28-03-12

MINSTENS 41 VB’ERS NAAR DE N-VA (1)

Eerst werden een twintigtal VB’ers gespot die naar de N-VA overstapten – en Freya Van den Bossche vond dat toen al veel –, later werden er vijfentwintig VB'ers gezien bij de N-VA; begin deze week dertig. Ons artikel hierover werd opgemerkt door Knack  en Het Nieuwsblad. Intussen tellen we al minstens eenenveertig VB'ers bij de N-VA.

 

Wie is nu nog ontdekt? In Brasschaat is Kristel Geubels, tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, overgestapt naar de N-VA. VB-lijststrekker Luc Sevenhans stapte, zoals al eerder gemeld, begin 2009 op bij het VB en vervoegde eind datzelfde jaar de N-VA. Als vierde opvolger op de N-VA-lijst voor de Senaat belandde voormalig VB-parlementslid en protégé van Gerolf Annemans Luc Sevenhans terug op een fluwelen zitje in het Belgisch parlement. Het VB beschikt in Brasschaat overigens nog wel over een paar kleppers met om te beginnen Dimitri Hoegaarts, politiek secretaris van Gerolf Annemans en regiovoorzitter van vijftien VB-afdelingen ten noorden van Antwerpen. Ook Koen Spitaels, chauffeur-bodyguard van Filip Dewinter, zetelt in de Brasschaatse gemeenteraad; net als Willy Corten, in 1981 veroordeeld voor zijn lidmaatschap en activiteiten bij de VMO.

 

In Lille, in de Antwerpse Kempen, zijn de VB-gemeenteraadsleden Leo Smans (foto 1) en Geert Geens overgestapt naar de N-VA. Lezers van de AFF-blog kennen Smans en Geens nog van de strapatsen van Sandy Neel, VB-gemeenteraadsfractieleidster in Lille en organisator van een verjaardagsfeestje voor haar toenmalige vriend in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen waarbij ook Blood and Honour’ers uitgenodigd waren. Leo Smans en Geert Geens waren zo verontwaardigd over dat feestje dat ze opstapten bij het VB. Geert Geens is intussen afdelingsvoorzitter van de N-VA in Lille; Leo Smans afdelingssecretaris van de N-VA in Lille. Overigens is er nog goed nieuws voor de mensen in Lille. Na de nodige verbouwingen in het appartement dat Sandy Neel het voorbije weekend kocht verhuist het flamboyante VB-personeelslid, vertrekt ze uit Lille.

 

In Lier is VB-gemeenteraadslid Jenny Van Damme (foto 2) weg bij het VB. Op de website van de stad Lier staat Jenny Van Damme nog als onafhankelijk gemeenteraadslid; op de website van de N-VA in Lier vinden we ze echter terug als N-VA-bestuurslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond Jenny Van Damme nog als tweede op de VB-lijst, vlak achter lijsttrekker Jan Mortelmans. Jenny Van Damme stapte in augustus 2009 op bij het VB; in februari dit jaar stapte ze over naar de N-VA. Zowel over haar ontslag bij het VB als haar toetreden tot de N-VA gaf ze weinig commentaar. Tezelfdertijd stapten overigens nog drie andere bekende figuren in Lier over naar de N-VA.

 

In Lommel stapte Leo Stelten (foto 3) een maand na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 al over naar de N-VA. Leo Stelten was tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en ook één van de twee verkozen VB-gemeenteraadsleden. Leo Stelten was ontgoocheld over het gebrek aan structuur bij het VB-Lommel en zag een uitkomst in de N-VA. “D(i)e partij deelt mijn streven naar Vlaamse onafhankelijkheid”, motiveerde Stelten zijn keuze voor de N-VA. Eddy Wouters, vierde op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lommel in 2006, is intussen ook opgenomen in het bestuur van de N-VA in Lommel. Nog in Limburg, in de gemeente Ham, vinden we op de gemeentelijke website Inge Van Heester als onafhankelijk gemeenteraadslid. Ze werd gemeenteraadslid als tweede opvolgster op de VB-lijst in Ham, maar intussen vinden we haar ook terug als bestuurslid van de N-VA in Ham.

 

In Wuustwezel staat Etienne De Lombaert als onafhankelijk gemeenteraadslid op de gemeentelijke website, maar op de website van de plaatselijke N-VA-afdeling vinden we hem terug als N-VA-bestuurslid. Etienne De Lombaert kwam als tweede opvolger op de VB-lijst in Wuustwezel de gemeenteraadszaal binnen. Even verderop, in Essen, gaf VB-gemeenteraadslid Veerle De Waal in december 2008 haar ontslag als gemeenteraadslid. Veerle De Waal stond tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, intussen vinden we haar terug in het bestuur van de N-VA samen met de plaatselijke lijst PLE. PLE staat voor Project Leefbaar Essen. We hebben Veerle De Waal gevraagd of ze zich N-VA’ster of PLE’ster voelt, maar we kregen (nog) geen antwoord. Inhoudelijk is het Project Leefbaar Essen niet te vergelijken met bijvoorbeeld Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam, maar N-VA en PLE kunnen niet zonder elkaar om een plaatsje te verwerven in de Essense politiek.

 

De volgende VB-mandataris die ons als N-VA’er gesignaleerd werd is Elsje Sinnaeve, OCMW-raadslid in Lebbeke (Oost-Vlaanderen). Vanaf het begin van de huidige legislatuur zetelde ze voor het VB in de OCMW-raad, maar in oktober 2007 besloot ze als onafhankelijk OCMW-raadslid te zetelen. Meningsverschillen met VB-gemeenteraadsfractieleider Geert De Backer lagen aan de basis van haar besluit. Elsje Sinnaeve is daarenboven ACLVB-vakbondsafgevaardigde, en zoals bekend is VB-lidmaatschap en vakbondsafgevaardigde zijn een moeilijke combinatie. Intussen vinden we Elsje Sinnaeve op de website van het OCMW-Lebbeke terug als N-VA’ster.

 

Overigens hebben we voor het samenstellen van de lijst VB’ers bij de N-VA ons gefocust op de gemeenteraadsleden, en in mindere mate OCMW-raadsleden, die overstapten naar de N-VA. Maar er zijn nog wel meer ex-VB’ers die intussen opmerkelijke posities bekleden binnen plaatselijke N-VA-afdelingen. In Eeklo bijvoorbeeld moest Patrick De Clercq zich naar eigen zeggen “aanpassen of opkrassen” bij het VB. Hij deed dit laatste en is nu N-VA-bestuurslid in Eeklo. En neem nu Donald Meersman in Deinze: in 2006 stond hij nog als zevende op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Deinze, daarna ging hij zijn geluk beproeven bij de Lijst Dedecker (LDD) en intussen is Donald Meersman… ledenverantwoordelijke bij de N-VA in Deinze.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.