14-04-12

BREE: VCD LAAT VB VALLEN

Als het Limburgse Bree met haar 15.000 inwoners ergens om bekend is, is het omdat het de hometown is van Kim Clijsters (foto 1) – met Jaak Gabriëls (Open VLD, oud-voorzitter van de Volksunie) als burgemeester. Bree is ook een van de weinig gemeenten waar het VB in 2006 in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen ging. Kartelpartner Vrije Christen Democraten (VCD) laat het VB nu vallen.

 

De VCD is een partijtje dat is ontstaan omdat er “geen partij was die zich onverdeeld inzette voor de christelijke waarden en er hoogdringend een andere stem moest worden gehoord”. De VCD heeft vooral in West-Vlaanderen enige aanhang, maar heeft contactpersonen in alle Vlaamse provincies. Toen in Antwerpen in 2010 ‘Gay Games’ georganiseerd werden, trok een VCD-delegatie naar de stad des verderfs om te protesteren tegen het idee dat Antwerpen de homohoofdstad van Europa moest worden (foto 2). Ook bij de jaarlijkse Mars voor het Leven (versta: tegen abortus) in Brussel is  de VCD present.

 

Als er één partij is die VB’er Philippe Van der Sande en zijn Christenunie voluit kunnen steunen, is het wel de VCD. Maar in Bree loopt het huwelijk tussen het VB en de VCB ten einde. “We hebben wel nog een goede verstandhouding met Vlaams Belang”, legt VCD-gemeenteraadslid Rik Hertogs uit aan Het Laatste Nieuws. “En het cordon sanitaire vinden we ondemocratisch. Maar door zonder het Vlaams Belang naar de kiezer te trekken worden we een echte speler op het veld. Als je met Vlaams Belang in zee gaat, weet je dat je op de oppositiebanken blijft zitten.”

 

Vermoedelijk trekt VCD nu alleen naar de kiezer in oktober in Bree, al wordt een kartel met een andere partij niet uitgesloten. Zolang het maar niet het VB is. In 2006 behaalde de lijst VB-VCB in Bree 18,2 % van de stemmen. Hiermee werden vier gemeenteraadsleden verkozen: twee VB’ers en twee VCD’ers. De lijst VB-VCD was overigens ook evenwichtig samengesteld, met evenveel VB’ers als VCD’ers. Als achtste op de VB-VCD-lijst stond VB’er Kristof Vanholen, één van de vorig jaar veroordeelde Blood and Honour-organisatoren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bree, limburg, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.