04-04-12

EXCUSES? WIJ NIET

Je kon de zaak al eerder volgen via onze Facebook-pagina, maar gisteren schreef ook De Standaard er over: de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) pakte in Innsbruck uit met de slogan Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven (foto). In Innsbruck heeft de FPÖ zich intussen verontschuldigd voor die slogan, de nationale partijleiding deed dit niet. En, voegen wij er aan toe, wat denkt de nieuwe 'Vlaamse elite' er over?

 

De FPÖ flirt in alle peilingen met de status van grootste Oostenrijkse partij. Althans nationaal. Op lokaal niveau staat de partij niet overal zo sterk, en onder meer in Innsbruck wil ze dat veranderen op 15 april. Momenteel bezet de FPÖ daar maar 1 van de 40 gemeenteraadszetels. Vorige week hingen er daarom in Innsbruck opeens affiches van FPÖ-lijsttrekker August Penz, met in rode letters Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven. Een verwijzing naar het FPÖ-standpunt dat buitenlanders met een strafblad het land moeten worden uitgewezen. Nu zijn de Oostenrijkers wel wat gewend, maar dit was toch weer een stapje verder dan vroegere omstreden boodschappen zoals Asielbedrog? Vlucht naar huis!.

De Marokkaanse koning Mohammed VI was in zijn wiek geschoten en ontbood de Oostenrijkse ambassadeur in Rabat voor een bolwassing. Marokko diende ook een klacht in bij het parket in Innsbruck wegens opruiing. Penz reageerde geen klein beetje geschrokken van de negatieve publiciteit. Penz, eigenaar van een naar hem genoemde hotelketen en verzamelaar van Porsches, is geen hardliner binnen zijn partij. Zondag ging Penz helemaal door het stof. Hij zei op een persconferentie dat zijn boodschap vooral een oproep was tot patriottisch koopgedrag: koop Oostenrijkse producten om de crisis te bezweren. Voorts was het de bedoeling er op te wijzen dat een deel van de Marokkanen dieven zijn, zonder te willen suggereren dat álle Marokkanen dieven zijn. De 33 posters in Innsbruck zouden meteen overplakt worden.

 

Krabbelde Penz terug omdat hij inzag dat zijn zakelijke belangen geschaad werden? Handelde hij op bevel van het nationale partijbestuur dat niet op nieuwe beschuldigingen van racisme zit te wachten? Nobody knows. Maandag reageerde Gerald Hauser, de voorzitter van de FPÖ-afdeling Tirol. Hij vond dat de afdeling Innsbruck moest doen wat ze niet laten kon, maar begreep niet waarom die affiches weg moesten en waarom er excuses nodig waren. Ook bij RechtsActueel, de hobbyclub van Voorpost’ers en aanverwante Vlaams Belang’ers, begrijpt men niet wat er verkeerd zou zijn aan de slogan. Rob Verreycken publiceerde zondag een artikel over de FPÖ-affiche bij RechtsActueel waarin hij verwees naar twee (jawel, twee!) publicaties waarin er sprake is van Marokkaanse criminelen: een artikel van december 2009 (2009), en een artikel van “zelfs al in maart 2009”.

 

Diezelfde zondag als Verreycken zijn artikel bij RechtsActueel postte, verscheen rond de middag in alle Oostenrijkse online kranten het bericht dat de FPÖ van Innsbruck zich excuseerde voor de verkeerde gevolgtrekking die men kon maken uit haar affiches. Bij RechtsActueel vonden ze het niet nodig om dit te vermelden. Omdat ze het zelf niet nodig vinden zich te excuseren voor die affiches? De nationale partijleiding van de FPÖ heeft niet officieel gereageerd op wat ze een 'lokale kwestie' noemt. De FPÖ protesteerde wel tegen de 1-aprilgrap dat Anonymous Austria digitale documenten en criminele banden van de FPÖ openbaar zou maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oostenrijk, fpö, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.