29-03-12

DE GRAP MET DE FERRARI. NIEUW VBJ-BESTUUR

Na Filip Dewinter, in 1987 de eerste voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ, toen nog Vlaams Blok Jongeren), Karim Van Overmeire, Jan Huijbrechts, Philip Claeys, Jurgen Branckaert, Frederic Erens, Hans Verreyt en Barbara Pas is voorbije zondag Tom Van Grieken (25 j., foto 1) als nieuwe VBJ-voorzitter aangesteld. Vorige zomer toegevoegd aan het toenmalig bestuur van de Vlaams Belang Jongeren kon hij alvast leren in de pas te lopen.

 

Als scholier was Tom Van Grieken actief bij het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV), ook al een organisatie meer dan twintig jaar geleden opgericht door Filip Dewinter. In de rand van de viering van dertig jaar Nationalistische StudentenVereniging (NSV) in 2006 werd Tom Van Grieken gevierd voor zijn jarenlange inzet bij het NJSV. Tom Van Grieken werd vervolgens actief bij de NSV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel. Volgens Blokbuster liet Tom Van Grieken zich opmerken met gewelddadige raids tegen hun militanten in maart en juni 2007. Hijzelf ontkent enige betrokkenheid bij die gewelddaden. Tom Van Grieken studeerde communicatiewetenschappen aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen, waar hij... bij de cursus webdesign een website maakte waarin onder andere een link gelegd werd naar de 0110-concerten, de website van Hand-in-Hand en deze blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Een website met linken naar zijn ware favorieten zou nogal gênant zijn. Na zijn diploma behaald te hebben ging Tom Van Grieken aan de slag in de reclamesector. Intussen is hij parlementair medewerker voor het Vlaams Belang.

 

Intussen maakte Tom Van Grieken zich in bepaalde kringen populair door als NSV-praeses een toespraak te houden op de jaarlijkse August Borms-herdenking in 2010. Op 11 juli 2011 werd het VBJ-bestuur uitgebreid met Tom Van Grieken. In een interview dat ’s anderendaags al verscheen op de website van de Vlaams Belang Jongeren loofde Tom Van Grieken het Vlaams Belang: “Het Vlaams Belang heeft op z’n minst het voordeel van de duidelijkheid. Like it or leave it.” Dat laatste werd alvast gedaan door enkele tientallen VB’ers die inderdaad opstapten bij het VB. Tom Van Grieken werd gevraagd of hij “dan niets aan te merken (heeft) op onze partij?” En dan kwam eruit: “Persoonlijk voel ik weinig voor het ‘islam bashen’ en breek me de mond niet open over het te pas en te onpas innemen van buitenlandse standpunten (In die periode was er nogal wat kritiek op de pro Israël-standpunten van Filip Dewinter, nvdr.). De prioriteit van het Vlaams Belang moet bij ons eigen volk liggen.” VBJ moet “weer de speerpunt van het Vlaams Belang worden (…) die geen angst heeft om tegen de stroom in te roeien. De bron vind je trouwens enkel door tegen de stroom in te zwemmen.”

 

Bij zijn aanstelling zondag zei Tom Van Grieken de komende twee jaar bijzondere aandacht te willen schenken aan drie zaken. Het eerste is nieuwe mensen aantrekken, waarbij hij vooral mensen uit de Vlaamse Beweging in de VBJ-rangen hoopt te sluiten. In de tweede plaats wil Van Grieken ook nieuwe ideeën en andere thema’s aansnijden. Een derde aandachtspunt is het aanwenden van andere technieken. Enerzijds komt dat neer op meer gebruik maken van de nieuwe media. Anderzijds wil hij de vorm van aanpakken herdenken, zonder daarbij de politieke boodschap te veranderen. Tom Van Grieken kijkt daarbij naar de manier van werken van de "moderne ngo’s”. Het blijft allemaal zeer vaag, en alvast op het punt van communicatie faalt hij bij zijn start als VBJ-voorzitter. Het nieuwe VBJ-bestuur is nog altijd niet aan het brede publiek voorgesteld – met Barbara Pas kregen we tenminste snel een filmpje waarin het nieuwe VBJ-bestuur zich voorstelde. Tom Van Grieken zal toch niet worstelen met de vraag hoe hij N-SA’er Thierry Vanroy (foto 2) moet voorstellen als nieuwbakken VBJ-bestuurslid? Thierry Vanroy die nog maar een paar maanden geleden met veel bombarie zijn afscheid van de Vlaamse Beweging aankondigde en bevestigde.

 

"De boodschap van het Vlaams Belang is niet grijs gedraaid, maar we hebben wel een nieuwe deejay nodig”, stelde Tom Van Grieken zondag ietwat stoutmoedig. En nog straffer: "In 2014 moeten nieuwe gezichten de lijst trekken. Filip Dewinter kan geen spits meer zijn." Filip Dewinter was op dit punt terughoudend. Filip Dewinter: “Wij willen de sleutels van de Ferrari best doorgeven maar wij willen zeker zijn dat er een degelijke chauffeur aan het stuur zit die tevens over een rijbewijs beschikt.” Het VB vergelijken met een Ferrari, dat komt in aanmerking voor de beste grap van 2012.

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, van grieken, vanroy, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.