27-03-12

STRONT AAN DE KNIKKER

Bij de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) zijn ze verontwaardigd. Ze krijgen geen universiteitslokaal voor een meeting met voormalig NPD-leider Udo Voigt (foto 1). Vanavond volgt een protestactie, en trekken ze met Voigt naar elders. Waarschijnlijk het bovenzaaltje van een café waar rechts-extremisten vaker samenkomen.

 

De NSV is het niet eens met de argumentatie van de universiteit. Die “acht het profiel van de spreker volledig in strijd met de doelstellingen en waarden van de Universiteit Antwerpen. Bovendien blijkt niet uit de aanvraag dat de activiteit uitsluitend voor leden van de universitaire gemeenschap toegankelijk is. Dat is nochtans een absolute vereiste als het om een politiek evenement gaat waar geen tegensprekelijk debat mee gepaard gaat.” De NSV voert aan dat debatavonden die door studentenverenigingen ingericht worden toch ook door andere geïnteresseerden moeten kunnen gevolgd worden. En daarin hebben ze gelijk. Maar de NSV haalt dan als bewijs van hoe het kan de lezing van Benno Barnard aan die bijgewoond en verstoord werd door leden van Sharia4Belgium. Maar moest de Universiteit geen lessen trekken uit de heibel van/met Sharia4Belgium (heibel die gretig gefilmd werd door Sam Van Rooy en Tanguy Veys)?

 

De discussie over “het profiel van de spreker volledig in strijd met de doelstellingen en waarden van de Universiteit Antwerpen” gaat de NSV uit de weg door alleen maar te jammeren over het gebrek aan “actief pluralisme” aan de universiteit. “Door de eeuwen heen zijn de universiteiten in gans Europa een toevluchtsoord geweest voor het vrije denken. Op die manier hebben de universiteiten ook een onschatbare bijdrage geleverd tot de ontwikkeling van kunst, cultuur en wetenschap. De Universiteit Antwerpen dreigt met haar houding afbreuk te doen aan deze jarenlange traditie, die nochtans van onschatbare waarde is”, argumenteert de NSV. In algemene zin klopt dit, maar wat is de “onschatbare bijdrage (…) tot de ontwikkeling van kunst, cultuur en wetenschap” van Udo Voigt? Ter herinnering: een portret van Udo Voigt.

 

Niet alleen is de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) van Udo Voigt exact twee weken geleden nog in opspraak gekomen door de aanhouding van 24 vermoedelijke NPD-leden, de vondst van wapens en nazi-propaganda, onlangs geraakte ook nog een vonnis bekend waarin een Duitse rechtbank alle begrip toonde dat hoteleigenaars Udo Voigt niet binnen willen laten. Wel mogen ze niet hem eerst inschrijven en nadien toch weigeren. Je kan het eens zijn of niet eens zijn met zo’n uitspraak. Maar als van zowel twee lagere rechtbanken en als van de hoogste rechterlijke instantie in Duitsland hoteleigenaars Udo Voigt mogen weigeren toegang te verlenen tot hun hotel, zou het nogal grotesk zijn als Voigt wél welkom zou zijn aan een Belgische universiteit. Dat de NSV in haar reactie op de mededeling van de Universiteit Antwerpen niet verduidelijkt wat “de doelstellingen en waarden” van Udo Voigt zijn, bewijst dat er stront aan de knikker is.

 

Spreker op herdenkingen van Rudolf Hess, door Adolf Hitler benoemd als zijn plaatsvervanger. Organisator van een bijeenkomst waar 4 000 neonazi’s naartoe kwamen. Meerdere keren veroordeeld voor racisme. Ontkenner dat er zes miljoen joden zijn omgekomen in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s… We begrijpen dat de Universiteit Antwerpen zo’n spreker niet meteen verzoenbaar vindt met haar eigen doelstellingen en waarden. Dat de NSV hem als spreker uitnodigt, zegt overigens veel over de NSV. Een vorige week verschenen artikel van Der Spiegel toont ons Udo Voigt aan zijn bureau op het NPD-hoofdkwartier in Berlijn (foto 2). En welke landkaart hangt er vlak boven zijn bureau? Die van het Koninkrijk der Pruisen dat zich uitstrekte over het huidige Duitsland, Polen en nog zeven andere landen. Laat Voigt mijmeren over het ‘goede’ verleden, Antwerpen heeft verdient een betere toekomst. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.