18-03-12

MARINE LE PEN ZET DE TOON

Vrijdag, ten laatste om 18 uur, moesten de nodige handtekeningen binnengebracht zijn om zich kandidaat te kunnen stellen voor de komende Franse presidentsverkiezingen. Morgen, om 17u30, wordt bekendgemaakt wie inderdaad de nodige geldige handtekeningen heeft binnengebracht. Er zijn tien, misschien elf, kandidaten om Nicolas Sarkozy op te volgen.

In de eerste plaats Nicolas Sarkozy zelf (Union pour un Mouvement Populaire), François Hollande (Parti socialiste) en Marine Le Pen (foto, Front nationale). Ter rechterzijde zijn ook de stemmen voor François Bayrou (Mouvement Démocrate) belangrijk. Links van de Franse socialisten is de profileringsdrang weer groot met Eva Joly (Europe Écologie - Les Verts), Jean-Luc Mélenchon (Front de gauche, waarvan verwacht wordt dat vandaag meer dan 20 000 militanten verzamelen aan de Bastille in Parijs), Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière) en Philippe Poutou (Nouveau Parti anticapitaliste).

Marine Le Pen haalde donderdag nog uit naar “la gauche bobo” en “la gauche corrompue”. “Links dat zich beroept op het volk, maar het volk in het gezicht slaat.” En: “Links dat corrupt is, dat steelt…” Alles om links te verketteren is goed, maar haar grootste tegenstrever, op iets meer dan een maand van de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen, is nog altijd Nicolas Sarkozy. Sarkozy die de voorbije weken de thema’s van het FN overnam? Dan neemt Marine Le Pen de thema’s van de UMP over: ze looft het vrije ondernemingsschap dat niets in de weg mag gelegd worden, en belooft een staatssecretaris voor de strijd tegen de sociale fraude aan te stellen.

De voorbije week haalde een opiniepeiling de Vlaamse pers die Nicolas Sarkozy in pole position plaatst voor de presidentsverkiezingen, maar tezelfdertijd was er nog een andere opiniepeiling die nog altijd de meeste kansen op succes toedicht aan François Hollande. Woensdag was er ook nog een opiniepeiling bij jongeren van 18 tot 22 jaar, jongeren die nu voor het eerst gaan stemmen. François Hollande kreeg met 31 % de meeste stemmen, gevolgd door Marine Le Pen (23 %) en Nicolas Sarkozy (21 %). François Bayrou kreeg 9,5 % van de stemmen; Jean-Luc Mélenchon 8 %. Opmerkelijk is dat Marine Le Pen meer stemmen haalt op het platteland (25 %) dan in Parijs (14 %).

Wie wil weten wat de favoriete muziekjes zijn van een aantal kandidaten vindt dat hier: Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, François Hollande en Jean-Luc Mélenchon. Of het echt de persoonlijke voorkeur is van de kandidaten, is misschien nog wat anders. Het lijkt er sterk op dat de respectievelijke campagneteams lijstjes hebben samengesteld, met titels die verwijzen naar hun kandidaat en zijn of haar thema's.

Zou Marine Le Pen echt swingen op Immigrant Song van Led Zeppelin? Maar er zit wel een geschiedenis achter dat nummer. Het werd geschreven in IJsland waar net de ambtenaren in staking waren gegaan, waardoor het in Reykjavik geplande Led Zeppelin-concert dreigde geannuleerd te moeten worden. De universiteit werd dan stakingsbreker door een concertzaal ter beschikking te stellen. Het nummer zelf verwijst naar de Vikings en de oude Noorse religie die andere landen zou beschaven/veroveren: “The hammer of the gods will drive our ships to new lands. To fight the horde and sing and cry, Valhalla, I am coming.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.