07-04-12

LEGA NORD, LEGA LADRONA

Umberto Bossi (70 j.), oprichter van de Italiaanse separatistische partij Lega Nord, is opgestapt als secretaris van de Lega Nord. Andrea Vreede, Italië-correpondente van NOS.nl geeft tekst en uitleg.

 

Andrea Vreede: "Roma ladrona (het 'graaiende Rome' in de betekenis van de om zich heen graaiende politieke klasse in de hoofdstad) is jarenlang de favoriete kreet van de Lega Nord geweest. De politieke partij die in Noord-Italië als protestbeweging ontstond. Tegen regeringen die geen oog hadden voor de hardwerkende noorderlingen. Mensen die zich in het mythische land ‘Padania’, de streek rond de rivier de Po, in het zweet werken om vervolgens hun belastingen weg te zien vloeien naar het louche Rome en het maffiose zuiden. (‘Pandania’, met al een eigen Miss die in juni vorig jaar nog poseerde met Filip Dewinter, nvdr.) Maar sinds deze week krijgt Roma ladrona opeens concurrentie van Lega ladrona. 

 

De anti-Romeinse, o zo correcte partij blijkt zich bevuild te hebben met precies dezelfde zaken die men andere partijen altijd aanwrijft. (Wat meteen de nodige affiches en parodieën die dit hekelden (illustratie 1) uitlokten, nvdr.) De Lega schudt op zijn grondvesten. Justitie heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor in Milaan. De penningmeester zou jarenlang gesjoemeld te hebben met de subsidies die de Lega, net als alle partijen, van de staat krijgt. Hij zou ermee hebben zitten speculeren in landen als Tanzanië en Cyprus. Hij zou zakenpartner zijn van een aan de maffia in Calabrië verbonden figuur. En, hij zou geld hebben vrijgemaakt voor de persoonlijke kosten van de familie en de naaste medewerkers van de onbetwiste leider van de Lega: Umberto Bossi.

 

Dat laatste bericht heeft tot een golf van verontwaardiging geleid onder de aanhang. De militanti, zoals ze worden genoemd, zijn razend. Zo zouden 200.000 euro uit de partijkas naar de zoons van Bossi zijn gegaan. Voor een mooie auto voor Renzo bijvoorbeeld. De wat sullige zoon van Bossi, door zijn vader gebrandmerkt met de bijnaam Trota (forel). Omdat hij nog niet het niveau van een echte delfino (dauphin) heeft, maar Umberto ter zijner tijd wel zou moeten opvolgen. De hamvraag is nu: wist Bossi hiervan? Of is de leider te oud en te ziek om het allemaal mee te krijgen? Nadat hij een paar jaar geleden door een beroerte werd getroffen, is Bossi nooit meer helemaal de oude geworden. Hij beweegt zich moeizaam en is door zijn verlamming zeer slecht te verstaan. Sinds zijn ziekte leunt hij sterk op een kring van naaste medewerkers en, juist, zijn familie. Een clan die veel prominente Lega-politici een doorn in het oog is.

 

Het is heel goed mogelijk dat dit schandaal het politieke einde van Bossi zal inluiden. Zijn voormalige rechterhand (en ex-minister van Binnenlandse zaken in de vorige regering-Berlusconi) Roberto ‘Bobo’ Maroni staat te trappelen in de coulissen om het stokje over te nemen. Want de Lega staat alleen op dit moment. Bossi heeft gebroken met Berlusconi, steunt de regering-Monti niet en doet zijn uiterste best om van regeringspartij weer een felle oppositiepartij te worden. Wat zou mooier zijn, hoor je Maroni denken, dan nu schoon schip maken en alle leghisti die zich in Rome hebben laten besmetten met het corruptievirus eruit gooien. De oude leider vriendelijk doch beslist ervan te overtuigen dat het tijd is om op te stappen. En in mei met een schone lei en vooral nieuwe leider de lokale verkiezingen ingaan.”

 

De Federale Raad van de Lega Nord heeft intussen een triumviraat aangesteld om Umberto Bossi tijdelijk te vervangen: de hierboven al genoemde Roberto Maroni, Roberto Calderoli en Manuela Del Lago (foto 2).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lega nord, italië, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.