17-03-12

LACHEN MET DEWINTER. WIN EEN BOEKENBON

De plaat van Filip Dewinter is grijsgedraaid, en met Bart De Wever die astronomische scores haalt in de opiniepeilingen moet Dewinter de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen aanvatten met de moed van de wanhoop. Op een persconferentie dinsdag stelde Dewinter zijn ambities al bij. In 2000 behaalde het VB in Antwerpen 32,95 % van de stemmen. In 2006 ging het VB nog vooruit tot 33,51 % van de stemmen. Maar nu zal Dewinter al blij zijn als hij op 14 oktober dit jaar 20 % van de stemmen behaalt.

 

Met dat resultaat zit Dewinter naar eigen zeggen op de wip voor de vorming van een nieuwe coalitie. De keuze is dan aan De Wever: ofwel vormt hij een rechtse meerderheid met het VB, ofwel ‘collaboreert’ hij met de socialisten. De aanhalingstekens zijn van ons. Historisch wordt ‘collaboreren’ in verband gebracht met het nazisme, en men kan de Antwerpse socialisten veel verwijten maar toch niet de ideologie en wreedheden van de nazi’s. Dewinter gebruikte het verfoeide werkwoord zonder aanhalingstekens, en zo ook Gazet van Antwerpen-commentator Lex Moolenaar. En zo sluipt de taalvervuiling die Dewinter introduceert geruisloos de massamedia in. Foei.

 

De kans dat De Wever een coalitie vormt met Dewinter is nihil. Karim Van Overmeire verwoorde het laatst treffend: “Vergelijk het met de mentaliteit van de drenkeling die om hulp roept. Bij de N-VA vraagt men zich af of hij niet opzettelijk in het water is gesprongen. En vooral: wil hij de redder, die de hand reikt, niet mee in het water trekken?” Bart De Wever vroeg zich al eerder af hoe het op hem schelden te combineren is met het toch samen willen besturen. Vorige dinsdag verweet Dewinter De Wever nog maar eens “de rechtse rebel” te spelen, maar eigenlijk een “linkse lakei” te zijn

 

Dewinter voert campagne onder de slogan Ik ben Vlaamse Antwerpenaar en daar ben ik fier op! De stralende A van Patrick Janssens heeft Dewinter in de vuilnisbak gekieperd, en in de plaats heeft hij vlaggen, pins en wat nog allemaal niet met een namaak wapenschild van Antwerpen. Van het echte wapenschild van Antwerpen moet Dewinter afblijven. Dieptepunt bij de VB-gadgets is een pen met een uitrolbare cartoon: aan de ene zijde een cartoon in de Vlaams Blok-traditie van de jaren zeventig van vorige eeuw over hoe Antwerpen eruit ziet; aan de andere zijde een cartoon van de politieke kopstukken in Antwerpen – inclusief een PVDA’er, gehelmd en met een baseballstok in de hand.

 

Het is de zoveelste campagne voor Dewinter om het Antwerps stadhuis te veroveren, maar deze keer met het vooruitzicht dat het VB in het beste geval op 14 oktober 2012 nog slechts iets meer dan de helft van de stemmen haalt als na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Prettig is anders. Donderdag deed Dewinter ‘de markt’ in Deurne. Voorts staat nog op het programma: onder andere een nationalistische 1 mei-manifestatie, op 1 mei dus, op het De Coninckplein in Antwerpen; de voorstelling van het VB-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen op 26 mei; en een nationale VB-familiedag in de Antwerpse dierentuin op 9 september.

 

Gelukkig was er bij de persconferentie dinsdag nog even hilariteit. Toen Dewinter ten behoeve van een persfotograaf op straat zijn Antwerpse vlag toonde, werd hij onmiddellijk aangeklampt door een Afrikaan (foto). We verklappen nog niet wat die Afrikaan vroeg aan Dewinter. Laat jouw fantasie even gaan. Wat vroeg die Afrikaan aan Dewinter? Het grappigste antwoord dat naar de ‘Contacteer me’-knop rechtsboven deze blog wordt gestuurd, wordt beloond met een boekenbon van 20 euro. Tussen wie het juiste antwoord stuurt, wordt eveneens een boekenbon van 20 euro verloot. Journalisten en VB-leden komen enkel in aanmerking voor de eerste boekenbon.

00:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.