26-03-12

NU AL 30 VB'ERS: N-VA'ER

Hoe meer een mens begint te roeren in het potje van VB’ers die overstappen naar de N-VA, hoe meer er bekend geraken. Met de hulp van lezers van deze blog zijn we inmiddels al aan dertig toe, en als we er een paar oudere overstappers bij tellen: aan meer dan dertig. Bij die ‘oudere’ spreken we dan over VB-dissidenten als Jaak Peeters (acht jaar lang nationaal secretaris bij het Vlaams Blok) en Geert Van Cleemput (voormalig hoofd van de VB-studiedienst) die al langer geleden overstapten naar de N-VA. Geert Van Cleemput stapte in 2004 over naar de N-VA; Jaak Peeters nog eerder.

 

In Zwevegem stapte in juli vorig jaar Pascal Maertens op bij het VB, begin dit jaar stapte hij over naar de N-VA. Pascal Maertens was aanvankelijk actief bij de Volkunie (VU). Bij het uiteenvallen van de VU in 2001 koos hij voor de N-VA, partij waarvan hij drie jaar later afstand van nam omdat de N-VA in kartel ging met de CD&V. In 2004 werd Maertens lid van het Vlaams Blok, in 2006 plaatselijk VB-voorzitter en in 2007 OCMW-raadslid voor het VB. In juli 2011 stapte Pascal Maertens op bij het VB omwille van het verdrinken van elke vernieuwingspoging bij het VB. Maertens zetelde hierna als onafhankelijk OCMW-raadslid, en is nu dus terug bij de N-VA. In de hemel is er meer vreugde om een zondaar die zich bekeerd heeft dan…

 

In Wervik stapten Willy Delbecque en Anne-Catherine Cnockaert, allebei VB-gemeenteraadsleden, over naar de N-VA. We signaleerden het al eerder, maar we waren hen vergeten in onze vorige overzichten (1, 2). En nog in West-Vlaanderen: in Houthulst was Jean-Luc Gallet het enige VB-gemeenteraadslid. Een jaar geleden stapte hij op bij het VB. Jean-Luc Gallet zou de rest van de huidige bestuursperiode als onafhankelijke in de gemeenteraad van Houthulst zetelen, maar hij prijkt intussen als afdelingssecretaris op de website van de N-VA in Houthulst.

 

Van West- naar Oost-Vlaanderen. In Erpe-Mere deelde Wendy Van Belle op de gemeenteraadszitting van 1 maart mee dat ze niet langer VB-lid is. Over de reden van haar opstappen wilde ze niets kwijt. Ze bleef wel zitten als gemeenteraadslid, nu dus als ‘onafhankelijke’. Volgens VB-fractieleidster en Vlaams Parlementslid Gerda Van Steenberge werd Van Belle een verkiesbare plaats aangeboden op de N-VA-lijst. Het bestuur van de N-VA in Erpe-Mere wilde dat begin deze maand niet bevestigen of ontkennen, maar intussen staat op de website van de plaatselijke N-VA-afdeling al dat men Wendy Van Belle verwelkomt als nieuw N-VA-lid en -gemeenteraadslid. De ‘ontluizingsperiode’ van zes maanden waarover al eens sprake is, geldt duidelijk niet voor iedereen.

 

Vlaams-Brabant dan. In Zoutleeuw stapte Annick Vanacken over naar de N-VA, gemeenteraadslid in Zoutleeuw, voorzitster van het VB-Zoutleeuw en VB-kandidaat bij de federale verkiezingen in 2010. Vorige zomer stapte ze op het VB. Rudi Matthijs, OCMW-raadslid, penningmeester en propagandaverantwoordelijke van het VB-Zoutleeuw, stapte toen eveneens op bij het VB. Annick Vanacken en Rudi Matthijs trokken partij voor Frank Vanhecke. Rudi Mathijs is nu ook terechtgekomen bij de N-VA.

 

Antwerpen tenslotte. In augustus vorig jaar stapte Karina Leys over naar de N-VA. Zij is districtsraadslid in Hoboken, aanvankelijk voor het VB-aanhangsel VLOTT. Na de vernieuwing van het VLOTT-bestuur in Antwerpen – Hugo Coveliers zette een stap opzij, Hendrik Boonen werd de nieuwe VLOTT-voorzitter – stapte Karina Leys over naar de N-VA. Aan Het Nieuwsblad gaf ze als motief: “De nieuwe partijleiders (van VLOTT, nvdr.), buiten Hugo Coveliers, zijn niet rechts-liberaal genoeg.”

 

Met wat we uit vorige afleveringen van deze soap weten, zijn dus het voorbije jaar of daaromtrent overgestapt van het VB, een enkele keer van VLOTT, naar de N-VA: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 4. Willy Delbecque (Wervik), 5. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 6. Pascal Maertens (Zwevegem), 7. Karim Van Overmeire (Aalst), 8. Mia De Brouwer (Aalst), 9. Ignace Verhaegen (Aalst), 10. Bruno Stevenheydens (Beveren), 11. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 12. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 13. Jan Lievens (Lede), 14. Annita Sonck (Ninove), 15. Dirk Souffriau (Ninove), 16. Bruno Alens (Zele), 17. Christel Uytdewilghen (Boechout), 18. Luc Sevenhans (Brasschaat), 19. Karina Leys (Hoboken), 20. Jeroen Van de Walter (Kasterlee), 21. Robert Mondelaers (Laakdal), 22. Joris Van Dessel (Nijlen), 23. Eddy Van den Bossche (Nijlen), 24. Patrick Verlinden (Schoten), 25. Steven Dupont (Grimbergen), 26. Wim Demuylder (Halle), 27. Dirk Jacobs (Zemst), 28. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 29. Rudi Matthijs (Zoutleeuw) en 30. Michel Laenen (Herk-de-Stad).

 

We hebben onze opsomming doorgestuurd naar de N-VA-persdienst met de vraag of we nog iemand missen. Er kwam geen reactie op. Het is al de derde keer dat we feiten vóór publicatie proberen te checken bij de N-VA-persdienst, maar even vaak wordt niet geantwoord. Daarmee zet de N-VA een traditie van het VB verder. Daar antwoordt de persdienst ook niet op onze vragen. Terwijl wij enkel maar feiten willen checken, geen ideologische discussie willen voeren. Men apprecieert het niet dat wij proberen correct te informeren.

 

  • Update. Het gaat snel met het aantal VB'ers dat overstapt naar de N-VA. Maar ook het nieuws hierover geraakt meer en meer bekend. Intussen zijn ons nog zeven VB-gemeenteraadsleden gesignaleerd die inmiddels N-VA'er zijn geworden. Meer hierover later deze week.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.