31-03-12

MEER ZORGEN OVER ECONOMIE DAN OVER IMMIGRATIE

De Morgen wees er gisteren terloops op in een artikel over Jean-Luc Mélenchon en de Parti de Gauche: de schietpartijen in Toulouse hebben minder invloed op de stemintenties dan gedacht voor de komende Franse presidentsverkiezingen. “Niet migratie, veiligheid of islam is voor de Franse kiezer prioritair, wel de werkloosheid en de sociaaleconomische miserie.” Hier – in het drieduizendste artikel op deze blog – de cijfers en feiten. Illustratie van links naar rechts, van boven naar beneden: de zes belangrijkste van de tien kandidaten voor de presidentsverkiezingen: Sarkozy (rechts), Hollande (links), Le Pen (extreem-rechts), Bayrou (gematigd rechts), Mélenchon (radicaal links) en Joly (groenen).

 

Wat zouden de gevolgen zijn van de moordpartijen in Toulouse en Montauban op de stemintenties voor de Franse presidentsverkiezingen, op ongeveer een maand voor de eerste stemronde? Op 23 en 24 maart werd een representatief staal van Fransen hierover ondervraagd in opdracht van Le Monde en Franse televisie- en radiostations. Tweederde van de ondervraagden (66 %) vindt dat tijdens de verkiezingscampagne te weinig gesproken wordt over de tewerkstelling en werkloosheid. Eenzelfde bezorgdheid is er over het onderwijs en de koopkracht die volgens de ondervraagden te weinig aan bod komt in de campagne.

 

Immigratie is dan weer een thema dat volgens 40 % van de ondervraagden teveel aan bod komt (29 % vindt onvoldoende, nog eens 29 % vindt voldoende). Onveiligheid komt volgens 39 % te weinig aan bod in de campagne. Begin maart, vóór de schietpartijen, vond 53 % dat onveiligheid te weinig aan bod kwam. Nu is 31 % tevreden over de aandacht dat het thema krijgt; 29 % vindt dat het teveel aan bod komt. Wie voor Marine Le Pen of Nicolas Sarkozy wil stemmen, wil meer horen over immigratie en onveiligheid; wie voor Jean-Luc Mélenchon of François Hollande wil stemmen, heeft er veel minder behoefte aan. Maar in meerderheid heeft de Franse bevolking dus vooral zorgen over de economie.

 

Over de stemmen voor de individuele presidentskandidaten zullen we het hier niet hebben: elke dag zijn er weer nieuwe peilingen, peilingen spreken elkaar wel eens tegen, en peilingen worden gemanipuleerd. Op een maand vóór de eerste stemronde op 28 april zijn meer en meer overtuigd voor wie ze in de eerste ronde zullen stemmen: 66 % zegt het te weten. Maar voor wie gaat men in de tweede ronde stemmen? Van de stemmers voor Marine Le Pen zou nog maar 13 % in de tweede stemronde voor de socialistische kandidaat François Hollande stemmen (in januari was dat nog 30 %). Omgekeerd wint Nicolas Sarkozy meer en meer stemmen bij de Le Pen-aanhangers: 50 % zou nu voor de nieuwe Napoleon stemmen in de tweede ronde (minder dan 40 % bij een eerdere peiling). Het rechts discours helpt Sarkozy misschien niet direct bij de eerste stemronde, maar wel bij de tweede stemronde veertien dagen later.

 

François Hollande heeft de jeugd als zijn prioriteit in de kiescampagne genomen, maar hij verliest aanhang bij de jeugd. Hollande is met 26 % bij de minder dan 30-jarigen nog altijd de grootste stemmentrekker, maar eind vorig jaar kreeg hij nog 39 % van de stemmen in die leeftijdsgroep. Jean-Luc Mélenchon en Marine Le Pen trekken alsmaar meer jongeren aan. Allebei meer bij de mannelijke dan bij de vrouwelijke jongere kiezers. Intussen zijn ook enquêteresultaten bekend over het seksuele leven van de Fransen en hun partijvoorkeur: wie heeft het vaakst seksuele betrekkingen, wie is het meest ontrouw, wie pijpt het meest en andere zaken die een mens niet wil weten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.