31-03-12

MEER ZORGEN OVER ECONOMIE DAN OVER IMMIGRATIE

De Morgen wees er gisteren terloops op in een artikel over Jean-Luc Mélenchon en de Parti de Gauche: de schietpartijen in Toulouse hebben minder invloed op de stemintenties dan gedacht voor de komende Franse presidentsverkiezingen. “Niet migratie, veiligheid of islam is voor de Franse kiezer prioritair, wel de werkloosheid en de sociaaleconomische miserie.” Hier – in het drieduizendste artikel op deze blog – de cijfers en feiten. Illustratie van links naar rechts, van boven naar beneden: de zes belangrijkste van de tien kandidaten voor de presidentsverkiezingen: Sarkozy (rechts), Hollande (links), Le Pen (extreem-rechts), Bayrou (gematigd rechts), Mélenchon (radicaal links) en Joly (groenen).

 

Wat zouden de gevolgen zijn van de moordpartijen in Toulouse en Montauban op de stemintenties voor de Franse presidentsverkiezingen, op ongeveer een maand voor de eerste stemronde? Op 23 en 24 maart werd een representatief staal van Fransen hierover ondervraagd in opdracht van Le Monde en Franse televisie- en radiostations. Tweederde van de ondervraagden (66 %) vindt dat tijdens de verkiezingscampagne te weinig gesproken wordt over de tewerkstelling en werkloosheid. Eenzelfde bezorgdheid is er over het onderwijs en de koopkracht die volgens de ondervraagden te weinig aan bod komt in de campagne.

 

Immigratie is dan weer een thema dat volgens 40 % van de ondervraagden teveel aan bod komt (29 % vindt onvoldoende, nog eens 29 % vindt voldoende). Onveiligheid komt volgens 39 % te weinig aan bod in de campagne. Begin maart, vóór de schietpartijen, vond 53 % dat onveiligheid te weinig aan bod kwam. Nu is 31 % tevreden over de aandacht dat het thema krijgt; 29 % vindt dat het teveel aan bod komt. Wie voor Marine Le Pen of Nicolas Sarkozy wil stemmen, wil meer horen over immigratie en onveiligheid; wie voor Jean-Luc Mélenchon of François Hollande wil stemmen, heeft er veel minder behoefte aan. Maar in meerderheid heeft de Franse bevolking dus vooral zorgen over de economie.

 

Over de stemmen voor de individuele presidentskandidaten zullen we het hier niet hebben: elke dag zijn er weer nieuwe peilingen, peilingen spreken elkaar wel eens tegen, en peilingen worden gemanipuleerd. Op een maand vóór de eerste stemronde op 28 april zijn meer en meer overtuigd voor wie ze in de eerste ronde zullen stemmen: 66 % zegt het te weten. Maar voor wie gaat men in de tweede ronde stemmen? Van de stemmers voor Marine Le Pen zou nog maar 13 % in de tweede stemronde voor de socialistische kandidaat François Hollande stemmen (in januari was dat nog 30 %). Omgekeerd wint Nicolas Sarkozy meer en meer stemmen bij de Le Pen-aanhangers: 50 % zou nu voor de nieuwe Napoleon stemmen in de tweede ronde (minder dan 40 % bij een eerdere peiling). Het rechts discours helpt Sarkozy misschien niet direct bij de eerste stemronde, maar wel bij de tweede stemronde veertien dagen later.

 

François Hollande heeft de jeugd als zijn prioriteit in de kiescampagne genomen, maar hij verliest aanhang bij de jeugd. Hollande is met 26 % bij de minder dan 30-jarigen nog altijd de grootste stemmentrekker, maar eind vorig jaar kreeg hij nog 39 % van de stemmen in die leeftijdsgroep. Jean-Luc Mélenchon en Marine Le Pen trekken alsmaar meer jongeren aan. Allebei meer bij de mannelijke dan bij de vrouwelijke jongere kiezers. Intussen zijn ook enquêteresultaten bekend over het seksuele leven van de Fransen en hun partijvoorkeur: wie heeft het vaakst seksuele betrekkingen, wie is het meest ontrouw, wie pijpt het meest en andere zaken die een mens niet wil weten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

30-03-12

HET GAAT "VOORUIT, EN NOG MEER VOORUIT"

“Antwerpen is goed bezig!” Duivel-doet-al Ruben Rosiers aka Ruben Solidarista is tevreden. Het gaat "vooruit, en nog meer vooruit!"

 

Gisterenavond was er in Antwerpen een door Rosiers opgezette anti-imperialistische actie, actie tegen steun aan de rebellen in Syrië (foto 1). Dinsdag kwam voormalig NPD-voorzitter Udo Voigt op uitnodiging van de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) spreken (foto 2, een vooruitgang want twee jaar geleden moest een NPD-spreker het nog stellen met het Nieuw-Solidaristisch Alternatief). En vanavond wordt in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen een Franstalig boek voorgesteld over CasaPound (foto 3).

 

Dat de actie gisterenavond maar twintig man op de been bracht, een kniesoor die daarover klaagt. Eddy Hermy was nog maar eens vanuit Oostende naar Antwerpen afgezakt, Roy Matthijsse was met zijn Nederlandse kameraden van de Vrije Nationalisten Noord-Brabant en de Nationale Socialistische Aktie in Antwerpen, en Thierry Vanroy had het gelukkig nog niet te druk als nieuwbakken bestuurslid van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) zodat hij als vanouds bij acties van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) de hele reutemeteut kon filmen.

 

“De Syriërs hebben in een referendum massaal gestemd voor de democratische hervormingen van president Bashar Al-Assad”, legde Ruben Rosiers uit in een pamfletje dat hij liet verdelen. Rosiers wil “niet nog een ‘bevrijding’ van een ‘regime’ dat wij niet kennen. Niet nog krokodillentranen voor ‘vrijheidsstrijders’ die in wezen fundamentalistische terroristen zijn.” Het is aandoenlijk het te lezen van de pen van iemand die anders niet vies is van mee op te stappen met Duitse ‘autonomen’ (in Duitsland noemen ze die gewoon “nazi’s”, foto: Ruben Rosiers op 1 mei 2010 in Berlijn), iemand die meerdere keren per jaar naar Italië gaat om te leren van Casa “Wij willen de erfgenamen van het fascisme zijn” Pound.

 

De Nederlandse kameraden legden uit dat “de imperialistische machtsblokken” door de Syrische hoofdstad Damascus te veroveren hopen “de bewapening van de Hezbollah te beperken om zo later gemakkelijker de Iranese hoofdstad Teheran in te kunnen nemen” zodat dan “de Hezbollah zo minder doeltreffende tegenacties kan uitoefenen tegenover het Israëlische zionisme.” Of de gemiddelde Antwerpenaar daarmee begrijpt wat er allemaal aan de hand is, is maar de vraag. Een man van buitenlandse afkomst schold de betogers voortdurend uit voor “Idiots”. De betogers konden enkel antwoorden met hun glimlach.

 

Nu ja, betogen. Er werd vijf meter gestapt. Van het midden van het Astridplein tot de rand van datzelfde plein waar ook nog flyers verdeeld werden voor Bicky cheeseburgers én een cola voor 3.60 euro bij frituur De Laet. De politie schatte de impact van de betoging correct in: pas een dik half uur na de start van de actie daagden twee politieagenten-op-fiets op om polshoogte te nemen. Twintig betogers. Twee jaar geleden waren ze bij een pro Palestina-actie van het N-SA op datzelfde Astridplein met zeventien mensen. Nu dus met twintig. Het gaat “vooruit, en nog meer vooruit!”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, internationaal, rosiers |  Facebook | | |  Print

29-03-12

DE GRAP MET DE FERRARI. NIEUW VBJ-BESTUUR

Na Filip Dewinter, in 1987 de eerste voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ, toen nog Vlaams Blok Jongeren), Karim Van Overmeire, Jan Huijbrechts, Philip Claeys, Jurgen Branckaert, Frederic Erens, Hans Verreyt en Barbara Pas is voorbije zondag Tom Van Grieken (25 j., foto 1) als nieuwe VBJ-voorzitter aangesteld. Vorige zomer toegevoegd aan het toenmalig bestuur van de Vlaams Belang Jongeren kon hij alvast leren in de pas te lopen.

 

Als scholier was Tom Van Grieken actief bij het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV), ook al een organisatie meer dan twintig jaar geleden opgericht door Filip Dewinter. In de rand van de viering van dertig jaar Nationalistische StudentenVereniging (NSV) in 2006 werd Tom Van Grieken gevierd voor zijn jarenlange inzet bij het NJSV. Tom Van Grieken werd vervolgens actief bij de NSV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel. Volgens Blokbuster liet Tom Van Grieken zich opmerken met gewelddadige raids tegen hun militanten in maart en juni 2007. Hijzelf ontkent enige betrokkenheid bij die gewelddaden. Tom Van Grieken studeerde communicatiewetenschappen aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen, waar hij... bij de cursus webdesign een website maakte waarin onder andere een link gelegd werd naar de 0110-concerten, de website van Hand-in-Hand en deze blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Een website met linken naar zijn ware favorieten zou nogal gênant zijn. Na zijn diploma behaald te hebben ging Tom Van Grieken aan de slag in de reclamesector. Intussen is hij parlementair medewerker voor het Vlaams Belang.

 

Intussen maakte Tom Van Grieken zich in bepaalde kringen populair door als NSV-praeses een toespraak te houden op de jaarlijkse August Borms-herdenking in 2010. Op 11 juli 2011 werd het VBJ-bestuur uitgebreid met Tom Van Grieken. In een interview dat ’s anderendaags al verscheen op de website van de Vlaams Belang Jongeren loofde Tom Van Grieken het Vlaams Belang: “Het Vlaams Belang heeft op z’n minst het voordeel van de duidelijkheid. Like it or leave it.” Dat laatste werd alvast gedaan door enkele tientallen VB’ers die inderdaad opstapten bij het VB. Tom Van Grieken werd gevraagd of hij “dan niets aan te merken (heeft) op onze partij?” En dan kwam eruit: “Persoonlijk voel ik weinig voor het ‘islam bashen’ en breek me de mond niet open over het te pas en te onpas innemen van buitenlandse standpunten (In die periode was er nogal wat kritiek op de pro Israël-standpunten van Filip Dewinter, nvdr.). De prioriteit van het Vlaams Belang moet bij ons eigen volk liggen.” VBJ moet “weer de speerpunt van het Vlaams Belang worden (…) die geen angst heeft om tegen de stroom in te roeien. De bron vind je trouwens enkel door tegen de stroom in te zwemmen.”

 

Bij zijn aanstelling zondag zei Tom Van Grieken de komende twee jaar bijzondere aandacht te willen schenken aan drie zaken. Het eerste is nieuwe mensen aantrekken, waarbij hij vooral mensen uit de Vlaamse Beweging in de VBJ-rangen hoopt te sluiten. In de tweede plaats wil Van Grieken ook nieuwe ideeën en andere thema’s aansnijden. Een derde aandachtspunt is het aanwenden van andere technieken. Enerzijds komt dat neer op meer gebruik maken van de nieuwe media. Anderzijds wil hij de vorm van aanpakken herdenken, zonder daarbij de politieke boodschap te veranderen. Tom Van Grieken kijkt daarbij naar de manier van werken van de "moderne ngo’s”. Het blijft allemaal zeer vaag, en alvast op het punt van communicatie faalt hij bij zijn start als VBJ-voorzitter. Het nieuwe VBJ-bestuur is nog altijd niet aan het brede publiek voorgesteld – met Barbara Pas kregen we tenminste snel een filmpje waarin het nieuwe VBJ-bestuur zich voorstelde. Tom Van Grieken zal toch niet worstelen met de vraag hoe hij N-SA’er Thierry Vanroy (foto 2) moet voorstellen als nieuwbakken VBJ-bestuurslid? Thierry Vanroy die nog maar een paar maanden geleden met veel bombarie zijn afscheid van de Vlaamse Beweging aankondigde en bevestigde.

 

"De boodschap van het Vlaams Belang is niet grijs gedraaid, maar we hebben wel een nieuwe deejay nodig”, stelde Tom Van Grieken zondag ietwat stoutmoedig. En nog straffer: "In 2014 moeten nieuwe gezichten de lijst trekken. Filip Dewinter kan geen spits meer zijn." Filip Dewinter was op dit punt terughoudend. Filip Dewinter: “Wij willen de sleutels van de Ferrari best doorgeven maar wij willen zeker zijn dat er een degelijke chauffeur aan het stuur zit die tevens over een rijbewijs beschikt.” Het VB vergelijken met een Ferrari, dat komt in aanmerking voor de beste grap van 2012.

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, van grieken, vanroy, dewinter |  Facebook | | |  Print

28-03-12

MINSTENS 41 VB’ERS NAAR DE N-VA (1)

Eerst werden een twintigtal VB’ers gespot die naar de N-VA overstapten – en Freya Van den Bossche vond dat toen al veel –, later werden er vijfentwintig VB'ers gezien bij de N-VA; begin deze week dertig. Ons artikel hierover werd opgemerkt door Knack  en Het Nieuwsblad. Intussen tellen we al minstens eenenveertig VB'ers bij de N-VA.

 

Wie is nu nog ontdekt? In Brasschaat is Kristel Geubels, tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, overgestapt naar de N-VA. VB-lijststrekker Luc Sevenhans stapte, zoals al eerder gemeld, begin 2009 op bij het VB en vervoegde eind datzelfde jaar de N-VA. Als vierde opvolger op de N-VA-lijst voor de Senaat belandde voormalig VB-parlementslid en protégé van Gerolf Annemans Luc Sevenhans terug op een fluwelen zitje in het Belgisch parlement. Het VB beschikt in Brasschaat overigens nog wel over een paar kleppers met om te beginnen Dimitri Hoegaarts, politiek secretaris van Gerolf Annemans en regiovoorzitter van vijftien VB-afdelingen ten noorden van Antwerpen. Ook Koen Spitaels, chauffeur-bodyguard van Filip Dewinter, zetelt in de Brasschaatse gemeenteraad; net als Willy Corten, in 1981 veroordeeld voor zijn lidmaatschap en activiteiten bij de VMO.

 

In Lille, in de Antwerpse Kempen, zijn de VB-gemeenteraadsleden Leo Smans (foto 1) en Geert Geens overgestapt naar de N-VA. Lezers van de AFF-blog kennen Smans en Geens nog van de strapatsen van Sandy Neel, VB-gemeenteraadsfractieleidster in Lille en organisator van een verjaardagsfeestje voor haar toenmalige vriend in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen waarbij ook Blood and Honour’ers uitgenodigd waren. Leo Smans en Geert Geens waren zo verontwaardigd over dat feestje dat ze opstapten bij het VB. Geert Geens is intussen afdelingsvoorzitter van de N-VA in Lille; Leo Smans afdelingssecretaris van de N-VA in Lille. Overigens is er nog goed nieuws voor de mensen in Lille. Na de nodige verbouwingen in het appartement dat Sandy Neel het voorbije weekend kocht verhuist het flamboyante VB-personeelslid, vertrekt ze uit Lille.

 

In Lier is VB-gemeenteraadslid Jenny Van Damme (foto 2) weg bij het VB. Op de website van de stad Lier staat Jenny Van Damme nog als onafhankelijk gemeenteraadslid; op de website van de N-VA in Lier vinden we ze echter terug als N-VA-bestuurslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond Jenny Van Damme nog als tweede op de VB-lijst, vlak achter lijsttrekker Jan Mortelmans. Jenny Van Damme stapte in augustus 2009 op bij het VB; in februari dit jaar stapte ze over naar de N-VA. Zowel over haar ontslag bij het VB als haar toetreden tot de N-VA gaf ze weinig commentaar. Tezelfdertijd stapten overigens nog drie andere bekende figuren in Lier over naar de N-VA.

 

In Lommel stapte Leo Stelten (foto 3) een maand na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 al over naar de N-VA. Leo Stelten was tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en ook één van de twee verkozen VB-gemeenteraadsleden. Leo Stelten was ontgoocheld over het gebrek aan structuur bij het VB-Lommel en zag een uitkomst in de N-VA. “D(i)e partij deelt mijn streven naar Vlaamse onafhankelijkheid”, motiveerde Stelten zijn keuze voor de N-VA. Eddy Wouters, vierde op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lommel in 2006, is intussen ook opgenomen in het bestuur van de N-VA in Lommel. Nog in Limburg, in de gemeente Ham, vinden we op de gemeentelijke website Inge Van Heester als onafhankelijk gemeenteraadslid. Ze werd gemeenteraadslid als tweede opvolgster op de VB-lijst in Ham, maar intussen vinden we haar ook terug als bestuurslid van de N-VA in Ham.

 

In Wuustwezel staat Etienne De Lombaert als onafhankelijk gemeenteraadslid op de gemeentelijke website, maar op de website van de plaatselijke N-VA-afdeling vinden we hem terug als N-VA-bestuurslid. Etienne De Lombaert kwam als tweede opvolger op de VB-lijst in Wuustwezel de gemeenteraadszaal binnen. Even verderop, in Essen, gaf VB-gemeenteraadslid Veerle De Waal in december 2008 haar ontslag als gemeenteraadslid. Veerle De Waal stond tweede op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, intussen vinden we haar terug in het bestuur van de N-VA samen met de plaatselijke lijst PLE. PLE staat voor Project Leefbaar Essen. We hebben Veerle De Waal gevraagd of ze zich N-VA’ster of PLE’ster voelt, maar we kregen (nog) geen antwoord. Inhoudelijk is het Project Leefbaar Essen niet te vergelijken met bijvoorbeeld Pim Fortuyns Leefbaar Rotterdam, maar N-VA en PLE kunnen niet zonder elkaar om een plaatsje te verwerven in de Essense politiek.

 

De volgende VB-mandataris die ons als N-VA’er gesignaleerd werd is Elsje Sinnaeve, OCMW-raadslid in Lebbeke (Oost-Vlaanderen). Vanaf het begin van de huidige legislatuur zetelde ze voor het VB in de OCMW-raad, maar in oktober 2007 besloot ze als onafhankelijk OCMW-raadslid te zetelen. Meningsverschillen met VB-gemeenteraadsfractieleider Geert De Backer lagen aan de basis van haar besluit. Elsje Sinnaeve is daarenboven ACLVB-vakbondsafgevaardigde, en zoals bekend is VB-lidmaatschap en vakbondsafgevaardigde zijn een moeilijke combinatie. Intussen vinden we Elsje Sinnaeve op de website van het OCMW-Lebbeke terug als N-VA’ster.

 

Overigens hebben we voor het samenstellen van de lijst VB’ers bij de N-VA ons gefocust op de gemeenteraadsleden, en in mindere mate OCMW-raadsleden, die overstapten naar de N-VA. Maar er zijn nog wel meer ex-VB’ers die intussen opmerkelijke posities bekleden binnen plaatselijke N-VA-afdelingen. In Eeklo bijvoorbeeld moest Patrick De Clercq zich naar eigen zeggen “aanpassen of opkrassen” bij het VB. Hij deed dit laatste en is nu N-VA-bestuurslid in Eeklo. En neem nu Donald Meersman in Deinze: in 2006 stond hij nog als zevende op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Deinze, daarna ging hij zijn geluk beproeven bij de Lijst Dedecker (LDD) en intussen is Donald Meersman… ledenverantwoordelijke bij de N-VA in Deinze.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

MINSTENS 41 VB’ERS NAAR DE N-VA (2)

Bij onze telling van VB’ers bij de N-VA telden we Veerle De Waal (voorlopig) niet mee omdat het nog niet duidelijk is of ze is toegetreden tot de N-VA in Essen dan wel tot de kartelpartner van de N-VA, Project Leefbaar Essen (zie hierboven). We lieten ook anciens achterwege als Geert Van Cleemput, gewezen hoofd van de VB-studiedienst en na de verkiezingen in 2004 overgestapt naar de N-VA. Of Jaak Peeters.

 

Die laatste liet ons via een omweg – de reactiemodule bij Knack en een mail naar het Nederlandse antifascistisch blad Alert! – weten dat hij niet van het Vlaams Blok naar de N-VA is overgestapt, maar het Vlaams Blok verlaten heeft. In 1988. In 1991 stapte hij over naar de Volkunie (VU), en na de splitsing van de VU ging hij over naar de N-VA. Hij is dan wel onvolledig in het overzicht van zijn politieke loopbaan: zowel in de documentatie van de Nederlandse collega’s naar wie Jaak Peeters mailde als in Het Vlaams Blok van Hugo Gijsels (blz. 144) is Jaak Peeters genoteerd als dat hij in de jaren negentig ook nog actief was bij het Nationalistisch Verbond.

 

Op het forum van Knack maakte Jaak Peeters zich ook druk dat niet rechtstreeks kan gereageerd worden op deze blog. Jaak Peeters: “Ik constateer dat het onmogelijk is om op de site van het AFF zelf te reageren. Dat maakt duidelijk hoe ‘open’ die heerschappen zijn. Laat er ons niet langer woorden aan vuil maken.” Had Jaak Peeters gezien wat er onder het AFF-logo rechts op deze blog staat, wist hij dat we de reactiemodule op deze blog hebben moeten sluiten na herhaaldelijk overtreden van de fatsoensregels. Concreet ging het over doodsbedreigingen die gepost werden in de reactiemodule, en vermits AFF/Verzet louter draait op vrijwilligers met allen een fatsoenlijke job en/of tijdsbesteding, is het ons zelfs materieel niet mogelijk permanent te bewaken wat hier als reacties gepost zou worden.

 

Meteen moeten we nog maar eens tegenspreken wat iemand anders postte op het forum van Knack: “Jeezes, het AFF. Dat politiek correcte clubje gesubsidieerde extreemlinksen dat werkloos was na de val van de muur. Hoe oud zouden die mannen nu zijn?” We gaan niet tegenspreken dat de kern van het AFF alsmaar ouder wordt. Wel zijn het niet enkel mannen, vrouwen zijn evenredig aanwezig. Het AFF wordt niet gesubsidieerd. Nogmaals: het AFF wordt niet gesubsidieerd. Bij ons ook geen mensen tewerkgesteld door een partij of vakbond en intussen fulltime bezig met een zogenaamd onafhankelijke blog, om RechtsActueel niet te noemen. Last but not least krijgt de redactie van AFF/Verzet alsmaar meer nieuwe medewerkers. Alle namen die vorige maandag en vandaag naar boven zijn gehaald als (ex-)VB’er bij de N-VA, is werk van nieuwe medewerkers aan deze blog.

 

Ook willen we nog even reageren op een N-VA’er – N-VA-bestuurslid in een Vlaamse middelgrote stad – die de ‘Contacteer me’-knop rechtsboven deze blog wél vond. In een mail wijst hij erop dat in een buurgemeente twee SP.a’ers overgestapt zijn naar de N-VA. Of wij ook een volledige lijst hebben van SP.a’ers bij de N-VA?, “Is N-VA nu een extreem linkse partij aan het worden?”, en of we dit ook aan de kaak durven stellen? Neen, wij hebben geen lijst van SP.a’ers bij de N-VA, maar volgens onze informatie is dat ook maar een kleine groep. We herhalen: volgens onze informatie zijn het vooral mensen van lokale lijsten – genre Gemeentebelangen – die naar de N-VA zijn overgestapt. In de tweede plaats zijn het mensen van VB, CD&V en Open VLD – met voorop VB’ers. En slechts in derde instantie mensen van andere partijen. En neen, wij denken niet dat met de SP.a’ers bij de N-VA de partij van Bart De Wever “een extreem linkse partij aan het worden” is. De SP.a trouwens associëren met “extreem links”… dat kan ook alleen maar uit de mond komen van een N-VA’er of erger.

 

Na de overstap van voormalig Vlaams Belang-personeelslid en -gemeenteraadslid Steven Dupont en de vraag van een journaliste twitterde N-VA-Kamerlid Peter Dedecker: “Er hebben slechts +/- 100 mandatarissen van andere partij de filter overleefd, waarvan slechts een twintigtal VB”. Stadsgenoot en minister Freya Van den Bossche vond die “slechts” best veel. Sindsdien kregen wij regelmatig meldingen van nog meer VB’ers die opgenomen werden in de rangen van de N-VA. Ons artikel maandag, toen we dertig VB’ers bij de N-VA hadden opgelijst, bracht nieuwe reacties te weeg zodat we op dit ogenblik uitkomen op minstens eenenveertig VB’ers die aanvaard werden door de N-VA. De leegloop bij het Vlaams Belang is nog groter, en we kunnen ons er enkel over verheugen. Zonder te denken dat het Vlaams Belang intussen een leeg vat is. Wij rekenen erop dat alle VB’ers intussen bij de N-VA bij partijvergaderingen én publiek afstand nemen van alle standpunten, voorstellen en acties die het Vlaams Belang kenmerken als een extreemrechtse partij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

MINSTENS 41 VB’ERS NAAR DE N-VA (3)

Zonder dat dit de ultieme lijst is: wie sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 van het VB, een enkele keer van VLOTT, overstapte naar de N-VA. Enkel de drie met een asterix aangeduid zijn geen gemeente- of OCMW-raadslid.  

 

In West-Vlaanderen: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 4. Willy Delbecque (Wervik), 5. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 6. Pascal Maertens (Zwevegem).

In Oost-Vlaanderen: 7. Karim Van Overmeire (Aalst), 8. Mia De Brouwer (Aalst), 9. Ignace Verhaegen (Aalst), 10. Bruno Stevenheydens (Beveren), 11. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 12. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 13. Jan Lievens (Lede), 14. Annita Sonck (Ninove), 15. Dirk Souffriau (Ninove), 16. Bruno Alens (Zele), 17. Elsje Sinnaeve (Lebbeke), 18. Patrick De Clercq (Eeklo)*, 19. Donald Meersman (Deinze)*.

In Antwerpen: 20. Christel Uytdewilghen (Boechout), 21. Luc Sevenhans (Brasschaat), 22. Karina Leys (Hoboken), 23. Jeroen Van de Water (Kasterlee), 24. Robert Mondelaers (Laakdal), 25. Joris Van Dessel (Nijlen), 26. Eddy Van den Bossche (Nijlen), 27. Patrick Verlinden (Schoten), 28. Kristel Geubels (Brasschaat), 29. Leo Smans (Lille), 30. Geert Geens (Lille), 31. Jenny Van Damme (Lier), 32. Etienne De Lombaert (Wuustwezel).

In Vlaams-Brabant: 33. Steven Dupont (Grimbergen), 34. Wim Demuylder (Halle), 35. Dirk Jacobs (Zemst), 36. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 37. Rudi Matthijs (Zoutleeuw).

In Limburg: 38. Michel Laenen (Herk-de-Stad), 39. Leo Stelten (Lommel), 40. Eddy Wouters (Lommel)*, 41. Inge Van Heester (Ham).

Bij de persdienst van de N-VA heeft men nog steeds niet de tijd gevonden om te antwoorden op onze mail van vorige vrijdag over de VB’ers bij de N-VA. Gisteren verstuurde de N-VA-persdienst wél nog een bericht om te melden dat Bart De Wever (foto) in het kader van een Music for Life-actie vanavond in Antwerpen “een zo boeiend mogelijke geschiedenisles” zal geven over de Romeinse oudheid. First things first.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

27-03-12

STRONT AAN DE KNIKKER

Bij de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) zijn ze verontwaardigd. Ze krijgen geen universiteitslokaal voor een meeting met voormalig NPD-leider Udo Voigt (foto 1). Vanavond volgt een protestactie, en trekken ze met Voigt naar elders. Waarschijnlijk het bovenzaaltje van een café waar rechts-extremisten vaker samenkomen.

 

De NSV is het niet eens met de argumentatie van de universiteit. Die “acht het profiel van de spreker volledig in strijd met de doelstellingen en waarden van de Universiteit Antwerpen. Bovendien blijkt niet uit de aanvraag dat de activiteit uitsluitend voor leden van de universitaire gemeenschap toegankelijk is. Dat is nochtans een absolute vereiste als het om een politiek evenement gaat waar geen tegensprekelijk debat mee gepaard gaat.” De NSV voert aan dat debatavonden die door studentenverenigingen ingericht worden toch ook door andere geïnteresseerden moeten kunnen gevolgd worden. En daarin hebben ze gelijk. Maar de NSV haalt dan als bewijs van hoe het kan de lezing van Benno Barnard aan die bijgewoond en verstoord werd door leden van Sharia4Belgium. Maar moest de Universiteit geen lessen trekken uit de heibel van/met Sharia4Belgium (heibel die gretig gefilmd werd door Sam Van Rooy en Tanguy Veys)?

 

De discussie over “het profiel van de spreker volledig in strijd met de doelstellingen en waarden van de Universiteit Antwerpen” gaat de NSV uit de weg door alleen maar te jammeren over het gebrek aan “actief pluralisme” aan de universiteit. “Door de eeuwen heen zijn de universiteiten in gans Europa een toevluchtsoord geweest voor het vrije denken. Op die manier hebben de universiteiten ook een onschatbare bijdrage geleverd tot de ontwikkeling van kunst, cultuur en wetenschap. De Universiteit Antwerpen dreigt met haar houding afbreuk te doen aan deze jarenlange traditie, die nochtans van onschatbare waarde is”, argumenteert de NSV. In algemene zin klopt dit, maar wat is de “onschatbare bijdrage (…) tot de ontwikkeling van kunst, cultuur en wetenschap” van Udo Voigt? Ter herinnering: een portret van Udo Voigt.

 

Niet alleen is de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) van Udo Voigt exact twee weken geleden nog in opspraak gekomen door de aanhouding van 24 vermoedelijke NPD-leden, de vondst van wapens en nazi-propaganda, onlangs geraakte ook nog een vonnis bekend waarin een Duitse rechtbank alle begrip toonde dat hoteleigenaars Udo Voigt niet binnen willen laten. Wel mogen ze niet hem eerst inschrijven en nadien toch weigeren. Je kan het eens zijn of niet eens zijn met zo’n uitspraak. Maar als van zowel twee lagere rechtbanken en als van de hoogste rechterlijke instantie in Duitsland hoteleigenaars Udo Voigt mogen weigeren toegang te verlenen tot hun hotel, zou het nogal grotesk zijn als Voigt wél welkom zou zijn aan een Belgische universiteit. Dat de NSV in haar reactie op de mededeling van de Universiteit Antwerpen niet verduidelijkt wat “de doelstellingen en waarden” van Udo Voigt zijn, bewijst dat er stront aan de knikker is.

 

Spreker op herdenkingen van Rudolf Hess, door Adolf Hitler benoemd als zijn plaatsvervanger. Organisator van een bijeenkomst waar 4 000 neonazi’s naartoe kwamen. Meerdere keren veroordeeld voor racisme. Ontkenner dat er zes miljoen joden zijn omgekomen in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s… We begrijpen dat de Universiteit Antwerpen zo’n spreker niet meteen verzoenbaar vindt met haar eigen doelstellingen en waarden. Dat de NSV hem als spreker uitnodigt, zegt overigens veel over de NSV. Een vorige week verschenen artikel van Der Spiegel toont ons Udo Voigt aan zijn bureau op het NPD-hoofdkwartier in Berlijn (foto 2). En welke landkaart hangt er vlak boven zijn bureau? Die van het Koninkrijk der Pruisen dat zich uitstrekte over het huidige Duitsland, Polen en nog zeven andere landen. Laat Voigt mijmeren over het ‘goede’ verleden, Antwerpen heeft verdient een betere toekomst. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

26-03-12

NU AL 30 VB'ERS: N-VA'ER

Hoe meer een mens begint te roeren in het potje van VB’ers die overstappen naar de N-VA, hoe meer er bekend geraken. Met de hulp van lezers van deze blog zijn we inmiddels al aan dertig toe, en als we er een paar oudere overstappers bij tellen: aan meer dan dertig. Bij die ‘oudere’ spreken we dan over VB-dissidenten als Jaak Peeters (acht jaar lang nationaal secretaris bij het Vlaams Blok) en Geert Van Cleemput (voormalig hoofd van de VB-studiedienst) die al langer geleden overstapten naar de N-VA. Geert Van Cleemput stapte in 2004 over naar de N-VA; Jaak Peeters nog eerder.

 

In Zwevegem stapte in juli vorig jaar Pascal Maertens op bij het VB, begin dit jaar stapte hij over naar de N-VA. Pascal Maertens was aanvankelijk actief bij de Volkunie (VU). Bij het uiteenvallen van de VU in 2001 koos hij voor de N-VA, partij waarvan hij drie jaar later afstand van nam omdat de N-VA in kartel ging met de CD&V. In 2004 werd Maertens lid van het Vlaams Blok, in 2006 plaatselijk VB-voorzitter en in 2007 OCMW-raadslid voor het VB. In juli 2011 stapte Pascal Maertens op bij het VB omwille van het verdrinken van elke vernieuwingspoging bij het VB. Maertens zetelde hierna als onafhankelijk OCMW-raadslid, en is nu dus terug bij de N-VA. In de hemel is er meer vreugde om een zondaar die zich bekeerd heeft dan…

 

In Wervik stapten Willy Delbecque en Anne-Catherine Cnockaert, allebei VB-gemeenteraadsleden, over naar de N-VA. We signaleerden het al eerder, maar we waren hen vergeten in onze vorige overzichten (1, 2). En nog in West-Vlaanderen: in Houthulst was Jean-Luc Gallet het enige VB-gemeenteraadslid. Een jaar geleden stapte hij op bij het VB. Jean-Luc Gallet zou de rest van de huidige bestuursperiode als onafhankelijke in de gemeenteraad van Houthulst zetelen, maar hij prijkt intussen als afdelingssecretaris op de website van de N-VA in Houthulst.

 

Van West- naar Oost-Vlaanderen. In Erpe-Mere deelde Wendy Van Belle op de gemeenteraadszitting van 1 maart mee dat ze niet langer VB-lid is. Over de reden van haar opstappen wilde ze niets kwijt. Ze bleef wel zitten als gemeenteraadslid, nu dus als ‘onafhankelijke’. Volgens VB-fractieleidster en Vlaams Parlementslid Gerda Van Steenberge werd Van Belle een verkiesbare plaats aangeboden op de N-VA-lijst. Het bestuur van de N-VA in Erpe-Mere wilde dat begin deze maand niet bevestigen of ontkennen, maar intussen staat op de website van de plaatselijke N-VA-afdeling al dat men Wendy Van Belle verwelkomt als nieuw N-VA-lid en -gemeenteraadslid. De ‘ontluizingsperiode’ van zes maanden waarover al eens sprake is, geldt duidelijk niet voor iedereen.

 

Vlaams-Brabant dan. In Zoutleeuw stapte Annick Vanacken over naar de N-VA, gemeenteraadslid in Zoutleeuw, voorzitster van het VB-Zoutleeuw en VB-kandidaat bij de federale verkiezingen in 2010. Vorige zomer stapte ze op het VB. Rudi Matthijs, OCMW-raadslid, penningmeester en propagandaverantwoordelijke van het VB-Zoutleeuw, stapte toen eveneens op bij het VB. Annick Vanacken en Rudi Matthijs trokken partij voor Frank Vanhecke. Rudi Mathijs is nu ook terechtgekomen bij de N-VA.

 

Antwerpen tenslotte. In augustus vorig jaar stapte Karina Leys over naar de N-VA. Zij is districtsraadslid in Hoboken, aanvankelijk voor het VB-aanhangsel VLOTT. Na de vernieuwing van het VLOTT-bestuur in Antwerpen – Hugo Coveliers zette een stap opzij, Hendrik Boonen werd de nieuwe VLOTT-voorzitter – stapte Karina Leys over naar de N-VA. Aan Het Nieuwsblad gaf ze als motief: “De nieuwe partijleiders (van VLOTT, nvdr.), buiten Hugo Coveliers, zijn niet rechts-liberaal genoeg.”

 

Met wat we uit vorige afleveringen van deze soap weten, zijn dus het voorbije jaar of daaromtrent overgestapt van het VB, een enkele keer van VLOTT, naar de N-VA: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 4. Willy Delbecque (Wervik), 5. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 6. Pascal Maertens (Zwevegem), 7. Karim Van Overmeire (Aalst), 8. Mia De Brouwer (Aalst), 9. Ignace Verhaegen (Aalst), 10. Bruno Stevenheydens (Beveren), 11. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 12. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 13. Jan Lievens (Lede), 14. Annita Sonck (Ninove), 15. Dirk Souffriau (Ninove), 16. Bruno Alens (Zele), 17. Christel Uytdewilghen (Boechout), 18. Luc Sevenhans (Brasschaat), 19. Karina Leys (Hoboken), 20. Jeroen Van de Walter (Kasterlee), 21. Robert Mondelaers (Laakdal), 22. Joris Van Dessel (Nijlen), 23. Eddy Van den Bossche (Nijlen), 24. Patrick Verlinden (Schoten), 25. Steven Dupont (Grimbergen), 26. Wim Demuylder (Halle), 27. Dirk Jacobs (Zemst), 28. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 29. Rudi Matthijs (Zoutleeuw) en 30. Michel Laenen (Herk-de-Stad).

 

We hebben onze opsomming doorgestuurd naar de N-VA-persdienst met de vraag of we nog iemand missen. Er kwam geen reactie op. Het is al de derde keer dat we feiten vóór publicatie proberen te checken bij de N-VA-persdienst, maar even vaak wordt niet geantwoord. Daarmee zet de N-VA een traditie van het VB verder. Daar antwoordt de persdienst ook niet op onze vragen. Terwijl wij enkel maar feiten willen checken, geen ideologische discussie willen voeren. Men apprecieert het niet dat wij proberen correct te informeren.

 

  • Update. Het gaat snel met het aantal VB'ers dat overstapt naar de N-VA. Maar ook het nieuws hierover geraakt meer en meer bekend. Intussen zijn ons nog zeven VB-gemeenteraadsleden gesignaleerd die inmiddels N-VA'er zijn geworden. Meer hierover later deze week.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

25-03-12

EN DE WINNAAR IS...

Een week geleden kon je hier het voornaamste lezen wat op de persconferentie werd verteld waarop het VB-Antwerpen haar campagne voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen voorstelde: Filip Dewinter die het VB nog eens als coalitiepartner van de N-VA voor een ander bestuur in Antwerpen probeerde te slijten, en de gadgets waarmee het VB in Antwerpen de campagne ingaat.

 

Toen Filip Dewinter voor een persfotograaf even op straat zijn vlag voor Antwerpen toonde, werd hij meteen aangeklampt door een Afrikaan (foto). Wij vroegen wat die Afrikaan gevraagd had aan Filip Dewinter: zowel het grappigste als het juiste antwoord zouden beloond worden met een boekenbon van 20 euro. D.d.P. uit Kessel-Lo verzon: “And from what country are you, sir?” D.d.P mag hiervoor deze week een boekenbon in zijn brievenbus verwachten. En wat vroeg de Afrikaan nu écht? Niemand heeft het geraden of kwam maar in de buurt van het antwoord. Maar het leven is soms grappiger dan men verwacht. De Afrikaan vroeg Filip Dewinter... waar hij moet zijn om zijn verblijfspapieren in orde te maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

24-03-12

VB ZOEKT KANDIDATEN VOOR GEMEENTERAAD EN PARTIJBESTUUR

Terwijl op een aantal plaatsen geen VB-lijst meer zal ingediend worden voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober, of de VB-lijst onder om-het-even-welke-naam-maar-niet-het-VB opkomt, wordt in Tielt opnieuw een VB-lijst ingediend.

 

In 2000 behaalde het Vlaams Blok bij de gemeenteraadsverkiezingen in Tielt 5,8 % van de stemmen, waarmee het VB de enige van de zes aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen was die geen verkozene behaalde in Tielt. In 2006 was er geen mens meer die nog wilde opkomen voor het Vlaams Belang. Intussen is Georg Barbary, voormalig VB-gemeenteraadslid in Ingelmunster, op zoek naar een grotere woning voor zijn uitgebreid gezin, in de Tieltse  deelgemeente Schuiferskapelle komen wonen. Georg Barbary, die ook West-Vlaams VB-provincieraadslid is, wil zijn schouders zetten onder een nieuwe VB-lijst in Tielt en is nu op zoek naar medestanders. De voorbije week viel in de brievenbussen in Tielt een foldertje waarin Barbary een oproep doet om de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en de plaatsen in het plaatselijk VB-partijbestuur te vullen. Barbary lanceerde ook een enquête om te vernemen wat er leeft bij de inwoners van Tielt.

 

In Ingelmunster liep Barbary in de kijker door een vraag om een portret van VNV-oorlogsburgemeester Remi Creaymeersch toe te voegen aan de portrettengalerij van burgemeesters in de gemeenteraadszaal van Ingelmunster. Zijn huwelijk met plaatselijk VB-voorzitster Els Vanbrakel, die nu dus ook weg is uit Ingelmunster, was de tweede opmerkelijke gebeurtenis. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel waren immers de getuigen bij hun huwelijk. In september vorig jaar nam Barbary op theatrale wijze afscheid van de gemeenteraad van Ingelmunster. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat hij als gemeenteraadslid theater kon maken, want de kansen dat hij in Tielt als gemeenteraadslid verkozen wordt is zo goed als nihil.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tielt, ingelmunster |  Facebook | | |  Print

23-03-12

CENTRAAL STATION ANTWERPEN: ‘VAN TOEN, NU & STRAKS’

Van 5 tot en met 10 mei gaan duizend scholieren, een 700 Belgische en een 300 uit andere Europese landen, met de Trein der duizend de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau bezoeken. In het Centraal Station van Antwerpen is gisteren een tentoonstelling geopend ingericht door één van de deelnemende klassen.

 

Het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten, ‘de Cadixstraat’, in Antwerpen is één van de scholen waaruit de jongeren komen die begin mei naar Auschwitz en Birkenau reizen. Leerlingen van het zesde jaar etalage hebben daarom de tentoonstelling Van toen, nu en straks opgezet die sinds gisteren in de inkomhal van het Centraal Station in Antwerpen staat (foto's, foto's gemaakt door leerlingen van dezelfde school). Met etalagepoppen en ‘muren’ worden personages en geschiedkundige gebeurtenissen uit de donkerste periodes van onze geschiedenis uitgebeeld. De Holocaust wordt in beeld gebracht, maar ook de Armeense genocide en wat zich afspeelde in Cambodja en Noord-Korea. Ook op Bosnië, Rwanda en Syrië wordt gefocust.

 

Toen ze nog in hun vierde leerjaar zaten, lazen de jongeren het boek Getreinde wanhoop en keken ze naar het toneelstuk met dezelfde titel. Ze bezochten het Fort van Breendonk en de tentoonstelling ‘Het verborgen kind’. Ze keken naar de film The boy in the striped pyamas en maakten een alternatief kaftontwerp voor het gelijknamig boek. Vorig jaar nam dezelfde klas met succes deel aan de wedstrijd ‘Vredesgedicht’ van het Vredescentrum. Ze namen deel aan de ‘Dag van de democratie’ en bezochten de Dossinkazerne in Mechelen. De SISA-leerlingen legden dus een heel parcours af vooraleer te komen tot de tentoonstelling die nu te zien is. Na hun deelname aan de Trein der duizend volgt volgend jaar nog een bezoek aan Berlijn.

 

“Herinneringseducatie is bij ons geen eenmalige gebeurtenis”, zei SISA-directeur Vik Lauwerier bij de opening van de tentoonstelling gisterenavond. “Het is elk jaar geweest, en zal ook elk jaar plaatsvinden zolang ik hier directeur ben. Het is niet voor niets. De gruwel vond niet alleen ‘eergisteren’ plaats. Het is ook nu: in Toulouse, in Syrië… Herinneringseducatie is omzien om te kunnen vooruitkijken. Inzicht krijgen in mechanismen die mensen tot gruweldaden kunnen aanzetten.” “Kijken naar het verleden, en jammerlijk genoeg ook het heden”, vulde directeur Stedelijk Onderwijs Frank Noten aan. “Om in de toekomst niet meer te laten gebeuren wat in het verleden is gebeurd.”

 

Het is een beklijvende tentoonstelling, zowel artistiek als inhoudelijk om stil van te worden. De plaats waar de tentoonstelling is opgesteld, is daarenboven niet alleen van symbolisch belang. Er passeren daar dagelijks duizenden mensen. Al van bij de opbouw bleven passanten geïnteresseerd kijken en de uitgebeelde gruwel becommentariëren. Alleen is het jammer dat door de modernisering van het station niet iedereen nog via de centrale inkomhal naar en van de trein stapt. Toch is er geen betere plaats om de tentoonstelling te laten zien dan waar ze nu staat. Het moet trouwens niet altijd met exclusieve fuiven en andere commerciële activiteiten zijn dat de inkomhal gevuld wordt.

 

De tentoonstellingsbouwers zijn leerlingen van het Beroeps Secundair Onderwijs. Al te vaak worden zij als tweederangsscholieren aangekeken. Leerlingen van het Algemeen, Kunst en Technisch Secundair Onderwijs worden doorgaans hoger aangeschreven. De tentoonstellingsbouwers hebben iedereen die er zo over denkt een neus gezet.

 

  • Van toen, nu en straks is nog tot vrijdag 30 maart te zien.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

22-03-12

VLAAMS BELANG TOCH NOG IN 'DE LAATSTE SHOW'

Filip Dewinter klaagt erover dat in de dertien jaren De Laatste Show geen enkele VB’er mocht plaatsnemen op de canapé naast Bruno Wyndaele, Mark Uytterhoeven, Frieda Van Wijck of Michiel Devlieger (foto 1). Eén van de presentatoren van Vlaanderens populairste praatprogramma heeft anders al eens uitgelegd hoe dat komt: “We moeten ons goed voelen bij de te interviewen gast.”

 

Blijkbaar heeft niemand van de vier presentatoren een goed gevoel bij VB’ers, maar voor de laatste uitzending vanavond heeft Michiel Devlieger van zijn hart dan toch een steen gemaakt. Als eerste gast is Filip Dewinter himself vanavond bij De Laatste Show. Gesprekken met politici gaan in De Laatste Show zelden over politiek, en in De Laatste Show zal Michiel Devlieger met Filip Dewinter spreken over zijn geliefde hobby: vliegeren in Zeebrugge. Wat doet dat met een mens, als de ene vlieger niet meer opgaat maar de andere wel?

 

Voor een tweede gesprek worden Anke Van dermeersch en Barbara Pas verwacht. Michiel Devlieger zal aan Anke vragen waar haar bijnaam Blonde Bambi toch vandaan komt. Blond is ze wel, maar Bambi? Anke wordt ook gevraagd te reageren op een filmpje waarin Alexandra Colen commentaar geeft op de halfnaakte An-Sofie Dewinter als boegbeeld van de jongste VB-campagne. En natuurlijk kan haar volgend boek niet onbesproken blijven: het politiek incorrect kookboek met recepten die Anke samen met Frank Creyelman inzamelde bij haar VB-collega’s. Hoe je foie gras serveert, kikkerbilletjes klaarmaakt, enz.

 

Met Barbara Pas praat Michiel Devlieger over de spitse formuleringen bij het Vlaams Belang. Filip Dewinter gaf het voorbeeld met “Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed”. Anke Van dermeersch volgde met “Door een hoofddoek te dragen, doen moslima’s zichzelf de das om”. Barbara Pas liet zich laatst in De Zevende Dag, in een debat met staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez, ontvallen: “Ik moet wennen aan een socialist bij fraudebestrijding.” Wordt het ook wennen met het nieuwe bestuur van de Vlaams Belang Jongeren dat aanstaande zondag bekendgemaakt wordt? Van het huidige bestuur werd aangekondigd dat het “rebel binnen de rebellen” zou zijn. We hebben daar niets van gezien, maar wat wordt het met het volgend bestuur?

 

Wie al veel watertjes doorzwommen heeft bij het VB is Gerolf Annemans. Drie jaar geleden won hij de eerste AFF-prijs VB’er van de week. Sindsdien is die prijs niet meer toegekend terwijl het AFF toch nog altijd de vinger aan de polsslag van het VB houdt. Wat zegt dit over Annemans en over het VB? En verder: schildert Gerolf nog wel eens?, en speelt hij nog steeds schuiftrompet? Met nationaal secretaris en VB-boegbeeld in Ninove Guy D’haeseleer aan de drums (foto 2) zou Gerolf met een muziekgroep kunnen starten. Van Filip Dewinter is bekend dat hij wel eens Elvis zingt. Wie zou Gerolf nog opnemen in een VB-muziekgroep? En wat zou er op het repertoire staan?

 

Bij De Laatste Show hebben ze ook oog voor de randgroepen bij het VB. De heren en dames van het Katholiek Vlaams HoogstudentenVerbond (KVHV) komen vertellen over de stijlvolle fakkeltocht die ze vorige donderdagavond in Antwerpen hielden. Ze waren, spijts het een lang tevoren aangekondigde activiteit was, met volk ook uit Leuven en Gent, maar met zestig studenten. Maar het was stijlvol. Slechts verstoord door een snoodaard die aan de haal ging met een KVHV-petje.  De scouts van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) komen vertellen hoe ver het staat met hun voetbalploeg in de maak, en wat de plannen zijn met het paasfeest en het opstarten van een feestcomité.

 

Als muzikale afsluiter van De Laatste Show krijgen we vanavond niet meer de supergroep die al de hele voorbije week optrad, met muzikanten van ’t Hof van Commerce, The Rhythm Junks en andere groepen. Het wordt nog beter met de VNJ-muziekkapel die vanavond in De Laatste Show haar succesvol optreden op het jongste Vlaams Nationaal Zangfeest herhaalt. En zo komt er nog een waardig slot aan dertien jaar De Laatste Show. Vanavond op Eén, rond 22.00 uur.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

21-03-12

NSV-MEETING AAN UNIVERSITEIT ANTWERPEN NIET TOEGELATEN

Vorige donderdag maakten we hier bekend dat bij een grootscheepse politieactie 24 vermoedelijke leden van de rechts-nationalistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) aangehouden werden, een wapenarsenaal en nazipropaganda in beslag werd genomen. Tezelfdertijd maakten we bekend dat de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) in lokalen van de Universiteit Antwerpen een meeting met voormalig NPD-voorzitter Udo Voigt wil inrichten.

 

Ook de collega’s van Blokbuster bonden de kat de bel aan over komst van Udo Voigt naar Antwerpen. De Actief Linkse Studenten (ALS), COMAC en de ACOD-afdeling aan de Universiteit Antwerpen stuurden naar universiteitsrector Alain Verschoren een gezamenlijke brief om de geplande meeting in één van de universiteitslokalen aan te klagen. De rector deelde mee dat hij al op 2 maart de NSV gemeld heeft geen toelating te geven voor deze activiteit. Het Bestuurscollege van de Universiteit Antwerpen vindt "het profiel van de spreker volledig in strijd met de doelstellingen en waarden van de Universiteit Antwerpen". Het belette Bert Deckers niet om op 7 maart op de website van RechtsActueel aan te kondigen dat Udo Voigt naar een NSV-meeting aan de Universiteit Antwerpen komt.

 

Wij nemen aan dat de berichtgeving van Bert Deckers en RechtsActueel fout is. Of zit er een vilein opzet achter om toch aan te kondigen dat Udo Voigt naar de Universiteit Antwerpen komt? Bij de NSV of RechtsActueel werd nog niet publiek gereageerd. Waakzaamheid blijft dan ook geboden.

16:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, actie |  Facebook | | |  Print

PVV-KAMERLID STAPT OP BIJ WILDERS

Tweede Kamerlid Hero Brinkman (links op de foto met Geert Wilders) stapte gisteren op bij de PVV, Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid. Hij blijft de regering-Rutte gedogen, maar is het gebrek aan democratie binnen de PVV en het “wegzetten van mensen als tweederangsburgers” beu. Brinkman wordt omschreven als “een van de meest gewaardeerde PVV’ers”.

Op een persconferentie gisterenmiddag gaf Hero Brinkman twee redenen voor zijn opstappen. De PVV draait maar om één man: Geert Wilders, en Geert Wilders wil niet anders. De voorbije jaren heeft Brinkman een paar keer geprobeerd om zijn partij opener en democratischer te maken, maar telkens ving hij bot bij Wilders. De druppel die de emmer gisteren deed overlopen was dat Wilders niet wilde dat er in de PVV-fractie gesproken werd over Brinkmans kritiek op het Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen. Een meldpunt dat gelanceerd werd zonder dat het vooraf besproken werd met de PVV-parlementsleden. “De tweede reden is het wegzetten van mensen”, zegt Brinkman. “Ik vind de islam een achterlijke ideologie met middeleeuwse waarden. Dat neemt niet weg dat ik vele moslims ken die compleet geassimileerd zijn en zich terecht weggezet voelen als tweederangsburgers. Ook de Midden- en Oost-Europese burgers worden, middels het ‘Polen-meldpunt’ weggezet als criminelen en overlastveroorzakers.” Geert Wilders komt met ‘bommetjes en ballonnetjes’ af, alleen maar om zetels te scoren in de peilingen. Als je als partij in een gedoogconstructie mee verantwoordelijk bent voor het regeringsbeleid moet je echter naar oplossingen zoeken, waarbij je een compromis niet schuwt.

Voordat de nu 45-jarige Hero Brinkman voor de PVV in 2006 in de Tweede Kamer terechtkwam (vergelijkbaar onze Kamer van Volksvertegenwoordigers), werkte Brinkman in Amsterdam bij de politie. Hij was 14 jaar politieagent, daarna twee jaar buurtregisseur, en vervolgens vijf jaar inspecteur bij de politie. In de Tweede Kamer hield hij zich vooral bezig met dossiers op het gebied van Binnenlandse Zaken. Hij kwam negatief in het nieuws toen hij een drankcontrole van de politie ontweek. Hij reed in zijn auto met gedoofde lichten en op hoge snelheid weg. Ook andere keren speelde een drankprobleem hem parten. Andere PVV-Kamerleden zijn dan weer berucht omdat ze hun buurt terroriseren, ze een pornobedrijf leiden en meer van dat. Nu ja, iedereen kiest zijn vrienden zelf. Anders wordt het als je andere mensen gaat stigmatiseren, alle moslims of alle Midden- en Oost-Europeanen over één kam scheert. Wat de liberale premier Mark Rutte niet over de lippen kreeg, deed Brinkman wel: hij bekritiseerde het ‘Polen-meldpunt’ van Geert Wilders. Ook verdraagt hij niet langer “de financieringen (…) vanuit lobbykantoren uit het buitenland naar de PVV.”

 

Hero Brinkman zou de regering-Rutte blijven steunen, en intussen nadenken over zijn politieke toekomst. Er is sprake van een nieuwe, eigen partij. Er is ook sprake van op termijn over te stappen naar de liberale VVD, de partij waaruit Wilders vertrokken is. De hamvraag is echter wat de Nederlandse kiezers gaan doen? Blijven die gevoelig voor de ‘bommetjes’ van Wilders of opent het vertrek van Brinkman hen de ogen, gaan ze inzien dat Wilders politiek bedrijft ten koste van anderen? Een eerste opiniepeiling bij PVV-stemmers gaf aan dat een kleine meerderheid vindt dat Wilders teveel te zeggen heeft over zijn groep parlementsleden, en een ruime meerderheid vindt dat het kabinet-Rutte moet voort doen. Of ze dat ook nog vinden na de nieuwe bezuinigingsronde die Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) voorbereiden, is de volgende vraag.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, wilders, brinkman |  Facebook | | |  Print

20-03-12

NOG MEER VB'ERS BIJ DE N-VA

Het aantal VB’ers bij de N-VA groeit aan. We hadden twintig VB’ers bij de N-VA gedetecteerd. Intussen zijn we al aan vijfentwintig. Is dat nu veel of niet? Bij de N-VA staat de teller op een 130-tal mensen die van andere partijen en partijtjes naar de N-VA zijn overgestapt. In bijna tweederde van de gevallen gaat het op mensen die in 2006 op een lokale lijst  – genre Gemeentebelangen – stonden. Vaak Volksunie-mensen op zo’n lijst. Een tweede groep overlopers zijn mensen uit het VB, de VLD en de CD&V. Een derde groep zijn enkelingen die van Groen of LDD overstappen naar de N-VA. Na de mensen van de lokale lijsten zou het VB de grootste groep overlopers aanleveren. 

 

Het VB verliest in Kruibeke voor de tweede keer een gemeenteraadslid. Peggy Dams besliste ontslag te nemen uit het VB, maar te blijven zetelen als onafhankelijk raadslid. Interne strubbelingen liggen aan de basis van haar ontslag bij haar partij. De VB-fractie in Kruibeke bestaat nu alleen nog uit Luk Dekeyser. Eerder stapte ook Kamiel Van Mieghem op bij het VB. Hij stapte intussen over naar de N-VA. In Halle trekt voormalig VTM-journalist, ‘groene vinger’ en Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Als vierde op zijn lijst staat gemeenteraadslid Wim Demuylder. In oktober 2010 stapte Demuylder op bij het VB, begin 2011 trad hij toe tot de N-VA. In oktober 2011 stapte in Halle overigens nog een tweede gemeenteraadslid op bij het VB: Patrick Lemagie. Hij zetelt nog steeds als onafhankelijk gemeenteraadslid in Halle.

 

Nog maar begin deze maand konden we melden dat de OCMW-raadsleden in Ninove Annita Sonck en Arlette Dierckx opstapten bij het VB. Intussen is al publiek gemaakt dat Annita Sonck lid is geworden van de N-VA. De echtgenoot van Annita Sonck, Dirk Souffriau, VB-gemeenteraadslid die al eerder als onafhankelijke ging zetelen, is nu ook ingelijfd bij de N-VA. Dirk Souffriau baat samen met zijn echtgenote café-taverne De Wettel aan het Stationsplein uit, en vindt het bijvoorbeeld goed “als een deel van het centrum verkeersvrij zou worden gemaakt, zoals in andere steden al gebeurd is.” Als dat maar goed komt. In Antwerpen bijvoorbeeld ijvert de N-VA ervoor dat je overal moet kunnen geraken met de auto, en daarbij niet gehinderd mag worden door versmallingen van straten enzomeer.

 

In Kasterlee wordt de lijsttrekker voor de N-VA ex-VB'er Jeroen Van de Water. Zes jaar geleden werd Jeroen Van de Water verkozen op de lijst van het Vlaams Belang, maar de jongste vier jaar zetelde hij als onafhankelijke in de gemeenteraad van Kasterlee. Jeroen Van de Water is 24 jaar, student politieke wetenschappen en kleinzoon van voormalig burgemeester Gildard Van de Water. Hij stapte op bij het VB omdat het verruimingsproject met Marie-Rose Morel geen voet aan de grond kreeg.

 

En dan zijn er nog die opstappen zonder dat het nu al bekend is wat van hen wordt. Een paar weken geleden geraakte bekend dat in Dendermonde gemeente- en OCMW-raadslid Hilde Raman opstapte bij het VB. Zowel in de gemeenteraad als bij het OCMW zetelt ze voortaan als onafhankelijke. “Ik kon me al geruime tijd niet meer verzoenen met de extreme richting die het Vlaams belang op nationaal vlak vaart”, zei ze aan Het Laatste Nieuws. “Ik wil me liever inzetten voor een zelfbewust, maar sociaal Vlaanderen.” Hilde Raman, zo leerden we uit een reactie op onze eigen Facebook-pagina, is vakbondsmilitante voor het liberale VSOA in het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. Ondanks de stellingen van haar vroegere partij, staakte ze steeds mee. Hilde Raman wil zich rustig beraden over haar politieke toekomst. Bij de N-VA zijn ze overigens al even allergisch voor stakingen als bij het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

19-03-12

ANKE VAN DERMEERSCH, 'HOER NOCH SLAVIN' (1)

Hoer noch slavin. Vrouwen en islam, het langverwachte boek van Anke Van dermeersch, is onlangs voorgesteld en intussen hebben we het zelf kunnen lezen: 179 bladzijden waarvan een kwart bestaat uit interviews met moslima’s. Op de achterflap wordt Hoer noch slavin aangeprezen met een aantal quotes uit het boek. Zoals: “Door een hoofddoek te dragen, doen moslima’s zichzelf de das om.” Een woordspeling die zelfs Geert Hoste niet zou durven brengen. Antoine Bomon bood ons zijn bespreking aan. Een andere toon dan we hier gewoon zijn, maar dat mag. (Foto: Filip Dewinter bleef in de buurt bij de presentatie van het boek.)

Hoer noch slavin. Vrouwen en islam van Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch is een absurd en langdradig manifest, geschreven door een vrouw die omwille van haar psychotische waandenkbeelden beter een psychiater dan een uitgever zou zoeken. Dat ze “enkele jaren heeft gewerkt” aan dit 179 bladzijden tellend “politiek” schoolopstelletje is op zich al bedroevend, want er staat niets in dat al niet eerder door de mannelijke vleugel van haar partij in het lang en het breed werd uitgesmeerd. Al van bij de eerste zinnen valt duidelijk op dat Anke Van dermeersch geen groot licht is in het Vlaamse politieke en intellectuele landschap. Ze vertrekt in haar schrijfsel vanuit de hilarische VB-fobie dat de islamisering heel Europa en de rest van de wereld aan het overspoelen is. Anke schrijft vanuit een vooringenomen en provocerende hakbijlzienswijze over een godsdienst en cultuur waarvan ze blijkbaar alléén de vrouwonvriendelijke excessen kent.

Ze geeft in haar schrijfsel zelf toe dat ze vooringenomen is tegenover moslims, “omdat ze nu eenmaal Anke van het Vlaams Belang blijft”. Dat zegt uiteraard al genoeg over een totaal gebrek aan objectiviteit, en deze voormalige Miss België bewijst met haar gewrocht enkel en alleen dat ze zélf een hoer en slavin is van een mensonvriendelijke ideologie die sterk aanleunt bij deze van de nazi’s uit de vorige eeuw (alleen zijn de joden vervangen door moslims). De geschiedenis heeft echter al duidelijk genoeg aangetoond tot welke afgrijselijke gevolgen een dergelijke ziekelijke ingesteldheid kan leiden, en we mogen ons gelukkig prijzen dat het tegenwoordig maar een héél kleine minderheid meer is die dergelijke oproerkraaiers en haatverspreiders op handen dragen. Haar boek is net als haar organisatie ‘Vrouwen Tegen Islamisering’ niets meer dan een opgeblazen luchtbel, die bij het minste prikje gezond verstand uit elkaar spat. Een initiatief dat slechts Anke’s gesluierde onderworpenheid etaleert aan de verwrongen gedachtewereld van haar geestelijke pooiers Filip Dewinter en Gerolf Annemans.

Anke probeert in haar boek op een nogal naïeve wijze een “persoonlijke” vrouwelijke stempel te drukken op die ronduit discriminerende en zelfs racistisch getinte gedachtewereld, door ondermeer het begrip “amazonisme” te lanceren, het zoveelste “isme-schip” zonder lading dat onder een radicale, kleurloze vlag vaart die iedere andersdenkende en iedere andere cultuur meteen buitensluit of tegen elkaar in het harnas jaagt. Anke brengt in haar epistel niets nieuws onder de zon en slaagt er nergens in te overtuigen, vooral ook omdat ze zichzelf consequent op het verkeerde been zet. Zo beweert ze ondermeer “dat ze geen aanval wil openen op gematigde moslims”, maar vervolgens pent ze “dat de koran niet voor interpretatie vatbaar is en er dus geen gematigde moslims bestaan!” Hoe valt dit in godsnaam aan elkaar te lijmen?...

Verder kopieert en herkauwt ze maar wat ziekelijke stellingen die haar partijbonzen al jarenlang met bokshandschoenen uitkraaien: een onverdraagzame, stugge levenshouding tegenover alles wat niet naar Vlaams nationalisme en Vlaamse “raszuiverheid” ruikt, en waar geen plaats is voor enige humane dialoog of nuancering. Ze beroepen zich constant op de vrijheid van meningsuiting, maar gunnen dit recht niet aan andersdenkenden. Ze vallen constant met open vizier en getrokken sabel andersdenkenden aan, maar als ze zelf aangevallen worden hollen ze in een underdogpositie naar de dichtstbijzijnde rechtbank, die ze nochtans ook verfoeien omdat het apparaten zijn die door de vijand gekneed en geleid worden. De getuigenissen van ongelukkige moslimvrouwen die Anke in haar schrijfsel opvoert zijn eenzijdig negatief en bovendien nog anoniem, wat de geloofwaardigheid ervan uiteraard in twijfel trekt en waardoor we ons terecht de vraag kunnen stellen of de auteur ze niet uit haar eigen manke schrijversduim heeft gezogen om haar psychotische waandenkbeelden te voeden.

Maar zelfs indien de enkele getuigenissen van ongelukkige moslimvrouwen op volledige waarheid zouden berusten, dan wegen deze nog niet op tegen deze van zoveel ongelukkige Westerse vrouwen die met christelijke agressievelingen en macho’s getrouwd zijn en dagelijks op velerlei manieren vernederd en mishandeld worden (lees maar eens een paar weken de “hulprubrieken” in onze Vlaamse roddelblaadjes). Hiermee wil ik zeker niet ontkennen dat er binnen een kleine groep van de islam excessen bestaan die niet door de beugel kunnen, maar het levert hoegenaamd niets op als men deze uitvergroot en veralgemeent. Zoals ik al eerder ergens anders schreef heeft elke ideologie – ook de Westerse! – haar eigen engelen en demonen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, van dermeersch, islam |  Facebook | | |  Print

ANKE VAN DERMEERSCH, ‘HOER NOCH SLAVIN’ (2)

Als Anke Van dermeersch als (voorlopig) énige frontvrouw van het Vlaams Belang persé een plaatsje wil veroveren in de galerij van haar pennende stamgenoten, zou ze toch beter een realistischer onderwerp kiezen waar onze samenleving al werkelijk onder lijdt of van wakker ligt. Zoals de meeste van haar stamgenoten houdt Anke fictie voor werkelijkheid. ALS Europa door moslims onder de voet zou gelopen worden. ALS imams ooit de politieke macht in ons land zouden overnemen. Ja, ALS… en wat ALS er morgen groene marsmannetjes in de tuin van Filip Dewinter zouden landen? ALS de Maya’s gelijk krijgen en de wereld in december 2012 naar de bliksem gaat?... Het zijn opgeblazen waandenkbeelden die onze samenleving verder verzieken, die ons onveiligheidgevoel vergroten en onze argwaan tegenover andere culturen aanwakkeren.

 

Het Vlaams Belang doet niet aan politiek. Het is een behang- en afbraakbende, die met haatverspreidende affiches het straatbeeld bevuilt en niet in staat is zelf een degelijk huis te bouwen. Bijna is het zelfs een sekte geworden zoals de Jehovah’s Getuigen, die het einde van de wereld (of van onze Westerse beschaving) al als een vaststaand feit beschouwen en ons al een Armageddon voorschotelen als we ons niet meteen bekeren tot het extreme Vlaams gedachtegoed. Misschien zou Anke beter eerst een boekje open doen over de ondemocratische ingesteldheid binnen haar eigen partij, waar iedereen die een mening heeft die wat afwijkt van deze van de dictatoriale opperhoofden, meteen uit de partij gekegeld wordt, wat dan weer leidt tot onbeduidende splinterpartijtjes zoals de Gentse Belfortgroep. Hoe kun je in godsnaam een gezonde samenleving creëren als je er nog niet in slaagt om een gezonde samenhang op te bouwen binnen de eigen rangen? Eerst voor eigen deur vegen, heet dat. 

 

“Elke moslima die bij mij haar hoofddoek inlevert, krijgt een gratis exemplaar van mijn boek" lezen we op de officiële, door de hele gemeenschap bekostigde, website van Anke Van dermeersch. Hilarisch! (Foto: Anke Van dermeersch als Miss België 1991.) Wat wil Anke met die ingezamelde hoofddoeken doen (gesteld dat ze er enkele ontvangt)? Gaat ze er de half uit de kleren gestapte en gehersenspoelde dochter van Dewinter terug mee aankleden? Of ze om de blote konten van de Antwerpse etalagehoertjes wikkelen? Of ze als stofdoek gebruiken tegen het stof dat ze zelf probeert op te doen laaien? En krijgen de mannen die hun petje van Club Brugge en hun sjaals van AA Gent bij haar inleveren ook een gratis exemplaar van haar boek? Misschien raakt ze op die manier nog alle gedrukte exemplaren kwijt en kan ze binnen afzienbare tijd giechelen dat haar langdradig gedrocht een bestseller van formaat geworden is! Senators teren op kosten van de gemeenschap. Dus ook op kosten van moslims die hier trouw hun belastingen betalen (ja, die zijn er ook!). Er wordt van dergelijke politici verwacht dat ze de belangen van ALLE leden van de gemeenschap behartigen en verdedigen, en niet alleen de angstpsychoses van een handvol spokenjagers uit hun eigen bekrompen leefwereldje, die in elke kleur een bedreiging zien van hun eigen grijze schimmenwereldje.

 

Na al die jaren dat Anke in het politieke wereldje meedraait en daarvoor maandelijks een royale vergoeding opstrijkt moet je al héél diep graven naar een interessant of levensvatbaar wapenfeit van haar. Buiten een massa foto’s waarop ze stilzwijgend als een afgestoft marionetje naast haar politieke parvenu’s zit om het publiek met haar blonde lokken en lange benen wat te charmeren, is er niet veel zinnigs te rapen bij deze politica. Haar laatste nieuwjaarsbrief die ze in La Riva te Antwerpen afdramde was er een van een gebeten schoolkind met een Calimerocomplex, die de “beste vrienden, partijgenoten en lieve mensen” er enkel op wees dat alles in haar stad verkeerd loopt en dat zelfs de leider met keizerlijke ambities van die andere Vlaams nationalistische partij – met wie het VB toch nauw verwant is – de slippendrager is van de vijand, hoewel de kopstukken van het VB anderzijds toch hopen om met die partij van een Latijns sprekende slippendrager alsnog een front te kunnen vormen, want op zichzelf kan het VB niet meer groeien.

 

Bart De Wever wordt gezien als de Grote Sluwe Vos die nu oogst wat het VB in het verleden zaaide, waarmee het VB meteen toegeeft dat ze maar onbekwame rentmeesters zijn die nog niet in staat zijn hun eigenste eigenheid te beschermen. Je bent maar een trieste slome leeuw als je je hoofdmaaltijd door een hyena laat van onder je neus weghalen! En omdat ze geen andere uitweg meer zien willen ze nu maar al te graag de hoer en slavin spelen van een min of meer gelijkgestemde groeiende partij die wel nog kans op slagen heeft. De VB-sekte (een politieke partij is het in wezen nooit geweest) brokkelt alsmaar verder af. De leden lopen massaal over omdat ze tot in den treure enkel maar haat en verdeeldheid zaaiende propaganda voorgeschoteld krijgen en hun kopstukken er na al die jaren nog niet in slaagden om iets zinnigs te realiseren. Hoer noch slavin. Vrouwen en islam werd uitgegeven door Uitgeverij Egmont, een uitgeverij die verbonden is aan het Vlaams Belang (geen enkele andere uitgeverij zag immers iets in het manuscript). Je zal het boek dus vruchteloos zoeken in erkende boekenketens zoals Fnac of Club, en ook niet in de “betere boekhandels”, want uitgeverij Egmont kreeg geen lidmaatschap van de Vlaamse Uitgevers Vereniging en krijgt evenmin toegang tot de Boekenbeurs.

 

Anke is trouwens de eerste vrouwelijke auteur die een boek uitgeeft bij Egmont (gingen haar al vooraf: Gerolf Annemans, Filip De Man, Philip Claeys, Koen Dillen, Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Freddy Van Gaever, Karim Van Overmeire, Julien Librecht, Werner Somers, Marc Joris, Peter Lemmens, Wim Van Dijck, cartoonist Frederik Pas, Bart Laeremans, Hector Van Oevelen, Jan Huijbrechts, Roeland Raes en Jef Elbers). Van een vrouwonvriendelijke en vrouwonderdrukkende “ideologie” en partij gesproken! Bij het Vlaams Belang lopen de vrouwen zo te zien geen twintig meter, maar twintig kilometer achter hun mannen, hoewel ze voor een platvloerse affichecampagne wel eens uit de kleren mogen gaan! Hallo, “amazonisme”?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, van dermeersch, islam |  Facebook | | |  Print

18-03-12

MARINE LE PEN ZET DE TOON

Vrijdag, ten laatste om 18 uur, moesten de nodige handtekeningen binnengebracht zijn om zich kandidaat te kunnen stellen voor de komende Franse presidentsverkiezingen. Morgen, om 17u30, wordt bekendgemaakt wie inderdaad de nodige geldige handtekeningen heeft binnengebracht. Er zijn tien, misschien elf, kandidaten om Nicolas Sarkozy op te volgen.

In de eerste plaats Nicolas Sarkozy zelf (Union pour un Mouvement Populaire), François Hollande (Parti socialiste) en Marine Le Pen (foto, Front nationale). Ter rechterzijde zijn ook de stemmen voor François Bayrou (Mouvement Démocrate) belangrijk. Links van de Franse socialisten is de profileringsdrang weer groot met Eva Joly (Europe Écologie - Les Verts), Jean-Luc Mélenchon (Front de gauche, waarvan verwacht wordt dat vandaag meer dan 20 000 militanten verzamelen aan de Bastille in Parijs), Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière) en Philippe Poutou (Nouveau Parti anticapitaliste).

Marine Le Pen haalde donderdag nog uit naar “la gauche bobo” en “la gauche corrompue”. “Links dat zich beroept op het volk, maar het volk in het gezicht slaat.” En: “Links dat corrupt is, dat steelt…” Alles om links te verketteren is goed, maar haar grootste tegenstrever, op iets meer dan een maand van de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen, is nog altijd Nicolas Sarkozy. Sarkozy die de voorbije weken de thema’s van het FN overnam? Dan neemt Marine Le Pen de thema’s van de UMP over: ze looft het vrije ondernemingsschap dat niets in de weg mag gelegd worden, en belooft een staatssecretaris voor de strijd tegen de sociale fraude aan te stellen.

De voorbije week haalde een opiniepeiling de Vlaamse pers die Nicolas Sarkozy in pole position plaatst voor de presidentsverkiezingen, maar tezelfdertijd was er nog een andere opiniepeiling die nog altijd de meeste kansen op succes toedicht aan François Hollande. Woensdag was er ook nog een opiniepeiling bij jongeren van 18 tot 22 jaar, jongeren die nu voor het eerst gaan stemmen. François Hollande kreeg met 31 % de meeste stemmen, gevolgd door Marine Le Pen (23 %) en Nicolas Sarkozy (21 %). François Bayrou kreeg 9,5 % van de stemmen; Jean-Luc Mélenchon 8 %. Opmerkelijk is dat Marine Le Pen meer stemmen haalt op het platteland (25 %) dan in Parijs (14 %).

Wie wil weten wat de favoriete muziekjes zijn van een aantal kandidaten vindt dat hier: Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, François Hollande en Jean-Luc Mélenchon. Of het echt de persoonlijke voorkeur is van de kandidaten, is misschien nog wat anders. Het lijkt er sterk op dat de respectievelijke campagneteams lijstjes hebben samengesteld, met titels die verwijzen naar hun kandidaat en zijn of haar thema's.

Zou Marine Le Pen echt swingen op Immigrant Song van Led Zeppelin? Maar er zit wel een geschiedenis achter dat nummer. Het werd geschreven in IJsland waar net de ambtenaren in staking waren gegaan, waardoor het in Reykjavik geplande Led Zeppelin-concert dreigde geannuleerd te moeten worden. De universiteit werd dan stakingsbreker door een concertzaal ter beschikking te stellen. Het nummer zelf verwijst naar de Vikings en de oude Noorse religie die andere landen zou beschaven/veroveren: “The hammer of the gods will drive our ships to new lands. To fight the horde and sing and cry, Valhalla, I am coming.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

17-03-12

LACHEN MET DEWINTER. WIN EEN BOEKENBON

De plaat van Filip Dewinter is grijsgedraaid, en met Bart De Wever die astronomische scores haalt in de opiniepeilingen moet Dewinter de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen aanvatten met de moed van de wanhoop. Op een persconferentie dinsdag stelde Dewinter zijn ambities al bij. In 2000 behaalde het VB in Antwerpen 32,95 % van de stemmen. In 2006 ging het VB nog vooruit tot 33,51 % van de stemmen. Maar nu zal Dewinter al blij zijn als hij op 14 oktober dit jaar 20 % van de stemmen behaalt.

 

Met dat resultaat zit Dewinter naar eigen zeggen op de wip voor de vorming van een nieuwe coalitie. De keuze is dan aan De Wever: ofwel vormt hij een rechtse meerderheid met het VB, ofwel ‘collaboreert’ hij met de socialisten. De aanhalingstekens zijn van ons. Historisch wordt ‘collaboreren’ in verband gebracht met het nazisme, en men kan de Antwerpse socialisten veel verwijten maar toch niet de ideologie en wreedheden van de nazi’s. Dewinter gebruikte het verfoeide werkwoord zonder aanhalingstekens, en zo ook Gazet van Antwerpen-commentator Lex Moolenaar. En zo sluipt de taalvervuiling die Dewinter introduceert geruisloos de massamedia in. Foei.

 

De kans dat De Wever een coalitie vormt met Dewinter is nihil. Karim Van Overmeire verwoorde het laatst treffend: “Vergelijk het met de mentaliteit van de drenkeling die om hulp roept. Bij de N-VA vraagt men zich af of hij niet opzettelijk in het water is gesprongen. En vooral: wil hij de redder, die de hand reikt, niet mee in het water trekken?” Bart De Wever vroeg zich al eerder af hoe het op hem schelden te combineren is met het toch samen willen besturen. Vorige dinsdag verweet Dewinter De Wever nog maar eens “de rechtse rebel” te spelen, maar eigenlijk een “linkse lakei” te zijn

 

Dewinter voert campagne onder de slogan Ik ben Vlaamse Antwerpenaar en daar ben ik fier op! De stralende A van Patrick Janssens heeft Dewinter in de vuilnisbak gekieperd, en in de plaats heeft hij vlaggen, pins en wat nog allemaal niet met een namaak wapenschild van Antwerpen. Van het echte wapenschild van Antwerpen moet Dewinter afblijven. Dieptepunt bij de VB-gadgets is een pen met een uitrolbare cartoon: aan de ene zijde een cartoon in de Vlaams Blok-traditie van de jaren zeventig van vorige eeuw over hoe Antwerpen eruit ziet; aan de andere zijde een cartoon van de politieke kopstukken in Antwerpen – inclusief een PVDA’er, gehelmd en met een baseballstok in de hand.

 

Het is de zoveelste campagne voor Dewinter om het Antwerps stadhuis te veroveren, maar deze keer met het vooruitzicht dat het VB in het beste geval op 14 oktober 2012 nog slechts iets meer dan de helft van de stemmen haalt als na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Prettig is anders. Donderdag deed Dewinter ‘de markt’ in Deurne. Voorts staat nog op het programma: onder andere een nationalistische 1 mei-manifestatie, op 1 mei dus, op het De Coninckplein in Antwerpen; de voorstelling van het VB-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen op 26 mei; en een nationale VB-familiedag in de Antwerpse dierentuin op 9 september.

 

Gelukkig was er bij de persconferentie dinsdag nog even hilariteit. Toen Dewinter ten behoeve van een persfotograaf op straat zijn Antwerpse vlag toonde, werd hij onmiddellijk aangeklampt door een Afrikaan (foto). We verklappen nog niet wat die Afrikaan vroeg aan Dewinter. Laat jouw fantasie even gaan. Wat vroeg die Afrikaan aan Dewinter? Het grappigste antwoord dat naar de ‘Contacteer me’-knop rechtsboven deze blog wordt gestuurd, wordt beloond met een boekenbon van 20 euro. Tussen wie het juiste antwoord stuurt, wordt eveneens een boekenbon van 20 euro verloot. Journalisten en VB-leden komen enkel in aanmerking voor de eerste boekenbon.

00:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

16-03-12

WEG BIJ DE N-VA

Terwijl het aantal VB’ers dat overstapt naar de N-VA’ers groeit – maar daarover meer volgende week – zijn er ook mensen die de N-VA verlaten spijts die partij een gouden toekomst wacht. In Borsbeek, bij Antwerpen, stapt N-VA-secretaris Geertruida Dieltjens op wegens “de voortdurende discriminatie en minachting voor vrouwen”. In de regio Mechelen-Lier zijn de voorbije maanden zeven mandatarissen opgestapt bij de N-VA.

De N-VA is een mannenclub, zo leert een blik op de aanwezigen tijdens de laatste vormingsdag voor  kandidaat-mandatarissen in Leuven. En de mentaliteit is er blijkbaar ook naar, spijts enkele opvallende vrouwelijke mandatarissen. Geertruida Dieltjens werkte sinds anderhalf jaar, eerst als penningmeester en later als secretaris, voor de N-VA in Borsbeek. “In het begin verliep alles goed, maar al snel bleek dat het bestuur minder oor had voor de mening van de vrouwen in de partij”, zegt Geertruida Dieltjens in Het Nieuwsblad.  De “onvriendelijkheid jegens de vrouwelijke partijleden” escaleerde de jongste maanden waardoor Geertruida Dieltjens niet de enige is die haar ontslag indiende. “Als gevolg van een discussie, werd ik uitgescholden voor ‘gehandicapte, naïef en incompetent als politica'”, zegt Geertruida Dieltjens. Ze gaf haar ontslag en stuurde een mail met klachten naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Terwijl die man al zoveel om het hoofd heeft.

In Putte, in de buurt van Mechelen, is OCMW-raadlid Dirk Vereycken weg bij de N-VA. Hij zetelt voortaan als onafhankelijke in de OCMW-raad. Dirk Vereycken verwijt zijn ex-partijgenoten dat ze gemaakte afspraken niet naleven en nieuwkomers er voor het zeggen hebben. “Van het kleine aantal mandatarissen in de regio Mechelen-Lier ben ik al de zevende die opstapt bij de N-VA”, zegt Dirk Vereycken in Gazet van Antwerpen. In Bonheiden is Lode Van Dievel, een oom van VRT-journalist en auteur Louis Van Dievel, weg bij de N-VA. Lode Van Dievel is OCMW-raadslid in Bonheiden en was de eerste N-VA’er op de kartellijst CD&V/N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Waarom hij weg is bij de N-VA is niet duidelijk. In Sint-Katelijne-Waver stapte OCMW-raadslid Cindy Ceuppens in alle stilte over naar kartelpartner CD&V. In Heist-op-den-Berg verloor de N-VA haar schepen voor toerisme en feestelijkheden Anja Van Dijck (foto 1). Zij was de eerste N-VA’ster en enige N-VA-verkozene van de kartellijst CD&V/N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Toen de N-VA besloot voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar met een eigen lijst naar de kiezers te trekken, los van de CD&V, besloot Anja Van Dijck over te stappen naar de CD&V.

Maar niet iedereen stapt over naar de CD&V. In Nijlen stapt Erica Era over naar de Open VLD. In 2006 was Erica Era nog lijsttrekster van de N-VA in Nijlen. Enkele maanden geleden besloot ze als onafhankelijke in de gemeenteraad te zetelen, nu stapt ze over naar de Open VLD omdat ze denkt met de Open VLD in Nijlen meer te kunnen realiseren dan met de N-VA. Open VLD die in de gemeenteraad van Nijlen nu overigens maar één gemeenteraadslid heeft. In Willebroek stapte gemeente- en OCMW-raadslid Yolande Emmerechts op bij de N-VA ingevolge een dispuut met N-VA-Kamerlid Reinilde Van Moer. Yolande Emmerechts werd in 2006 verkozen op een VB-lijst en stapte in 2008 over naar de N-VA. In de OCMW-raad blijft ze zetelen als onafhankelijke. In de gemeenteraad gaf ze haar ontslag. Omdat ze verkozen is op een VB-lijst is het nu het VB die haar zitje in de gemeenteraad mag opvullen. In Mechelen tenslotte is OCMW-raadslid Kathleen De Wolf (foto 2) uit de N-VA gezet omdat ze een afspraak met kartelpartner CD&V niet wilde naleven: na drie jaar in de OCMW-raad plaats maken voor CD&V’er Melican Kucam. Eigen Volk Eerst en Altijd?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, leegloop |  Facebook | | |  Print

15-03-12

GROOTSCHEEPSE POLITIEACTIE TEGEN NPD-LEDEN

Bij een actie tegen neonazi’s in de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz, Nordhrein-Westfalen en Thüringen heeft de Duitse politie 24 vermoedelijke leden van de rechts-nationalistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) aangehouden. Onder hen Axel Reitz (foto 1: links Axel Reitz, rechts politiemensen na de huiszoeking ten huize Reitz).

Met huiszoekingen in Düsseldorf, Bonn, Keulen en nog veertien andere plaatsen in Duitsland werd dinsdag 13 maart gezocht naar in totaal 33 mensen, in leeftijd variërend van 17 tot en met 54 jaar. Ze worden lidmaatschap van een criminele organisatie, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel, ordeverstoring en het dragen van verboden symbolen zoals hakenkruisen ten laste gelegd. Aanleiding voor de actie zijn het verzamelen van informatie over en gewelddaden tegen linkse militanten. Bij de huiszoekingen, waarbij driehonderd politiemensen ingezet werden, werden onder andere pistolen en honkbalknuppels gevonden (foto 2), vlaggen met hakenkruisen, Hitlers Mein Kampf en dvd’s van onder andere de anti-joodse propagandafilm Der Ewige Jude (foto 3). Onder de mensen die aangehouden werden: Axel Reitz en diens rechterhand Paul Beuer.

De 29-jarige Axel Reitz is geen onbeschreven blad. Hij is altijd onberispelijk gekleed, zijn gedachten zijn daarentegen allerminst onberispelijk. In mei 2006 werd Axel Reitz tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden veroordeeld voor opruiing, vooral voor een antisemitische toespraak bij een betoging van neonazi’s tegen de bouw van een synagoge in Bochum in juni 2004. Na ongeveer een jaar werd Reitz wegens ‘goed gedrag’ vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Sindsdien is Reitz een gevierd spreker op activiteiten van extreem-rechts tot neonazi’s. Veertien dagen na zijn vrijlating was Axel Reitz al spreker op een bijeenkomst van de NPD, partij waarvan hij in 2009 één van de verkozenen werd.

Axel Reitz was al een paar keer spreker op bijeenkomsten in Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen was Axel Reitz gastspreker op het ‘jeugdcongres’ dat het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 10 oktober 2009 in Oostkamp, bij Brugge, inrichtte. Uiteraard was Axel Reitzs reputatie – zijn bijnaam is ‘De Hitler van Keulen’ – bekend bij inrichter van het ‘jeugdcongres’ Eddy Hermy. Maar dat hinderde Hermy niet. Integendeel. Hermy werd voor zijn eigen toespraak tijdens dat ‘jeugdcongres’ wegens racisme veroordeeld door de rechtbank in Brugge. De veroordeling is definitief en in belangrijke mate gemotiveerd door de context waarin Hermy zijn uitspraken deed: met onder andere Axel Reitz als medespreker.

Sinds het bekend worden van de activiteiten van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), Die Braune Armee Fraktion, gaan in Duitsland meer en meer stemmen op om de NPD buiten de wet te stellen. NPD’ers leverden immers hand- en spandiensten voor de NSU, en NPD-activiteiten zijn dikwijls een dekmantel voor het samenkomen van pure neonazi’s. De huiszoekingen en de aanhoudingen dinsdag bevestigen het beeld van de NPD als een aangebrande partij. Het belet niet dat de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) Udo Voigt, NPD-voorzitter van 1996 tot eind vorig jaar, heeft uitgenodigd als spreker op een NSV-meeting, dinsdag 27 maart in de lokalen van de Universiteit Antwerpen.

De NSV heeft haar voor vandaag geplande jaarlijkse betoging afgelast uit medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland – correcter: vanuit het VB is de NSV opgedragen de betoging af te gelasten. Als het VB en de NSV enig fatsoen hebben, zouden ze, zeker na de politieacties deze week in Duitsland, ook de meeting met voormalig NPD-voorzitter Udo Voigt annuleren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, neonazi's, n-sa, nsv |  Facebook | | |  Print

14-03-12

FILIP DEWINTER: RECHTS VAN MARINE LE PEN

Vorige zondag zat Filip Dewinter te blinken op het 75ste Vlaams Nationaal Zangfeest (foto 1), tussen Vlaamsgezinden van allerlei slag. Van extreme tot traditionele Vlaams-nationalisten. Daags tevoren, zaterdag 10 maart, was Filip Dewinter spreker op een meeting in Parijs (foto 2), ingericht door rechts-extremisten die niet eens Marine Le Pen willen steunen.

 

De meeting was ingericht door Nationalité citoyenneté identité (NCI), een organisatie opgezet door het Bloc identitaire. Het Franse Bloc identitaire is ontstaan uit de restanten van Unité radicale die in 2002 ontbonden werd nadat één van hun militanten de Franse president Jacques Chirac probeerde te vermoorden. Twee leiders van Unité radicale, onder wie Fabrice Robert, lanceerden daarop de vereniging Les identitaires die in 2003 overging in het Bloc identitaire. Fabrice Robert werd de voorzitter van het Bloc identitaire dat een tweeduizendtal leden zou tellen. Het Bloc identitaire bevindt zich ter extreme rechterzijde in het politieke spectrum, en verdedigt de ‘eigen identiteit’ tegen alles en nog wat. Tegen zowel de ‘Amerikaanse hegemonie’ en het ‘islamitisch imperialisme’, als tegen het ‘Parijse centralisme’ en de ‘intellectuele terreur’. Het Bloc identitaire rekent op de mensen die ter extreme rechterzijde ontgoocheld zijn over boegbeelden als Philippe de Villiers en Jean-Marie Le Pen. Voor de komende Franse presidentsverkiezingen wilde men uitpakken met een eigen kandidaat, Arnaud Gouillon. Men slaagde er evenwel niet in de nodige 500 burgemeesters te vinden die het zich kandidaat stellen wilden ondersteunen. Bij een nationale raadpleging besloten de leden daarop om geen enkele kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen te steunen. Dus ook niet Marine Le Pen van het Front national (FN).

 

Filip Dewinter is “la vedette du jour”. Om 10 uur beginnen de “assises nationales” over “la France en danger”. Een boekenstalletje wordt geopend, een eerste ronde tafelgesprek begint, skinheads staan in voor de beveiliging van de meeting. Filip Dewinter is in de perszaal, waar hij en passant een groep Russische identitairen begroet. Aan een reporter van Rue89/Le Nouvel Observateur legt Dewinter uit dat zijn model een mix is van Marine Le Pen, Heinz-Christian Strache (van het Oostenrijkse FPÖ) en Umberto Bossi (van het Italiaanse Lega Nord). “Maar wij zijn rechtser dan het FN.” Het FN, de FPÖ, de Lega Nord en het Vlaams Belang vormen volgens Dewinter de “harde kern” van wat een Europese extreem-rechtse beweging moet worden. Daartoe wordt in Wenen al eens vergaderd. “Maar we wachten de Franse presidentsverkiezingen af.” Intussen trekt Dewinter van leer tegen de “halalindustrie”. “Dat is geld voor de radicale islam, en misschien ook voor het terrorisme.” Om 12u30 is het tijd voor Filip Dewinter om de zaal toe te spreken. “In Antwerpen is Mohamed de meest gekozen voornaam bij geboorten.” Vlak vóór Dewinter was een spreker van Riposte Laïque aan het woord, een oud-communist en -trotskist. “Wij hebben gezamenlijke vijanden: islamisten en Europa-isten. Het gaat om het overleven van het mooiste land ter wereld, Frankrijk!”

 

Na een kwartier is de toespraak van Filip Dewinter gedaan en kan iedereen naar het buffet. Een vijfhonderdtal mensen blijven voor de namiddagsessie die begint met een videoboodschap van Oskar Freysinger, van de Zwitserse Volkspartij die een succesvol referendum voor het verbieden van de bouw van minaretten achter de rug heeft en een nieuw referendum plant over de immigratie in Zwitserland. Franse sprekers van allerlei obscure clubjes en extreemrechtse denktanks wisselen elkaar af. Om 16u45 is het de beurt aan de tweede ster van de dag: Jared Taylor, een Amerikaanse verdediger van het blanke ras via zijn magazine American Renaissance. Hij besluit zijn toespraak onder luid applaus met: “Vermijd ten alle prijze het aanbidden van de diversiteit.” In een interview vooraf met Novopress zei Filip Dewinter uit te kijken naar het terugzien van zijn vriend Jared Taylor die hij zeer bewonderd. Dewinter is geabonneerd op American Renaissance en kent het boek White Identity van Jared. Het Southern Poverty Law Center wijst erop dat Taylor zelf om de twee jaar een conferentie inricht waar racistische intellectuelen schouder aan schouder staan met Ku Klux Klan-mensen, neonazi’s en andere blanke racisten. Na de slottoespraak van Fabrice Robert is er in Parijs nog een laatste woord van een spreekster die de vloer veegt met de katholieke geestelijken “die geen ruggengraat meer hebben en de islam aanvaarden”.

 

Zaterdag was Filip Dewinter in Parijs voor een meeting waar het opkomen voor de eigen identiteit en het afwijzen van de islam centraal stond, meeting ingericht door het Bloc identitaire dat zich rechts van Marine Le Pen positioneert. Het kopstuk van Bloc identitaire die Marine Le Pen wél wil steunen, Philippe Vardon uit Nice, was niet welkom op de meeting van zijn partijgenoten. Zondag, op het Vlaams Nationaal Zangfeest, zag Dewinter Bart De Wever met zijn confederalisme en het VIaams Belang met haar onafhankelijkheidsstreven “een stuk van de weg gezamenlijk afleggen”. Dinsdag reikte Dewinter Bart De Wever de hand om na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen “voor verandering zonder de socialisten” te zorgen. Dewinter die in eigen land zoete broodjes probeert te bakken met Bart De Wever, maar in Frankrijk de kaart trekt rechts van Marine Le Pen. Dat is Dewinter voluit.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, le pen, frankrijk, islam, internationaal |  Facebook | | |  Print

13-03-12

‘VLAAMS BELANG MAGAZINE’-REDACTIE MISLEIDT HAAR LEZERS

Het maandelijkse Vlaams Belang Magazine is nooit onze favoriete VB-publicatie geweest. Zo zoutloos. Het is omdat iemand het moet doen, want anders lazen we het niet.

 

Even was het blad leuk met de rubriek Politieke vrienden, maar het is al meer dan een jaar geleden dat die rubriek nog verscheen. Politieke vrienden gaat het Vlaams Belang tegenwoordig zoeken in de Verenigde Staten, en zo trok van 9 tot en met 12 februari een VB-delegatie naar de Conservative Political Action Conference (CPAC). In het Vlaams Belang Magazine vind je deze maand een verslagje met foto’s: Filip Dewinter met Republikeins parlementslid Walter B. Jones; Philip Claeys, Filip Dewinter en Anke Van dermeersch met Republikeins parlementslid Alan West; Filip Dewinter geïnterviewd door een zwarte televisiepresentator en… Filip Dewinter ontmoet Sarah Palin.

 

Het verhaal over die ontmoeting is al meer dan een maand oud. Op 11 februari twitterde Filip Dewinter: “Met ‘Sarah Palin’ op CPAC in Washington. Zomaar tegen het lijf gelopen.” Die aanhalingstekens rond Sarah Palin waren correct én belangrijk. Filip Dewinter staat er niet op de foto met de echte Sarah Palin, maar met een lookalike. Apache doorprikte de grap van Dewinter en wees erop dat in de Verenigde Staten vaak dubbelgangers rondlopen die, dikwijls voor een klein bedrag, voor een foto willen poseren. Zo ook hier. Op de orginele foto (foto 2) zie je ook nog de promokaartjes die de lookalike vasthoudt om haar voor andere feesten en partijen in te huren.

 

Filip Dewinter heeft intussen toegegeven dat het inderdaad maar een lookalike is die hij de hand schudt, maar in het Vlaams Belang Magazine wordt het voorgesteld alsof hij op de foto staat met de echte Sarah Palin: Filip Dewinter ontmoet Sarah Palin, zonder aanhalingstekens (foto 1). We willen best geloven dat de gemiddelde Vlaams Belang Magazine-lezer niet Apache of een andere serieuze publicatie leest, maar de redactie van het Vlaams Belang Magazine doet dat wel. Ze weet dus beter.

 

Het artikel in het Vlaams Belang Magazine is niet ondertekend, maar volgens onze bron is het geschreven door Kurt Ravyts die mee naar de Verenigde Staten was. Hij weet dus maar al te goed hoe de vork aan de steel zit. Mocht Karel Dillen nog leven, hij zou bij het zien van het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine waarschuwen: “Ook al gaat de leugen snel, de waarheid achterhaalt hem wel.” In de digitale versie van het Vlaams Belang Magazine is de foto weggelaten. Bevreesd dat de foute foto via het internet zou opvallen, terwijl de lezers van de papieren versie er toch geen erg in hebben dat ze bij de neus genomen worden?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, media |  Facebook | | |  Print

12-03-12

DILEMMA IN AALST

Aanstaande woensdag zullen koning Albert II en koningin Paola (foto 1) het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Aalst bezoeken naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de school. Ten huize Steve Herman (foto 2), de nieuwe kopman van het VB-Aalst, is er nu een meningsverschil.

Uitgerekend één van de twee zonen van Steve Herman is uitgekozen om  bloemen af te geven aan de koningin. Steve Herman vindt als republikein dat zijn zoon dit niet moet doen; zijn echtgenote vindt dat hij zich hierin niet moet moeien. Hoe dit diplomatisch oplossen? Steve Herman vroeg op zijn Facebookpagina om advies. De meningen lopen nogal uiteen. Een selectie:

JVS: “Inderdaad… ni moeien!”

PD: “Het kind die dag kleden in een vlag van het Vlaams Belang!”

BT: “Laat je zoon beslissen!!!”

MS: “Boek een reis :-)”

KH: “Misschien dat ze dat speciaal gedaan hebben omdat ze weten dat je van Vlaams Belang bent.”

GD: “Gewoon de kleine nen dag thuis houden.”

SE: “Laat Robin een taart in haar gezicht gooien.”

PVM: “Je kan hem heus jouw gedacht niet opdringen. Je pa zou dit ook nooit gedaan hebben.”

WP: “Geef je vrouw je bankkaart. Gun haar een extra shopdagje, citytrip, welnesske… Steve, gij weet toch hoe ge vrouwen moet aanpakken.”

JD: “Als de Staatsveiligheid dit hier leest, dan is het probleem opgelost.”

PW: “Laat de kinderen nog kinderen zijn. Gauw genoeg zullen ze de klotewereld leren kennen.”

DT: “(Nadat Steve Herman schreef dat zijn zoon de bloemen zou moeten afgeven aan het “Spaans spook”, anderen denken dat het eerder voor “die oude Italiaanse” zal zijn, nvdr.): “Geef hem ne kruisboog mee :-)))”

RV (Een VB-personeelslid, nvdr.): “Mijn zoon moest ooit vlag gaan zwaaien voor Bebert. Ik heb voor hem een briefje geschreven voor een ‘Vlaamsnationale snipperdag’ en ben met hem een ijsje gaan eten. De juf kon er goed mee lachen.”

TD: “Schrijf een brief naar de koning dat uw zoon een vader heeft van Vlaams Belang. En dan mag hij niet meer. Simpel toch?”

Wat het uiteindelijk wordt, is nog niet bekend. De zoon zelf laten beslissen, is het meest gegeven advies. Ook AFF/Verzet adviseert dit.

Een ander probleem in Aalst is inmiddels opgelost. De N-VA heeft naar alle partijen een brief verstuurd om te melden wie de gemandateerden zijn om te praten over coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. In ’t Pallieterke wees Karim Van Overmeire erop dat het VB, in tegenstelling tot andere partijen, nog niet gereageerd had. De brief is inmiddels boven water gekomen bij het VB. Steve Herman reageert met gemengde gevoelens: “Hoe hypocriet kan je zijn? Enerzijds roept Siegfried Bracke dat NV-A nooit met het Vlaams Belang in een coalitie zal stappen, anderzijds krijg ik van de NV-A een brief met ‘Beste Steve’ als aanspreektitel om eens te gaan spreken. Wie moeten we van die gasten nu geloven?” Na enige discussie besluit Steve Herman: “Wij zijn beleefde mensen en gaan contact opnemen, maar met slechts één doel voor ogen: wij bedriegen onze kiezers of verloochenen onze principes nooit.” Het klinkt niet alsof men veel goesting heeft om mee te besturen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aalst, herman, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

11-03-12

WAT ALS GEERT WILDERS’ PARTIJ MEE BESTUURT?

Het is bekend dat de Nederlandse regering slechts overleeft door de gedoogsteun van de PVV, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Veel minder bekend is dat diezelfde PVV de Nederlandse provincie Limburg mee bestuurt. De provincie waar Geert Wilders geboren is. De Groene Amsterdammer bracht laatst een reportage over “het PVV-laboratorium in Limburg”. Hoe doen de Wildersianen het er?

 

De provincie Limburg is het eerste bestuursniveau waar de PVV echte bestuursverantwoordelijkheid draagt.  Op 2 maart vorig jaar werd de PVV vanuit het niets de grootste partij in de provincie, met enkele stemmen meer dan het christendemocratische CDA. De ‘plucheplakkers’ waarop Limburgs PVV-boegbeeld Laurence Stassen (41 j., foto) haar pijlen op had gericht. Het leverde de PVV twee gedeputeerden op in een college met de liberale VVD en de eerder verguisde ‘regenten’ van de CDA. De twee gedeputeerden zijn oud-politieagent Antoine Janssen en gepensioneerd huisarts Theo Krebber. Ze hebben pas op het laatst de PVV-groep in Limburg vervoegd. Vanaf april 2005 is gewerkt aan het van de grond krijgen van de PVV in Limburg. In 2009 wordt Laurence Stassen verkozen als PVV-Europarlementslid en vanaf dan krijgt de vorming van een groep Limburgse PVV’ers vaart. Velen voelen zich geroepen de PVV te vervoegen, velen haken echter ook af bij de cursussen die de PVV inricht om de toekomstige militanten toch enig inzicht in bestuurskunde bij te brengen. Janssen en Kreber komen er pas in de tweede helft van 2010 bij.

 

Theo Krebber (65 j.) is bevoegd voor Welzijn, Zorg, Maatschappelijke instellingen en Sport. De islam was geen drijfveer voor Krebber om bij de PVV aan te sluiten. Theo Krebber: “Ik had een grote allochtone dokterspraktijk. Ik heb daardoor veel stemmen gehad uit de Marokkaanse gemeenschap. Het kan mij niet schelen wat iemand op zijn of haar hoofd zet. Als een meisje een hoofddoek draagt uit godsdienstige overtuiging: mijn zegen heeft ze. Maar als ze moet van haar vader, omdat er anders mannen naar haar kijken, vind ik dat geen goede zaak.” Het PVV-verkiezingsprogramma pleit anders wel voor een hoofddoekenverbod in het provinciehuis. Krebber: “Aan mij heeft dat niet gelegen.” Krebber moet miljoenen bezuinigen op de jeugdzorg, opgelegd vanuit Den Haag. Op Krebbers initiatief compenseert de provincie een deel daarvan, zeer tegen de zin van de PVV-fractie.

 

Antoine Janssen (44 j.) is bevoegd voor Infrastructuur, Openbaar vervoer, Leefbaarheid en Veiligheid. Hij zorgde ervoor dat de Limburgse leerlingen voor het middelbaar beroepsonderwijs gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Over de islam hoor je hem niet. Geneert hij zich wel eens voor de harde taal uit de PVV-fractie? Antoine Janssen: “Ik zal niet zeggen dat dat nooit gebeurt. Maar dat zal bij een CDA-gedeputeerde ook wel eens voorkomen.” In de Limburgse PVV-fractie zitten wél mensen die zich zorgen maken over de islam en in één moeite door het internationale ‘moslimterrorisme’. Harm Uringa bijvoorbeeld: een 67-jarige orthodox protestants-christen die met zijn echtgenote een weeshuis bestuurt in Zuid-Afrika. In Limburg heeft hij contacten als directeur van een provinciaal IT-innovatiecentrum.

 

In Limburg wilde de PVV coalitie vormen met de VVD en de radicaal-linkse SP, om zo het provinciehuis “flink op te schudden”. Maar Geert Wilders wilde een coalitie met de VVD en de CDA, “want dat versterkt mijn positie in Den Haag”. En zo gebeurde. Wilders moeit zich wel meer met Limburg, maar toch staan er in het coalitieakkoord geen anti-islamstandpunten. Kort nadat het coalitieakkoord is afgesloten orakelde Laurence Stassen wel over moskeeën als “haatpaleizen” – een term die haar vanuit Den Haag is ingefluisterd. Naast Stassen en Uringa zetelen in de Limburgse PVV-fractie onder andere ook nog een supermarkthouder, een manager, iemand uit de bouw, een taxichauffeur en een beheerder van ondernemingen. Volgens Harm Uringa is de intellectuele bagage van enkelen onder hen veel te licht, maar Laurence Stassen antwoordde Uringa: “We zullen het met het aanbod moeten doen.”

 

Dat ‘lichtgewicht zijn’ geldt overigens ook voor Laurence Stassen zelf. In het Europees Parlement is ze gewend voorbereide teksten voor te lezen en tot direct debat leiden haar tussenkomsten meestal niet. In de Provinciale Staten is dat anders, en dan heeft Stassen dikwijls weinig ander verweer dan: “Dat is uw mening.” Laurence Stassen zit veelal in Brussel en Straatsburg, en laat veel werk over aan PVV-fractiegenoot Cor Bosman. In mei 2011 heeft Harm Uringa een diepgaand gesprek met Geert Wilders. Uringa is geschrokken van een interne mail van Cor Bosman waarin Bosman een Staten-lid van Turkse afkomst “een uitgekotst stuk halalvlees van een Turks varken” noemt. Wilders vindt dat Bosman zijn woorden moet terugnemen, maar die doet dat niet. In juli verlaat Uringa teleurgesteld de PVV-fractie. Pas in januari dit jaar wordt Cor Bosman uit de PVV-fractie gezet… nadat de bewuste mail door Uringa naar de pers is gelekt.

 

De Groene Amsterdammer meent dat Geert Wilders moet “laveren tussen twee gevaren. Aan de ene kant is dat xenofobie. De PVV blijft als succesvolle partij aantrekkelijk voor ieder die iets tegen buitenlanders heeft. (…) Aan de andere kant dreigt (…) de nuance. De Limburgse PVV is een divers gezelschap en zorgen over de islam blijken niet voor alle politici van belang. Wat de PVV’ers bindt is hun afkeer van de gevestigde politiek en hun wil om alles anders te doen. De vraag is hoe. Veel PVV’ers zijn genuanceerder dan de partijlijn en ergeren zich aan de harde taal van hun politieke leiders. Zeker als de PVV’ers bestuurder worden ligt nuance op de loer. Hun perspectief verandert, en bovendien ervaren ze de vrijheid om zelfstandig een positie te kiezen. (…) Gedeputeerde Kreber neemt in Limburg zelfs openlijk afstand van ongenuanceerde standpunten over godsdienst en zelfs van delen van het verkiezingsprogramma waaraan hij meeschreef. Dat is aan PVV-stemmers moeilijk uit te leggen.”

 

Tot wat dit leidt zal pas over drie jaar blijken, bij de volgende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar tegen dan hoopt Wilders over PVV-ministers te beschikken die landelijk weer nieuwe hoop opwekken. En misschien is dat momentum er al sneller dan gedacht. Ook in Nederland moet een gat in de begroting gedicht worden. Voor Wilders moet eerst bezuinigd worden op "linkse hobby's" zoals ontwikkelingssamenwerking. Anderen vinden besparen op ontwikkelingssamenwerking een fout idee.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-03-12

EIGEN PARTIJ EERST

Kwatongen beweren dat vele VB’ers die opstappen bij hun partij, dat louter doen om zich een volgend mandaat als verkozene te verzekeren via het succesvollere N-VA. Voor een deel van hen is dat misschien het geval. Voor het grootste deel, zo lijkt het ons toch, stappen ze echter op omdat ze echt niet akkoord zijn met de lijn die Filip Dewinter voor het VB uitstippelt. Maar er zijn ook ex-VB’ers die in het VB noch de N-VA een antwoord vinden op lokale problemen en dan maar met een eigen partij(tje) van start gaan.

 

Drie jaar geleden brak Steven Van Dieven (foto 1) met het VB. Of liever: brak het VB met Steven Van Dieven. Van ver de populairste VB-stemmentrekker in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, het noordelijkste district van Antwerpen, werd Steven Van Dieven om onduidelijke redenen aan de kant gezet door het VB. Na vijftien jaar die hij als VB-districtsraadslid zetelde, waarvan twaalf jaar als VB-fractieleider, bleef Van Dieven sindsdien als onafhankelijke in de districtsraad zetelen. Aanstaande vrijdag stelt hij zijn nieuwe partij Burgerbelangen voor. Steven Van Dieven stapt dus niet over naar de N-VA alhoewel die partij intussen de plaatselijke partij Polderbelangen heeft opgeslorpt. Burgerbelangen wil een partij voor en van “de gewone man in de straat” worden. “Het is niet per se de graad van intelligentie, maar wel de gedrevenheid en passie die zaken kunnen veranderen. Het is dringend nodig dat ‘de politiek’ mensen niet meer afschrikt”, zegt Steven Van Dieven.

 

Helemaal in het zuiden van Antwerpen, in het district Wilrijk, nemen twee andere ex-VB’ers het initiatief voor een nieuwe partij: Hugo Haazen (foto 2) en Peter De Jonghe. Hugo Haazen zetelt al achttien jaar in de districtsraad van Wilrijk. Eerst twee jaar als VLD’er, dan tien jaar als VB’er, daarna als LDD’er en nu als onafhankelijke. Peter Dejonghe zetelt nu ook als onafhankelijk districtsraadslid, maar tevoren was hij bij het VB. Eerst VB-gemeenteraadslid, daarna VB-districtsraadslid. Hij was ook nog vakbondsafgevaardigde. Haazen en Dejonghe hebben dus al heel wat watertjes doorzwommen, en pakken nu uit met Nieuw Wilrijk. Ze kiezen voor een nieuwe lokale partij, niet voor de N-VA. Hugo Haazen: “Voor veel mandatarissen is de partij hun werkgever zodat partij- en zelfs privébelangen boven die van het district komen te liggen. Wie denkt dat het met de N-VA anders zal zijn, heeft het verkeerd voor. Zij zullen dezelfde weg opgaan als de andere partijen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 14 oktober, leegloop |  Facebook | | |  Print

09-03-12

HET DUBBELLEVEN VAN ILSE BUYST

Merkwaardig verhaal in Gazet van Antwerpen gisteren: Ilse Buyst was tot ze vorig jaar Antwerps VB-gemeenteraadslid werd, beroepshalve druk in de weer om het verblijf van vreemdelingen te regulariseren om humanitaire en medische redenen. Het VB verwerpt regularisaties om humanitaire redenen, en zo mogelijk nog meer om medische redenen. (Foto 1: Ilse Buyst als advocate; foto 2: Ilse Buyst als gemeenteraadslid)

“Bij de dienst Vreemdelingenzaken moeten ze Ilse Buyst inmiddels goed kennen”, schrijft Gazet van Antwerpen. “De 48-jarige advocate heeft er al heel wat dossiers ingediend met aanvragen tot regularisatie op zowel humanitaire als medische gronden. Hoeveel precies, dat kan ze ons niet zeggen. Maar wel: ‘Het waren er veel.’ Waren, want nu ze sinds vorig najaar in de Antwerpse gemeenteraad zetelt als opvolgster van het verhuisde Vlott-raadslid Suzy Lismont, behandelt Ilse Buyst geen regularisatiedossiers meer. ‘Als raadslid mag ik geen dingen doen die kunnen leiden tot belangenconflicten met mijn activiteiten als advocate’, zegt ze. ‘Dus geef ik dergelijke dossiers nu door aan mijn twee medewerkers (…).’"Opmerkelijk is dat Ilse Buyst al sinds januari 2007 zetelde in de Antwerpse districtsraad. Maar voor dat orgaan, dat minder in de schijnwerpers van de media staat, was het argument van de belangenconflicten blijkbaar minder belangrijk.”

De vader van Ilse Buyst stond destijds samen met Karel Dillen aan de wieg stond het Vlaams Blok. Is het niet merkwaardig dat iemand met zo'n stamboom zich specialiseert in vreemdelingenrecht en haar juridische kennis in dienst stelt van vreemdelingen die zich willen laten regulariseren? Ilse Buyst: "Mijn vader (apotheker in Mortsel, nvdr.) maakte ook geen onderscheid tussen zijn klanten", reageert Ilse Buyst. "En als ik een zaak aanneem, dan wil de belangen van mijn cliënt zo goed mogelijk behartigen, wie hij ook is. Ik heb trouwens geen problemen met vreemdelingen, op voorwaarde dat ze zich aanpassen. Ik zeg altijd tegen mijn cliënten dat ze zich moeten inburgeren." Vorig jaar in oktober sprak Buyst nog harde taal, toen ze in een assisenzaak pleitte voor de nabestaanden van een bejaard slachtoffer van een stel Roemeense gangsters. In haar pleidooi zei ze: "De beschuldigden kwamen uit Roemenië naar het land van melk en honing om makkelijk aan geld te raken. Spijtig genoeg niet via sociale uitkeringsfraude, maar door het overvallen van bejaarden, die ze als hun persoonlijke OCMW beschouwden, maar dan zonder die vervelende paperassen."

Vormden haar diensten aan vreemdelingen geen probleem toen ze zes jaar geleden voor het eerst op een VB-lijst ging staan? Buyst: "Ik heb me toen zelf afgevraagd of dat wel kon. Daarom heb ik die vraag ook gesteld. Het antwoord luidde: 'Dat moet je zelf beoordelen'. Als mij te verstaan zou worden gegeven dat ik geen vreemdelingendossiers meer mag behandelen, dan kies ik voor mijn beroep en kom ik niet meer op." Filip Dewinter zegt geen probleem te hebben met de professionele activiteiten van Ilse Buyst, maar heeft toch gevraagd zich terughoudend op te stellen. Filip Dewinter: "Een advocaat wordt geacht iedereen te verdedigen. (…) Ilse doet niets illegaals en ze onderschrijft ons programma, daar gaat het mij om. Het klopt wel dat ik haar heb gevraagd om haar regularisatiewerk af te bouwen en tot een minimum te reduceren. Maar voor de rest houden wij politieke en professionele zaken gescheiden." Het is waar. Toen in de Antwerpse Kempen VB-gemeenteraadslid en tatoeëerster Silvy Van Beers nazi-tatoeages bleek te zetten, verdedigde Bruno Valkeniers die beroepsactiviteiten met: “Er moet bij hen ook brood op de plank komen.

Het gerucht circuleerde dat Ilse Buyst wilde overstappen naar N-VA. Ilse Buyst: "Ik heb daar inderdaad wel eens over nagedacht, omdat die partij zich toch wat minder bruusk opstelt tegenover vreemdelingen. Toen Bart De Wever nog in Berchem woonde, kwamen we elkaar wel eens tegen in ons gemeenschappelijk stamcafé. Maar een overstap van mensen met een VB-verleden ligt in Antwerpen niet voor de hand. Ik blijf bij het Vlaams Belang en ik hoop op een degelijke plaats op de lijst." Dat laatste wordt natuurlijk moeilijk met een slinkend aantal verkiesbare plaatsen op de VB-lijsten. De kans is groter dat Ilse Buyst vanaf 1 januari 2013 terug persoonlijk de regularisatiedossiers kan behartigen, dan dat ze opnieuw VB-gemeenteraadslid wordt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, buyst, dewinter |  Facebook | | |  Print

08-03-12

EN NU HET POLITIEK INCORRECT KOOKBOEK VAN HET VB

Na een paar hindernissen (haar anti-islamboek was eerst aangekondigd voor het najaar 2011, de boekvoorstelling zou plaatsvinden in het Felixpakhuis…) kon Anke Van dermeersch dinsdagavond dan toch haar eerste boek voorstellen (foto 1).

 

In de buurt van het Elzenveld in Antwerpen, waar de boekpresentatie en de lancering van ‘Vrouwen tegen islamisering’ plaatsvond met meer dan mannen dan vrouwen in de zaal (foto 2), stonden enkele politiewagens klaar om snoodaards op te pakken die het feestje van Anke wilden verstoren. Voor zover als bekend bleef alles echter rustig. Fouad Belkacem en Sharia4Belgium bleven weg, tot grote spijt van het Vlaams Belang. Judith Wohlfarth (van het Duitse Pro Nordhrein-Westfalen), Jackie Griffin (echtgenote van de eveneens aanwezige Britse BNP-leider Nick Griffin), Anne King (actief bij de Franse identitairen, supporter van FN-dissident Carl Lang) en Suzanne Winter (van het Oostenrijkse FPÖ) waren de buitenlandse sprekers die, elk in hun eigen taal, vertelden waarom de islam niet deugt. Anke Van dermeersch sloot de avond af met de voorstelling van haar boek Hoer noch slavin. Vrouwen en islam.

 

We hebben het boek nog niet kunnen lezen. Lex Moolenaar kreeg het vooraf in handen, ter voorbereiding van een bijna paginagroot interview met la Van dermeersch in Gazet van Antwerpen dinsdag. Lex Moolenaar: “Dat het betoog van Van dermeersch een langgerekte aanklacht is tegen de vermeende islamisering van onze samenleving, zal niemand verrassen. De schrijfster probeert wel geregeld haar harde lijn te nuanceren, maar vervolgens redeneert ze die nuances consequent zelf weg. Ze wil geen aanval openen op gematigde moslims, zegt ze. Om vervolgens te poneren dat de Koran niet voor interpretatie vatbaar is en dat een gematigde islam dus niet kan bestaan. (…) Feministische moslima’s zijn het kanonnenvlees dat naar het front wordt gestuurd om de autochtone bevolking te misleiden, terwijl de islamisering als kruipolie de samenleving vergiftigt.”

 

Anderzijds staan in het boek ook een aantal zaken die onze samenleving met kracht moet bestrijden (intrafamiliaal geweld, holebihaat, genitale verminking, bloedwraak, verstoting en polygamie). De meeste van die fenomenen (intrafamiliaal geweld, holebihaat…) zijn evenwel niet exclusief islamgerelateerd. De dag moet nog komen dat bij het VB een homo vrij kan uitkomen voor zijn geaardheid. Anke Van dermeersch roept intussen alle vrouwen ter wereld op om toe te treden tot het ‘amazonisme’. Anke Van dermeersch (in Gazet van Antwerpen): “Een cultuuroverschrijdende, kindgerichte loyaliteit (…) waarbij ze hun zonen en dochters gelijkwaardig opvoeden.” Feminisme wil la Van dermeersch het niet noemen. “Het amazonisme overstijgt het feminisme, want het is utopisch en het geldt voor alle vrouwen ter wereld.” Alsof het feminisme niet zou gelden voor alle vrouwen ter wereld.

 

Het volgend boek van Anke Van dermeersch is inmiddels in de maak. Een boek dat ze aan het samenstellen is samen met haar Mechelse VB-collega Frank Creyelman. Anke Van dermeersch: “Het wordt een politiek incorrect kookboek met recepten van VB-parlementsleden voor kreeft, foie gras, kikkerbillen en zo. Zo kunnen we ons eens in een ander, wat vrolijker daglicht stellen.” De kans is groot dat de VB-parlementsleden inderdaad in een “wat vrolijker daglicht” komen te staan als GAIA en anderen vernemen wat in het kookboek staat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, islam, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

07-03-12

GEEN VERSCHILLENDE DEMOCRATIEËN, ANDERE STRATEGIEËN

Het opstappen van Olivier Deleuze (foto 1) bij Reyers Laat, omdat Deleuze niet in gezelschap van VB’er Reddy De Mey wenste te zitten, bleef gisteren nog nazinderen (foto 2: Oostendenaar Reddy De Mey (l.) op de eerste rij bij een betoging tegen de bouw van een moskee in Lier, 5 juni 2001.)

 

Nadat nieuwbakken covoorzitter van Ecolo Olivier Deleuze bevraagd was, zou Lieven Van Gils herinneringen ophalen over de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge, precies 25 jaar geleden. De eerste VRT-journalist die ter plaatse was, Stefan Blommaert,  is momenteel in het buitenland. En is er niet om bekend dat hij als eerste in Zeebrugge was. De man die we ons nog wél herinneren van de ramp met de Herald of Free Enterprise, Tuur Van Wallendael, is helaas overleden. Zo kwam Reyers Laat automatisch uit bij gewezen VRT-journalist Reddy De Mey. Reddy De Mey stond op het zinkend schip om verslag uit te brengen. Later klampte hij zich vast aan een ander zinkend schip: het VB.

 

In de documentaire Vlaamse Choc kan je zien hoe Reddy De Mey zijn diensten aan Filip Dewinter aanbiedt. Reddy De Mey vraagt zijn naam als medewerker echter niet publiek te maken omdat hij nog tot 1 juli op prepensioen is bij de VRT (Vlaamse Choc, op 34’00”). Later datzelfde jaar 2004 wordt Reddy De Mey als ‘onafhankelijke’ door het VB naar de Commissie voor Overheidscommunicatie gestuurd. Nadien afficheert het VB Reddy De Mey voluit op haar kieslijsten. Bij de federale verkiezingen op 13 juni 2010 staat Reddy De Mey nog als voorlaatste op de (opvolgers)lijst voor de Senaat. Hij behaalt daar 9.119 stemmen, waarmee hij in de middenmoot zit qua aantal voorkeurstemmen.

 

Eerlijk gezegd verbaasde het ons dat Olivier Deleuze Reddy De Mey als VB’er herkende; het verbaasde ons niet dat Deleuze vervolgens ernaar handelde. “Ik wens niet te debatteren in een plaats waar er vertegenwoordigers zijn van wat ik beschouw als ondemocratische partijen”, verdedigde Deleuze zijn motivering om de gesprekstafel te verlaten zodra Reddy De Mey zou aanschuiven. Het gesprek ging dan wel gaan over de Herald of Free Enterprise, en Deleuze moest daarover niet debatteren met De Mey. Maar Deleuze bleef bij zijn voornemen. “Een partij die ondemocratisch is, is iets bizars, iets abnormaals, en dat moet niet iets banaals worden.” En toen stapte Olivier Deleuze op.

 

“Een vorm van radicalisme waar ik moeilijk bijkan. Reddy is een journalist die in Vlaanderen zijn strepen heeft verdiend.”, zei Guy Vanhengel (Open VLD) die mee aan tafel zat. “Ik vind het vooral niet democratisch om niet aan tafel te willen zitten met iemand van een partij waar ook mensen voor stemmen”, zei Liesbeth Homans. Niemand wees erop dat in Franstalig België een zeer strenge code gehanteerd wordt ten overstaan van extreemrechts: geen fatsoenlijk mens wil zich ermee associëren. De code de bonne conduite dateert van april 1999 en wordt door iedereen nageleefd. Ook bijvoorbeeld door de Franstalige liberalen, zoals bleek uit de Terzake-uitzending gisteren. En blijkbaar wordt het ook door het Vlaams publiek geapprecieerd, althans het publiek dat in de studio van Reyers Laat zat, dat applaudisseerde voor Olivier Deleuze toen die de studio verliet. Geen boe-geroep.

 

Na een tweet van AFF_Verzet waarin we wezen op een andere cultuur voor omgang met extreemrechts in Franstalig België, haalde Karl Drabbe van Uitgeverij Pelckmans de “twee democratieën” van Bart De Wever boven. Nou moe, is er in Wallonië een ander kiesstelsel dan in Vlaanderen? Wij dachten het niet. Toch eens opzoeken wat de betekenis is van ‘democratie’, Karl. Er is een andere manier van omgaan met extreemrechts. Dat wel. En natuurlijk is de code de bonne conduite niet de enige reden dat extreemrechts in Franstalig België geen vergelijkbare resultaten haalt als in Vlaanderen. Verdeeld over vijf groupuscules, op weg om nog minder stemmen te halen. Maar de code heeft de zaak zeker geen kwaad gedaan, en in Vlaanderen is het toch ook mee door het volgehouden cordon sanitaire dat het VB en haar kiezers de achteruitgang aan het zoeken zijn. En is dat geen goede zaak?

 

Zouden Vlaamse antifascisten de gesprekstafel verlaten hebben als Reddy De Mey kwam aanschuiven? Allicht niet. Men moet het niet zo zot maken als Mieke Vogels die ooit onder het oog van de televisiecamera’s op de Antwerpse Grote Markt Gerolf Annemans een hand gaf én feliciteerde met de goede kiesuitslag van het VB. Annemans beleefheidshalve een hand geven volstaat. In Vlaanderen is er ook geen cordon médiatique zoals in Franstalig België – het VB kreeg zaterdag, zondag en gisteren het woord bij de VRT, en gisteren ook nog een groot interview met Anke Van dermeersch in Gazet van AntwerpenDe omgangsvormen zijn in Vlaanderen anders, maar respect voor de benadering door de Franstalige landgenoten / buren (schrappen wat men het liefst hoort, landgenoten of buren).

 

En nog dit. Gerolf Annemans zei gisteren in Terzake: “Zet in de plaats van Reddy De Mey een jood, een moslim, of een homo… dan begrijpt iedereen dat dat discriminatie, een vorm van racisme, is.” Dé jood, dé moslim, dé homo… is niet veroordeeld voor racisme. Hét Vlaams Blok – waarvan Reddy De Mey de kieslijsten bevolkt – is wél veroordeeld voor racisme. Appelen zijn niet met citroenen te vergelijken. Het Vlaams Belang is weinig anders dan de voortzetting van het voor racisme veroordeelde Vlaams Blok. Is het trouwens Gerolf Annemans niet die na de naamsverandering van het VB zei dat “het programma vuil genoeg moet blijven”? Het is dan ook beledigend om “een jood, een moslim, of een homo” in te wisselen met een boegbeeld – weze het een boegbeeldje – van het Vlaams Blok/Belang.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, cordon sanitaire, media, annemans, de mey |  Facebook | | |  Print

06-03-12

MÜNSTER: 300 NEONAZI'S, 5.000 ANTIFASCISTEN

Nog maar drie weken geleden betoogden in Duitsland enkele honderden neonazi’s in Dresden (1, 2, 3). Vorige zaterdag, 3 maart, gaven ze elkaar rendez-vous in Münster. Een 300-tal neonazi’s daagden op (foto 1), tegenover 5 000 mensen die protesteerden tegen de bijeenkomst (foto 2).

 

De politie zorgde ervoor dat de neonazi’s van het treinstation van Münster tot aan de start van hun betoging geraakten. Antifascisten hadden met een sit-in  een blokkade opgeworpen op de weg naar het vertrekpunt, maar met peperspray werden ze door de politie weggejaagd. Politie die op haar website had uitgelegd wat mocht en wat niet mocht, en ook uitlegde wat het thema van de betoging was. Grote delen van de wijk waar de neonazi’s betoogden waren griezelig leeg. Op andere plaatsen bleven buurtbewoners om te joelen en lawaai te maken als de neonazi’s voorbijtrekken. Spandoeken met slogans als Geen plaats voor nazi’s verduidelijkten voorts wat de inwoners van Münster over de neonazi’s dachten. Jongeren vormden een paar keren met een sit-in een versmalling op de route van de nazi’s. Tussen de paar honderden neonazi’s en de grote groep van enkele duizenden tegenbetogers was er maar een tiental minuten oogcontact (Eerste video van het protest, 10’37”; tweede video, 1’57; derde video, 0’30”).

 

Het comité Keinen Meter den Nazis bundelde het protest. Geen meter voor nazi’s, solidariteit tegen racisme en sociale uitsluiting was hun slogan. Meer dan zeventig organisaties schaarden zich achter het antifascistisch protest. Een woordvoerder van de politie verdedigde de politie-aanpak: “Het recht van vergaderen is een kostbaar goed. Het geldt ook voor andersdenkenden. Als maatschappij laten we toe dat ook absurde meningen in het openbaar geuit worden zolang de grens met de criminaliteit niet overschreden wordt.” Eerder is echter al bewezen dat neonazibetogingen een cocon zijn voor criminelen, zoals deze foto van een NPD-betoging bewijst.

18:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, neonazi's, actie |  Facebook | | |  Print