stellen wilden ondersteunen. Bij een nationale raadpleging besloten de leden daarop om geen enkele kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen te steunen. Dus ook niet Marine Le Pen van het Front national (FN).

 

Filip Dewinter is “la vedette du jour”. Om 10 uur beginnen de “assises nationales” over “la France en danger”. Een boekenstalletje wordt geopend, een eerste ronde tafelgesprek begint, skinheads staan in voor de beveiliging van de meeting. Filip Dewinter is in de perszaal, waar hij en passant een groep Russische identitairen begroet. Aan een reporter van Rue89/Le Nouvel Observateur legt Dewinter uit dat zijn model een mix is van Marine Le Pen, Heinz-Christian Strache (van het Oostenrijkse FPÖ) en Umberto Bossi (van het Italiaanse Lega Nord). “Maar wij zijn rechtser dan het FN.” Het FN, de FPÖ, de Lega Nord en het Vlaams Belang vormen volgens Dewinter de “harde kern” van wat een Europese extreem-rechtse beweging moet worden. Daartoe wordt in Wenen al eens vergaderd. “Maar we wachten de Franse presidentsverkiezingen af.” Intussen trekt Dewinter van leer tegen de “halalindustrie”. “Dat is geld voor de radicale islam, en misschien ook voor het terrorisme.” Om 12u30 is het tijd voor Filip Dewinter om de zaal toe te spreken. “In Antwerpen is Mohamed de meest gekozen voornaam bij geboorten.” Vlak vóór Dewinter was een spreker van Riposte Laïque aan het woord, een oud-communist en -trotskist. “Wij hebben gezamenlijke vijanden: islamisten en Europa-isten. Het gaat om het overleven van het mooiste land ter wereld, Frankrijk!”

 

Na een kwartier is de toespraak van Filip Dewinter gedaan en kan iedereen naar het buffet. Een vijfhonderdtal mensen blijven voor de namiddagsessie die begint met een videoboodschap van Oskar Freysinger, van de Zwitserse Volkspartij die een succesvol referendum voor het verbieden van de bouw van minaretten achter de rug heeft en een nieuw referendum plant over de immigratie in Zwitserland. Franse sprekers van allerlei obscure clubjes en extreemrechtse denktanks wisselen elkaar af. Om 16u45 is het de beurt aan de tweede ster van de dag: Jared Taylor, een Amerikaanse verdediger van het blanke ras via zijn magazine American Renaissance. Hij besluit zijn toespraak onder luid applaus met: “Vermijd ten alle prijze het aanbidden van de diversiteit.” In een interview vooraf met Novopress zei Filip Dewinter uit te kijken naar het terugzien van zijn vriend Jared Taylor die hij zeer bewonderd. Dewinter is geabonneerd op American Renaissance en kent het boek White Identity van Jared. Het Southern Poverty Law Center wijst erop dat Taylor zelf om de twee jaar een conferentie inricht waar racistische intellectuelen schouder aan schouder staan met Ku Klux Klan-mensen, neonazi’s en andere blanke racisten. Na de slottoespraak van Fabrice Robert is er in Parijs nog een laatste woord van een spreekster die de vloer veegt met de katholieke geestelijken “die geen ruggengraat meer hebben en de islam aanvaarden”.

 

Zaterdag was Filip Dewinter in Parijs voor een meeting waar het opkomen voor de eigen identiteit en het afwijzen van de islam centraal stond, meeting ingericht door het Bloc identitaire dat zich rechts van Marine Le Pen positioneert. Het kopstuk van Bloc identitaire die Marine Le Pen wél wil steunen, Philippe Vardon uit Nice, was niet welkom op de meeting van zijn partijgenoten. Zondag, op het Vlaams Nationaal Zangfeest, zag Dewinter Bart De Wever met zijn confederalisme en het VIaams Belang met haar onafhankelijkheidsstreven “een stuk van de weg gezamenlijk afleggen”. Dinsdag reikte Dewinter Bart De Wever de hand om na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen “voor verandering zonder de socialisten” te zorgen. Dewinter die in eigen land zoete broodjes probeert te bakken met Bart De Wever, maar in Frankrijk de kaart trekt rechts van Marine Le Pen. Dat is Dewinter voluit.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, le pen, frankrijk, islam, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.