11-04-12

VB-MELDPUNT: STASI-METHODEN

Terwijl het land nog niet bekomen is van het agressief gedag van Alexandre V.E. die een Brussels controleur van het openbaar vervoer doodsloeg, acht maanden voor de brave man op pensioen kon gaan, lanceert Filip Dewinter een Meldpunt Illegaliteit. First Things First.

 

Het Meldpunt Illegaliteit is geen nieuw idee. Al in 2004 lanceerde het VB zo’n meldpunt waarvoor gebeld moest worden naar het gsm-nummer 0496/146 546. “Iedereen die informatie heeft over de aanwezigheid van illegalen of weet heeft van illegale praktijken kan bellen naar het mobiele nummer”, luidde het toen. Als de melding al niet was doorgegeven aan de politie, zou het Vlaams Blok dit doen. “Op die manier wil het Vlaams Blok vermijden dat vele klachten en informatie die burgers rechtstreeks aan de politie melden in de doofpot verdwijnen.” Het Vlaams Blok wilde hiermee “het stadsbestuur onder druk zetten om eindelijk werk te maken van een actieve opsporing van illegalen”. Het initiatief voor de actie ging uit van Philippe Van der Sande, die ondertekende als “voorzitter Vlaams Blok kern 2018”. Voor de niet-Antwerpenaren: Van der Sande was niet voorzitter van de 2018de kern van het Vlaams Blok in Antwerpen. 2018 is één van de postnummers in Antwerpen. Van der Sande is overigens ook perswoordvoerder van Filip Dewinter en in zijn betere dagen een overtuigde christene. Na protest uit diverse hoeken meldde het Vlaams Blok dat het aangekondigde Meldpunt slechts een “Uilenspiegelstreek” was.

 

Met de commotie én de stemmenwinst die het Meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen van Geert Wilders veroorzaakte, zei Filip Dewinter in februari dit jaar ook een meldpunt te overwegen. “Niet over Polen maar over illegalen.” Diezelfde maand overwoog ook het Italiaanse Lega Nord om zo’n meldpunt te openen. Dat meldde tenminste het Lega Nord-Europarlementslid Mario Borghezio die naam maakte toen hij een aantal ideeën van de Noorse massamoordenaar Andreas Breivik onderschreef en zelfs “uitstekend” noemde (foto: Mario Borghezio samen met Filip Dewinter op een Lega Nord-bijeenkomst, 19 juni 2011). Of het meldpunt in Italië er gekomen is, weten we niet. Alleszins hebben ze bij de Lega Nord nu andere problemen. Bij het VB ging men door met het plan. De pers werd door Philippe Van der Sande, deze keer als “perswoordvoerder van Filip Dewinter”, uitgenodigd naar het VB-secretariaat in de Antwerpse Van Maerlantstraat voor een persconferentie. Actieve opsporing van illegalen: als de overheid niets doet, moet het Vlaams Belang het maar zelf doen!, was de kop boven de uitnodiging. Er zou een "opmerkelijk initiatief" bekendgemaakt worden.

 

Dat initiatief kennen we intussen, nog vóór de persconferentie gisteren al bekendgemaakt in Gazet van Antwerpen en De Ochtend (met Filip Dewinter in de Radio 1-studio  en Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding-directeur Jozef De Witte aan de telefoon). Filip Dewinter heeft geleerd (nouja) van de kritiek in 2004 en noemt zijn meldpunt daarom bewust geen ‘Meldpunt Illegalen’, maar ‘Meldpunt Illegaliteit’. Verwacht echter geen oproep om illegale lozingen en andere milieudelicten te melden, op een half zinnetje na gaat de tekst op de Meldpunt Illegaliteit-website uitsluitend over illegaal verblijvende vreemdelingen. In het  VRT-Journaal verduidelijkte Dewinter verder dat het kan gaan over meldingen van onder andere “drughandel of criminaliteit gepleegd door illegalen”. Drughandel of criminaliteit tout court is niet de bedoeling van de website. Daarvoor lanceerde Dewinter in 2008 samen met Bart Debie een criminaliteitswebsite, maar die website is intussen opgedoekt.

 

Dewinter let er op om het Meldpunt geen kliklijn te noemen maar spreekt zichzelf tegen: “Meldpuntillegaliteit.be is geen kliksite. (…) Meldingen van clandestien verblijf in ons land van illegalen via meldpuntillegaliteit.be zullen (…) doorgegeven worden aan de bevoegde politie- en justitiediensten.” “Het meldpunt doet sterk denken aan het naziregime van de jaren dertig”, zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. “Het doet ook denken aan de praktijken van de Stasi in het toenmalige Oost-Duitsland, niet in het minst omdat Vlaams Belang zelf zegt dat ze aan actieve opsporing gaat doen.” (Vandaar als foto 1 hierboven het aangepast logo van de Stasi, nvdr.) “Ik zou niet weten wat er op acht jaar tijd veranderd is”, zegt Jozef De Witte nog verwijzend naar het VB-meldpunt van 2004. “Zowel juristen als de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken hebben meteen gezegd dat het illegaal was.” Jozef De Witte heeft dan ook op de website van Filip Dewinter gemeld dat de website illegaal is en gevraagd om de website op te doeken. Benieuwd of Dewinter dit gaat doorgeven aan de politie.

 

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding vindt dat “wie hier niet mag zijn, weer moet vertrekken”. Maar het is niet aan politieke partijen om zelf gegevens van mensen te gaan verzamelen. Dat is een taak van politie en justitie. Het Centrum raadt de Belgische beleidsmakers aan te rade te gaan bij Zweden, dat veel meer inzet op actief aangemoedigde vrijwillige terugkeer. “Gesloten centra zijn stukken duurder, veel minder efficiënt en berokkenen veel meer schade aan de grondrechten van mensen.” Intussen is een Facebook-groep geopend over de meldingen op meldpuntillegaliteit.be. Een Antwerpenaar meldde hier dat ene Philip D. van Brugge naar Antwerpen is verhuisd, en om zich Vlaams voor te doen zich nu Filip D. noemt. Zijn zijn papieren wel in orde? Uit een andere bron vernamen we dat op meldpuntillegaliteit.be een “drol zonder papieren” is gemeld. Waarmee men natuurlijk niet illegaal verblijvende mensen wil vergelijken met drollen, maar de absurditeit van de website wil illustreren. Do it.

 

De website lag gisterenavond wel plat door een stortvloed van onzinmeldingen. Volgens de webmaster van het Vlaams Belang waren er rond 18.00 uur al een 600 reacties binnengekomen. Welke vertelde hij er niet bij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.