23-03-12

CENTRAAL STATION ANTWERPEN: ‘VAN TOEN, NU & STRAKS’

Van 5 tot en met 10 mei gaan duizend scholieren, een 700 Belgische en een 300 uit andere Europese landen, met de Trein der duizend de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau bezoeken. In het Centraal Station van Antwerpen is gisteren een tentoonstelling geopend ingericht door één van de deelnemende klassen.

 

Het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten, ‘de Cadixstraat’, in Antwerpen is één van de scholen waaruit de jongeren komen die begin mei naar Auschwitz en Birkenau reizen. Leerlingen van het zesde jaar etalage hebben daarom de tentoonstelling Van toen, nu en straks opgezet die sinds gisteren in de inkomhal van het Centraal Station in Antwerpen staat (foto's, foto's gemaakt door leerlingen van dezelfde school). Met etalagepoppen en ‘muren’ worden personages en geschiedkundige gebeurtenissen uit de donkerste periodes van onze geschiedenis uitgebeeld. De Holocaust wordt in beeld gebracht, maar ook de Armeense genocide en wat zich afspeelde in Cambodja en Noord-Korea. Ook op Bosnië, Rwanda en Syrië wordt gefocust.

 

Toen ze nog in hun vierde leerjaar zaten, lazen de jongeren het boek Getreinde wanhoop en keken ze naar het toneelstuk met dezelfde titel. Ze bezochten het Fort van Breendonk en de tentoonstelling ‘Het verborgen kind’. Ze keken naar de film The boy in the striped pyamas en maakten een alternatief kaftontwerp voor het gelijknamig boek. Vorig jaar nam dezelfde klas met succes deel aan de wedstrijd ‘Vredesgedicht’ van het Vredescentrum. Ze namen deel aan de ‘Dag van de democratie’ en bezochten de Dossinkazerne in Mechelen. De SISA-leerlingen legden dus een heel parcours af vooraleer te komen tot de tentoonstelling die nu te zien is. Na hun deelname aan de Trein der duizend volgt volgend jaar nog een bezoek aan Berlijn.

 

“Herinneringseducatie is bij ons geen eenmalige gebeurtenis”, zei SISA-directeur Vik Lauwerier bij de opening van de tentoonstelling gisterenavond. “Het is elk jaar geweest, en zal ook elk jaar plaatsvinden zolang ik hier directeur ben. Het is niet voor niets. De gruwel vond niet alleen ‘eergisteren’ plaats. Het is ook nu: in Toulouse, in Syrië… Herinneringseducatie is omzien om te kunnen vooruitkijken. Inzicht krijgen in mechanismen die mensen tot gruweldaden kunnen aanzetten.” “Kijken naar het verleden, en jammerlijk genoeg ook het heden”, vulde directeur Stedelijk Onderwijs Frank Noten aan. “Om in de toekomst niet meer te laten gebeuren wat in het verleden is gebeurd.”

 

Het is een beklijvende tentoonstelling, zowel artistiek als inhoudelijk om stil van te worden. De plaats waar de tentoonstelling is opgesteld, is daarenboven niet alleen van symbolisch belang. Er passeren daar dagelijks duizenden mensen. Al van bij de opbouw bleven passanten geïnteresseerd kijken en de uitgebeelde gruwel becommentariëren. Alleen is het jammer dat door de modernisering van het station niet iedereen nog via de centrale inkomhal naar en van de trein stapt. Toch is er geen betere plaats om de tentoonstelling te laten zien dan waar ze nu staat. Het moet trouwens niet altijd met exclusieve fuiven en andere commerciële activiteiten zijn dat de inkomhal gevuld wordt.

 

De tentoonstellingsbouwers zijn leerlingen van het Beroeps Secundair Onderwijs. Al te vaak worden zij als tweederangsscholieren aangekeken. Leerlingen van het Algemeen, Kunst en Technisch Secundair Onderwijs worden doorgaans hoger aangeschreven. De tentoonstellingsbouwers hebben iedereen die er zo over denkt een neus gezet.

 

  • Van toen, nu en straks is nog tot vrijdag 30 maart te zien.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.